Fırat’ın Doğusu Harekat Planlaması

15 Aralık 2018

Türkiye’nin Suriye’de Fırat’ın Doğusunda gerçekleştirme sinyalleri verdiği ve gerekli usulleri tamamlama sürecine geçtiği bu saatlerde, henüz adı açıklanmamış olan bu tarihi harekatın planlaması üzerine ana noktaları işaret edelim. Ne olacak, nasıl olacak, amaçlar ve hedefler neler?

Bu bir savaş mıdır? Düşük yoğunluklu çatışma, sınır ötesinde terörle mücadeledir. Meşruiyeti nedir? BM’in 51. maddesi gereği meşru müdafaa hakkını kullanmaktır.

Türkiye’nin muhatapları kimlerdir? Birincisi Amerika. İkincisi ise teröristler.

Türkiye’nin hedefleri nelerdir? Birincisi, teröristlere verdiği destekten Amerika’yı vaz geçirmek. Bu hangi vasıtalarla olacak? Amerika’ya karşı politik vasıtayla; ancak ABD’nin politik karar vermesini sağlamak için teröristlere karşı silah kullanarak olacak. İkincisi ise gayet açık hedef, doğrudan teröristleri bulundukları yerde imha etmek şeklindedir.

Demek ki ikinci konu Türkiye için hem beka meselesinde hem de ABD’nin hedeflerinden vazgeçmesi için mecburiyet halindedir. Neden? ABD teröristi oraya taşıdı, eğitti, donattı, dolayısıyla onları  kullanıyor. O kullanılan teröristlerin Türkiye’ye verdikleri 40 yıllık zararın bedelini ödemeleri şarttır. Bunun yanı sıra, kullanılan maşa olduğu nedenle, adı belli teröristleri ortadan kaldırmak temel bir hedeftir.

O halde teröristleri ortadan kaldırmayı hedeflerken, Türkiye ABD tarafına da şu mesajı verir: “Ey müttefikim, sen zaten Suriye topraklarına DEAŞ meselesi için gelmiştin, küresel radikal teröre dayandırarak BM’den özellikle bu maksatla karar çıkartarak buraya geldin, otuza yakın ülkeyi de DEAŞ ile mücadele için buraya koalisyon için davet ettin. Bu konu öyle veya böyle başarıldı, DEAŞ marjinalleşti, hatta bitti bile denebilir. Çağır BM gözlemcilerini ve kararın sonucunun alındığını görsün. Değilse koalisyon ülkeleri yazar böyle bir raporu. Bugün bu amaç hasıl oldu ise o vakit işiniz bitmiş demektir.”

Yani ABD’nin Suriye’de bulunma meşruiyeti bu noktadan sonra yoktur. O zaman ABD özel amacını dünya kamuoyuna açıkça söylemelidir. Neyi? Örneğin, “Ben teröristi kullanıyorum ve bölgede çıkarıma uygun bir düzen kurmak istiyorum,” gibi bir ifadeyi açıkça söylemelidir.

Zaten bunu söylemese de amacı anlaşılmıştı. Dolayısıyla kendisine karşı bir şekilde ikazda da bulunulmuştu. Neydi bu? Tahran’da 3’lü, Soçi’de 2’li, İstanbul’da 4’lü zirve yapıldı. (Ortak olarak ifadeyle,) Almanya, Fransa, Rusya, İran ve Türkiye tarafından burada mealen dendi ki, “Ey Amerika, senin burada işin bitmiştir. Oldubittilerini kabul etmek mümkün değildir. Bunu engellemek için işbirliği yapıyoruz.”

ABD’nin müttefiki kim? İsrail. İsrail’in Suriye kuzeyindeki teröristlerle işbirliğinin amacı nedir? Kendini koruyacak, buradaki uydu devleti kullanacak, enerjiden yararlanacak, vs. Türkiye’nin İsrail’i muhatap alması söz konusu mu? Hayır, gerek yok. Onunla İran ve Esad ilgilensin. Örneğin gidip Deir ez Zor’u sıkıştırsınlar. İran ve Esad güçleri sahada başka yerlerde hazır bekliyor mu? Evet,

Rusya ne yapıyor? Birincisi Türkiye’ye diplomatik destek veriyor. İkincisi ise sahada işleri Türkiye lehine kolaylamak adına kontrol sağlıyor. Bugün Rusya’nın ABD’ye verdiği notalar açıktır ki diplomatik amaca göredir. Demek ki Türkiye ile birlikte yapılan bir plan var ve uygulanıyor. Sahada da belli bir plana göre işlemler sürdürülecektir. Tabka güneyinde olduklarına dair bilgiler var.

Buraya kadar amacı, hedefleri ve tarafları işaret etmiş olduk. Şimdi de yakın zamanda başlaması beklenen harekatın biraz daha içine girelim.

Harekatın hedefler neler? Birincisi teröristi imha etmek. İkincisi uluslararası toplumun kararını etkilemek. Üçüncüsü ise Suriye’de asıl mesele olan halkın ihtiyaçlarını karşılamak ve zulmü dindirmek.

Bu harekat hedeflerine ulaşmak için Silahlı Kuvvetler nasıl kullanılmalıdır? Elde ne var? Hava ve kara unsurları. Uçaklar, helikopterler, İHA ve SİHA’lar, toplar, havanlar, zırhlı birlikler, komandolar ve diğer güvenlik birlikleri ve vasıtaları. O halde önce nokta hedefler, yollar, muhabere, komuta yapıları vurulacaktır. Teröristlerin hareketleri gözlenecektir. Belli yerleşim yerlerinin ele geçirilmesi sağlanacaktır. Ayn el Arab, Tel Abyad ve Resulayn olabilir mi? Evet. Başka? Irak-Suriye hattı, Irak’ta yeni Kandil denen Sincar bölgesindeki hedefler ile Türkiye’ye tehdit olabilecek yakın kamplardaki hedefler vurulacaktır ve teröristlerin kaynakları kurutulacaktır. Birinci safha budur. Diplomatik amacın yerine gelmesi için ikinci safha için duruma bakılacaktır. Bu kısmı sonra ifade ederiz. Öyle zırhlı birliklerimiz arazide çamura batmaz. En azından bunu söyleyelim…

Münbiç’ten bahsetmedik. Halen Münbiç üzerine ABD ile bir anlaşmamız var. Buranın hukuku başkadır. ABD’yi bu maksatla da zorlamak, bizi daha fazla oyalamamaları gerektiğinin cevabı da bu harekatla verilmiş olacaktır.

Harekatın zamanlamasına bakalım. Biz Amerika’nın, Rusya’nın ve diğer ülkelerin durumuna baktık, hazırlanmakla meşguldük. Zamanı boşa harcamadık, çalıştık. ÖSO’nun hazırlanması da bu süreçte gerçekleşti. Hatta İdlib’deki sürecin buraya kadar gelmesini de zamanın içine koymamız gerekiyor. dolayısıyla mevzu iç politika ile ilgili değildir, işin tabiatı gereğidir. Dolayısıyla propagandaya ve provakasyona dikkat edelim!

Bekliyoruz…

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

ÖNCEKİ YAZI

Türkiye’den ABD’ye Yüksek Tonda Mesaj

patriot-gerekli-midir
DİĞER YAZI

Patriot Gerekli midir?

Güvenlik 'ın son yazıları

Savaşta Teknoloji Kullanımı

Birincisinden dördüncüsüne kadar her nesil savaş biçiminde gördüklerimiz, sert güçten makine kullanım becerisine doğru bir değişimi gösterdi. Bugün yeni nesil savaşlar uygulanırken, artık beşinci nesil savaşlar oluyor, burada teknolojinin sahadaki taktik uygulama becerisini hesaba katmamız gerektiği açık. Konu şu, savaşta durumu değiştirme inisiyatifiyle hareket eden teknolojiyi kullanım bilinci yüksek askerleri düşünüyoruz. Bunlar bize yeni bir tariflerin yapılmasını gerektiriyor: Gelişen teknolojiye göre askerin sahadaki uygulamasını tam uyumlu hale getirmek, hatta askerin bu yeteneğine başvurarak savaşı kazanmayı bilmek.

Etki Ajanlığı Yasası

Bu çağda, etki ajanlarına karşı önlem almak ve ülke yararına çalışanların eline mücadele etmek adına imkan vermek gibi konularda aksi düşünülebilir mi? Bu gerekli, ülke güvenliği açısından yerinde bir hamle. En azında caydırıcılık çok önemli. Ajanlar ve etki ajanları öyle cirit atmasınlar... Gerekli önlemleri ve bu kapsamda belli yasal düzenleme imkanlarını yaratalım. Her türlü tehdit var. Onları caydıralım, caydırıcı nitelikte ülkenin somut eylemleri olsun. Türkiye'de istihbarat hizmetleri 2014'dan itibaren iyi bir seyirle gelişiyor. İlk olarak operasyon yapma imkanı oldu. Kötü mü? Operasyonel İstihbarat gayet başarılı. Teröristler ve bölgemizdeki hasım ülkeler bunu görüyorlar, dikkatleri çekildi. Şimdi de bu tür ilave yasalar olsun isterim. Doğru adım! Elbette ben bu konuyu istihbarat açısından ele alacağım, uzmanlığım bu yönde. Hukuk konusu ayrı.

Yeni Üstünlük Mücadelesi ve Savunma Anlayışı

Temel konumuz silahlanma ve polemoloji olacak. Bu alanda yeni anlayışları irdeleyeceğiz. Genel savunma ve silahlanma politikalarına, büyük güçlerin aldıkları pozisyonlara, örnek olarak ABD'nin savunma yöntemine ve son olarak yeni üstünlük mücadelesi kavramlarına değineceğim. Bahsedeceğim yeni üstünlük mücadelesi terimleri neler? Oyun değiştiricilik, sistemlerin sistemi mimarisi, otonom kor sistemler, tam baskılama veya üstünlük kurma (dominasyon), bütün yönleriyle nüfuz etme (penetrasyon), istihbaratın penetrasyonu ve caydırıcılık için silahlanmak, olacak. Bunları neyle yapabilirsiniz? Bu makalede size ipuçlarını vermiş olacağım.

Otonom Orduların Tartışması

Teknoloji geliştikçe otonom sistemler cephede yerlerini alıyorlar. Kara, hava, siber-uzay, deniz, derin ve geniş cepheler... Bu konu başka ülkelerde hem askeri hem sivil, çeşitli uzmanlarca tartışılıyorken, Türkiye'de henüz o noktaya gelinemedi. Savaşın bilim ve sanatı yönüyle ben size özgün bir tartışma başlatmak isterim.

İsrail’in İran Saldırısı ve Polemolojik Analizi

19 Nisan gecesi İsrail, İran-İsfahan'daki bir askeri hedefi vurdu. Önce alınan bilgiler ve geliş yöntemleri doğru mu yanlış mı tartışıldı. Ancak, olağanüstü denebilecek türden yeni bir süreçle ilgilendiğimiz gayet açıktı. Ben sizlere bir askeri analiz yaparak, eldeki bilgileri de kullanmak suretiyle, bazı poüemolojik sonuçlar çıkarıp sunmak istiyorum.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme