cevaplanamayan-sorular-zinciri-2
Cevaplanamayan Sorular Zinciri-2

Cevaplanamayan Sorular Zinciri-2

4 Mayıs 2020
Okuyucu

Covid-19 ile mücadele sürüyor, ekonomi ve politika konuşuyoruz. Ama cevaplayamadığımız çok soru var. Daha Cevaplanamayan Sorular Zinciri ile ilgili ilk yazımız masada duruyorken bu kez ikincisini açarak iyi mi yapıyoruz, yoksa işleri daha da çıkmaza mı sürüklüyoruz, tam bilemiyorum. Ama sanırım bu böyle sürüp gidecek, 2, 3… Hem neydi o UFO görüntüleri öyle? Tam da zamanı!

Covid-19 elbette bir salgındır ve sağlıkçılarla çözmek gerekir. Zaten öyle oluyor. Pek çok soru soruldu bu süre içinde, ama boşverelim bunları, zaten yeterince cevap bekleyen sorumuz var elimizde. Benim konum sağlık değil, jeopolitik, sosyo-ekonomik ve politik gelişmeler. 

Bugün COVID-19’un adını anmadan edemeyiz. İlk hatırladıklarımız arasında şu var, Beyaz Saray Ticaret Bakanlığı Danışmanı Peter Navarro’nun 2020 yılı başında verdiği raporla ABD Yönetimi’ni ilginç şekilde uyardığını basından takip etmiştik. Salgın sebebiyle ölecek Amerikalı sayısını, işsiz sayısını, ekonomide gerilemenin ne kadar olacağını ve hangi şirketlerin batacağını Navarro yazmış idi. Buna karşılık Başkan Donald Trump ne dedi? Havalar ısınınca virüs diye bir şey kalmaz. 

Burada acaba kim gerçekte ne demek istemişti? Şimdi sonuçları medyadan takip ediyoruz. Bugün bilgiler Navarro’nun sayılarıyla çakışan grafiklerle veriyorlar ve dünyaya dönüp, işte durum bu diyorlar. Ama Trump, Çin ile ve ABD’de “cadı avı” yaptıklarını işaret ettiği politikacılarla işinin bitmediğini tekrar ediyor.

Şimdi ABD ve Çin arasındaki konular, mahkeme ve yeniden Ticaret Savaşı!

En başından bu yana ABD’de, neden Liberal Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve Cumhuriyetçi Başkan Trump bir didişme içindedir ki? Pelosi çok güçlü. Kongre elinde ama bu kadar mı?

COVID-19 meselesi varken ABD Başkanı Trump 24 Şubat 2020 tarihinde Hindistan’a resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Bu yıl dünyada en stratejik ve diplomatik seyahat bu olsa gerek. Hint-Pasifik ekseninde bu ABD’nin en önemli hamlesidir. Bu ziyaretten sonra en başta politika, ticaret ve güvenlik bahislerinde sonuçlar çıkacak görünüyor. Çin ve Rusya henüz buna karşı cevap vermedi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo bir önceki CIA Başkanı’dır. West Point’te askeri akademi ve sonra Harvard’da hukuk okumuştur. Mart 2020’de Afganistan’da Bagram Hava Üssü’nde Çin Komünist Partisi Genel Sekreteri ve Devlet Başkanı Xi Jinping’in en yakınları, güçlü isimler Wang Huning, Han Zheng ve Zhao Leji ile ne görüştü? Sizce konu Taliban mıydı?

Damat Jared Kushner için son günlerde “Gölge Başkan” ve “De Facto Başkan” diyenler bile çıktı. Elbette öyle değildir herhalde ama etkili biri. Halen Beyaz Saray’da Kıdemli Danışman. New York İş dünyasında parlayan yıldız ve şimdi Beyaz Saray’da etkili isim. Amerika’daki Modern Ortodoks Yahudi Cemaati’nin de önemsediği bir isim Kushner. 

Bu kadarla da kalmıyor, Chabad adıyla anılan bu topluluk içinde Rus oligark Boris Berezovsky ve milyarder Roman Abramovich de var. Modern Ortodoks Yahudiler’in Rusya Hahamı Berel Lazar ile Devlet Başkanı Vladimir Putin yakın ilişki içinde. Kushner Yüzyılın Anlaşması dedikleri İsrail’in Filistin topraklarını yutma projesinin de mimarı ve savunucusu. Aslında buradan yola çıkarak Doğu Akdeniz hidrokarbon yataklarına dair projeniz varsa Kushner ile görüşmeniz gerekecek denebilir.

Yakın zamandan bu yana Suudi Arabistan ve BAE demek Kushner demek oldu. Liderlerle yakınlığı ileri düzeyde. Bugün İsrail-ABD ilişkilerinin en uç noktasındaki kişi. Sadece Ortadoğu politikaları yeterli midir? Kushner’in Rusya’daki Yahudilerle de irtibatı güçlüdür. Küresel politikaların şekillendiği bu dönemde bir Amerikalı Yahudi olarak Kushner her konu için söz sahibi bir güç mü? Örneğin bugünlerde ABD içinde tarihinde petrolün fiyatı ilk kez eksi değerlere indi. Ayrıca Suudi Arabistan ve Rusya arasında üretim savaşı var ve dünya ham petrol fiyatı varil başına 20 Dolarlar civarında. Petrol fiyatlarının bu denli gerilemesi (ki COVID-19 öncesinde başlamıştı) ve bu düşük petrol fiyatlarıyla nerelere varılmak istediği hakkında tatmin edici bilgi verebilecek kişiler arasında acaba Kushner olabilir mi?

Beyaz Saray’da ABD Sağlık Bakanlığı’nı temsilen ilginç bir isim oturuyor, Michael Caputo. Eski bir asker. Ronald Reagan Başkanlığı zamanında Beyaz Saray’a danışman olarak girdi. SSCB dağıldı. Herhalde bu işte biraz da olsa emeği vardır. George W. Bush’un politik danışmanı oldu. Sonra Rusya’ya gitti. Boris Yeltsin’in danışmanı oldu. Caputo bir iş ilanı üzerine mi doğrudan Yeltsin’e ulaştı dersiniz? Bu kadarla kalmadı, Kremlin’de kendisine bir oda tahsis edildi, önemli işler yaptı. Moskova’da Yeltsin dönemi önemlidir. Tankın üzerine çıkıp poz veren Yeltsin’i hatırlarız, değil mi? 

Caputo son olarak Vladimir Putin’in yakını ve destekçisi oldu. Rusya’da Gazprom’da medya işleri yaptı. Bugün Londra’da yaşayan Yukos’un sahibi önemli isim oligark Mikhail Khodorkovsky bir ara Putin tarafından hapse atılmasından ve sonra çıkartılmasından Caputo’nun ne tür bir işlevi oldu, henüz açıklanmadı. Caputo ABD’ye döndü, ABD Başkanlık seçiminde Trump’ın danışmanıydı.

Caputo, Pelosi ve Kushner birbirlerini hiç sevmezler. Ama bu üç isim de Beyaz Saray’dalar. 

Bugünlerde sadece ABD değil, bütün dünya neler yaşıyor dersiniz? Bugün COVID-19 ile ilgili pek çok konuyu görüşüyoruz. Ama Beyaz Saray Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığı Halkla İlişkiler sorumlusu Caputo’yu televizyon ekranlarında göremiyoruz. Bizim gördüğümüz Doktor Anthony Fauci. COVID-19 konusunda Dr. Fauci önceki gün açıkladı, FDA onaylı ilaç tamam diye. Dr. Fauci işini yapıyor. Ya Sağlık Bakanlığı’nın halkla ilişkilerinden sorumlu Caputo? Caputo, Trump’ın politikalarını sürdürmekle ilgilenen tarafta, perde arkasında ve olup bitene yön vermekle uğraşıyor. Çünkü bir savaş var!

Ne bu olanlar? İstihbarat dünyası mı, politika mı, yoksa güç mücadelesi mi? Sizin cevabınız ne? Örneğin COVID-19 konusu giderek etkinliğini azaltıyor ama olumsuz ekonomik dalga ve bu Çin-ABD Ticaret Savaşı da sürecek gibi görünüyor. COVID-19 ilk Wuhan’da çıktı ve yine geçtiğimiz günlerde Çin’de hayat önemli ölçüde normale döndü. 

Sorularımızı yineleyelim. Kasım 2020’de ABD Başkanlığı’na Trump seçilmez ise dünyada işler yoluna girecek mi? Almanya Şansölyesi Angela Merkel 2021’de siyaseti bırakıyor. Bakalım yerine kim gelecek? Vladimir Putin 2024’de görevi bırakınca yerine kim geçecek ve dünya neler değişecek? Çin Komünist Partisi nasıl bakıyor bütün bu konulara? Küresel İpek Yolu kavgası ve Afrika’nın imarı projesi sürecek mi mesela? Bütün bunlar gerçekleşince dünyada güç mücadelesi de bitecek mi? Eğer asıl güç mücadelesinin hangi güçler arasında sürdüğünü bilemezsek, sadece medyada afişe edilenlere, liderlere, partilere ve belli politikalara bakarız.

Bitirmeden bir ilavem var. Neydi o UFO görüntüleri haberi öyle? ABD Savunma Bakanlığı 2004-05 arasında tespit edilen UFO görüntülerini yayımladı. Tam da sırası bugünler idi herhalde. Zaten şu UFO sorularını hiç cevaplayamadık, öyle değil mi?

Gürsel Tokmakoğlu

Not: Bu yazı geçen hafta sisteme yüklendi ancak teknik bir nedenle tekrar yüklenmesi gerekti. Bilginize.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

postcorona
ÖNCEKİ YAZI

PostCorona

abdnin-anticin-politikalari
DİĞER YAZI

ABD’nin AntiÇin Politikaları

Politika 'ın son yazıları

27 views

Politikada Gri Kavramlar

Size politika amaçlı yapılan propaganda konusu içinde yer alan kavramsal bir temayı sunuyorum, grilik. Gri kavramların dış ve iç politika yansımalarına bakacağım. Özellikle ABD dış politikasında kendi çıkarına yaklaşımlar sergilemesi neticesinde görülen gri kavramlar konusunu işleyeceğim. Buna örnek olarak Filistin-İsrail, terörle mücadele, sözde soykırım tasarısı gibi konular da yer alacak.
103 views

Yerelde Yapısalcılık

Bir olaya bakış yöntemimde felsefe ve tarih olmaz ise ben bunu oldukça eksik görürüm. Hemen herkesin siyaset, seçim, belediye, vs. konuştuğu noktada ben, bu işte temel felsefe ve asıl stratejik açıklama nerede diye arıyorum. Dolayısıyla felsefi yaklaşım ve stratejik bakış tarzı siyaset üstüdür. Benim açıklamalarım bu noktada değerlidir; mevcut yapılanlar gibi değil, başka türlü tartışmaları kapsamaktadır. Açıkça yazayım: Kim kazanacak, iktidar veya muhalefet ne yapacak, türü ifadelerle değil; imar neye göre olmalı, altyapı ve üstyapı nasıl planlanmalı, ülke ekonomisine uyumluluk ne şekilde sağlanmalı, kanunlar ne içerikte olmalı, gibi piramidin üstündeki meseleler önemlidir.
154 views

Emperyalizm

Bugünün anlayışı, küresel imkanlar içinde sahip olunan alanları artırmak ve güçlenmek, değer üretimi rekabetinde gerilerde kalmamak fikri üzerinedir. Ruslar gibi sürekli “kahrolsun emperyalizm” diyeceğinize, “ben hangi değeri üretebiliyorum, hangi büyük pazarda kaça satıyorum,” diye bakın isterim. Bugün ülkeler bazında ABD, İngiltere, Çin, Japonya, Güney Kore, birlik bazında Avrupa Birliği, küresel şirketler bazında sürekli sayısı artan ve yenilik üretenler, esasen bunlar değerleri zorluyorlar ve muhatap alınıyorlar. Daha fazla muhatap alınabilmek için yapılması gerekenler belli! Olan şu: Muhatap alınanların ve değer üreticilerinin daha fazla yayılması fikri!..
162 views

Doku Bozumu

Bu makale Ortadoğu'da kangren olan meseleleri stratejik düzlemde incelemektedir. Mevcut dokuyu bozan yapay düşünceler ile gerçekte olanlar arasındaki farkı bütün çıplaklığıyla dile getirmektedir. Halen bölgede savaş, çatışma, suç, terör, işgal, soykırım, gibi pek çok olumsuzluk yaşanmaktadır. Uluslararası sistem bu olup bitene çare bulamamaktadır. Suriye, Irak, Lübnan, Yemen, Libya, gibi ülkelerin halkları harap ve bitap düşmüş durumdadırlar.
227 views

Devlet-dışı Aktörler

Burada gayet karmaşık, iç içe geçen ve masum insanların istismarına dönük olayları ihtiva eden, bütün gayrimeşru faaliyetleri, politikaları, planları ve operasyonları, terörizmden tutunuz, vekalet savaşlarına, buradan iç savaşlara, gri bölge operasyonlarına, meşru görünse de esasen çıkara hizmet edenlere, meşru siyaset yapmak ve bunu geliştirmek varken, siyaset alanını anti-demokratik yöntemlerle daraltanlara kadar, birçok durumu kısaca da olsa açıklama imkânımız oldu. Meşruluk ile gayrimeşruluk arasındaki perdeyi görmek veya belirlemek çok çok önemlidir. Ben de sizler de hep birlikte bu dünyada birer aktörüz, tıpkı devletler, hükümetler, liderler, şirketler, gibi. Politika, insana has bir yetenek, işlev ve özelliktir. Meşruiyet dahilinde kalabilmek çok önemlidir. İnsanlar, istikrar, barış ve esenlik içinde yaşamayı, gelişmeyi, evlatlarını refah ve güven içinde yetiştirmeyi istemektedir.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme