“Çin ABD’yi 2035’ten Sonra Geçecek”

9 Aralık 2020
Okuyucu

ABD Genelkurmay Başkanı General Mark Milley’in basına verdiği bilgilerden ABD ve Çin savunma politikaları hakkında önemli ipuçları almaktayız. Bakılırsa küresel açıdan önemli bir sürtüşmenin eşiğindeyiz. Milley, “Büyük güç rekabetinin büyük güç savaşına dönüşmesini istemiyoruz. Bu bir felaket olur!” diyor.

General Mark Milley, Pentagon raporundaki endişeleri dile getirerek, Pekin’in, askeri yeteneklerini 2035 yılına kadar ABD ile eşitlemek ve bunları yüzyılın ortasına kadar geçecek şekilde geliştirmek şekilde hedefinin olduğunu, söyledi.

General Milley, The Wall Street Journal’ın CEO Konseyi zirvesinde röportaj verdi. Haber WSJ’da Nancy A. Youssef imzasıyla 8.12.2020’de yayımlandı. Mark Milley, Çin’in 2035 yılına kadar ekonomik büyümesinin devamı olarak, Amerika ile askeri yeteneklerini eşitlemeyi hedeflediğini, bunun için yatırımlarına hız verdiklerini ve ABD’yi silahlı bir çatışmada yüzyılın ortasına kadar yenmeyi hedeflediklerini, açıkladı. 

Milley Pekin’in hedefleri için şunları ekledi: “…Bunu yapmaya çalışmak için yola çıktılar. ABD için şimdi ve önümüzdeki yıllarda kesinlikle önemli bir güvenlik sorunu! Yükselen Çin’e karşı savunmak için ABD’nin kendi ekonomik ve askeri gücünü geliştirmesi gerekmektedir. Büyük güç rekabetinin büyük güç savaşına dönüşmesini istemiyoruz. Bu bir felaket olur!” 

General Milley, ABD ordusunun hem uzayda hem de siber operasyonlarda, özellikle de bu alanlarda askeri yeteneklerini geliştiren Çin ve Rusya gibi rakiplere karşı, taarruz ve savunma hamlelerini başlatmaya hazır olması gerektiğini söyledi.

General Milley, vize yasakları, yaptırımlar ve devam eden ticaret savaşı yoluyla Pekin’e yönelik baskı kampanyasını yoğunlaştıran Trump yönetimi içinde yaygın olarak benimsenen görüşleri yineledi. Milley, askeri olarak, Trump yönetimi, Çin’in Asya Pasifik bölgesinin bazı kısımlarına yönelik iddialarına meydan okumak amacıyla seyrüsefer operasyonlarının ve diğer deniz manevralarının serbestleşmesini artırdı, dedi.

Diğer yandan ABD ulusal istihbarat direktörü John Ratcliffe, geçen hafta bir haber üzerine şöyle demişti: “Bu eşsiz bakış noktasından Amerikan halkına bir şey aktarabilirsem, Çin Halk Cumhuriyeti’nin en büyük tehdidi oluşturmasıdır, bugün Amerika ve II. Dünya Savaşı’ndan bu yana dünya çapında demokrasi ve özgürlüğe yönelik en büyük tehdittir.”

General Milley’in endişeleri, Çin ordusu hakkında yıllık bir Pentagon raporundaki endişeleri yansıtıyordu. En son rapordaki bulgular arasında önemli bir bilgi var. Şöyle: “Eylül ayında ABD yetkilileri açıklamıştı, Pekin’in önümüzdeki on yıl içinde nükleer silah cephaneliğini ikiye katlayabileceği.”

General Milley ayrıca Joe Biden’ın (2016’da) Emekli General Lloyd Austin’i ABD Savunma Bakanı olarak seçilmesini kamuoyuna açıkladı. Milley, E. General Austin’i yirmi yıldan fazla bir süredir tanıdığını söyledi ve ABD ordusunun sivillerin kontrollünde olduğu “temel ilkeyi” de ekledi. “Hiçbirimiz üniformalı olduğumuz için ordunun sivil kontrolü hakkında kafamızda hiçbir soru yok. Başkomutanın emir ve talimatlarını takip edeceğiz,” dedi. Austin’in atamasının kesinleşmesi için Kongre’den onayı bekleniyor.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

ÖNCEKİ YAZI

IRINI ve AB

DİĞER YAZI

Yeniden NATO

Güvenlik 'ın son yazıları

45 views

Yeni Üstünlük Mücadelesi ve Savunma Anlayışı

Temel konumuz silahlanma ve polemoloji olacak. Bu alanda yeni anlayışları irdeleyeceğiz. Genel savunma ve silahlanma politikalarına, büyük güçlerin aldıkları pozisyonlara, örnek olarak ABD'nin savunma yöntemine ve son olarak yeni üstünlük mücadelesi kavramlarına değineceğim. Bahsedeceğim yeni üstünlük mücadelesi terimleri neler? Oyun değiştiricilik, sistemlerin sistemi mimarisi, otonom kor sistemler, tam baskılama veya üstünlük kurma (dominasyon), bütün yönleriyle nüfuz etme (penetrasyon), istihbaratın penetrasyonu ve caydırıcılık için silahlanmak, olacak. Bunları neyle yapabilirsiniz? Bu makalede size ipuçlarını vermiş olacağım.
40 views

Otonom Orduların Tartışması

Teknoloji geliştikçe otonom sistemler cephede yerlerini alıyorlar. Kara, hava, siber-uzay, deniz, derin ve geniş cepheler... Bu konu başka ülkelerde hem askeri hem sivil, çeşitli uzmanlarca tartışılıyorken, Türkiye'de henüz o noktaya gelinemedi. Savaşın bilim ve sanatı yönüyle ben size özgün bir tartışma başlatmak isterim.
85 views

İsrail’in İran Saldırısı ve Polemolojik Analizi

19 Nisan gecesi İsrail, İran-İsfahan'daki bir askeri hedefi vurdu. Önce alınan bilgiler ve geliş yöntemleri doğru mu yanlış mı tartışıldı. Ancak, olağanüstü denebilecek türden yeni bir süreçle ilgilendiğimiz gayet açıktı. Ben sizlere bir askeri analiz yaparak, eldeki bilgileri de kullanmak suretiyle, bazı poüemolojik sonuçlar çıkarıp sunmak istiyorum.
122 views

İran Yine İsrail’e mi Çalıştı?

1 Nisan'da İsrail, İran'ın Şam elçiliğine saldırdı. 13 Nisan'da İran, İsrail'e günü-saati belli bir misilleme operasyonu yaptı, adı: Operation True Promise! 15 Nisan itibariyle durumu gözden geçirelim.
169 views

Birisi

Moskova’daki Crocus City Hall terör saldırısı konusunu analiz edelim. Ama önce bugünlere nasıl geldik, bir bakalım. Sonuçta aradığımız birisi var! Kim bu birisi? Hani öndekileri görüyoruz, yakalandılar da. Ama bu tür küresel etkisi olan ciddi konularda, Rusya gibi bir ülkeye terör saldırısı yapılarak, asıl ne amaç güdülüyor olabilir, bunu anlamaya çalışalım.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme