uc-maymunu-oynayan-amerika
Üç Maymunu Oynayan Amerika

Üç Maymunu Oynayan Amerika

1 Kasım 2019
Okuyucu

Anlatamıyoruz Herhalde!.. Anlatamıyor muyuz, yoksa onlar anlamamak için ısrarcılar mı? Kesin ikincisi. Ama yine de çuvaldızı kendimiz batırmamız lazım. Çünkü ortada bir ısrar varsa onu caydırmak, vazgeçirmek bizim görevimizdir. O zaten başka bir gerçekliği kanıksatmak ister. Politika böyle bir şeydir. Hatta uluslararası ilişkilerde ve kamu diplomasisinde bu böyle işte. Böyle düşünmek gerekir. Bu Amerika üç maymunu oynuyor, belli! Bilerek yapıyor bunu. Yaratılmış gerçeklikle politik kazanım elde etme taktiği…

Nasıl 1915 olayları Ermeni meselesi bugün bir türlü halledilemediyse ve ikide bir politik çıkar için yaptırıma dönüştürülen bir konu olarak karşımıza konuyorsa, bugün tıpkı Suriye’deki Kürt meselesi de öyle, düşünebiliyor musunuz?

Gelmişler Kuzey-Doğu Suriye’de bir alanı haritada başka bir renge boyamışlar, ha bire burası Kürt bölgesi diyorlar. Yok böyle bir gerçek! Tarih, coğrafya, sosyoloji, vs. nereye bakılacaksa bakın, ama konu o değil zaten. Konu saptırmak, yaratılmış bir gerçeklik üzerinden belli kesimleri harekete geçirmek ve sonrasında politik kazanım elde etmek. Borazanı fazla ötenin yarattığı gerçek ile daha sonraları kanıksanmış bir durum oluşuyor ki, haksızlık bu, adaletsizlik!..

Neymiş? Kürt bölgesi, Türkler Kürtlerin bölgesine saldırmış, orayı işgal etmiş, 200 bin Kürt direnmiş, 200 sivil ölmüş, vs. Bunlar bugün The New York Times’da yayımlandı. Kimin ülkesinin haritasını başka renkle boyarsınız, kimin ülkesinin kaynaklarını koruma hakkını kendinizde bulursunuz, neredeymiş o Kürt bölgesi, Araplar, Türkmenler, Asuriler, Yezidiler, vs. nerede?.. Sordunuz mu burada kim yaşardı, bu tarla kimin tapulu malıydı diye? Yak, yık, üstüne otur ve sonra özerklik, özgürlük, adalet de! Siz taşımadınız mı o teröristleri oraya? Türkiye’de yaklaşık 4 milyon Suriyeli ne yapıyor dersiniz? Türkiye’nin Suriye’ye 911 km sınırı var, bu ne anlam ifade eder biliyor musunuz? Siz sadece 2015-2016 yıllarında teröristlere birlerce şehit ve gazi verdiğimizi biliyor musunuz? Siz sadece Barış Pınarları Harekâtı esnasında sınırlarımıza terör örgütünce atılan havan ve roketle yüzlerce sivilin öldüğünü neden görmüyorsunuz? Suriye’de o teröristlerin zulmüyle kaçanları biliyor musunuz? İnsanların çocuklarını çalıyorlar, siz başka hesaplardasınız. Daeş aşağı, Daeş yukarı, iyi de ölenler Daeş’ten değil, bütünüyle teröristlerden dolayı ölüyor, YPG, PKK vs. bunlar da terörist kardeşim, insanlar bunların yüzünden evinden barkından oluyor.

Nasıl anlatacağız? Bizim bilmem kaç milyon tirajı olan gazetemiz, küresel çapta yayın organlarımız, küresel şirketlerimiz, küresel kapitalistlerimiz yok ki! Büzüm Siber Kuvvet Komutanlıklarımız, sosyal medyayı etkileyecek anonim kuruluşlarımız, sahte hesaplarımız, trollerimiz yok ki! Ver temayı olsun!..

Bizim sadece vicdanımız ve sağduyumuz var!

Biz Trump’ı kandırmadık. O zaten, “bu aptal bir savaş” dedi. Hatta, “8 trilyon dolar harcadık, bu yanlış,” dedi. Yine de “aptalları” düşündü ve 8 trilyon doları hiç eden bürokratların ve politikacıların isimlerini açıklamadı. ABD dünyaya rezil olmasın diye bunu yaptı. Sadece “aptalları” görevden uzaklaştırdı. Siz anlayacaksınız bunu. Siz veriyorsunuz o vergileri. Kendisi istedi Suriye’den asker çekmeyi, yanlışı gördü. Sonra neymiş, Trump ve Erdoğan anlaşmış ama ABD bu anlaşmada yokmuş. Böyle bir akıl olur mu? Hangi ABD bu? Derin Amerika mı?

Şimdi CENTCOM ne yaptı dersiniz? Başkanına rağmen Irak’tan Suriye petrol bölgesine ilave asker soktu. 300 asker olacak dediler, 1.000 askere çıkardılar sayıyı. Komutan kendi kararıyla yaptı bunu. İlave asker getirmek istese Trump’ın imzası gerekmekteydi. Yine oyun yaptılar. Ne için? ABD Suriye’den çekilince Rusya kazandı dediler. Biz mi dedik size meşruiyet olmadan Suriye’ye gelin diye? Suriye’de evinden olanlar konusunda fikriniz ne, çözüm ne? Çözüm şu mu sizce; petrolü korumak, Daeş’i yenmek, Rusya’nın avantajını durdurmak, İran’ın İsrail istikametinde önünü kesmek… Eee?.. Suriyeliler nerede bu hesapta? Savaş kimin için oluyor ey Amerikalılar, ey dünyalılar? Sizin vicdanınız ve sağduyunuz yok mu? Anlatamıyor herhalde!..

Gelin anlaşalım, insanlık olarak, barış için, Suriye’deki dram bitsin artık. Uzmanlar otursun bir rapor yazsın, etkilemeyin ama! Bırakın Cenevre’de yeni anayasa çıksın, etkilemeyin ama! Daha ne? Gerçek ortaya çıkmasın mı? Sizin yatacak yeriniz yok bu dünyada!..

Suudi Prens Gazeteci Cemal Kaşıkçıya ne yaptı? Amerika üç maymun! İsrail Filistin’i kasabaya çeviriyor. Amerika üç maymun. Yemen’de açlık, kıtlık, gözyaşı ve kan var. Amerika üç maymun. Saddam’dan sonra fiilen üçe bölünmüş Irak’ta güya barış ve huzur olacaktı. Amerika üç maymun. Lübnan’da başbakan istifa ediyor. Amerika üç maymun. Suriyeliler Akdeniz sularında boğuluyor. Amerika üç maymun… Olanlat yaklaşık bunlar. Dünya ne konuşuyor? Daeş, YPG, taşeron, proxy, vekil, terör, vs. Şimdi de Trump yüzünden Rusya ABD’yi boşa çıkarıyor…

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

azil-ve-daes
ÖNCEKİ YAZI

Azil ve DAEŞ

suriyede-vekalet-savasinda-son-perde
DİĞER YAZI

Suriye’de Vekalet Savaşında Son Perde

Politika 'ın son yazıları

32 views

Filistin-İsrail Politikası Hakkında

Ortadoğu'da, ABD'nin "kontrol bende" dediği bir ortamda, İsrail'in şımarıklıkları ve İran'ın anlamsız çabaları sürerken, Filistin konusunda nasıl ilerleme sağlanabilir? Bu dramatik konuyu aktörleri belirterek gözden geçirelim.
37 views

Stratejik Algı Yönetimi

Strateji ile algı yönetimi bahislerini, canlı örnek olduğu nedenle, Ortadoğu, ABD ve İsrail ile açıklayacağım. Buradaki amacım yaşamda ve çıkarları elde etmede dilin ve yaratılan algının kullanılmasının ne kadar etkili olduğunu göstermektir. Evet, temel olarak bu bir iletişim konusu olsa da görüldüğü üzere, ülkelerin mücadeleleri ve savaşların nedeni dahi olabilmektedir.
71 views

Yapay ve Doğal

Size analitik bir yöntemle, halen Ortadoğu'daki onca yapaylığa ve yürütülen negatif amaçlı algıya rağmen, Türkiye'nin ne denli doğallık içinde ve istikrar amaçlı politika yürüttüğünü açıklayacağım. ABD ve Rusya gibi büyük güçlerin yanısıra, bölgede İran ve İsrail arasında yaşananları kavramsal boyutta irdeleyeceğim. Analizin her bir basamağında belirginleşen kuralları açıklayacağım.
112 views

İsrail, İran ve Gazze

Genel bir değerlendirme yapalım, çünkü İsrail, 7 Ekim saldırısından 6 ay geçti ve "bugün Gazze'de üçüncü aşamaya geçtik" dedi. Bu ne demektir, bölgede başka ne gibi gelişebilir olabilir, hepsini inceleyelim.
87 views

Modern Rekabet

Burada modern rekabetin küreselleşmesi öyküsünü kendi içindeki kavramlarını tartışarak, Rusya ve Çin örnekleri üzerinden otoriter yönetimlerin eleştirisini yaparak açıklayacağım. Kavramsal olarak "modern rekabet" anlayışını bu şekilde açıklama imkanı bulacağım. Sonlara doğru kapitalizmin yozlaşmasını açıklayacağım. Bu kısımda da Anglo-Sakson yapıyı ve Kıta Avrupa'sını işaret edeceğim. Burada anlaşılması gereken şu olacak: Demokrasi ve insanlığın gelişimi kimsenin insafına kalmamalı, rekabetin yapılma amacı değer üretmek esaslı olmalı.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme