NATO 2030

3 Haziran 2021
Okuyucu

Dün NATO 2030 Girişimi için Dışişleri Bakanları toplantı yaptılar. Müttefik Dışişleri Bakanları NATO 2030 için anlaşmaya vardırlar. 14 Haziran’da Genel Sekreter Jean Stoltenberg’in yapacağı konuşma NATO 2030 olacak. Peki nedir bu NATO 2030?

Haziran 2020’de Stoltenberg, NATO 2030 için önceliklerini ortaya koydu. Şöyle ki: “NATO’nun askeri olarak güçlü kalmasını, siyasi olarak daha da güçlenmesini ve daha küresel bir yaklaşım benimsemesini sağlamak.” NATO 2030, Genel Sekreterin çalışmalarını desteklemek için müttefik parlamenterleri, sivil toplumu, kamu ve özel sektör uzmanlarını ve gençleri bir araya getirerek NATO’yu daha da güçlü bir İttifak haline getirme konusunda yeni fikirler sunmaktadır.

NATO Genel Sekreter Yardımcısı General Mircea Geoană, “Toplumlarımız teknolojiye hazır olmalı ve teknoloji sektör güvenliğimiz hazır. NATO, çatışmaların mermiler ve zırhlılarla olduğu kadar baytlar ve büyük verilerle tanımlandığı savaş alanında rekabet etmeye devam etmelidir.”

Geoană şöyle devam etti: “Koronavirüs genellikle bir siyah kuğu olayı olarak anılır. Yüksek etki, ancak son derece olasılık dışı. Oysa gelişen teknoloji daha çok gri bir gergedan gibidir. Yüksek etki ve yüksek ihtimal. Hepimiz geldiğini görüyoruz. Bunu görmezden gelirsek, bu bizim sorumluluğumuzda olacaktır.” 

Burada yeni olan ifade ne, bilinmedin bir konu mu var? Basit, küreselleşme ve ABD politikası, Demokrat Joe Biden yönetimini seçen aklın politik vizyonu NATO’ya da formülleştirilebilir. Şöyle ifade edilebilir: Değerlerini paylaşmayan veya aynı kurallara uymayan ülkelerle olan mesele NATO’nun da meselesi halindedir. Burada bir meydan okuma var. NATO üyesi ülkelerden aranacak değerin özü bu olacakken, hasım ülkeler (örneğin Rusya ve Çin) bu değerler ölçüsünde ele alınacak.

Tehdit tanımlamasında neler var? Ülkesel bazda temel tehdit Rusya ve Çin. NATO 2030 diğer alanları şöyle işaret etmekte: gelişen ve yıkıcı teknolojiler, terörizm, silahların kontrolü ve nükleer kararlılık, enerji güvenliği, iklim ve yeşil savunma, insanın güvenliği, pandemiler ve siber tehditler, dış uzay, stratejik iletişim, kamu diplomasisi ve dezenformasyonla mücadele. 

Buna ilave olarak, NATO bir kuzey Atlantik paktı olduğuna göre, “güney” şeklinde ifade edilen coğrafyalarda ilerleme kaydedecek her türlü detay hesaba katılmaktadır. Burada neler var? Rusya’nın Akdeniz’deki faaliyetlerinden itibaren başlıyor, Rusya ve Çin’in Afrika, Güney Asya, Arap ülkeleri üzerindeki etkilerini içeriyor ve Çin’in bütünüyle ilgi alanını kapsıyor.

Avrupa-Atlantik bölgesinin 360 derece savunulması konusu sadece silahla değil, aynı zamanda bir taraftan demokrasi ve insan haklarıyla, diğer taraftan yeni teknolojilerle yaşamın doğru noktalarda kurgulanması yönelimiyle ilgilidir.

NATO’nun en başından beri savunma işbirliği ilk ve en acil gereklilik oldu. Ancak bugün durum biraz daha farklı görünüyor. Güvenliğin bugün askeri meselelerden çok daha fazlası olduğu anlaşılıyor. Antlaşma’nın imzalanmasından bu yana giderek daha fazla fark edilen bir husus olarak, küresel çapta insanın yaşam kalitesi ve yönlendirilmesi husus öne çıkmış durumda. Siyasi istişare ve ekonomik işbirliğinin güçlendirilmesi, kaynakların geliştirilmesi, eğitimde ve kamu anlayışında ilerleme, tüm bunlar, bir ulusun veya bir ittifakın güvenliğinin korunması için bina edilmesi gereken noktalar olmaktadır. Bunlar bir savaş gemisi veya bir ordunun donatılması kadar önemli görülmektedir. Örneğin NATO’nun bu denli ekonomi ve sosyo-politik konulara ilişkin girdilerde bulunduğunu 2021 sonrasında hissedeceğiz.

Ayın 14’ünde Stoltenberg sonucu anons edecek, daha net anlayabileceğiz. ABD Başkanı Joe Biden’ın da katılacağı NATO zirvesi bu projeler bakımından önemseniyor. Zirvenin genel çerçevesini bu noktalara oturtmak gerekiyor. Türkiye şimdiden bu konuda olumlu tarafta olduğunu işaret etti. ABD makamları NATO 2030’un hayata geçirilmesini istiyorlar. Peki hem ittifak içindekilere hem de hasımlara ve ilgilenilen alanlara karşı tam olarak ne tür yükler gelecek, şimdiden düşünebiliyor muyuz?

NOT: Fikri mülkiyet hakları gereği bu bilgileri referans vererek kullanabilirsiniz.

Gürsel Tokmakoğlu

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

ÖNCEKİ YAZI

UFO Muhabbeti

DİĞER YAZI

Küresel Senkron Sorunu

Politika 'ın son yazıları

54 views

Yapay ve Doğal

Size analitik bir yöntemle, halen Ortadoğu'daki onca yapaylığa ve yürütülen negatif amaçlı algıya rağmen, Türkiye'nin ne denli doğallık içinde ve istikrar amaçlı politika yürüttüğünü açıklayacağım. ABD ve Rusya gibi büyük güçlerin yanısıra, bölgede İran ve İsrail arasında yaşananları kavramsal boyutta irdeleyeceğim. Analizin her bir basamağında belirginleşen kuralları açıklayacağım.
98 views

İsrail, İran ve Gazze

Genel bir değerlendirme yapalım, çünkü İsrail, 7 Ekim saldırısından 6 ay geçti ve "bugün Gazze'de üçüncü aşamaya geçtik" dedi. Bu ne demektir, bölgede başka ne gibi gelişebilir olabilir, hepsini inceleyelim.
73 views

Modern Rekabet

Burada modern rekabetin küreselleşmesi öyküsünü kendi içindeki kavramlarını tartışarak, Rusya ve Çin örnekleri üzerinden otoriter yönetimlerin eleştirisini yaparak açıklayacağım. Kavramsal olarak "modern rekabet" anlayışını bu şekilde açıklama imkanı bulacağım. Sonlara doğru kapitalizmin yozlaşmasını açıklayacağım. Bu kısımda da Anglo-Sakson yapıyı ve Kıta Avrupa'sını işaret edeceğim. Burada anlaşılması gereken şu olacak: Demokrasi ve insanlığın gelişimi kimsenin insafına kalmamalı, rekabetin yapılma amacı değer üretmek esaslı olmalı.
68 views

Seçimler ve Beka

31 Mart Yerel Seçimleri gerçekleştirildi ve Türk demokrasisi kazandı diyoruz. Ben ise size bu seçimleri örnekleyerek bir "beka seçimi" ne demek oluyor, bunu açıklayacağım. Buradan hareketle yapılması gerekenleri de gözden geçirmiş olacağım.
92 views

Politikada Gri Kavramlar

Size politika amaçlı yapılan propaganda konusu içinde yer alan kavramsal bir temayı sunuyorum, grilik. Gri kavramların dış ve iç politika yansımalarına bakacağım. Özellikle ABD dış politikasında kendi çıkarına yaklaşımlar sergilemesi neticesinde görülen gri kavramlar konusunu işleyeceğim. Buna örnek olarak Filistin-İsrail, terörle mücadele, sözde soykırım tasarısı gibi konular da yer alacak.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme