darbe-girisimi-ve-psikolojik-savas
Darbe Girişimi ve Psikolojik Savaş

Darbe Girişimi ve Psikolojik Savaş

26 Temmuz 2016

Beka, güvenlik ve terör… Tarihin bu diliminde yaşananlar bu devrin milli müdafaası kapsamında ele alınması gereken, ciddi bir konudur. Her defasında konuşacak bir konu bulunabiliyor. Biraz da psikolojik savaş konuları konuşulmalıdır kanaatindeyim. Çünkü bu alan asla göz ardı edilmemesi gereken değerdedir.

Dünya terör, darbe, devrim, halk ayaklanması, isyan, çatışma tarihine bakınız. Taş ve sopa ile yapılanları da var, sofistike silah ve teknikleriyle de; sanal alem kullanılarak da sokağa çıkılıyor, bismillah diyerek de.

Türkiye’de gerçekleştirilen hain 15 Temmuz darbe girişiminin teknik açıdan oluş şekline hangi gözle bakalım?

İçinizden birileri çıkıyor, akıllarını kiraya vermiş üniformalı insanlar, elinizi ayağınızı ve dahası aklınızı derdest ediyorlar; bu eski çağlarda da olmuş idi. Buradaki yöntem insan bazlıdır. Ama çağ değişmiş bir kere, yöntemde kullanılan unsurlar işin boyutunu da değiştiriyor. “En kanlı darbeyi yaşadık,” diyebileceğimiz ve tehlikeli bir haleti ruhiye ile karşılaşmanın şaşkınlığı içindeyiz. İnsan ögesi bildik türden tavır sergiliyor ama bu kez elindekiler çok başkalaşmış. Roket, bomba, top yüklü F-16 uçaklarla, keza Süper Cobra helikopterlerle, en modern tanklarla kent içinde darbe yapıyorlar. İşin içinde kullanılmayan bir öge var mı? Hatta, “Darbeler tarihinde bu silah şurada kullanılmıştı…” denebilecek bir örnek var mı? Bu darbe girişiminde algı yönetiminden, psikolojik etkiden, ateşle baskılamaya; özel kuvvet harekatından, havada yakıt ikmaline; taraf değiştirmeye davet eden alıkoymalardan, canilik derecesindeki eylemlere kadar her şey var. Ve önemlisi, bu silahlar ve teknikler kullanıldı, televizyon kanallarında, “Daha olay bütün çıplaklığıyla ortaya çıkmadı, acaba ardında ne var?” diye tartışmalar yapılıyor. “Acaba bu ilk dalga mıydı, açıkları tespite yönelik miydi?” diyenler var.

Başkent Ankara’nın göbeğinde uçan uçak ve helikopterler neydi öyle? Başkent yakınlarındaki bir savaş üssünden sevk ve idare edilen, diğer üslerden koordine ile taktiksel manada saniyeleri hesaplanmış bir darbe girişimi; sanki Açlık Oyunları filminin en sonucu bölümü gibi…

Bu noktada düşüncem şöyle; darbecilerin yürürlükte tuttukları psikolojik harekat daha önemlidir. Silahlar sustu, tutuklamalar yapılıyor, mahkemeler başlayacak ama süren bir konu var; darbeciler, destekçileri ve bütünüyle Türkiye düşmanlığı yapanlar ile değişken, küresel ve anonim bilgisayar korsanları çok uzaklardan, sanal dünyadan çeşitli hesaplar açıyorlar ve halkın önüne değişik türden malzemeler üretip atıyorlar. Tankın önüne yatan milletin cesaretine denecek yok ama göz ardı edilmemesi gereken bir nokta var; bu psikolojik savaş yöntemleri sofistike silah sistemleri kadar ve hatta bu safhada daha da önemlidir.

Şöyle düşünün; akıllarını kiraya verenler ile onları kullanabilen geri plandakiler, psikolojik tekniklerle sanal dünyayı kullanarak hedef seçilenlerin, yani bizlerin akıllarını etkilemeyi sürdürmektedirler. Ne ile? Çok basit iletilerle, “paylaşın,” denen resimlerle, videolarla, soru yaratan ifadelerle… Bunların bir kısmının bir yönlendirme olabileceğini, bir yerlerde üretilen malzemeler olduğunu düşünmemiz mümkün müdür?

Yeri geldiğinde akıl karışıklığı tankın altında kalmaya eşit olabilir. Aman, dikkat edelim! Birlik ve beraberliğimize yönelebilecek her tür saldırı malzemesini asıllardan ayıklayalım ve sanal mezarlıklara gömelim. Asıl olan ne? Aklımızı başımızda tutmamız en önemli direnmedir, karşı koymadır, taktiktir.

Bu bakımdan devletin her kademesine, güvenlik birimlerine, üniversitelere, medyaya ve vatan müdafaası için irade koymuş bu cesur milletin fertlerine çok özel ödevler vardır. Gerektiğinde yeni birimler kurulmalı ve sürekli geliştirilmelidir. Nasıl meydanlar boş bırakılmıyor ise bu saha da asla boş bırakılmamalıdır.

(Görsel: Flickr, Christiaan Colen)

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

istihbarat-zafiyeti-var
ÖNCEKİ YAZI

“İstihbarat Zafiyeti Var!”

nasil-bir-ordu
DİĞER YAZI

Nasıl Bir Ordu?

Güvenlik 'ın son yazıları

Savaşta Teknoloji Kullanımı

Birincisinden dördüncüsüne kadar her nesil savaş biçiminde gördüklerimiz, sert güçten makine kullanım becerisine doğru bir değişimi gösterdi. Bugün yeni nesil savaşlar uygulanırken, artık beşinci nesil savaşlar oluyor, burada teknolojinin sahadaki taktik uygulama becerisini hesaba katmamız gerektiği açık. Konu şu, savaşta durumu değiştirme inisiyatifiyle hareket eden teknolojiyi kullanım bilinci yüksek askerleri düşünüyoruz. Bunlar bize yeni bir tariflerin yapılmasını gerektiriyor: Gelişen teknolojiye göre askerin sahadaki uygulamasını tam uyumlu hale getirmek, hatta askerin bu yeteneğine başvurarak savaşı kazanmayı bilmek.

Etki Ajanlığı Yasası

Bu çağda, etki ajanlarına karşı önlem almak ve ülke yararına çalışanların eline mücadele etmek adına imkan vermek gibi konularda aksi düşünülebilir mi? Bu gerekli, ülke güvenliği açısından yerinde bir hamle. En azında caydırıcılık çok önemli. Ajanlar ve etki ajanları öyle cirit atmasınlar... Gerekli önlemleri ve bu kapsamda belli yasal düzenleme imkanlarını yaratalım. Her türlü tehdit var. Onları caydıralım, caydırıcı nitelikte ülkenin somut eylemleri olsun. Türkiye'de istihbarat hizmetleri 2014'dan itibaren iyi bir seyirle gelişiyor. İlk olarak operasyon yapma imkanı oldu. Kötü mü? Operasyonel İstihbarat gayet başarılı. Teröristler ve bölgemizdeki hasım ülkeler bunu görüyorlar, dikkatleri çekildi. Şimdi de bu tür ilave yasalar olsun isterim. Doğru adım! Elbette ben bu konuyu istihbarat açısından ele alacağım, uzmanlığım bu yönde. Hukuk konusu ayrı.

Yeni Üstünlük Mücadelesi ve Savunma Anlayışı

Temel konumuz silahlanma ve polemoloji olacak. Bu alanda yeni anlayışları irdeleyeceğiz. Genel savunma ve silahlanma politikalarına, büyük güçlerin aldıkları pozisyonlara, örnek olarak ABD'nin savunma yöntemine ve son olarak yeni üstünlük mücadelesi kavramlarına değineceğim. Bahsedeceğim yeni üstünlük mücadelesi terimleri neler? Oyun değiştiricilik, sistemlerin sistemi mimarisi, otonom kor sistemler, tam baskılama veya üstünlük kurma (dominasyon), bütün yönleriyle nüfuz etme (penetrasyon), istihbaratın penetrasyonu ve caydırıcılık için silahlanmak, olacak. Bunları neyle yapabilirsiniz? Bu makalede size ipuçlarını vermiş olacağım.

Otonom Orduların Tartışması

Teknoloji geliştikçe otonom sistemler cephede yerlerini alıyorlar. Kara, hava, siber-uzay, deniz, derin ve geniş cepheler... Bu konu başka ülkelerde hem askeri hem sivil, çeşitli uzmanlarca tartışılıyorken, Türkiye'de henüz o noktaya gelinemedi. Savaşın bilim ve sanatı yönüyle ben size özgün bir tartışma başlatmak isterim.

İsrail’in İran Saldırısı ve Polemolojik Analizi

19 Nisan gecesi İsrail, İran-İsfahan'daki bir askeri hedefi vurdu. Önce alınan bilgiler ve geliş yöntemleri doğru mu yanlış mı tartışıldı. Ancak, olağanüstü denebilecek türden yeni bir süreçle ilgilendiğimiz gayet açıktı. Ben sizlere bir askeri analiz yaparak, eldeki bilgileri de kullanmak suretiyle, bazı poüemolojik sonuçlar çıkarıp sunmak istiyorum.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme