fed-haziranda-faiz-artiracak
FED Haziran'da Faiz Artıracak

FED Haziran’da Faiz Artıracak

25 Mayıs 2018
Okuyucu

FED’in (ABD Merkez Bankası) son toplantısına göre Haziran toplantısında faiz artırımı söz konusu edilecek. Birkaç gün önce FED, Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) 1-2 Mayıs tarihlerinde düzenlenen son toplantısına ilişkin tutanakları yayımlayarak piyasalara bu sinyali vermiş oldu. FOMC toplantı tutanaklarına göre üyelerin politika faizini %1,50-1,75 aralığında sabit tutma kararı aldığı görülmektedir. Ülkede ekonomik faaliyetlerin ve iş gücü piyasasının güçlenmeye devam ettiği vurgulanan tutanaklarda, son enflasyon verilerinin %2 hedefine ulaşılacağına dair güven verdiği belirtilmektedir. Bu durum diğer ülkelerin ekonomilerini doğrudan etkileyecektir.

FED yetkililerinin güçlü ekonomik görünüm ışığında “sıkılaştırmaya devam” edilmesini desteklediği vurgulanmaktadır. Tutanakta şöyle bir ifade var: “Üyelerin çoğu, gelecek bilgilerin ekonomik görünümü genel olarak teyit etmesi durumunda, FOMC’nin yakında politika desteğinin azaltılması için bir adım daha atmasının muhtemelen uygun olacağını öngördü.” Bu ifade, FOMC’nin Haziran ayında düzenlenecek toplantıda faiz artıracağına yönelik beklentileri güçlendirmektedir.

FOMC üyelerinin ABD devlet tahvillerine yönelik getiri eğrisindeki yatay seyrin nedenlerini de tartıştığı görülmüştür. Üç değerlendirme noktası var: 1) Faiz hadlerinin yükseleceğine yönelik beklentiler, 2) FED’in bilançosuna yönelik vade primleri üzerindeki aşağı yönlü baskı, 3) Diğer merkez bankalarının varlık alım programları. Bu değerlendirme noktalarına bağlı olarak getiri eğrisi yatay görünümlüdür. Buna göre sıkılaştırma politikasının devam etmesiyle faiz oranının uzun vadeli seviyesine yaklaşacağı işaret edilmektedir. Toplantıların ardından yayınlanan karar metinlerinde yer alan; “para politikası genişlemeci kalmayı sürdürüyor” ve “faiz oranları bir süre daha uzun vadeli seviyelerinin altında seyretmeye devam edecek,” ifadelerinin güncellenmesi önerilmiştir.

Haziran 2018’de FED’in sıkılaştırmaya devam etmesi ve faizleri artırması halinde küresel piyasalarda dolara olan ilginin daha da artacağı ortaya çıkmaktadır. Doların daha da değer kazanması birçok ülkenin merkez bankalarına ve reel sektörlerin borçları üzerine ilave yükler getirecektir. Dolayısıyla değişik alanlarda ülkeler şimdiden ilave tedbirler almaya başlamışlardır. Önümüzdeki ayda Türkiye’de dövizle ilgili mücadele daha da kısışacak görülüyor.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

tezat
ÖNCEKİ YAZI

Tezat

made-in-italy
DİĞER YAZI

“Made in Italy!”

Ekonomi 'ın son yazıları

446 views

Küresel Kapitalizmin Vizyonu İçinde

Keşifler, sanayi devrimleri, Aydınlanma, Rönesans ve Reform Hareketleri, Fransız İhtilali, ulus devletler ve derken hızla bugünlere gelen insanın serüvenine çok farklı yaklaşımlarda bulunanlar var. Bugünden Sömürgeciliği, Emperyalizmi ve Orta Çağı yeniden hatırlatan yazarlar var. Her şey bir yana, her yaşanan gün, hatta saniye, 8 milyarlık dünya için çok değerli!
480 views

Kapitalizmin Kritiği

Güncel konulara ve kavramlara bakarak, kapitalizm gerçeğini, yaşananları, ülkelerin, politikacıların ve entelektüelin durumunu irdeleyelim. Gerçekleri, yanılmaları ve kritikleri gözden geçirelim.
568 views

BRICS Hakkında

Güney Afrika'da 22-24 Ağustos tarihlerinde BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) liderler zirvesi 15nci toplantısı gerçekleşiyor. Şimdi önemli soru ortak para birimi olacak mı? Bunu göreceğiz. Ancak böyle bir karar olsa nasıl mümkün olabilir, tarifini yapalım.
1.3K views

ABD’nin Jeo-politikası ve Küresel Ekonomideki Baskısı

Küresel ekonomik şartların aşırı derecede değişiklik göstermesinin mantıklı bir açıklaması olmalıdır. Rastgele gelişmelerin yaşanması şeklinde açıklamalar ve büyük ekonomilerin bunun üzerine politika üretmeleri pek kabul edilebilir değildir. 2008’de başlayan olumsuz dalga Covid-19'dan sonra, bugün Ukrayna’daki savaşın getirdiği olumsuz ekonomik şartları da geçti, gelişmeler salt politika deyip bakılamaz noktada, bugün Ukrayna'da bir savaş oluyorken, Hint-Pasifik’te hemen her an bir provokasyon ile şartlar gerginleştirilmektedir. Normal ekonomi yaklaşımlarıyla "normal, birbirini tetikliyor," şeklinde açıklanabilecek olumsuz ekonomik gelişmelerle, özellikle ABD kaynaklı jeopolitik ve jeostratejik girişimlerle, daha da derin sorunlar olmaya dönüştürülmektedir.
1K views

Global Inflation and Geopolitical Situation

Today we focused on the Ukraine issue. On the other hand, we have a big global problem, related to the economy. We do not talk about the relevance of these negative economic developments to the sanctions imposed on Russia, because the world wants this war to end. So who is making sacrifices or will make more, how will the atmosphere of Post-Ukraine develop?
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme