on-maddelik-master-plan-ve-geri-planda-olacaklar
On Maddelik Master Plan ve Geri Planda Olacaklar

On Maddelik Master Plan ve Geri Planda Olacaklar

9 Şubat 2016
Okuyucu

Terörü sona erdirmek için Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun geçen günlerde Mardin de açıkladığı terörü bitirmek adına on maddelik kapsamlı master plan tüm yurtta tartışılmaya devam ediyor. Bu eylem planının başarılı olmasından Türkiye memnun olacak!

Yine geçtiğimiz günlerde bir televizyon kanalında Sur’dan ailesini beraberinde birkaç parça eşya ile alıp çıkan aile reisine mikrofon yönelttiler. Diyarbakırlı vatandaş manidar konuştu: “Yeter artık. Her iki taraf da ne yapacaksa yapsın, şu işi çözün artık!

On maddelik eylem planı “muhatap” olarak o vatandaşı almıştı. Başbakana göre artık İmralı, HDP, Kandil muhatap değil, halk muhatap idi. Burada valilere ve kaymakamlara görev verdi; STK’larla ve kanaat önderleri ile görüşün diye. Güneydoğu Anadolu’yu ve Kürt Hareketi denilen bu başkaldırıyı iyi bilmek şart. Örneğin sanıldığı gibi STK ve kanaat önderi bulmak güçtür. Çünkü STK içlerindekilerin büyük kısmı da Hükümetin karşısındadır, kanaat önderleri diye düşünülenlerin sözü bir yere kadar geçer. O halde muhataplık konusu endişe yaratmaya devam edeceğe benziyor.

Türkiye için terör bir sorun. Terörü ülkeye musallat edenler belli. Hatırlayın, vaktiyle Abdullah Öcalan Suriye, Irak ve İran ile işbirliği yaptı, Esad ve Suriye kuzeyindeki Kürtlerle uzun yıllar birlikte oldu, bu dönemde Suriye’deki Rus üslerinden destek aldı, ülkeden çıkmak zorunda olunca da ilk Rusya’ya kaçtı.

Bunun dışında Avrupa’dan sürekli Türkiye’ye ve özellikle Güneydoğu Anadolu’ya gelerek belli konuları kaşıyan parlamenterler, STK temsilcileri ve başka kanaat önderleri oldu.

Amerika K. Irak’ta özerk bir Kürt bölgesini bilerek ihdas etti. Bugün Suriye için de benzer planları olabilir. Nasıl vaktiyle KDP’yi destekledi ise bugün de PYD’yi destekliyor olabilir.

Öteden beri yazılarımda asıl konunun Ortadoğu’da yeni oluşumlar için bir sürecin işlediğini belirten yönde oldu. Bugün Ortadoğu için bilinen aktörler ve müdahiller kimler ise PKK için de muhatap onlardır. Türkiye bu durumda bir pazarlık etmek zorunda bırakılmıştır.

Yakın zamanda Türkiye’yi ziyaret eden liderler belli. Cenevre’deki son toplandı toplanmadan ertelendi. Masadaki asıl sıkıntı PYD değildi. Pazarlık şartları oluşmamışa benziyordu. Bütün bu üst düzeyli görüşmelerde sadece Suriye, Esad ve mülteciler konuşulmadı. Ortadoğu için belirleyici kararlar da alındı. Hatta Ermenistan mevzuu da işin içine konur ise konunun boyutu Kafkaslar için de dikkate değer halde. Başbakan’ın eylem planının onuncu maddesindeki, “Ortadoğu, Balkanlar, Kafkaslar bütün bu bölgede kapsamlı bir birleştirici ruh hareketi başlatıyoruz,” sözlerini hatırlayın. Bu da bize gösteriyor ki pazarlıklarla belli konular ya masada ya da Devlet konuya müdahil ülkelerle görüşmek için oturmaya hazır.

Bunlar neler olabilir:

  • Türkiye muhataplarına, siz PKK’yı bitirin, biz de PYD’yi tanıyalım, diyebilir.
  • Türkiye Irak kuzeyinde kurulacak olan bağımsız Kürt devletini tanıyacağını garanti eder ve PKK’nın bitirileceği taahhüdü alınabilir.

Bekleyip göreceğiz.

Elbette biz buralara nereden, nasıl ve kimlerle geldik gibi konuları tartışmak noktasında değiliz artık. Akan kan ve mağdur olan halk var. Şehitlerin anaları ağlıyor. Her zamanki gibi ceremeyi zayıflar çekiyor. İşin daha ötesi, eğer Hükümet bir şekilde başkaları ile anlaşır ve bunu kendilerine mal eder biçimde büyük bir başarı kazandıklarını ortaya koyar ise o vakit üzülürüm.

Politika 'ın son yazıları

62 views

Politik Vizyona Göre Konumlanma Stratejisi

Ülkeler için sihirli kelimeler refah ve güvenlik, öyle değil mi? Peki 2030’lardan sonrasına bakın, dünyadaki gelişmeler ve Türkiye özelinde cevap arayın, vizyonumuz ve stratejimiz ne, refah ve güvenlik için neler düşünülmeli? Bu stratejik-vizyona esas olacak şekilde, politik anlayışımız, sosyo-politik ve sosyo-ekonomik etkileşimlerimiz ne durumda, neredeyiz, ne tarafa doğru gidiyoruz, riskler neler?
59 views

İsrail Gazze’de Ne Yapmak İstiyor? 

Hamas-İsrail çatışmasında 7 Ekim’den bu yana 212 gün geçti, Gazze konusunda ne noktadayız? Şurası net, 12 bini çocuk 35 bin Gazzeli öldürüldü, 1,5 milyon insan şu anda çok zor şartlarda yaşıyor, en son noktada Refah’a saldırı oldu olacak türü bir İsrail baskısı da sürüyor.
78 views

İkinci One Minute

Eğer dünya büyük bir krize doğru giriyorsa, Türkiye yaşadıklarının yaralarını büyük ölçüde sardı, geleceğe hazır gibi, ekonomik sorunlarla ilgilenmeyi bir yana koyuyorum, ama İsrail yeni ve kaotik dünya dönemine daha büyük bir sorunlarla gireceğe benziyor. Gazze konusu travmatik! Bu stratejik analizi, Türkiye merkezinde gerçekleşen olaylarla açıkladıktan sonra, 2024 itibariyle gelecekte bizi neler bekliyor, diye sorarak ele alıyorum.
71 views

Amerika’da Gazze Protestoları

Gazze'deki yaşanan zalimce olayların gerçekliği ve Batılı politikacıların ikiyüzlü uygulamaları bugün Amerika'da tartışılıyor ve protesto ediliyor. Yarın bu protestolar Avrupa'da da yaygınlaşabilir. Öyleyse diyebiliriz: Gazze sınırlarını aştı!
84 views

Irak’ta Aydınlık Dönemin Başlangıcı

Türkiye, Bağdat'ta Irak ile tarihi bir süreci başlattı, atılan imzalar var, geliştirilen yeni stratejiyle birlikte yapılacak işler var. Bunlar ekonomiden, kültürden, güvenliğe uzanan işler. En önemlisi, inanmışlık, güven ve umut ışığı!..
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme