kaldirimlar
Kaldırımlar

Kaldırımlar

2 Ekim 2015
Okuyucu

Sürekli gözümüzün önündeler; dar, kalabalık, engebeli, işlevi dışında kullanılan, çirkin kaldırımlar…

Yürürken görebildiklerimi saydım, üzerlerinde neler yoktu ki? Ağaçlar, saksılar, direkler, otomobiller, motosikletler, seyyar satıcılar, eski ve yeni nesil büfeler, otobüs durakları, bekleyen ve yürüyen insanlar, yerde uzanmış dilenciler, reklam aparatları, çöp konteynırları, yanlarına konmuş dağınık çöpler, engellilere yaratılan engelli parkurlar…

İyi bir kent olmak için insanın ve çevrenin konforlu ve işlevsel uyumunu inşa etmek ve bu bilinçle kullanmak gerekir, değil mi? Türkiye’de ve özellikle kalabalık kentlerde kaldırımlar her haliyle çok sıkıntı verici. Yürümek ıstırap oluyor bazen; nerede o huzurla yürüyüş yapılacak kaldırımlar?

Belediyeler kaldırımları ticari alan olarak kullanmaya imkan mı veriyorlar? Belediyelerin işi kaldırımları bir pazar yerine veya engelli parkura çevirmek midir?

Bir de her mevsim taşları değiştirilir veya kaldırım altlarındaki tesisatta tamiratlar yapılır. Yollara taşmış kum, çakıl, beton, iş makineleri, uzun süren inşaat süreleri… Neden bir kere yaptığımızı en azından bir nesil yaşatamayız? Vizyon mu yok, kent kültürünü mü bilmiyoruz, plansızlık mı var, bütçeler mi uygun değil, malzeme mi tedarik edemiyoruz, işçilikler mi çok kötü, yoksa kaldırımlar para kazanmanın kolay yollarından biri mi?

Çok söylendi, bir kere de ben hatırlatmış oldum. Kaldırımlar kentin kalitesi açısından bir aynadır. Onun için Paris’ten bir kaldırım fotoğrafı koydum, eğer Tokyo’dan koysaydım daha da imrenecektik.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

kuresel-isinma-ve-turkiye
DİĞER YAZI

Küresel Isınma ve Türkiye

Çevre 'ın son yazıları

324 views

BM İklim Değişikliği Konferansı (COP28)

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP28) bugün, hızlı, adil ve hakkaniyetli bir geçişin zeminini hazırlayarak fosil yakıt çağının “sonunun başlangıcını” işaret eden bir anlaşmayla kapandı. Bu plan emisyon kesintileri ve artan finansmanla destekleniyor.
1.2K views

İklim Değişikliği ve COP26

Bu yıl Glasgow'da düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı, Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli'nin altıncı değerlendirme toplantısında (COP26) dünya liderleri daha önce belirlenen hedeflerle ilgili umut verici bazı yeni anlaşmalara imza attılar. Ancak bütün hoşgörülü ifadelere rağmen küresel sera gazı emisyonları şu ana kadar gezegenin ihtiyacı olan hızda azaltılmıyor. Diğer yandan bazı ülkelerin iklimle ilgili vaatleri güçlendirilirken, bunlara ulaşmak için somut önlemlerin eksikliği gerçek bir endişe kaynağıdır. Politik çıkar ve küresel canlanma arasında gidip gelen bir sorun var. Sanırım insanlık önce bunu aşmak zorundadır.
1.8K views

Müsilaj

Müsilaj, başka tabirle deniz salyası, milli bir felaket! yük bindi, bindi ve bu yıl deniz kustu. Bakın benim öyküm nasıl tarif ediyor bu kirlilik meselesini.
1.6K views

İklimde Acil Durum

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres İklim Değişikliği Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, dünya liderlerinin küresel ısınmadan kaçınmak için harekete geçmeleri için ülkelerinde “iklim acil durumu” ilan etmeleri gerektiğini söyledi.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme