konsensus-ve-ileri-demokrasi
Konsensüs ve İleri Demokrasi

Konsensüs ve İleri Demokrasi

27 Temmuz 2016
Okuyucu

Hiç şüphesiz 15 Temmuz girişimi esnasında siyasilerin aldıkları tavırlar darbeyi önleyen etkenlerin başında gelmiştir. Başbakan doğru bir zamanlama ve açıklama ile rehberlik etmiştir, Cumhurbaşkanı cesurca çıkışlar yapmıştır, bütün bunlarda demokrasi ve milletin duruma sahip çıkması çağrıları vardır. Millet en büyük paya sahiptir. Adeta duruma el koymuştur. Millet Meclisi direnmiş, kararlılık göstermiştir. O saatlerde TBMM’de çalışan partililer bombalar patlarken masalarında oturarak Gazi Meclis’e layık birer vekil olmuşlardır. Demokrasi adına basının olumlu rolü yadsınamaz. Bu platformun imkanları ile siyasiler kendini ifade etme imkanı bulmuşlardır. Cuntacılar darbe girişimi esnasında MHP ve CHP’yi aramışlar ama reddedilmeleri ile hedeflerinden önemli ölçüde uzaklaşmışlardır. Demokrasinin tuğlaları olan sivil toplum kuruluşları (STK) birer birer bu anlayışın yerleşmesine katkıda bulunmaktadırlar.

Bütün bunlar Türkiye Cumhuriyeti’nin demokrasiyi tam olarak hazmetmesi, bir dönem çok partili döneme girmesiyle değil, şimdi, bu darbe girişimi olayında bizzat inisiyatifi ele alması ile birlikte gerçekleştiği söylenebilir.

Siyasiler bunu fark etmiş olmalılar. İçlerinden bazıları ezbere söyleme devam etse de yakın zamanda onlar da gerçek demokrasiyi hazmedeceklerdir. Çünkü demokrasi bir kültürdür ve hazmı zaman alır. Hazmı kolaylaştıracak biçimde bugün başta Cumhurbaşkanı, Başbakan, parti başkanları ve TBMM konsensüs kapılarını açmışlardır. Kınamalar, ortak imzalar, ortak tavır sergilenmesi, mitingler, demokrasi nöbetleri, her biri temelleri atılı ve duvarları örülü demokrasi inşasının çatısını kapatarak tamamlanması adına çok değerli etkinliklerdir. Sonra süslemeleri yapılacak, demokrasinin konforu artırılacaktır.

Darbeciler başarsa idiler önce demokrasi kaybedecekti, millet kaybedecekti ama bugün tam tersi oldu ve hatta demokrasi adına misliyle kazanç elde edilmiş oldu.

Şimdi konsensüs, demokrasiyi güçlendirme ve nimetlerinden yararlanma zamanıdır. Belki ülke adına bu musibetten sonra en önemli kazanç demokrasi adına yaşanan bu tecrübedir. Nasıl Batı’da demokrasi sivil savaşlar ve çatışmalar neticesinde halkın tecrübesi ile yerleşti ise şimdi olan da aynıdır; Türkiye aradığı demokrasiyi bulmuş ve nasıl korunacağını idrak etmiştir. Demek ki yarına daha ümitle bakabiliriz. Çünkü millet, barış ve demokrasi için ben buradayım demiştir.

İleri demokrasi, bürokrasi kadar STK’ların ve bireylerin adil ve eşit haklarla devletini içselleştirmesi kültürüdür. İleri demokraside her şey paylaşılır, şeffaftır, denetlenebilir ve usulünce tartışılabilir. Aldatmak, saklamak, arkadan iş çevirmek, gizli niyetlerle politika yapmak yoktur. Dengeler kurulur ve istikrar bu dengelere dayandırılır. Vasi millettir, millet adına olmayan ne varsa terk edilir. Birey öznesi düzeyinde devlet öznesinin yer bulması bir kayıp değil yücelme, değerlenme, seviyeyi artırma payesidir. Bu konu önemlidir.

Beklenir ki; bu konsensüs ortamı neticesinde hazırlanacak kanunlar ve yeni anayasa, ileri demokrasinin gerçekten olması gereken ilkelerini içerecek mahiyette olacaktır. Siyasiler bu anlayışta olacaklardır.

O halde el ele vermeye devam edelim, empati yapalım, bir olalım, güçlü bireylerden müteşekkil güçlü bir Türk demokrasisi meydana getirelim.

Hasar gören Gazi Meclis duvarlarından el birliği ile ileri bir demokrasi çıkacak, ben buna inanıyorum.

Politika 'ın son yazıları

17 views

Irak’ta Aydınlık Dönemin Başlangıcı

Türkiye, Bağdat'ta Irak ile tarihi bir süreci başlattı, atılan imzalar var, geliştirilen yeni stratejiyle birlikte yapılacak işler var. Bunlar ekonomiden, kültürden, güvenliğe uzanan işler. En önemlisi, inanmışlık, güven ve umut ışığı!..
37 views

Filistin-İsrail Politikası Hakkında

Ortadoğu'da, ABD'nin "kontrol bende" dediği bir ortamda, İsrail'in şımarıklıkları ve İran'ın anlamsız çabaları sürerken, Filistin konusunda nasıl ilerleme sağlanabilir? Bu dramatik konuyu aktörleri belirterek gözden geçirelim.
40 views

Stratejik Algı Yönetimi

Strateji ile algı yönetimi bahislerini, canlı örnek olduğu nedenle, Ortadoğu, ABD ve İsrail ile açıklayacağım. Buradaki amacım yaşamda ve çıkarları elde etmede dilin ve yaratılan algının kullanılmasının ne kadar etkili olduğunu göstermektir. Evet, temel olarak bu bir iletişim konusu olsa da görüldüğü üzere, ülkelerin mücadeleleri ve savaşların nedeni dahi olabilmektedir.
72 views

Yapay ve Doğal

Size analitik bir yöntemle, halen Ortadoğu'daki onca yapaylığa ve yürütülen negatif amaçlı algıya rağmen, Türkiye'nin ne denli doğallık içinde ve istikrar amaçlı politika yürüttüğünü açıklayacağım. ABD ve Rusya gibi büyük güçlerin yanısıra, bölgede İran ve İsrail arasında yaşananları kavramsal boyutta irdeleyeceğim. Analizin her bir basamağında belirginleşen kuralları açıklayacağım.
114 views

İsrail, İran ve Gazze

Genel bir değerlendirme yapalım, çünkü İsrail, 7 Ekim saldırısından 6 ay geçti ve "bugün Gazze'de üçüncü aşamaya geçtik" dedi. Bu ne demektir, bölgede başka ne gibi gelişebilir olabilir, hepsini inceleyelim.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme