firatin-dogusunda-kararlilik-gosterisi-zamani
Fırat’ın Doğusunda Kararlılık Gösterisi Zamanı

Fırat’ın Doğusunda Kararlılık Gösterisi Zamanı

15 Ağustos 2019

Ankara’da 5-7 Ağustos 2019 tarihlerinde yapılan toplantılar neticesinde ABD ve Türkiye Suriye’de bir Güvenli Bölge kurulması hakkında ön mutabakata vardılar. Bugün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bu “ön mutabakat” kavramını işaret etti. Biz anlıyoruz ki ABD ile mutabık kalabilmek için kendilerine son bir şans verilmiş. Asıl mutabakat ise sürmekte olan sahadaki ve masadaki çabalarla alakalıdır. Zaman içinde bir sonuç alınması beklenmektedir. Bu bir müttefiklik ilişkisi içinde atılması gereken adımdı ve böyle yapıldı.

Başka neler oldu? 12-13 Ağustos’ta ABD öncü ekip intikalini gerçekleştirdi ve hemen intibak çalışmalarına başladı. Yakın zaman sonra 30 ABD askeri uzman daha gelecek Müşterek Harekât Merkezi kadrosunun oluşturacaklar. Bir o kadar da Türk askeri görev yapacak.

14 Ağustos’ta Ankara’da ABD Büyükelçisi David Statterfield resmen görevine başladı. Kendisine başarılar dileriz. Ümit ediyoruz ki bu sorun için de inisiyatif alır ve Türkiye’nin haklarının savunucusu olur.

Yine dün sahada İHA uçuşları başlatıldı.

15 Ağustos’ta, yani bugün ABD Avrupa Komutanlığı (EUCOM) Komutan Yardımcısı Korgeneral Stephen Twitty önce Ankara’ya sonra Şanlı Urfa’ya geldi. CENTCOM Suriye tarafında görev yapıyor, yılda yaklaşık 800 milyon dolarlık bütçeyle YPG/PKK teröristlerine eğit-donat kapsamında 4 bin araçla taşınan silah veriyor ve teröristlerin olmayan DAEŞ ile mücadele ettiğini savunuyor. Tam da bu noktada EUCOM ön mutabakat kapsamında Ankara’da. Demek ki Pentagon bu çözüm paketinde farklı komutanlıkları kullanıyor ve mekanizma içinde EUCOM’u kullanıyor.

Bugün en önemli çıkışı Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu yaptı. Ön mutabakat kavramını işaret etti ve Trump’ın 20 NM sözünü hatırlattı. Başka neler dedi? “ABD ile Güvenli Bölge konusunda başlangıç yaptık. ABD’nin oyalamasına müsaade edilmeyecek. Münbiç benzeri olaya tolere etmeyeceğiz. Devriye de olacak kontrol noktası da. Fırat’ın doğusu terör yuvasıdır. YPG/PKK buradan çıkmadıkça istikrar gelmez. Bölge istikrara kavuşturulacak.” Buna mümasil açıklamalar.

Bu açıklamanın olduğu sıralarda Pentagon sözcüsü Sean Robertson’dan da bir açıklama geldi. Şöyle dedi: “Şu an Türk askeri muhataplarımızla birlikte ortak koordinasyon merkezi için seçenekleri gözden geçiriyoruz. ABD, Türkiye ile görüşmeler sürerken bazı eylemleri hızla başlatmaya hazırlanıyor. Türkiye ile ABD arasında geçen hafta üzerinde uzlaşıldığı açıklanan mutabakat uyarınca Şanlı Urfa’da Müşterek Harekât Merkezi’nin kurulması çalışmalarına başlandı.”

Ön mutabakatın politik hedeflerini hatırlayalım: Birincisi, Türkiye’nin güvenlik riskleri göz önüne alınırsa teröristler bölgeyi terk etmeli, tahkimatları kaldırılmalı, ABD’nin verdiği silahlar toplanmalı. İkincisi, Barış Koridoru inşası. Türkiye’deki sığınmacılar ve şu an teröristlerin işgalindeki topraklardan çıkan oranın asıl sahibi mülteciler evlerine dönmeli. (Ön mutabakatın bir diğer maddesi olan Müşterek Harekat Merkezi kurulması bir mekanizmadır ve bu amaçlara hizmet edecektir.)

Ön mutabakat amaçlarının yerine gelmesi ne demek, bu nasıl olacak? ABD ikna olmalıdır. Teröristle ittifakını sonlandırmalıdır. Bu kendilerine tanınan son bir süredir. Aksi halde Türkiye B Planı ile ilgilenecektir.

Tahminime göre Müşterek Harekât Merkezi Eylül ayı gibi faal olur. Sonra sahaya çıkılır ve çalışmalar genişler. Trump’ın da ifade ettiği gibi, Türkiye’nin 35-40 km’lik ısrarı devam edecektir. Bu olmaz ise zaten ön mutabakatın hedeflerine ulaşmak mümkün olmaz. Onu kur, bunu ölç, şurada görüşme yap, rapor yaz, toplantı yap… Bütün bunlar zaman alır. Asıl konu barış ve istikrardır.

Ne yapılmalı? Tecrübeme göre şunu öneriyorum: Türkiye tam da bu esnada kararlılığını gösterecek biçimde sınırlı bir kararlılık gösterinde bulunabilir.‪ Türk kamuoyu ve sahadaki TSK unsurları ABD olmadan harekata başlanmasından yanadır. Bu asıl beklentidir. ABD’nin ikna olması uzayacak olur ise B Planı bu çerçevede gerçekleşir. Ancak ABD’nin yetkililerinin ikna olmalarını hızlandırmak ve teröristlere gözdağı vermek için bugünlerde yapılacak bir baskı yerinde olacaktır.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

abdnin-guvenli-bolge-onerisi-neydi
ÖNCEKİ YAZI

ABD’nin Güvenli Bölge Önerisi Neydi?

DİĞER YAZI

ABD ve Türkiye’nin Gri Bölge Çatışması

Güvenlik 'ın son yazıları

Savaşta Teknoloji Kullanımı

Birincisinden dördüncüsüne kadar her nesil savaş biçiminde gördüklerimiz, sert güçten makine kullanım becerisine doğru bir değişimi gösterdi. Bugün yeni nesil savaşlar uygulanırken, artık beşinci nesil savaşlar oluyor, burada teknolojinin sahadaki taktik uygulama becerisini hesaba katmamız gerektiği açık. Konu şu, savaşta durumu değiştirme inisiyatifiyle hareket eden teknolojiyi kullanım bilinci yüksek askerleri düşünüyoruz. Bunlar bize yeni bir tariflerin yapılmasını gerektiriyor: Gelişen teknolojiye göre askerin sahadaki uygulamasını tam uyumlu hale getirmek, hatta askerin bu yeteneğine başvurarak savaşı kazanmayı bilmek.

Etki Ajanlığı Yasası

Bu çağda, etki ajanlarına karşı önlem almak ve ülke yararına çalışanların eline mücadele etmek adına imkan vermek gibi konularda aksi düşünülebilir mi? Bu gerekli, ülke güvenliği açısından yerinde bir hamle. En azında caydırıcılık çok önemli. Ajanlar ve etki ajanları öyle cirit atmasınlar... Gerekli önlemleri ve bu kapsamda belli yasal düzenleme imkanlarını yaratalım. Her türlü tehdit var. Onları caydıralım, caydırıcı nitelikte ülkenin somut eylemleri olsun. Türkiye'de istihbarat hizmetleri 2014'dan itibaren iyi bir seyirle gelişiyor. İlk olarak operasyon yapma imkanı oldu. Kötü mü? Operasyonel İstihbarat gayet başarılı. Teröristler ve bölgemizdeki hasım ülkeler bunu görüyorlar, dikkatleri çekildi. Şimdi de bu tür ilave yasalar olsun isterim. Doğru adım! Elbette ben bu konuyu istihbarat açısından ele alacağım, uzmanlığım bu yönde. Hukuk konusu ayrı.

Yeni Üstünlük Mücadelesi ve Savunma Anlayışı

Temel konumuz silahlanma ve polemoloji olacak. Bu alanda yeni anlayışları irdeleyeceğiz. Genel savunma ve silahlanma politikalarına, büyük güçlerin aldıkları pozisyonlara, örnek olarak ABD'nin savunma yöntemine ve son olarak yeni üstünlük mücadelesi kavramlarına değineceğim. Bahsedeceğim yeni üstünlük mücadelesi terimleri neler? Oyun değiştiricilik, sistemlerin sistemi mimarisi, otonom kor sistemler, tam baskılama veya üstünlük kurma (dominasyon), bütün yönleriyle nüfuz etme (penetrasyon), istihbaratın penetrasyonu ve caydırıcılık için silahlanmak, olacak. Bunları neyle yapabilirsiniz? Bu makalede size ipuçlarını vermiş olacağım.

Otonom Orduların Tartışması

Teknoloji geliştikçe otonom sistemler cephede yerlerini alıyorlar. Kara, hava, siber-uzay, deniz, derin ve geniş cepheler... Bu konu başka ülkelerde hem askeri hem sivil, çeşitli uzmanlarca tartışılıyorken, Türkiye'de henüz o noktaya gelinemedi. Savaşın bilim ve sanatı yönüyle ben size özgün bir tartışma başlatmak isterim.

İsrail’in İran Saldırısı ve Polemolojik Analizi

19 Nisan gecesi İsrail, İran-İsfahan'daki bir askeri hedefi vurdu. Önce alınan bilgiler ve geliş yöntemleri doğru mu yanlış mı tartışıldı. Ancak, olağanüstü denebilecek türden yeni bir süreçle ilgilendiğimiz gayet açıktı. Ben sizlere bir askeri analiz yaparak, eldeki bilgileri de kullanmak suretiyle, bazı poüemolojik sonuçlar çıkarıp sunmak istiyorum.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme