Gazze Neden Yeraltında?

16 Mayıs 2021

İsrail-Filistin meselesi değişim göstererek sahnelenen bir oyun şeklinde sürüyor; henüz çözülmedi. Çözülecek mi? İsrail senaryoyu yazıyor. O halde senarist ne yazdıysa onu görmekteyiz, göreceğiz de. Bugün ne sahneleniyor? Gazze’nin mücadelesi yeraltına itiliyor. Bu tehlikeli bir durum ve hemen herkesin gözü önünde oluyor.

Köklü Filistin meselesini her yazımda ifade ediyorum, özetle şöyle: Başlangıçta net bir Filistin Devleti derken, sonra Arap-İsrail Savaşları sürecini gördük, El Fetih’in kuruluşu ve mücadelesi ile beraber Filistin olayından Araplar bir bir çıktılar, gerçi dünyada konjonktür de değişti, bu nedenle şartlar ne gerekiyorsa öyle davrandılar da diyebiliriz, halen bu süreç devam ediyor, ama bugün olanı tarif edelim, Batı Şeria Yüzyılın Anlaşması denen sürece girdi, Gazze ise yeraltına itildi, o halde işler İsrail’in istediği gibi gelişiyor denebilir.

Tarih bilenler bu söylediklerimi daha iyi anlayacaklardır. Kimseyi yargılamak haddimize değil, ama konuşurken, hamaset ve duygu yüklü sözcükler içindeyken, olanı da net bir biçimde açıklayabiliyor olmamız gerekir. Aksi halde çözüm denen şey, İsrail’i yazdığı senaryoya göre ortaya çıkan halin kabulünden başka değildir.

Gazze’de Hamas bir mücadele veriyor ama uluslararası çapta tanınmadan bu süreçte varlık gösteriyor. ABD ve İsrail seçim kazanmış Hamas’ı terör örgütü görmeye devam ediyor. Nasıl seçim kazanmış Mursi’nin elinden Mısır’ın yönetimi çekip alındıysa, Gazze’de de Hamas’a yönetme hakkı tanınmıyor. Demek ki senaryo böyle yazılmış!

Gazze’ye askeri yardım yapan ülke İran. İran deyince zaten İsrail ve Batı dünyası şöyle bir durmaktadır. İran, ABD’nin düşman ülke listesinde, mezhep yayılmacılığı yapan, terörü ve istikrarsızlığı destekleyen ülke olarak tanımlanıyor. Hizbullah örgütü başta Orta Doğu’daki her yerde ama özellikle Lübnan ve Suriye’de bu tür örgütler sanki meşru saldırı hakkı veriyor. Şimdi söylenen şu: El Kassam’ın elindeki füzelerin ve diğer silahların tedarikçisi İran.

Hamas’ın silahlı tabanı ve destek veren örgütler, örneğin El-Kassam, mücadelesini tünellerden ve sığınaklardan sürdürüyor. İsrail askeri, iç meselesi dediği bu çatışma ortamında, barışı bozan ve terörist dediği örgütlerle mücadele ettiğini, meşru müdafaa hakkını kullandığını işaret ediyor. Denizden Abluka var, hava sahası 7/24 Heronlar ile gözetleniyor, sınır kapıları ya kapalı ya kontrol ediliyor. Bir tek Mısır’a tünellerden geçiş var, eğer bunlar da açıksa. Kassam roketleri yeraltında, çıkarılıp ateşleniyor ve sonra yine yeraltına indiriliyor. Gazze’de Hamas bir istihbarat, gayrinizami harp ve gerilla hareketi sürecine itilmiş durumda. Batı Şeria ve diğer yerlerdeki Filistin halkı ile kopukluk var. İşler normal değil, hiç değil!

Nereden nereye… Haklı ve meşru durumdan buralara! Gazze’nin mücadelesi neden yeraltında? Halbuki güle oynaya demokratik bir seçim yapılsa, Filistin halkı ve liderleri muhatap alınsa, kalıcı anlaşmalar olsa ya. Olmuyor, nedeni İsrail tarafı Hamas ve esasen Filistin davasını bu sahnede oynamaya itiyor.

En azından sahneye şöyle bakın, zamanında El Fetih’in başındaki Yaser Arafat ABD Başkanı Jimy Carter ile Camp David’de ele eleydi, bugün Joe Biden, İsmail Haniye ile el ele dolaşır mı zannediyorsunuz?

Tarihsel bakın, eksisiyle artısıyla Araplar, Filistinliler ve İsrail bu şartları bu noktaya getirdiler, işte olan bu! Bugün Gazze yeraltından mücadele ediyor, yer üstündeki masum insanlar, çocuklar ölüyor, yaralanınca gidecek hastaneleri dahi hedef diye bombalanıyor. Bu demek oluyor ki yeni yetişen çocuklar da yeraltına itiliyor.

İsrail devlet terörü yapıyor ama buna dünyanın bakış tarzı böyle değil. Filistin tarafının Kassam roketi atışlarını, Demir Kubbe görüntülerini, İsrail sivil-şehir merkezlerine düşen füzelerin yaktığı yerlerin görüntülerini servis eden taraf çoğunlukla İsrail. İsrail Ordusu basın merkezlerinin bulunduğu çok katlı binayı vuruyor, ama söylediği şu: Orası Hamas terör örgütünün merkezi, orada olmasaydınız! Dünya sesini çıkartamıyor, sonuç bu! Örneğin siz Türkiye’de bunu yapın ilk CNN, SKY, FOX… atlar gelir, dünyaya neler neler anlatır.

Filistin Yalnız diye yazdım. Şimdi de Gazze Yeraltında diyorum. Bu iyi değil! Olması gereken bu değil. İsrail bölümünün içinde olduğu Filistin Devleti nerede? Geçtim, Arafat’ın Oslo’da kabul ettiği içinde eşit hakka sahip Filistin’in olduğu tek İsrail Devleti’nin dönüp dolaşıp geleceği nokta bu Gazze hali mi? Biz bugün neyi konuşuyoruz?

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antony Guterres, Gazze’de çocuklar ölüyor ve bundan her iki taraf da sorumlu diyor.

Bu durumda İsrail’i mağlup edecek ve uluslararası sistemi yerli yerine oturtacak en önemli hamle Gazze’nin savunmasını yer üstüne çıkarmak olmalıdır; fiziken demiyorum, diplomatik, politik, insan hakları ve hukuk yönleriyle.

Şimdi anlayabildik mi neden bizler bütün bu olanları böyle görüyoruz? Senaryo ve sahne bu! Bu sahnelenen oyunun adı ne hatırlayalım: İbrahim Anlaşmaları (Abraham Accords). Şartlar buraya doğru geliştiriliyor.

NOT: Fikri mülkiyet hakları gereği bu bilgileri referans vererek kullanabilirsiniz.

Gürsel Tokmakoğlu

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

ÖNCEKİ YAZI

İsrail Filistin Sorunu Çözülür mü?

DİĞER YAZI

Çatışma ve Diplomasi

Politika 'ın son yazıları

Stratejik Derinleşme

Politikada "stratejik derinleşme" terimini ifade etmekle, beraberinde neleri söylemiş oluyorum: Aktif, nötür (yeni-izolasyonizm) ve karma politikalar, politik seçenek olarak aynı anda yapılması gerekenler.

İran’ı Konuşmak

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindekiler için dün, bugün cenaze töreni yapılıyor ve yarın toprağa verilecekler. Peki bu durumda bizler İran'ı nasıl konuşmalıyız?

Reisi’nin Olayı

Dün öğle saatlerinde İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Amirabdullahiyan'ın içinde olduğu bir helikopter, Azerbaycan sınırında İlham Aliyev ile açılışı yapılan barajların töreninden sonra dönüşte kötü hava şartlarında düştü ve sadece İran değil, herkes şokta. Enkazı Türkiye'den kalkan Akıncı İHA buldu. Ben bir havacı olarak burada kendi açımdan bazı hususlara değineceğim.

Rusya’nın Kharkiv Harekatı

Son günlerde Ukrayna-Rusya savaşında önemli bir gelişme var. Rusya için Kharkiv harekatı çok önemli bir koz olacak. Bu kez Rusya tarafı daha derli toplu harekat yapıyor, politikada daha akıllıca ifadeler seçiliyor. Zelensky ise endişeli görünüyor.

Politik Vizyona Göre Konumlanma Stratejisi

Ülkeler için sihirli kelimeler refah ve güvenlik, öyle değil mi? Peki 2030’lardan sonrasına bakın, dünyadaki gelişmeler ve Türkiye özelinde cevap arayın, vizyonumuz ve stratejimiz ne, refah ve güvenlik için neler düşünülmeli? Bu stratejik-vizyona esas olacak şekilde, politik anlayışımız, sosyo-politik ve sosyo-ekonomik etkileşimlerimiz ne durumda, neredeyiz, ne tarafa doğru gidiyoruz, riskler neler?
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme