konsensus-ve-ileri-demokrasi
Konsensüs ve İleri Demokrasi

Konsensüs ve İleri Demokrasi

27 Temmuz 2016
Okuyucu

Hiç şüphesiz 15 Temmuz girişimi esnasında siyasilerin aldıkları tavırlar darbeyi önleyen etkenlerin başında gelmiştir. Başbakan doğru bir zamanlama ve açıklama ile rehberlik etmiştir, Cumhurbaşkanı cesurca çıkışlar yapmıştır, bütün bunlarda demokrasi ve milletin duruma sahip çıkması çağrıları vardır. Millet en büyük paya sahiptir. Adeta duruma el koymuştur. Millet Meclisi direnmiş, kararlılık göstermiştir. O saatlerde TBMM’de çalışan partililer bombalar patlarken masalarında oturarak Gazi Meclis’e layık birer vekil olmuşlardır. Demokrasi adına basının olumlu rolü yadsınamaz. Bu platformun imkanları ile siyasiler kendini ifade etme imkanı bulmuşlardır. Cuntacılar darbe girişimi esnasında MHP ve CHP’yi aramışlar ama reddedilmeleri ile hedeflerinden önemli ölçüde uzaklaşmışlardır. Demokrasinin tuğlaları olan sivil toplum kuruluşları (STK) birer birer bu anlayışın yerleşmesine katkıda bulunmaktadırlar.

Bütün bunlar Türkiye Cumhuriyeti’nin demokrasiyi tam olarak hazmetmesi, bir dönem çok partili döneme girmesiyle değil, şimdi, bu darbe girişimi olayında bizzat inisiyatifi ele alması ile birlikte gerçekleştiği söylenebilir.

Siyasiler bunu fark etmiş olmalılar. İçlerinden bazıları ezbere söyleme devam etse de yakın zamanda onlar da gerçek demokrasiyi hazmedeceklerdir. Çünkü demokrasi bir kültürdür ve hazmı zaman alır. Hazmı kolaylaştıracak biçimde bugün başta Cumhurbaşkanı, Başbakan, parti başkanları ve TBMM konsensüs kapılarını açmışlardır. Kınamalar, ortak imzalar, ortak tavır sergilenmesi, mitingler, demokrasi nöbetleri, her biri temelleri atılı ve duvarları örülü demokrasi inşasının çatısını kapatarak tamamlanması adına çok değerli etkinliklerdir. Sonra süslemeleri yapılacak, demokrasinin konforu artırılacaktır.

Darbeciler başarsa idiler önce demokrasi kaybedecekti, millet kaybedecekti ama bugün tam tersi oldu ve hatta demokrasi adına misliyle kazanç elde edilmiş oldu.

Şimdi konsensüs, demokrasiyi güçlendirme ve nimetlerinden yararlanma zamanıdır. Belki ülke adına bu musibetten sonra en önemli kazanç demokrasi adına yaşanan bu tecrübedir. Nasıl Batı’da demokrasi sivil savaşlar ve çatışmalar neticesinde halkın tecrübesi ile yerleşti ise şimdi olan da aynıdır; Türkiye aradığı demokrasiyi bulmuş ve nasıl korunacağını idrak etmiştir. Demek ki yarına daha ümitle bakabiliriz. Çünkü millet, barış ve demokrasi için ben buradayım demiştir.

İleri demokrasi, bürokrasi kadar STK’ların ve bireylerin adil ve eşit haklarla devletini içselleştirmesi kültürüdür. İleri demokraside her şey paylaşılır, şeffaftır, denetlenebilir ve usulünce tartışılabilir. Aldatmak, saklamak, arkadan iş çevirmek, gizli niyetlerle politika yapmak yoktur. Dengeler kurulur ve istikrar bu dengelere dayandırılır. Vasi millettir, millet adına olmayan ne varsa terk edilir. Birey öznesi düzeyinde devlet öznesinin yer bulması bir kayıp değil yücelme, değerlenme, seviyeyi artırma payesidir. Bu konu önemlidir.

Beklenir ki; bu konsensüs ortamı neticesinde hazırlanacak kanunlar ve yeni anayasa, ileri demokrasinin gerçekten olması gereken ilkelerini içerecek mahiyette olacaktır. Siyasiler bu anlayışta olacaklardır.

O halde el ele vermeye devam edelim, empati yapalım, bir olalım, güçlü bireylerden müteşekkil güçlü bir Türk demokrasisi meydana getirelim.

Hasar gören Gazi Meclis duvarlarından el birliği ile ileri bir demokrasi çıkacak, ben buna inanıyorum.

Politika 'ın son yazıları

66 views

Politik Vizyona Göre Konumlanma Stratejisi

Ülkeler için sihirli kelimeler refah ve güvenlik, öyle değil mi? Peki 2030’lardan sonrasına bakın, dünyadaki gelişmeler ve Türkiye özelinde cevap arayın, vizyonumuz ve stratejimiz ne, refah ve güvenlik için neler düşünülmeli? Bu stratejik-vizyona esas olacak şekilde, politik anlayışımız, sosyo-politik ve sosyo-ekonomik etkileşimlerimiz ne durumda, neredeyiz, ne tarafa doğru gidiyoruz, riskler neler?
61 views

İsrail Gazze’de Ne Yapmak İstiyor? 

Hamas-İsrail çatışmasında 7 Ekim’den bu yana 212 gün geçti, Gazze konusunda ne noktadayız? Şurası net, 12 bini çocuk 35 bin Gazzeli öldürüldü, 1,5 milyon insan şu anda çok zor şartlarda yaşıyor, en son noktada Refah’a saldırı oldu olacak türü bir İsrail baskısı da sürüyor.
83 views

İkinci One Minute

Eğer dünya büyük bir krize doğru giriyorsa, Türkiye yaşadıklarının yaralarını büyük ölçüde sardı, geleceğe hazır gibi, ekonomik sorunlarla ilgilenmeyi bir yana koyuyorum, ama İsrail yeni ve kaotik dünya dönemine daha büyük bir sorunlarla gireceğe benziyor. Gazze konusu travmatik! Bu stratejik analizi, Türkiye merkezinde gerçekleşen olaylarla açıkladıktan sonra, 2024 itibariyle gelecekte bizi neler bekliyor, diye sorarak ele alıyorum.
74 views

Amerika’da Gazze Protestoları

Gazze'deki yaşanan zalimce olayların gerçekliği ve Batılı politikacıların ikiyüzlü uygulamaları bugün Amerika'da tartışılıyor ve protesto ediliyor. Yarın bu protestolar Avrupa'da da yaygınlaşabilir. Öyleyse diyebiliriz: Gazze sınırlarını aştı!
87 views

Irak’ta Aydınlık Dönemin Başlangıcı

Türkiye, Bağdat'ta Irak ile tarihi bir süreci başlattı, atılan imzalar var, geliştirilen yeni stratejiyle birlikte yapılacak işler var. Bunlar ekonomiden, kültürden, güvenliğe uzanan işler. En önemlisi, inanmışlık, güven ve umut ışığı!..
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme