demokrasi-ve-teror
Demokrasi ve Terör

Demokrasi ve Terör

15 Haziran 2018

Bayram arifesinde kan ve kargaşa peşinde koşanları şiddetle lanetliyorum. Şanlı Urfa Suruç’ta Adalet ve Kalkınma Partisi’ne yönelen terörün yapmak istediği açıktır; seçime gölge düşürmek isteniyor. Bu olayın en genel açıklaması şöyle: Teröristler ve arkasındaki güçler başka mevzilerde kaybettiklerini, hassas bölgelerde ve yine terör yöntemiyle dengelemek peşindeler. Özellikle söylersek, seçimlerin sonucunu gören Batı, kırk yıla yakın zamandır kullandığı bu maşa örgüte bir görev daha verdi. Görevleri şu: “Hem ortalığı karıştır hem de seçimden sonra tartışılacak konu yarat!” Biz bunu doğru okuyabiliyor muyuz? Konunun biraz içine girip bakalım o halde.

Önce resmi açıklamalara bakalım. Cumhurbaşkanı Erdoğan bayram namazı çıkışı yaptığı açıklamada olayı değerlendirdi ve “Milletvekilimizin abisi, terör örgütü PKK-HDP tarafından öldürdü,” dedi ve terörle mücadele vurgusu yaparak, “Üzerine üzerine gideceğiz,” şeklinde konuştu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Bu ziyareti yapmadan önce planlanmış, kurgulanmış, esas itibarıyla bu saldırıda hazırlanmış bir durum söz konusu,” dedi. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Suruç’taki AK Partililere yönelik silahlı saldırı sonucu 4 kişinin ölümü ve 8 kişinin yaralanmasına neden olan olayla ilgili şunları ifade etti: “Suruç’taki saldırı Başsavcılıkça tüm yönleriyle soruşturulmaktadır. Milletin iradesine ve demokratik yarışa gölge düşürecek her türlü provokatif eylem ve şiddetten medet umanları kınıyorum. Halkımız seçim öncesi tüm kışkırtmalara sükunetle yaklaşacak, cevabı sandıkta verecektir.”

Ülkede güvenlik anlayışı ile politik çıkarı daha rasyonel değerlendiremeyenler için bazı noktaları açıklamakta yarar olacak. Özellikle seksenli yıllardan bu yana adım adım Güneydoğu Anadolu bölgesindekiler siyaseten bir alana çekildiler. Nedir bu? “Bir Kürt partisi var, diğerleri ise Türk partisidir.” Bu bile bölücülüktür! Yıllardır bu işlendi, böyle bir algı yaratıldı. İyi de hangi “siyaset” bu? 1) PKK’nın bölücü siyaseti, 2) PKK’yı manivela olarak kullanan ABD ve Avrupa’nın emperyal siyaseti, 3) feodal kalıntıların çıkmazındaki sosyal bozuklukların siyaseti, 4) siyaset yaptığını zanneden değişik çıkarcı grupların aymazlığı.

Ancak bakarsanız, öteden beri dış destekli bu katil, eli kanlı ve ayrılıkçı kesim, alttan alta meşru zeminlerde de yer tuttu. Parti, STK, vs. Her alanda bir karşılık bulacak şekilde siyaset yaptılar. Bunların dönemsel olarak adı değişse de öne çıkarılan bir meşru partisi ve STK’ları hep oldu. Halkın içine çekildiği alandaki “Kürt partisi” denen yapısı, bölgenin siyasal haritasının o bilinen renk farkını ortaya çıkardı. Bu oyunu bu noktaya kadar neden çözemedik? 1) Ülkece demokrasiyi yeterince çözemedik, ileri götüremedik, 2) siyaset sistemini yerli yerine oturtamadık, 3) Güneydoğu’daki sosyo-ekonomik sorunlar devam ediyor, 4) hukuk yapısındaki dengeler bir süredir arızalı.

Buna karşılık o Avrupa ve ABD, kendi içinde böylesi konularda çok keskindir. Eğer bizler onların kendi hukuklarında uyguladıkları yöntemleri tatbik edecek olsak, zaten sorun kalmayacaktır. Güvenlikçi kanunları uygulayacak olursak; 1) zaten bu siyasi uzanımdaki istismarcı yapılar meşru zeminde siyaset yapamazlar, 2) halkın içindeki bir kesim münferiden çıkıp ihlal yaparsa gereğini görür, 3) siyaset yaptığını zanneden çıkarcılar oynayacak yer bulamazlar.

Şimdi Türkiye bir yere geldi. 1) Avrupa ve ABD’nin bölgedeki emellerine karşı somut karşı duruş gösteri. 2) Güvenlik anlayışını değiştirdi, terörü sınır dışından önleme yolunu seçti. 3) FETÖ ve PKK ile somut bir mücadele yolunu seçti. 4) Suriye sınırına duvar ördü. Suriye ve Irak topraklarında askeri üsler bulunduruyor. 5) Ve sıra içeride adı “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” konan bir idari sisteme geçiş yapma aşamasında son adımı atmaya geldi.

Türkiye’de bazı çevrelerce dillendirilen Kürt sorunu bahsinin somut adını koyalım. Terörist Karayılan açıkça, “Öcalan’a özgürlük, bölgesel özerklik…” diyor. İçte ve dışta “Kürt sorunu var,” diyenler sorunu işte bu noktadan görmelidirler. O zaman belirgin biçimde söylemeliyiz: 1) Ya bunu konuşacaksınız, 2) ya da ret edeceksiniz. Bu açık!

Benim gibi güvenlik şuurunu önde tutanlar hemen şöyle diyeceklerdir: 1) Bu Öcalan’a özgürlük, bölgesel özerklik babından Kürt sorunu yaklaşımları asla kabul edilemez, 2) ret etmekle de kalmıyoruz, bu uğurda mücadelemizi asla bırakmayız, 3) bu bağlamda demokratikmiş gibi yapılanlar, sorunların doğru tanımlanmasını sulandıran ve köpürten yaklaşımlar asla kabul edilemez, 4) hukuk sistemi üzerine düşeni yapana kadar, Batı’da olduğu gibi kanuni düzenlemeler tamamlanana kadar güvenlik güçleri meydanı boş bırakamayacaktır, 5) 15 Temmuz’da olduğu gibi millet devletinin yanındadır, 6) bu seçimlere gölge düşürmeye çalışan mihrakların elim çabaları ise boşa çıkacaktır. 7) Özelde söylüyorum, benim de siyasetim budur.

Biz şimdi bayramımızı yapalım. Seçimlere gölge düşürmeye çabalayanların elleri kırılsın ve Suruç olayı son olsun. Seçimleri yapalım. Kim seçilir şimdiden bilinmez, ama sonuçta hedefler ortaktır: Sonra söylendiği gibi OHAL de kalksın, ülkede şartlar her yönden normalleşsin. Ekonomik, sosyal, hukuk ve güvenlik bağlamında gereken adımlar atılsın. Kötü niyetli veya fırsatçı siyasetçilere de hatırlatalım: Bu ülke sahipsiz değildir, laubalilikle ve öyle laf oyunlarıyla ülkeye ileri demokrasi gelmez. Devlet işleri çok ciddidir! Unutmayalım, sınırda ABD askeri var, ellerine ABD roketatarını almış SDG elbisesi giymiş PKK’lılar var, içeridekiler ise gayet açık, “ben ve diğerleri” diyen aymazlar aramızda geziyorlar… Teröriste açıkça “terörist” denecek ve elinde silah olanlar silahlarıyla teslim olacaklar. İşbirlikçi ve istismarcı kim varsa kanun önünde hesap verecekler. Anlaşabildik mi?

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

hedef-kandil
ÖNCEKİ YAZI

Hedef Kandil

nato-zirvesi-sonuc-bildirisi
DİĞER YAZI

NATO Zirvesi Sonuç Bildirisi

Güvenlik 'ın son yazıları

Savaşta Teknoloji Kullanımı

Birincisinden dördüncüsüne kadar her nesil savaş biçiminde gördüklerimiz, sert güçten makine kullanım becerisine doğru bir değişimi gösterdi. Bugün yeni nesil savaşlar uygulanırken, artık beşinci nesil savaşlar oluyor, burada teknolojinin sahadaki taktik uygulama becerisini hesaba katmamız gerektiği açık. Konu şu, savaşta durumu değiştirme inisiyatifiyle hareket eden teknolojiyi kullanım bilinci yüksek askerleri düşünüyoruz. Bunlar bize yeni bir tariflerin yapılmasını gerektiriyor: Gelişen teknolojiye göre askerin sahadaki uygulamasını tam uyumlu hale getirmek, hatta askerin bu yeteneğine başvurarak savaşı kazanmayı bilmek.

Etki Ajanlığı Yasası

Bu çağda, etki ajanlarına karşı önlem almak ve ülke yararına çalışanların eline mücadele etmek adına imkan vermek gibi konularda aksi düşünülebilir mi? Bu gerekli, ülke güvenliği açısından yerinde bir hamle. En azında caydırıcılık çok önemli. Ajanlar ve etki ajanları öyle cirit atmasınlar... Gerekli önlemleri ve bu kapsamda belli yasal düzenleme imkanlarını yaratalım. Her türlü tehdit var. Onları caydıralım, caydırıcı nitelikte ülkenin somut eylemleri olsun. Türkiye'de istihbarat hizmetleri 2014'dan itibaren iyi bir seyirle gelişiyor. İlk olarak operasyon yapma imkanı oldu. Kötü mü? Operasyonel İstihbarat gayet başarılı. Teröristler ve bölgemizdeki hasım ülkeler bunu görüyorlar, dikkatleri çekildi. Şimdi de bu tür ilave yasalar olsun isterim. Doğru adım! Elbette ben bu konuyu istihbarat açısından ele alacağım, uzmanlığım bu yönde. Hukuk konusu ayrı.

Yeni Üstünlük Mücadelesi ve Savunma Anlayışı

Temel konumuz silahlanma ve polemoloji olacak. Bu alanda yeni anlayışları irdeleyeceğiz. Genel savunma ve silahlanma politikalarına, büyük güçlerin aldıkları pozisyonlara, örnek olarak ABD'nin savunma yöntemine ve son olarak yeni üstünlük mücadelesi kavramlarına değineceğim. Bahsedeceğim yeni üstünlük mücadelesi terimleri neler? Oyun değiştiricilik, sistemlerin sistemi mimarisi, otonom kor sistemler, tam baskılama veya üstünlük kurma (dominasyon), bütün yönleriyle nüfuz etme (penetrasyon), istihbaratın penetrasyonu ve caydırıcılık için silahlanmak, olacak. Bunları neyle yapabilirsiniz? Bu makalede size ipuçlarını vermiş olacağım.

Otonom Orduların Tartışması

Teknoloji geliştikçe otonom sistemler cephede yerlerini alıyorlar. Kara, hava, siber-uzay, deniz, derin ve geniş cepheler... Bu konu başka ülkelerde hem askeri hem sivil, çeşitli uzmanlarca tartışılıyorken, Türkiye'de henüz o noktaya gelinemedi. Savaşın bilim ve sanatı yönüyle ben size özgün bir tartışma başlatmak isterim.

İsrail’in İran Saldırısı ve Polemolojik Analizi

19 Nisan gecesi İsrail, İran-İsfahan'daki bir askeri hedefi vurdu. Önce alınan bilgiler ve geliş yöntemleri doğru mu yanlış mı tartışıldı. Ancak, olağanüstü denebilecek türden yeni bir süreçle ilgilendiğimiz gayet açıktı. Ben sizlere bir askeri analiz yaparak, eldeki bilgileri de kullanmak suretiyle, bazı poüemolojik sonuçlar çıkarıp sunmak istiyorum.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme