11 Eylül’ü Hatırlamak

11 Eylül 2021
Okuyucu

11 Eylül 2001 günü (9/11) bir öğretmenim koşarak geldi ve televizyonu açın dedi, CNN’i açtık ve olanları izledik, ikiz kuleler henüz çökmeye başlamıştı. Televizyon defalarca saldırıda kullanılan yolcu uçaklarını gösteriyordu. Muhabirler El Kaide’nin Amerika Birleşik Devletleri’ne saldırdığını ifade ediyordu. İbretlik bir tablo vardı gözlerimizin önünde. Kaçışan, havada uçan insanlar, toz duman… Tarihin Sonu (Francis Fukuyama’nın tezi) şimdi mi gerçekleşiyordu acaba, diyorduk sessizce!..

Birer uzman olarak ikiz kulelere yapılan saldırıyı hemen çizdik bir kâğıt üstüne. Kulelerin inşa şekline, uçakların yükseklik, açı ve hızlarına, taşıdıkları yakıta, çarpışmada çıkan enerjinin ana taşıyıcıları eritmesine dayalı karmaşık hesapları bir çırpıda yaptık. Şaşırdık doğrusu! Kim akıl etti bunu, nasıl bir hedef analiz çalışması, gibisinden hayret dolu mırıldanmalara devam ettik.

Saldırıyı yolcu uçakları yaptı, hedef iki taneydi. Biri New York’taki Dünya Ticaret Merkezi’nin bulunduğu, iki katında Bretten Woods’un da ofislerinin bulunduğu o ikiz kulelerdi. İkinci hedef Pentagon idi, Washington’da. Sonuçlara göre, ikiz kuleleri ıskalamayan terörist pilotlar başarılı oldular, ancak Pentagon’a saldıran pilot uçağını o geniş bina topluluğu alanına denk getirememişti, dış duvarı önüne vurmuştu. Usama bin Ladin acaba o pilota böyle bir talimat mı vermişti, pilot hedefi vurmaktan vaz mı geçmişti, bilinmez. Teröristler birer canlı bombaydı ve uşaklardaki yolcular da tıpkı hedeftekiler gibi kurbandı. Düşününce açık, bu ne denli feci bir olay! 

Sonra 2011’de ABD özel operasyonuyla Pakistan’da saklandığı evde öldürülen Suudi kökenli El Kaide lideri terörist Ladin saldırıyı “zafer” olarak niteledi. ABD (eski) Başkanı George W. Bush sahneye çıktı. “Küresel İslami Teröre Savaş!” ilan etti. “Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak,” dedi. 

Olmadı da!.. Uzun Savaş başladı. Yöntem “önleyici savaş” idi. Afganistan’a, Irak’a ve terör örgütlerine bulundukları Orta Doğu ve Asya’da savaş… Zamanla küresel terör örgütlerinin varyantları çıktı. Irak-Şam İslam Devleti, IŞİD, başka adı olan İslam Devleti de bunlardan biriydi. Onun da varyantı var bugün, IŞİD-H, Horasan grubu. 

11 Eylül 2001’den sonra ilan edilen savaş bir vakum oluşturdu. İsimler başka oldu, Arap Baharı gibi. Ancak iç savaşlar ve çatışmalar başladı, yayıldı. Suriye, Irak, Libya, Yemen, Sudan, daha pek çok ülkede savaş devam ediyor. Bölge tamamen istikrarsızlaştı; insanlar mağdurlar.

Yirmi yıldır bir savaş var dünyada. İnsanlar ölüyor. Terör bir türlü bitmiyor. Başka bir sonuç, 2016’dan bu yana ABD istihbarat raporlarındaki değerlendirmeler de açıklıyor: “Avrupa ve ABD’deki radikal İslami terör marjinalleşti, eylemliliğini kaybetti, terör, Afrika, Asya ve Orta Doğu’da devam ediyor.

11 Eylül’de saldırıda 2.996 (19’u terörist) kişi öldü, 6 bin yaralı vardı. Yirmi yılda 8 trilyon dolar para harcandı, 80 ülke bu savaşın bir biçimde içinde veya etkileneni oldu, 900 bin insan öldü. Sadece Afganistan savaşında ölen insan sayısı 238-241 bin (6 bin kadarı Amerikalı) arasında.

Neticede tam 20 yıl sonra Ağustos 2021’de ABD Afganistan’dan çekildi. Şimdi terörle başkaları ilgilensin! Afganistan, ABD’nin dolaylı olsa da terörist dediği ve onunla savaştığı, El Kaide ile işbirliği yapan, hatta Usama bin Ladin’i uzun süre saklayan, Taliban’a teslim edildi. Bugün Taliban “İslam Emirliği” kurmanın telaşı içinde. Müslüman dünyanın Şeriat yaklaşımından yana olan kesimleri ise bu sonuçtan heyecan duyuyorlar. Hepsi birden, ABD için “yenildi, zafer Taliban’ın oldu,” diyorlar. 

Ancak şu da var, Uzun Savaş bitti ve Sonu Olmayan Savaş devam ediyor…

11 Eylül 2001’deki terör eylemi nedeniyle hayatını kaybeden tüm insanları rahmetle anıyorum.

NOT: Fikri mülkiyet hakları gereği bu bilgileri referans vererek kullanabilirsiniz.

Gürsel Tokmakoğlu

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

ÖNCEKİ YAZI

Küresel Terörizmle Yaşamak

DİĞER YAZI

İstikrarsızlaştırmanın Metodu

Güvenlik 'ın son yazıları

86 views

Küresel Silahlanma Tartışmaları

Her ülke silahlanıyor? Bu silahlanmanın caydırıcılık amacıyla yapılıyor olması bize neyi açıklar? Asıl konu egemenlik mi, küresel mücadele içinde daha fazla güçlü olabilmek mi? Bilinmedik şeylerden mi bahsediliyor? Bu soruları cevaplandıracağız. Ayrıca Macron ve Putin neler söyledi, değerlendireceğiz. Bu şekilde, asıl ilgilendiğimiz olgular ve temel düşünceler olacaktır.
81 views

Milli Güvenlik Siyaseti

Türkiye daima kazanan ve gelişen olmak zorundadır, başka türlü düşünülemez! Milli Güvenlik Siyaset Belgesi (Kırmızı Kitap) gibi dokümanların kendi gücü için geri planda çok çalışılmalı, fikri altyapısı ve anlayışı özgün ve tutarlı olmalıdır. Ama önemlisi; bunun uygulanmasında herkesin, her kurumun, her şirketin, inanarak, gösterilen hedefleri elde etmek amacıyla, bütünlük halinde ve bu bağlamda tek yolda yürümesi gerekmektedir. Bu, "devlet disiplini" konu ve kapsamını aşan bir yaklaşımdır, ülkece disiplinli olmayı gerektirmektedir. Eğer ülkece disiplinliysek hak edilen gelişmenin yolunda oluruz! Siyasetin kendisi, entelektüel yaklaşımlar veya iş dünyası bizi yolumuzdan alıkoymamalıdır. Bu çok hassas bir konudur.
77 views

Küresel Stratejik Savunma 

Bu makalede, küresel savunma ve küresel strateji, savunma sanayiine olan ihtiyaç, bununla refah ve güvenlik yönleriyle kazanılacak avantaj, stratejik plan ve proje konuları ve KAAN projesinin değeri ortaya konacaktır. ABD, Rusya, Birleşik Krallık ve Türkiye örnekleri üzerinde duracağım.
110 views

Ukrayna-Rusya Savaşı ve Geleceği

İkinci yılı dolan, üçüncü yılının da hızlıca geçeceği öngörülen, hemen herkesi ilgilendiren önemli bir savaşı değerlendiriyorum. Bugünden yarına bakılırsa, gelişmeler Ukrayna aleyhine gibiyken, acaba ne yapılırsa durumda önemli bir değişiklik yaratılabilir? Yoksa bugünkü muğlaklık devam mı edecek? Cephede ve stratejik alandaki sorunlar nasıl gelişiyor? Putin, satranç hamlelerini ustaca yapabiliyor mu?
126 views

Dersimiz Terörle Mücadele

Yerel seçimlerin arefesinde medyada uzmanlar arasında ve entelektüel seviyede ilginç tartışmalar oluyor ve ben bunlara bakarak, bugün bile terörle mücadeleyi anlamayanlar var, diyorum. Nasıl mı? Bunu anlatacağım. Ama daha önemlisi, en azından son kez olsun isterim, teröristlerin yöntemlerini, siyaset yapma biçimlerini, sistemli istismarın durumunu, Gri Bölge Operasyonlarını, Hibrit Savaşı ve Asimetrik Savaşı açıklayacağım.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme