pence-harekatinin-ilk-degerlendirmesi
Pençe Harekâtı’nın İlk Değerlendirmesi

Pençe Harekâtı’nın İlk Değerlendirmesi

28 Mayıs 2019

27 Mayıs 2019 günü öğle saatlerinden itibaren topçularla ve Hava Kuvvetleri unsurlarıyla Irak’ın Hakurk bölgesi ateş altına alındı. Bu saat 20:00’da başlayacak olan Pençe Harekatı’nın başlangıcıydı. Harekât başladı. Savunma Bakanlığı ve Genel Kurmay sosyal medyadan gerekli açıklamaları yapmaya başladı. Harekâtı bizzat SKKHM’den Savunma Bakanı ve Kuvvet Komutanları yönetiyordu. İlk açıklamalara göre PKK terör örgütünün Hakurk bölgesindeki yuvalandıkları yerler ele geçirilecek, PKK unsurları imha edilecekti. Gün boyu sorular şunlardı: Pençe Harekâtı ne kadar sürecek? Asıl hedef ne? Kandil’e harekât olacak mı? Harekât ne kadar sürecek? Savunma Bakanlığı bu konularda henüz açıklama yapmadı, gelişmeleri yönetiyor.

Harekât inisiyatifle ve baskın tarzında başlatılmıştı. Hedefi belliydi. Sonuçta bu planlı bir harekattı, planlandığı şekilde süresi, amacı, bölgesi belliydi. Ama terör örgütünün bunu bilmemesi daha doğruydu.

Kullanılan kuvvet; ateş destek vasıtaları (Fırtına Obüsleri ve diğer top ve roket birlikleri), Hava Kuvvetleri (F-4, F-16, Tanker, vs.), İHA ve SİHA’lar, genel maksat ve Atak helikopterleri ve birden fazla komando tugayı veya bunların içinden seçkin gruplar da olabilir… Harekât, Silahlı Kuvvetler ve MİT ve İçişleri unsurları ile de işbirliği içinde sürdürülmekteydi. Onların unsurları hakkında şu ana kadar detay yok. Ama ne olabileceği anlaşılıyor.

Bölgenin yapısı, PKK terör örgütünün durumu ve TSK’nın genel niyeti belliydi. Siyasi otorite PKK terör örgütü ve Kandil konularında çeşitli zamanlarda açıklamalar yapmış idi. Acaba bu tür bir amacın gerçekleşeceği zaman başlanan bu operasyonla mı gerçekleşecekti? Dolayısıyla uzmanlarca gün boyu çeşitli değerlendirmeler yapıldı.

Başka konular da vardı. Şöyle ki, Bir süre önce Irak Başbakanı Adil Abdül Mehdi Ankara’da idi. Bu akşam saatlerinde ise Cumhurbaşkanı Berham Salih eşiyle İstanbul’a geldi. Irak ile çeşitli ekonomik ve siyasi konular görüşülecek ama somut olarak iki ülke arasında Askeri İşbirliği Anlaşması imzalanması bekleniyor. Bunun yanı sıra başka gelişmeler de var. Örneğin ABD İran’a harekât yapmanın hazırlığı içinde. Elbette bu tip bir kapsamlı planın bu bölgesinde, Irak’taki unsurlarının kontrolündeki vekaletçi güçleri kullanarak yapacağı söylenebilir. O vakit bölgenin Türk ve Irak askeri tarafından kontrol edilmesi başka bir anlam taşıyacaktır. Buna ilave olarak Suriye ilgili de açıklamalar var. İran sınırından Hatay sınırına kadar Kuzey Irak ve Suriye’yi kapsayan coğrafya bir bütün görülmekte ve burası ABD kontrolündeki ise Türkiye’nin Afrin’den Hakurk’a ABD’ye karşı bir girişimde bulunduğu anlamı çıkmaktadır.

Aşağıda bir örnek harita görüyorsunuz. Bu harita temsili bir anlatım göstermektedir. Eğer harekât ifade edilen çapta bir kuvveti içeriyorsa ve Türkiye’nin niyeti kapsamlı bir harekât yapmaksa, bu harita bize belirli bir tarifin yapılmasını kolaylaştırılıyor. İnceleyelim: (Haritada ince mavi renkli çizgiler yol güzergahlarını gösterir. Kalın oklar ise muhtemel yaklaşma istikametleridir. Sarıyla işaretli dağlık bölgeler gayet sarp bölgelerdir.)

Dağlık arazide harekât güçtür ve süreyi uzatır. Buralarda zayiat vermek söz konusu olabilir. Hatta, önceki tecrübelere gör söylüyorum, hedef unsurlarının ekseriyetinin bu bölgelerde olmadığı gerçeği söz konusudur. Ancak güneyde işaretli dağlık kesim Kandil’de PKK terör örgütünün ana karargâhı olduğu ve asıl hedefin burası olabileceği söylenebilir. Peki, eğer hedef Kandil ise mevcut şartlarda bu kritik bölgeye nasıl ulaşılır? Öncelikle şunu söylemek gerekiyor, Kandil için Soran-Hacı Ömer karayolu kontrol ediliyor olması şarttır. Bu yola TSK’nın intikal yapabileceği imkanların hazırlanması çok önemlidir.

Demek ki Hakurk’tan yaklaşarak Kandil’e ulaşmak işin bir kısmı olabilir, ikinci ve asıl basamak buradaki yolun kontrol edilmesi ve TSK’nın buralara üslenmesidir. TSK bu bölgede nereden başlayarak üslenebilir? Bu sorunun cevabı işte Pençe Harekatı’nın tarifini yapıyor. Eğer bu Pençe birden fazla safhadan oluşuyor ise ilk kısmı şimdi başlatılan harekât olacaktır. Bunun hedefi Sidekan’a inmek olacaktır. Dolayısıyla harekâtın gelişimi şöyle olabilir; Mehmetçik doğusuna sarp dağları alarak Barmiza, Dilan, Kavet ve Sidekan istikametinde ilerleyebilir. Bu kuzeyden güneye kullanılan kötü de olsa yol istikametinin kontrolü demektir. Bu istikamet 50-60 km mesafeyi kapsar. Eğer en iyi şartlarda sürdürülürse nispeten kısa denebilecek bir sürede Sidekan’a ulaşılır.

İşte bu hedefin ele geçirilmesinden sonra bir ikinci safhanın başlaması söz konusu olabilir. Burada eğer hedef Kandil ise kapsamlı bir intikalin gerçekleşmesi söz konusu olacaktır. 30-40 km güney doğuya ilerlemek için başka bir plan yapılacaktır. Özellikle bir konu var, Türkiye kuzeyden baskıya başladığında kendi bölgesinden İranlıların, güneyden ise Irak birliklerinin kapama yapması şarttır. Bu ihtimalde harekatın genel süresi yaz mevsimini kapsayabilir.

Eğer hedef doğrudan Kandil değil ise örneğin diğer kamp yerlerinde (Zap, Avaşin-Basyan, Metina, Sinat-Haftanin,vs.) sürecekse, bu durumda Sidekan’a inen birliklerin Soran Batısındaki ana yol güzergahının kontrolü için biraz daha düz arazide üslenmesi gerekir. Bu hedef PKK unsurlarının bahse konu Kuzey Irak ve Suriye coğrafyasında Kandil ile irtibatı kesilmiş olacaktır. Bu da bir basamak hedef olarak işaret edilebilir.

Yetkililerin açıklamaları çerçevesinde Pençe Harekatı ile ilgili süreci daha net okuyacağız. Başlangıçtaki değerlendirmeler böyle yapılabilir.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

hibrit-savasin-uygulandigi-bu-gunlerde-turkiye
ÖNCEKİ YAZI

Hibrit Savaş’ın Uygulandığı Bu Günlerde Türkiye

esede-kim-dur-diyecek
DİĞER YAZI

Esed’e Kim Dur Diyecek?

Güvenlik 'ın son yazıları

Savaşta Teknoloji Kullanımı

Birincisinden dördüncüsüne kadar her nesil savaş biçiminde gördüklerimiz, sert güçten makine kullanım becerisine doğru bir değişimi gösterdi. Bugün yeni nesil savaşlar uygulanırken, artık beşinci nesil savaşlar oluyor, burada teknolojinin sahadaki taktik uygulama becerisini hesaba katmamız gerektiği açık. Konu şu, savaşta durumu değiştirme inisiyatifiyle hareket eden teknolojiyi kullanım bilinci yüksek askerleri düşünüyoruz. Bunlar bize yeni bir tariflerin yapılmasını gerektiriyor: Gelişen teknolojiye göre askerin sahadaki uygulamasını tam uyumlu hale getirmek, hatta askerin bu yeteneğine başvurarak savaşı kazanmayı bilmek.

Etki Ajanlığı Yasası

Bu çağda, etki ajanlarına karşı önlem almak ve ülke yararına çalışanların eline mücadele etmek adına imkan vermek gibi konularda aksi düşünülebilir mi? Bu gerekli, ülke güvenliği açısından yerinde bir hamle. En azında caydırıcılık çok önemli. Ajanlar ve etki ajanları öyle cirit atmasınlar... Gerekli önlemleri ve bu kapsamda belli yasal düzenleme imkanlarını yaratalım. Her türlü tehdit var. Onları caydıralım, caydırıcı nitelikte ülkenin somut eylemleri olsun. Türkiye'de istihbarat hizmetleri 2014'dan itibaren iyi bir seyirle gelişiyor. İlk olarak operasyon yapma imkanı oldu. Kötü mü? Operasyonel İstihbarat gayet başarılı. Teröristler ve bölgemizdeki hasım ülkeler bunu görüyorlar, dikkatleri çekildi. Şimdi de bu tür ilave yasalar olsun isterim. Doğru adım! Elbette ben bu konuyu istihbarat açısından ele alacağım, uzmanlığım bu yönde. Hukuk konusu ayrı.

Yeni Üstünlük Mücadelesi ve Savunma Anlayışı

Temel konumuz silahlanma ve polemoloji olacak. Bu alanda yeni anlayışları irdeleyeceğiz. Genel savunma ve silahlanma politikalarına, büyük güçlerin aldıkları pozisyonlara, örnek olarak ABD'nin savunma yöntemine ve son olarak yeni üstünlük mücadelesi kavramlarına değineceğim. Bahsedeceğim yeni üstünlük mücadelesi terimleri neler? Oyun değiştiricilik, sistemlerin sistemi mimarisi, otonom kor sistemler, tam baskılama veya üstünlük kurma (dominasyon), bütün yönleriyle nüfuz etme (penetrasyon), istihbaratın penetrasyonu ve caydırıcılık için silahlanmak, olacak. Bunları neyle yapabilirsiniz? Bu makalede size ipuçlarını vermiş olacağım.

Otonom Orduların Tartışması

Teknoloji geliştikçe otonom sistemler cephede yerlerini alıyorlar. Kara, hava, siber-uzay, deniz, derin ve geniş cepheler... Bu konu başka ülkelerde hem askeri hem sivil, çeşitli uzmanlarca tartışılıyorken, Türkiye'de henüz o noktaya gelinemedi. Savaşın bilim ve sanatı yönüyle ben size özgün bir tartışma başlatmak isterim.

İsrail’in İran Saldırısı ve Polemolojik Analizi

19 Nisan gecesi İsrail, İran-İsfahan'daki bir askeri hedefi vurdu. Önce alınan bilgiler ve geliş yöntemleri doğru mu yanlış mı tartışıldı. Ancak, olağanüstü denebilecek türden yeni bir süreçle ilgilendiğimiz gayet açıktı. Ben sizlere bir askeri analiz yaparak, eldeki bilgileri de kullanmak suretiyle, bazı poüemolojik sonuçlar çıkarıp sunmak istiyorum.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme