Putin ve Zafer Bayramı

9 Mayıs 2022
Okuyucu

İkinci Dünya Savaşı’nı kazanan SSCB’nin her yıl Zafer Günü (Victory Day) olarak kutladığı bu bayram, Soğuk Savaş sonrasında eski Sovyet ülke ve bölgelerinde, bu savaşa katılanlar (örneğin Kazakistan, Kırgızistan…) tarafından kutlanır. Batı bir bakıma Putin’i bir konuşmaya zorlamak için propaganda yaptı ve bu 9 Mayıs’ı bir beklentiye çevirdi. Acaba Putin ne diyecek, beklentisi! Putin, elbette cari önemdeki mesele hakkında konuşmasını yaptı. Herkes kendine göre çıkarımda bulunacaktır. İlk planda benim de tespitlerim oldu.

Önce şu hatırlatmayı yapmam gerekiyor, 4 Mayıs’ta yayımladığım Ukrayna-Rusya Savaşının Durum Değerlendirmesi (G70) sonucunda şunları ifade ettim: “9 Mayıs’taki Zafer Bayramı için hemen herkes bir bekleyişe girdi. Acaba Putin seferberlik ilan edecek mi diye bir bekleyiş var, ancak benim değerlendirmem bu yönde değildir. Elbette 9 Mayıs’ta Putin’in açıklamalarına iyi bakılacak. Eğer Putin 9 Mayıs’ta genel seferberlik ilan eder ise NATO da alarm seviyesini yükseltir. Bu restleşme bölge için genel bir risk durumudur.”

Putin’in Zafer Bayramı konuşması 2. Dünya Savaşı kazananları adına önemlidir. Bir bayram konuşmasının seferberlikle bağlanmasına ben baştan beri karşı idim ve nitekim konuşma öyle gerçekleşti.

Dinleyenler ABD, Ukrayna ve NATO ile Rusya’nın savaşı konularında büyük beklenti içindeydi. Ben de baktım ve şuna kanaat getirdim, sadece bu konuşmaya değil, önümüzdeki günlerde alınabilecek başka emarelere de bakılması gerekmektedir. Birkaç gün bekleyelim, alınan bir büyük-karar var ise bunun yansıması görülecektir.

Geçit töreninde Batı’ya gözdağı için bir ipucu var mıydı? Rusya, Zafer Bayramı gösterisinde Kızıl Meydan üzerinden IL-80 Nükleer Savaş Komuta Uçağı geçit yaptı. Bu Putin tarafından Batı’ya verilen bir mesajdır, diye değerlendiriyorum.

Bazı önemli noktaları not ettim. Putin’in ifadelerine bakalım:

“Mart’ta NATO ile anlaşmak istedik, ABD ile garanti görüşmesi yapmak istedik, kabul etmediler. Onların başka hesapları vardı.”

“Biz Donbas’ta kendi vatanınızı korumak için savaşıyoruz (mücadele içindeyiz).” Burada yine Nazi vurgusu ileri sürüldü.

(Almanya ve Fransa’ya) “2. Dünya Savaşını unutmayalım.” Baştan beri Putin ABD-İngiltere (Anglosphere) ile Almanya-Fransa (Merkezi Avrupa) arasını açmak için girişimlerde bulundu.

“Ukrayna nükleer silah üretme noktasındaydı!” (Putin’in bu tezini ispat edecek başka belgeleri beklemekten başka yapacağımız yok.)

Bizler haliyle Batı medyasına dayalı kampanyaların fazlasıyla etkisindeyiz ve çoğunlukla Rusya ve Putin’e bakıyoruz. Bu bir Enformasyon Savaşı şeklinde de sürdürülen büyük mücadeledir. Krizin başından beri asıl tartışma konusu olan NATO’nun genişlemesi hususundan dem vurarak, bu yaklaşımla son duruma bir göz atalım. NATO ne durumda? Aşağıdaki grafik bize Ukrayna-Rusya Savaşı çıktıktan sonra NATO’nun vaziyetini göstermektedir.

NATO

Savaştan önce Putin, NATO genişlemesini varoluşsal tehdit olarak göstermekteydi. Ukrayna ile savaşırken Rusya neyle karşı karşıya kaldı? Bir yıl içinde Doğu Avrupa’da askeri tedbirlerini almış ve yaklaşık 10 kat fazla güce ulaşmış bir NATO! Peki, NATO bu güçlerinin bölgeden ne zaman ve hangi şartlarda çeker? Bilinmiyor. O halde Putin’in karşısına aldığı güç, şu an savaşın başındakinden farklı bir boyuttadır ve daha tehlikelidir.

Genel değerlendirme şu şekildedir: Rusya’nın taktik ve operatif silah envanterindeki güdümlü-sofistike silahların durumu pek parlak değil, Ukrayna cephesinde ortaya çıktı. Bu noktadan sonra Putin stratejik silahlarına dayalı çıkışlarla Batı’ya karşı varoluşsal karşı koyma mücadelesini verebilir.

Öyleyse bundan sonra izleyeceğimiz konular daha da kritik olmaktadır. Savaş daha fazla genişler mi türünden endişemiz bitmiş değildir.

NOT: Fikri mülkiyet hakları gereği bu bilgileri referans vererek kullanabilirsiniz.

Gürsel Tokmakoğlu

Politika 'ın son yazıları

58 views

Politik Vizyona Göre Konumlanma Stratejisi

Ülkeler için sihirli kelimeler refah ve güvenlik, öyle değil mi? Peki 2030’lardan sonrasına bakın, dünyadaki gelişmeler ve Türkiye özelinde cevap arayın, vizyonumuz ve stratejimiz ne, refah ve güvenlik için neler düşünülmeli? Bu stratejik-vizyona esas olacak şekilde, politik anlayışımız, sosyo-politik ve sosyo-ekonomik etkileşimlerimiz ne durumda, neredeyiz, ne tarafa doğru gidiyoruz, riskler neler?
52 views

İsrail Gazze’de Ne Yapmak İstiyor? 

Hamas-İsrail çatışmasında 7 Ekim’den bu yana 212 gün geçti, Gazze konusunda ne noktadayız? Şurası net, 12 bini çocuk 35 bin Gazzeli öldürüldü, 1,5 milyon insan şu anda çok zor şartlarda yaşıyor, en son noktada Refah’a saldırı oldu olacak türü bir İsrail baskısı da sürüyor.
72 views

İkinci One Minute

Eğer dünya büyük bir krize doğru giriyorsa, Türkiye yaşadıklarının yaralarını büyük ölçüde sardı, geleceğe hazır gibi, ekonomik sorunlarla ilgilenmeyi bir yana koyuyorum, ama İsrail yeni ve kaotik dünya dönemine daha büyük bir sorunlarla gireceğe benziyor. Gazze konusu travmatik! Bu stratejik analizi, Türkiye merkezinde gerçekleşen olaylarla açıkladıktan sonra, 2024 itibariyle gelecekte bizi neler bekliyor, diye sorarak ele alıyorum.
66 views

Amerika’da Gazze Protestoları

Gazze'deki yaşanan zalimce olayların gerçekliği ve Batılı politikacıların ikiyüzlü uygulamaları bugün Amerika'da tartışılıyor ve protesto ediliyor. Yarın bu protestolar Avrupa'da da yaygınlaşabilir. Öyleyse diyebiliriz: Gazze sınırlarını aştı!
81 views

Irak’ta Aydınlık Dönemin Başlangıcı

Türkiye, Bağdat'ta Irak ile tarihi bir süreci başlattı, atılan imzalar var, geliştirilen yeni stratejiyle birlikte yapılacak işler var. Bunlar ekonomiden, kültürden, güvenliğe uzanan işler. En önemlisi, inanmışlık, güven ve umut ışığı!..
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme