abd-ve-venezuela
ABD ve Venezuela

ABD ve Venezuela

4 Mayıs 2019
Okuyucu

ABD güvenlik bürokrasisi Venezuela için toplandı. Venezuela’da son durum ne? ABD ne düşünüyor?

Venezuela’da 23 Ocak 2019’da kendini devlet başkanı ilan eden Meclis Başkanı Juan Guaido, salı günü (30 Nisan) Caracas’taki La Carlota Hava Üssü yakınında etrafında bir grup askerle çektiği ve sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden yayımladığı üç dakikalık bir videoyla halka ve askerlere sokağa çıkma çağrısı yaptığına şahit olduk. Başkent Caracas’ta bazı askeri birliklerin yolları kestiği ve bazı yollarda da askeri araçların müdahaleleri görüldü. Bu küçük bir cuntacı grubun darbe girişimiydi. ABD yönetimi ve bazı Avrupa ülkeleri Guadio ve taraftarlarının darbe girişimine tam destek veren açıklamalar yapmıştı. Ancak sonuç alamadılar. Gelinen noktada Batılı büyük enerji şirketleri tarafından petrol ve doğal gaz üzerinden yapılan hesapların tutmadığı bir durumla karşı karşıya kalınmış oldu. OPEC üyesi Venezuela’nın ABD için “yeni Küba sorunu” olduğu yönünde düşünceler ileri sürülmektedir.

Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez ise darbe girişimine karşı koyacaklarını belirterek şu açıklamayı yaptı: “Biz silahlı kuvvetler olarak anayasal düzeni savunmaya yemin ettik. Hain darbe girişimi karşısında teyakkuzdayız. Askeri birliklerde olağan dışı bir durum söz konusu değil, herkes komutanların emrindedir.”

Başta Rusya olmak üzere değişik ülkeler Venezuela’da seçimle işbaşına gelmiş Nicolas Maduro yönetime yapılan bu dayatmanın durdurulması ve dışarıdan müdahale edilmemesi gerektiğini, kararı halkın vereceğini ifade ettiler.

Rusya Devlet Başkanı Putin’in ABD Başkanı Trump ile dün (3 Mayıs) yaptığı telefon görüşmesinde esasen nükleer silahlar ve Kuzey Kore konusu görüşülmüş, ancak Putin Trump’a Venezuela’ya müdahale etmemesi yönünde hatırlatmada bulunmuştur. Bilindiği gibi Venezuela’ya Rusya’nın S-400 dahil silah sistemleri satmaktadır. Petrolü millileştiren milliyetçi ve sosyalist çizgideki önceki Başkan Hugo Chavez’in kurduğu düzeni sürdüren Maduro yönetimi Rusya ve Çin gibi ülkelerle iyi ilişkiler içindedir.

Putin ve Trump arasındaki görüşmenin sonrasında Pentagon’da önemli bir toplantı daha gerçekleşti. Bu toplantıda Venezuela’da devam eden kriz için askeri seçeneklerin tartışıldığı bilgisi sızdırıldı. Toplantıya ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun, ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan’ın ve Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’ın katılması dikkat çekti.

Açıklama yapan bir yetkili, ayrıca çarşamba günü benzer bir görüşmenin daha yapıldığını ve Savunma Bakan Vekili Shanahan’ın Venezuela’daki duruma dair Twitter’dan yaptığı paylaşımın bu görüşmenin ardından geldiğini ileri sürdü. Shanahan bu tweetindeki ifade şuydu: “Bu zorbalıkla özgürlüğün mücadelesidir. Başkan Trump’ı tekrar ediyor ve Venezuela halkı için tüm seçenekleri değerlendiriyoruz.”

Görünen o ki ABD’nin Venezuela’daki duruma müdahalesi sürmektedir. Askeri seçenek sanıldığı gibi gidip taarruz etmek biçiminde olmayacaktır. Toplantılarda örtülü harekât yapan özel kuvvetlerin ve paralı çalışan güvenlik şirketlerinin gerçekleştirebileceği seçenekler üzerinde durulduğu düşünülmektedir. Esas olan ise ABD’nin Venezuela halkını etkilemek için yürüttüğü faaliyetlerin değerlendirilmesidir. Bu bakımdan verilen maddi destekler, gerçekleştirilen propaganda kampanyaları ve uluslararası yöntemler vardır.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

kuresel-ucak-f-35
ÖNCEKİ YAZI

Küresel Uçak F-35

DİĞER YAZI

Doğu Akdeniz’deki Hukuksuzluklar ve Kıbrıs

Politika 'ın son yazıları

31 views

Filistin-İsrail Politikası Hakkında

Ortadoğu'da, ABD'nin "kontrol bende" dediği bir ortamda, İsrail'in şımarıklıkları ve İran'ın anlamsız çabaları sürerken, Filistin konusunda nasıl ilerleme sağlanabilir? Bu dramatik konuyu aktörleri belirterek gözden geçirelim.
37 views

Stratejik Algı Yönetimi

Strateji ile algı yönetimi bahislerini, canlı örnek olduğu nedenle, Ortadoğu, ABD ve İsrail ile açıklayacağım. Buradaki amacım yaşamda ve çıkarları elde etmede dilin ve yaratılan algının kullanılmasının ne kadar etkili olduğunu göstermektir. Evet, temel olarak bu bir iletişim konusu olsa da görüldüğü üzere, ülkelerin mücadeleleri ve savaşların nedeni dahi olabilmektedir.
71 views

Yapay ve Doğal

Size analitik bir yöntemle, halen Ortadoğu'daki onca yapaylığa ve yürütülen negatif amaçlı algıya rağmen, Türkiye'nin ne denli doğallık içinde ve istikrar amaçlı politika yürüttüğünü açıklayacağım. ABD ve Rusya gibi büyük güçlerin yanısıra, bölgede İran ve İsrail arasında yaşananları kavramsal boyutta irdeleyeceğim. Analizin her bir basamağında belirginleşen kuralları açıklayacağım.
112 views

İsrail, İran ve Gazze

Genel bir değerlendirme yapalım, çünkü İsrail, 7 Ekim saldırısından 6 ay geçti ve "bugün Gazze'de üçüncü aşamaya geçtik" dedi. Bu ne demektir, bölgede başka ne gibi gelişebilir olabilir, hepsini inceleyelim.
87 views

Modern Rekabet

Burada modern rekabetin küreselleşmesi öyküsünü kendi içindeki kavramlarını tartışarak, Rusya ve Çin örnekleri üzerinden otoriter yönetimlerin eleştirisini yaparak açıklayacağım. Kavramsal olarak "modern rekabet" anlayışını bu şekilde açıklama imkanı bulacağım. Sonlara doğru kapitalizmin yozlaşmasını açıklayacağım. Bu kısımda da Anglo-Sakson yapıyı ve Kıta Avrupa'sını işaret edeceğim. Burada anlaşılması gereken şu olacak: Demokrasi ve insanlığın gelişimi kimsenin insafına kalmamalı, rekabetin yapılma amacı değer üretmek esaslı olmalı.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme