lavrovun-ilginc-aciklamasi
Lavrov'un İlginç Açıklaması

Lavrov’un İlginç Açıklaması

25 Şubat 2019
Okuyucu

Dün Rusya DİB Sergey Lavrov’un Suriye’deki çözüm, Güvenli Bölge (Lavrov buna Tampon Bölge dedi) ve Türkiye’nin güvenlik endişelerine ilişkin Uzak Doğulu haber kanallarına verdiği demeç ne anlam taşıyor? Önce Lavrov’un demecine bakalım ve sonra değerlendirelim. Çünkü Lavrov bize birtakım ipuçları veriyor.

”Türkiye ile Rusya arasında 1998 yılında imzalanan bir anlaşma (Adana Mutabakatı) çerçevesinde bir tampon bölge kurulması konusu konuşulmuştu. Anlaşmada sınır bölgesinde terör tehdidini ortadan kaldırmaya yönelik işbirliği yapılması ve Türkiye tarafının Suriye topraklarında sınırın belli bölümlerinde faaliyet gösterebilmesi öngörülüyor. Şimdi askerler, Şam ve Türkiye’nin pozisyonlarını göz önünde bulundurarak konuyla ilgili ayrıntılar üzerinde anlaşmaya çalışıyor. Prensipte karada ateşkes, güvenlik tedbirlerine riayet ve gerilimi azaltma bölgelerine yönelik anlaşmalarda Rus askeri polisinin konuşlandırılması deneyimine sahibiz. Söz konusu tampon bölge için de bu hala mümkün. Türkiye ile hangi Kürtlerin terörist sayılması konusunda ortak bir anlayışa varılamadı. Türkiye’nin farklı bir tavrı var. Endişelerini anlıyoruz ancak yine de sap ile samanı birbirinden ayırıp, gerçekte hangi Kürt grupların aşırıcı olduğu ve hangilerinin Türkiye’nin güvenliği için tehdit oluşturduğunun görülmesi gerek.”

Anlaşılan o ki;

  • Rusya, Cenevre’de Suriye için yeni anayasa yazma komisyonuna (terör örgütü uzantısı unsurları barındıran) SDG içinden belli grupların katılmasını uygun görmekte, bir sonraki zirveye kadar Türkiye’nin bu konuyu ele alması istenmekte ve komisyon listelerini tamamlamak üzere cevap beklenmektedir.
  • Rusya, ABD’nin bölgeden çekilmesini müteakip mevcut endişeleri giderici mahiyette Türkiye’ye Güvenli Bölge’de belli bir çözüm öneriyor. Rusya tarafından bu önerinin içi şöyle dolduruluyor: “ABD çekildiği bölgeye Türkiye ve Avrupa ile bir çözüm üretecektir, ben buna karışmayacağım. Rusya ise Türkiye’ye Adana Mutabakatı çerçevesinde müştereken gözlem noktaları kurulmasını öneriyor. Bu gözlem noktalarında Rus askeri polisler yer alacak.” Lavrov bu konuda da kamuoyuna Türkiye’den bir cevap beklemekte olduklarını işaret ediyor.

Öyleyse bir sonraki İran, Rusya ve Türkiye arasında yapılacak Astana Mutabakatı çerçevesindeki İstanbul Zirvesi önemli olacak. Eğer burada da anayasa komisyonu listeleri hakkında ilgili ülkeler arasında bir anlaşma olmaz ise bir sonraki tura gidilmesi söz konusu olacak. Böyleyse bir sonraki zirveye kadar yaşanacak gelişmeleri izlemeye devam edeceğiz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

abd-ve-iran-40-yilda-neyi-degistirdi
ÖNCEKİ YAZI

ABD ve İran 40 Yılda Neyi Değiştirdi

suriyede-kalici-cozum-bilmecesi
DİĞER YAZI

Suriye’de Kalıcı Çözüm Bilmecesi

Politika 'ın son yazıları

11 views

Irak’ta Aydınlık Dönemin Başlangıcı

Türkiye, Bağdat'ta Irak ile tarihi bir süreci başlattı, atılan imzalar var, geliştirilen yeni stratejiyle birlikte yapılacak işler var. Bunlar ekonomiden, kültürden, güvenliğe uzanan işler. En önemlisi, inanmışlık, güven ve umut ışığı!..
33 views

Filistin-İsrail Politikası Hakkında

Ortadoğu'da, ABD'nin "kontrol bende" dediği bir ortamda, İsrail'in şımarıklıkları ve İran'ın anlamsız çabaları sürerken, Filistin konusunda nasıl ilerleme sağlanabilir? Bu dramatik konuyu aktörleri belirterek gözden geçirelim.
37 views

Stratejik Algı Yönetimi

Strateji ile algı yönetimi bahislerini, canlı örnek olduğu nedenle, Ortadoğu, ABD ve İsrail ile açıklayacağım. Buradaki amacım yaşamda ve çıkarları elde etmede dilin ve yaratılan algının kullanılmasının ne kadar etkili olduğunu göstermektir. Evet, temel olarak bu bir iletişim konusu olsa da görüldüğü üzere, ülkelerin mücadeleleri ve savaşların nedeni dahi olabilmektedir.
71 views

Yapay ve Doğal

Size analitik bir yöntemle, halen Ortadoğu'daki onca yapaylığa ve yürütülen negatif amaçlı algıya rağmen, Türkiye'nin ne denli doğallık içinde ve istikrar amaçlı politika yürüttüğünü açıklayacağım. ABD ve Rusya gibi büyük güçlerin yanısıra, bölgede İran ve İsrail arasında yaşananları kavramsal boyutta irdeleyeceğim. Analizin her bir basamağında belirginleşen kuralları açıklayacağım.
114 views

İsrail, İran ve Gazze

Genel bir değerlendirme yapalım, çünkü İsrail, 7 Ekim saldırısından 6 ay geçti ve "bugün Gazze'de üçüncü aşamaya geçtik" dedi. Bu ne demektir, bölgede başka ne gibi gelişebilir olabilir, hepsini inceleyelim.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme