Savaş Çanları

12 Şubat 2022
Okuyucu

Beyaz Saray ve Batı medyası savaş çanları çalıyor. Herkes duysun diye çanı daha hızlı vuruyorlar, troller de devreye kondu. Kiev savaş kabinesini topladı. Ortalığı kızıştıranlar “nükleer savaş bile çıkabilir” diyorlar. Rusya, Ukrayna ve Belarus sınırlarında tatbikat yapıyor; ama bu belliydi zaten. 

İşgal için neden 15-16 Şubat tarihi veriliyor? Olimpiyatlar zamanıymış! Çin ne der? Böyle bir savaşın olimpiyatla ne ilgisi olabilir ki? 

Elbette ABD’nin elinde Rusya hakkında istihbarat değerlendirmeleri vardır. Ama savaş senaryosu için şartları hazırlamak için kampanyaların gerçekleşmesi de olasıdır.

Bu şartlarda kimin ne istediğini bilmek, bulmak güçtür. Zira bu, kaotik şartları yönetebilme kapasitesine sahip büyük güçlerin işidir. Bunun dışındakiler sadece niyet beyan ederler: Savaşmayın, anlaşın derler.

Henüz Rusya’ya karşı Batı tarafından ekonomik yaptırımlar uygulanmadı. Acaba Batı, “ekonomik yaptırım zorunluluğu var,” dediği anda, bunu uygulamak için şartları mı oluşturuyor? Zira Batı’nın kendi içinden de gelebilecek direnç var. Oligarklar ayaktalar…

Avrupa telkin etti: Ukrayna’nın bugünlerde NATO’ya girmeyi açıklamaması gerektiği. Halen diplomasi kanalları çalışıyor. Başkanlar veya başbakanlar seviyesinde sürekli görüşme trafiği işliyor.

Acaba gerçekten bir sahte bayrak operasyonu olacak ise iki uçtaki liderler bunu değerlendirmeden mi savaşı kabul edecekler? Bu intihar olur.

Stratejik itidal fikrinden bahsettim. Savaş çanı çalanlara karşı yazdım bu yazıları.

Kim hata yapacak? Kim köşeye sıkıştırılacak? Kimin inisiyatifiyle gerginlik sürdürülecek ve birtakım kazanımlar elde edilecek? ABD tarafı Tam Spektrumlu Savaş içinde görüyor bütün bu süreçleri. Savaş çanları çalınıyorsa bunun anlamı bellidir; stratejik caydırıcılık.

Tarihe birkaç kelime not düşelim… Yumuşak Güç ile işgale demokrasi, Sert Güç ile işgale savaş denir. Savaşmadan hak elde etmek istediğinizde bile sizi mutlaka savaşla yüzleştirirler, stratejiyi buna göre oluşturmak gerekir!

Akşam saatlerinde Biden ve Putin görüşmesi sonucu açıklandı. Eğer doğruysa sonuçta liderler Ukrayna meselesi hakkında anlaşmaya vardılar denebilir. Nasıl mı? Kırım Rusya’da kalıyor! Peki ne oldu da böyle bir sonuç çıktı? Bu görüşmeye kadar neden ortalığı gerdiler? Neden savaş çanları çaldılar?

NOT: Fikri mülkiyet hakları gereği bu bilgileri referans vererek kullanabilirsiniz. 

Gürsel Tokmakoğlu

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

ÖNCEKİ YAZI

Hibrit Savaş Bölgesinde Terör ve Türkiye 

DİĞER YAZI

Deter or War

Güvenlik 'ın son yazıları

50 views

Yeni Üstünlük Mücadelesi ve Savunma Anlayışı

Temel konumuz silahlanma ve polemoloji olacak. Bu alanda yeni anlayışları irdeleyeceğiz. Genel savunma ve silahlanma politikalarına, büyük güçlerin aldıkları pozisyonlara, örnek olarak ABD'nin savunma yöntemine ve son olarak yeni üstünlük mücadelesi kavramlarına değineceğim. Bahsedeceğim yeni üstünlük mücadelesi terimleri neler? Oyun değiştiricilik, sistemlerin sistemi mimarisi, otonom kor sistemler, tam baskılama veya üstünlük kurma (dominasyon), bütün yönleriyle nüfuz etme (penetrasyon), istihbaratın penetrasyonu ve caydırıcılık için silahlanmak, olacak. Bunları neyle yapabilirsiniz? Bu makalede size ipuçlarını vermiş olacağım.
46 views

Otonom Orduların Tartışması

Teknoloji geliştikçe otonom sistemler cephede yerlerini alıyorlar. Kara, hava, siber-uzay, deniz, derin ve geniş cepheler... Bu konu başka ülkelerde hem askeri hem sivil, çeşitli uzmanlarca tartışılıyorken, Türkiye'de henüz o noktaya gelinemedi. Savaşın bilim ve sanatı yönüyle ben size özgün bir tartışma başlatmak isterim.
87 views

İsrail’in İran Saldırısı ve Polemolojik Analizi

19 Nisan gecesi İsrail, İran-İsfahan'daki bir askeri hedefi vurdu. Önce alınan bilgiler ve geliş yöntemleri doğru mu yanlış mı tartışıldı. Ancak, olağanüstü denebilecek türden yeni bir süreçle ilgilendiğimiz gayet açıktı. Ben sizlere bir askeri analiz yaparak, eldeki bilgileri de kullanmak suretiyle, bazı poüemolojik sonuçlar çıkarıp sunmak istiyorum.
123 views

İran Yine İsrail’e mi Çalıştı?

1 Nisan'da İsrail, İran'ın Şam elçiliğine saldırdı. 13 Nisan'da İran, İsrail'e günü-saati belli bir misilleme operasyonu yaptı, adı: Operation True Promise! 15 Nisan itibariyle durumu gözden geçirelim.
174 views

Birisi

Moskova’daki Crocus City Hall terör saldırısı konusunu analiz edelim. Ama önce bugünlere nasıl geldik, bir bakalım. Sonuçta aradığımız birisi var! Kim bu birisi? Hani öndekileri görüyoruz, yakalandılar da. Ama bu tür küresel etkisi olan ciddi konularda, Rusya gibi bir ülkeye terör saldırısı yapılarak, asıl ne amaç güdülüyor olabilir, bunu anlamaya çalışalım.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme