sinir-ihlali-nasil-okunmali
Sınır İhlali Nasıl Okunmalı?

Sınır İhlali Nasıl Okunmalı?

6 Ekim 2015

Soğuk Savaş sonrasından bugüne Orta Doğu’da (veya Doğu Akdeniz’de) kalan Rus üsleri Suriye’dedir. Suriye sınırları içinde Rusya’nın deniz, hava ve kara birlikleri ve istihbarat üniteleri yer alır. Amerika başta olmak üzere Batı ve NATO açısından bölgedeki bu son kalelerin Ruslar tarafından boşaltılması önemli bir hedef niteliği taşır.

Halbuki bölgeden Rusların uzaklaştırılması sorununun halli için süreçler çok başka olaylarla birlikte ve içiçe şekilde yürümektedir. Bunlar; Suriye’de rejimin değiştirilmesi ve bölgesel barışın tesisi olarak işlem görülmektedir. Her biri başka soruları beraberinde getirir. Örneğin, bölgesel barış için Batı yeni bir sınır düzenlemesine mi ihtiyaç duymaktadır, gibi… Böyle ise masaya kimler oturmalıdır?

BM’de yapılan son zirvede Obama Putin’e, “Esad’ı destekleme, Suriye’ye barış gelirse mülteci sorunu da çözülür, IŞİD tehdidine birlikte çaba sarfedelim,” ikazını yapmış olabilir. Alenen, “Oradan çek git,” diyecek değil ya! Derse alacağı cevap belli; sen de şuradan git vs. Ya Putin nasıl cevap vermiş olabilir? Sözle ne dediği önemli değil ama fiilen yaptıkları herşeyden daha fazla önem kazandı. Esad muhaliflerine (bunların içinde Türkmenler de var,) saldırılar yapıldı, keşif faaliyetleri artırıldı, bu operasyonlarda Türk hava sahası ihlal edildi.

Suriye krizinde Esad ordusunun gücünü bitirmeye yakın olduğu, bu nedenle Ruslar inisiyatifi ele aldı, diyen olabilir. Başka bir görüşle, Suriye’de son taşlar yerlerinden oynadı, diye bakılabilir. Ama sonuçta şu an için Rusya ile Türkiye’den dolayı NATO karşı karşıyadır. Önemli olan süreci iyi yönetebilmektir.

Bütün bu süreçte ABD, Avrupa ve NATO karşı tepki verdi ve Türkiye’nin arkasında olduklarını söyledi. Peki, Türkiye için amaç esasen Suriye’deki Rus varlığının evine dönüp dönmemesi miydi? Hayır. Ama ABD ve Batı’nın bu planı içinde Türkiye istemeden de olsa sorunun ana aktörü oldu. Eğer yarın Ruslar son kalesini terkederken Türkiye ile sorunlu ayrılırsa bunun anlamı ilerideki olaylar için birbirlerine dostane yaklaşamayacaklarıdır. Bu uğurda Suriye’deki Türkmenleri de Ruslar tarafından taarruza uğramaları Türkiye’ye bir ikaz niteliği taşımaktadır. Hele bir de Türkiye sınır ihlallerine ateşle karşılık verirse durum çok daha derinleşmiş olur. Bütün bu gibi hususlarda Türkiye her türlü olasılığı hesap etmiş ve kararlı bir halde mi dersiniz?

Başından beri düşünelim, ortadaki tablo karışıktır ve Türkiye-Türkmenler neyin vebalini ödemekteler, bunun iyi cevaplanması gerekir. En azından bugün sınır ihlali doğru okunmalıdır.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

mahkemelesmek
ÖNCEKİ YAZI

Mahkemeleşmek

turkiyedeki-teror-iklimi
DİĞER YAZI

Türkiye’deki Terör İklimi

Güvenlik 'ın son yazıları

Savaşta Teknoloji Kullanımı

Birincisinden dördüncüsüne kadar her nesil savaş biçiminde gördüklerimiz, sert güçten makine kullanım becerisine doğru bir değişimi gösterdi. Bugün yeni nesil savaşlar uygulanırken, artık beşinci nesil savaşlar oluyor, burada teknolojinin sahadaki taktik uygulama becerisini hesaba katmamız gerektiği açık. Konu şu, savaşta durumu değiştirme inisiyatifiyle hareket eden teknolojiyi kullanım bilinci yüksek askerleri düşünüyoruz. Bunlar bize yeni bir tariflerin yapılmasını gerektiriyor: Gelişen teknolojiye göre askerin sahadaki uygulamasını tam uyumlu hale getirmek, hatta askerin bu yeteneğine başvurarak savaşı kazanmayı bilmek.

Etki Ajanlığı Yasası

Bu çağda, etki ajanlarına karşı önlem almak ve ülke yararına çalışanların eline mücadele etmek adına imkan vermek gibi konularda aksi düşünülebilir mi? Bu gerekli, ülke güvenliği açısından yerinde bir hamle. En azında caydırıcılık çok önemli. Ajanlar ve etki ajanları öyle cirit atmasınlar... Gerekli önlemleri ve bu kapsamda belli yasal düzenleme imkanlarını yaratalım. Her türlü tehdit var. Onları caydıralım, caydırıcı nitelikte ülkenin somut eylemleri olsun. Türkiye'de istihbarat hizmetleri 2014'dan itibaren iyi bir seyirle gelişiyor. İlk olarak operasyon yapma imkanı oldu. Kötü mü? Operasyonel İstihbarat gayet başarılı. Teröristler ve bölgemizdeki hasım ülkeler bunu görüyorlar, dikkatleri çekildi. Şimdi de bu tür ilave yasalar olsun isterim. Doğru adım! Elbette ben bu konuyu istihbarat açısından ele alacağım, uzmanlığım bu yönde. Hukuk konusu ayrı.

Yeni Üstünlük Mücadelesi ve Savunma Anlayışı

Temel konumuz silahlanma ve polemoloji olacak. Bu alanda yeni anlayışları irdeleyeceğiz. Genel savunma ve silahlanma politikalarına, büyük güçlerin aldıkları pozisyonlara, örnek olarak ABD'nin savunma yöntemine ve son olarak yeni üstünlük mücadelesi kavramlarına değineceğim. Bahsedeceğim yeni üstünlük mücadelesi terimleri neler? Oyun değiştiricilik, sistemlerin sistemi mimarisi, otonom kor sistemler, tam baskılama veya üstünlük kurma (dominasyon), bütün yönleriyle nüfuz etme (penetrasyon), istihbaratın penetrasyonu ve caydırıcılık için silahlanmak, olacak. Bunları neyle yapabilirsiniz? Bu makalede size ipuçlarını vermiş olacağım.

Otonom Orduların Tartışması

Teknoloji geliştikçe otonom sistemler cephede yerlerini alıyorlar. Kara, hava, siber-uzay, deniz, derin ve geniş cepheler... Bu konu başka ülkelerde hem askeri hem sivil, çeşitli uzmanlarca tartışılıyorken, Türkiye'de henüz o noktaya gelinemedi. Savaşın bilim ve sanatı yönüyle ben size özgün bir tartışma başlatmak isterim.

İsrail’in İran Saldırısı ve Polemolojik Analizi

19 Nisan gecesi İsrail, İran-İsfahan'daki bir askeri hedefi vurdu. Önce alınan bilgiler ve geliş yöntemleri doğru mu yanlış mı tartışıldı. Ancak, olağanüstü denebilecek türden yeni bir süreçle ilgilendiğimiz gayet açıktı. Ben sizlere bir askeri analiz yaparak, eldeki bilgileri de kullanmak suretiyle, bazı poüemolojik sonuçlar çıkarıp sunmak istiyorum.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme