thy-zarar-acikladi
THY Zarar Açıkladı

THY Zarar Açıkladı

20 Şubat 2017
Okuyucu

Öteden beri Türk Hava Yolları ne zaman zarar açıklayacak acaba diye bekliyordum. Nihayet, Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na geçici vergi beyannamesinin sunulması ve Gelir İdaresi Başkanlığı’na beyanname verilmesi sonrası THY’nin 2016 yılının dördüncü döneminde 6,5 milyar TL zarar açıkladığını öğrendim. Nedir bu? Dünya devi şirketler küçülmeye giderken THY büyüme yolunu seçmişti, sonuç şimdi ne oldu? Evdeki hesap çarşıya uymadı mı?

Bakınız, dünyadaki, isim vermeyeceğim, kendileri birer uçak üreticisi olan Almanya, İngiltere, Amerika gibi ülkelerin dev havayolu şirketleri küçülmeye giderken THY uçak satın aldı, destinasyonları artırdı, büyüdü. Ama hiç kimse ne sayıştay ne ilgili bakanlık ne meclis araştırma komisyonu, hatta ne basın çıkıp, arkadaş siz ne yapıyorsunuz, demedi.

Uçak satın alındı ama bugün onlarca uçak ya hangarlarda bekliyor ya da başka firmalara yok pahasına kiralanıyor. Bunun sebebi ne? Yine FETÖ mü? Olabilir. FETÖ, METÖ ama asıl olan bu kurumdur muhatap olan, durumu bütün çıplaklığıyla açıklaması gereken, hatta hisse senedi sahipleri ve hukukçulardır soru sorması gereken; usul neyse, belki hukukçulardan önce siyasi makamların bu konuda bir irade belirtmesi gerekir…

15 Temmuz öncesi FETÖ, özellikle, örneğin bir-iki okulu açılan Afrika dahil pek çok ülkeye destinasyon konmasını isterdi ve THY da bunu gerçekleştirirdi. Ticaret yapanların da bu işine gelirdi. İstanbul’dan bin uçağa, aktarmasız git ve mobilya, tekstil, makine sat gel… Reklamlara çıkarlardı. Örneğin, THY Zambiya’ya seferlere başladı, denirdi. Bu milletin hoşuna giderdi. Hatta Barcelona, Messi ile reklamlar yapılırdı. Halkın daha da hoşuna giderdi. Paranın kimden çıktığını soran yok ama!..

Böyle yapınca ortaya uçak ihtiyacı çıkardı. Aklıselim küresel firmalarca uçak genelde kiralanır, değil mi? Ama bizim THY uçak alımına giderdi. Milyar Dolarlar!.. Uçak alım işi yüklü paralarla ilgilidir. Konfor iyi de bir bedeli vardır. Ben daha iyi hava yoluyum, demek güzel de uçağı alırken, içinde bu da olsun, diye ilave aparat ve sistemler de konmalıdır. Her ilave sipariş bütçeden çıkan meblağ demektir. Amerikan, İngiliz veya Alman uçak firmasında bile olmayanı istemek demektir… Fiyata etki edecek çok teknik konuyu içinde barındırdığından şaibeye en yakın bir alım türüdür bu konular. Devletler için bu hep hassas bir alandır aslında.

Peki, kim sordu? Neden ihtiyaç duyuldu? Başka tedarik yolu yok muydu? Kaça alındı? Kime, ne komisyon verildi? Şimdi o uçaklar ne oldu? Neden bugün THY zarar gördü? Bu zararın karşılığını kim ödeyecek? THY’nın işten el çektirilen üst düzey yöneticileri görevlerini yaptılar mı? Kol kırıldı, yen içinde mi kaldı? Ben bu tür konuların dikkatlerden kaçmaması gerektiğine inanmaktayım. Hatta sadece THY değil, yarı resmi bütün kurumlar üzerinde hassasiyetle durulması gerekmektedir!

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

baloncularla-mucadele
ÖNCEKİ YAZI

Baloncularla Mücadele

turk-ekonomisi-hakkinda
DİĞER YAZI

Türk Ekonomisi Hakkında

Ekonomi 'ın son yazıları

426 views

Küresel Kapitalizmin Vizyonu İçinde

Keşifler, sanayi devrimleri, Aydınlanma, Rönesans ve Reform Hareketleri, Fransız İhtilali, ulus devletler ve derken hızla bugünlere gelen insanın serüvenine çok farklı yaklaşımlarda bulunanlar var. Bugünden Sömürgeciliği, Emperyalizmi ve Orta Çağı yeniden hatırlatan yazarlar var. Her şey bir yana, her yaşanan gün, hatta saniye, 8 milyarlık dünya için çok değerli!
470 views

Kapitalizmin Kritiği

Güncel konulara ve kavramlara bakarak, kapitalizm gerçeğini, yaşananları, ülkelerin, politikacıların ve entelektüelin durumunu irdeleyelim. Gerçekleri, yanılmaları ve kritikleri gözden geçirelim.
555 views

BRICS Hakkında

Güney Afrika'da 22-24 Ağustos tarihlerinde BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) liderler zirvesi 15nci toplantısı gerçekleşiyor. Şimdi önemli soru ortak para birimi olacak mı? Bunu göreceğiz. Ancak böyle bir karar olsa nasıl mümkün olabilir, tarifini yapalım.
1.3K views

ABD’nin Jeo-politikası ve Küresel Ekonomideki Baskısı

Küresel ekonomik şartların aşırı derecede değişiklik göstermesinin mantıklı bir açıklaması olmalıdır. Rastgele gelişmelerin yaşanması şeklinde açıklamalar ve büyük ekonomilerin bunun üzerine politika üretmeleri pek kabul edilebilir değildir. 2008’de başlayan olumsuz dalga Covid-19'dan sonra, bugün Ukrayna’daki savaşın getirdiği olumsuz ekonomik şartları da geçti, gelişmeler salt politika deyip bakılamaz noktada, bugün Ukrayna'da bir savaş oluyorken, Hint-Pasifik’te hemen her an bir provokasyon ile şartlar gerginleştirilmektedir. Normal ekonomi yaklaşımlarıyla "normal, birbirini tetikliyor," şeklinde açıklanabilecek olumsuz ekonomik gelişmelerle, özellikle ABD kaynaklı jeopolitik ve jeostratejik girişimlerle, daha da derin sorunlar olmaya dönüştürülmektedir.
1K views

Global Inflation and Geopolitical Situation

Today we focused on the Ukraine issue. On the other hand, we have a big global problem, related to the economy. We do not talk about the relevance of these negative economic developments to the sanctions imposed on Russia, because the world wants this war to end. So who is making sacrifices or will make more, how will the atmosphere of Post-Ukraine develop?
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme