turizmin-buyuk-krizi
Turizmin Büyük Krizi

Turizmin Büyük Krizi

25 Şubat 2016

Yaşanan bölgesel politik gerginliklerin ardından zarar gören sektörlerin başında turizm oldu. Suriye sınırındaki olaylar, gerçekleşen birkaç hain terör eylemi ve Rus uçağının düşürülmesi gibi başlıca olaylar turizmin beklentilerini zora soktu.

Bugünlerde dört koldan turizm konusunu tartışır olduk. Sadece bu yıl değil, birkaç yıl daha Rus ve Alman başta olmak üzere yurtdışından turistin önceki yıllara göre daha az sayıda gelebileceği tehlikesi ağırlık kazandı. Turizmciler; bu işleri başımıza devlet açtı, o halde devlet çare bulsun, iması ile yetkililerden destek istediler. Hükümet dokuz maddelik bir eylem planı açıkladı ve işte size devlet babanın eli, biz üstümüze düşeni yaptık, hadi şimdi bakın işinize, şeklinde karşılık vermiş oldu.

Öncelikle hükümetin belirtilen eylem planı sonrasında ortaya neredeyse dokuz büyük firmanın desteklendiği şeklinde bir değerlendirme çıktı. Bu düşünceleri sektörün içindekiler televizyon kanallarındaki programlarında söylüyorlar. Söylemedikleri bir konu daha var, eylem planı kapsamında kredi verilecek ve borçları ertelenecek şirketlerin önemli bir kısmıyla sermayedarı yabancı olan operatörler. Yani bu durumda devlet baba, turizmin derdine çare olacağına, yabancı sermayeyi korumuş oldu.

Politika kaynaklı gelişen bu turizmdeki kriz en fazla Antalya’yı etkiledi ve etkilemeye devam edecek. Konunun ekonomik boyutu ötesinde özellikle Antalya’da sosyal yönüyle de etkisi olacak görünüyor. Turizm sektöründen doğrudan veya dolaylı etkilenen ailelerin durumu ve yaşam standartları şimdiden bir hayli zorda. Hele sorun birkaç yıl uzar ise aldıkları kredileri ödeyemeyen veya çocuklarını paralı okullara kaydettirmiş aileler başka sorunlarla yüzleşecekler. Bırakın Rusya’ya, otellere domates satan çiftçi bile bu durumdan etkileniyor, o da borçlarının ertelenmesini talep edebilir, onların da yaşamları etkilenmiş haldedir. Tekstilciler ellerine bavullarını alıp çareyi başka ülkelerde aramaya başladılar bile.

O halde konuya iki başlıkla bakılmasında yarar var. İlki kanayan yaraya ilişkin acil eylem plan, ilan edilen bu destek paketi olmadı, yenisi yapılmalı, adil ve kapsayıcı olmalı. İkincisi ise köklü turizm reformu, devletin yatırımcıya dağıttığı alanlara yapılan otellerin kapasitesiyle dünyaya kum ve güneş satma fikri bir yere kadar işleyecek görülüyor.

Genel olarak kazançlı bir turizm anlayışımızın olmadığını hiç düşünmüş müydünüz? Rakamların bile dikkate değer aldatmacalarla dolu olduğunu… Bugün bir kriz oldu diye yetkililer konuşuyorlar. Ama asıl mesele, turizm sektörü bütünüyle ele alınması gereken bir alandır.

Türkiye doğal imkanlarını ve alın terini heba ediyor, yazık!..

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

vergi-sorunu
ÖNCEKİ YAZI

Vergi Sorunu

iranin-potansiyeli-ve-ortak-cikarlar
DİĞER YAZI

İran’ın Potansiyeli ve Ortak Çıkarlar

Ekonomi 'ın son yazıları

Küresel Kapitalizmin Vizyonu İçinde

Keşifler, sanayi devrimleri, Aydınlanma, Rönesans ve Reform Hareketleri, Fransız İhtilali, ulus devletler ve derken hızla bugünlere gelen insanın serüvenine çok farklı yaklaşımlarda bulunanlar var. Bugünden Sömürgeciliği, Emperyalizmi ve Orta Çağı yeniden hatırlatan yazarlar var. Her şey bir yana, her yaşanan gün, hatta saniye, 8 milyarlık dünya için çok değerli!

Kapitalizmin Kritiği

Güncel konulara ve kavramlara bakarak, kapitalizm gerçeğini, yaşananları, ülkelerin, politikacıların ve entelektüelin durumunu irdeleyelim. Gerçekleri, yanılmaları ve kritikleri gözden geçirelim.

BRICS Hakkında

Güney Afrika'da 22-24 Ağustos tarihlerinde BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) liderler zirvesi 15nci toplantısı gerçekleşiyor. Şimdi önemli soru ortak para birimi olacak mı? Bunu göreceğiz. Ancak böyle bir karar olsa nasıl mümkün olabilir, tarifini yapalım.

ABD’nin Jeo-politikası ve Küresel Ekonomideki Baskısı

Küresel ekonomik şartların aşırı derecede değişiklik göstermesinin mantıklı bir açıklaması olmalıdır. Rastgele gelişmelerin yaşanması şeklinde açıklamalar ve büyük ekonomilerin bunun üzerine politika üretmeleri pek kabul edilebilir değildir. 2008’de başlayan olumsuz dalga Covid-19'dan sonra, bugün Ukrayna’daki savaşın getirdiği olumsuz ekonomik şartları da geçti, gelişmeler salt politika deyip bakılamaz noktada, bugün Ukrayna'da bir savaş oluyorken, Hint-Pasifik’te hemen her an bir provokasyon ile şartlar gerginleştirilmektedir. Normal ekonomi yaklaşımlarıyla "normal, birbirini tetikliyor," şeklinde açıklanabilecek olumsuz ekonomik gelişmelerle, özellikle ABD kaynaklı jeopolitik ve jeostratejik girişimlerle, daha da derin sorunlar olmaya dönüştürülmektedir.

Global Inflation and Geopolitical Situation

Today we focused on the Ukraine issue. On the other hand, we have a big global problem, related to the economy. We do not talk about the relevance of these negative economic developments to the sanctions imposed on Russia, because the world wants this war to end. So who is making sacrifices or will make more, how will the atmosphere of Post-Ukraine develop?
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme