libyada-uhm-hedefi-bingazi
Libya'da UHM Hedefi Bingazi

Libya’da UHM Hedefi Bingazi

6 Haziran 2020

Olanları önceden tarif etmek görevimiz. Okurlar, halkımız ve uzmanlar verdiğimiz bilgilerden yararlanmaya devam etsinler. Bugün de kritik bir noktayı işaret ediyorum. Libya’da Türkiye destekli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) güçleri için yeni hedef Bingazi. Neden?

Libya UMH Başkanı Serrac Ankara’da başlığıyla Politik Merkez Youtube kanalında ve bu platformda yayımladığım gibi durum çöyle tarif edilmektedir: Ülkenin kuzey batısındaki Vatiyye üssünün geri alınmasıyla başlayan süreçte UMH güçleri Tunus cephesinde sırtını emniyete aldıktan sonra, merkezdeki Terhune’ye ve deniz kıyısında Sirte’ye yöneldi. Başkent yakınlarındaki eski Trablus Havaalanının ve Terhune’nin darbeci Hafter güçlerinden geri alınmasını müteakip bu koldan güçlerin güneyde Cufra’ya yöneleceğini işaret etmiştim. Görüyoruz ki UHM güçleri bir koldan bu hedefine emin adımlarla yürümesini sürdürüyor.

İkinci olarak işaret ettiğim konu deniz kıyısında Sirte ile alakalı idi. Şimdi bu meseleyi stratejik anlamı bakımından biraz açayım. Eğer darbeci Hafter güçleri Libya kıyı şeridinden büyük ölçüde atılırsa ise işi büyük ölçüde bitmiş olur. Merkez konumundaki Cufra’nın geri alınması stratejik emniyet noktası oluşturmak manasında önemlidir. Ancak asıl gayret kıyı şeridinden ilerlemeyi gerektirecektir. Bu şekildeki bir hareket tarzı ile Sirte ve sonrasında ileri hedef noktası olarak Bingazi seçilir ise Hafter giriştiği taşeronluk davasından tamamen çekilecektir.

Şimdilik Türkiye destekli UMH güçleri açısından bir engel yok gibi duruyor. Çünkü savaş sahada kazanılır, savaşarak!.. Kendinizi iyi savunacaksınız, dahası attığınızı vuracaksınız ama diğer yandan da bir taktik ve strateji ile karşı tarafı alt etmeye çalışacaksınız. İşte şimdi durum bu merkezdedir… Darbeci Hafter’e bel bağlayanların ipinin koparılacağı noktalar; Cufra’nın alınması ve Bingazi’ye hızla ilerlenmesidir.

Bunun Türkiye açısından net yararı ne? Bilindiği gibi Türkiye’nin Libya ile yaptığı Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması Anlaşması’nın Libya kıyılarındaki izdüşümü Bingazi’den doğuya uzanmaktadır.

Gürsel Tokmakoğlu

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

abd-cin-jeostratejik-analiz
ÖNCEKİ YAZI

ABD-Çin Jeostratejik Analiz

libyada-ateskes-sartlari
DİĞER YAZI

Libya’da Ateşkes Şartları

Güvenlik 'ın son yazıları

Savaşta Teknoloji Kullanımı

Birincisinden dördüncüsüne kadar her nesil savaş biçiminde gördüklerimiz, sert güçten makine kullanım becerisine doğru bir değişimi gösterdi. Bugün yeni nesil savaşlar uygulanırken, artık beşinci nesil savaşlar oluyor, burada teknolojinin sahadaki taktik uygulama becerisini hesaba katmamız gerektiği açık. Konu şu, savaşta durumu değiştirme inisiyatifiyle hareket eden teknolojiyi kullanım bilinci yüksek askerleri düşünüyoruz. Bunlar bize yeni bir tariflerin yapılmasını gerektiriyor: Gelişen teknolojiye göre askerin sahadaki uygulamasını tam uyumlu hale getirmek, hatta askerin bu yeteneğine başvurarak savaşı kazanmayı bilmek.

Etki Ajanlığı Yasası

Bu çağda, etki ajanlarına karşı önlem almak ve ülke yararına çalışanların eline mücadele etmek adına imkan vermek gibi konularda aksi düşünülebilir mi? Bu gerekli, ülke güvenliği açısından yerinde bir hamle. En azında caydırıcılık çok önemli. Ajanlar ve etki ajanları öyle cirit atmasınlar... Gerekli önlemleri ve bu kapsamda belli yasal düzenleme imkanlarını yaratalım. Her türlü tehdit var. Onları caydıralım, caydırıcı nitelikte ülkenin somut eylemleri olsun. Türkiye'de istihbarat hizmetleri 2014'dan itibaren iyi bir seyirle gelişiyor. İlk olarak operasyon yapma imkanı oldu. Kötü mü? Operasyonel İstihbarat gayet başarılı. Teröristler ve bölgemizdeki hasım ülkeler bunu görüyorlar, dikkatleri çekildi. Şimdi de bu tür ilave yasalar olsun isterim. Doğru adım! Elbette ben bu konuyu istihbarat açısından ele alacağım, uzmanlığım bu yönde. Hukuk konusu ayrı.

Yeni Üstünlük Mücadelesi ve Savunma Anlayışı

Temel konumuz silahlanma ve polemoloji olacak. Bu alanda yeni anlayışları irdeleyeceğiz. Genel savunma ve silahlanma politikalarına, büyük güçlerin aldıkları pozisyonlara, örnek olarak ABD'nin savunma yöntemine ve son olarak yeni üstünlük mücadelesi kavramlarına değineceğim. Bahsedeceğim yeni üstünlük mücadelesi terimleri neler? Oyun değiştiricilik, sistemlerin sistemi mimarisi, otonom kor sistemler, tam baskılama veya üstünlük kurma (dominasyon), bütün yönleriyle nüfuz etme (penetrasyon), istihbaratın penetrasyonu ve caydırıcılık için silahlanmak, olacak. Bunları neyle yapabilirsiniz? Bu makalede size ipuçlarını vermiş olacağım.

Otonom Orduların Tartışması

Teknoloji geliştikçe otonom sistemler cephede yerlerini alıyorlar. Kara, hava, siber-uzay, deniz, derin ve geniş cepheler... Bu konu başka ülkelerde hem askeri hem sivil, çeşitli uzmanlarca tartışılıyorken, Türkiye'de henüz o noktaya gelinemedi. Savaşın bilim ve sanatı yönüyle ben size özgün bir tartışma başlatmak isterim.

İsrail’in İran Saldırısı ve Polemolojik Analizi

19 Nisan gecesi İsrail, İran-İsfahan'daki bir askeri hedefi vurdu. Önce alınan bilgiler ve geliş yöntemleri doğru mu yanlış mı tartışıldı. Ancak, olağanüstü denebilecek türden yeni bir süreçle ilgilendiğimiz gayet açıktı. Ben sizlere bir askeri analiz yaparak, eldeki bilgileri de kullanmak suretiyle, bazı poüemolojik sonuçlar çıkarıp sunmak istiyorum.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme