Şam Sevicilik

24 Kasım 2022
Okuyucu

Son günlerde Suriye ve Esad ile ilişkiler konusu gündemde yer alınca bu konuda yanlış anlaşılmaların olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Gelinen noktada Türkiye politika olarak farklı bir hamle yapmak isteyebilir ve Esad ile görüşmenin avantajlarını kullanmak isteyebilir. Diğer taraftan, her ne pahasına olursa olsun Esad ve Şam Sevici konumundaki bazı kesimlerin yumuşak tondaki propaganda çabaları bu kritik dönemde gereksiz tartışmaların kapısını aralıyor da olabilir. Gelin bu konuyu bir kez daha gözden geçirelim.

Haziran 2022’de Suriye, Esad ve Türkiye’nin Operasyonu başlıklı yazımda Esad hakkındaki durumu irdeledim ve bazı Esad’lı Sorular sordum. Hatırlayalım: Bu haliyle Esad’ın Arap Dünyası formatına geri dönmesi mümkün mü? Esad, ekonomik açıdan ülkesini yönetebilir güce erişebilir mi? Esad, İsrail olmadan yaşayabilir mi? Esad’ın göbekten İran ve Rusya’ya bağlı olmasında bir değişiklik var mı? Esad bugüne dek Rusya olmadan koltuğunda oturamaz idi, acaba Ukrayna Savaşı sonrasında Esad ne düşünecek, ABD de cebimde dursun mu diyor? Esad’ın, ülkesini kontrol edememesinden ve fiilen işgal altında bulunmasından tutunuz, vekil örgütlerin tahakkümünü (veya ortaklığını) kabul etmesine kadar sorunları varken, bütün bunlara rağmen, bugün kendisi Suriye’nin toprak bütünlüğünden söz edebilir mi? ABD, göstere göstere Suriye’yi (anayasal veya fiili, ne derseniz deyin) bölüyor, Esad’ın ABD aleyhine ciddi bir tutumu yok, bu şartlarda ülkesi için çözümü ne olabilir? Esad, PKK/PYD ile çeşitli alanlarda ortak gibi davranıyor, bunun Suriye’ye yararı ne olabilir? Esad, PKK/PYD, ABD, Hizbullah, vs. bir bütün halinde SMO’yu düşman bellediler, Türkiye destekli bile olsa SMO Suriye’nin bir muhalif unsuru değil mi, bu özgürlük, demokrasi vs. söylemlerin dışında bir oluşum mu? Esad, PKK/PYD, ABD, Hizbullah, vs. bir bütün halinde Türkiye’yi rakip bellediler. Türkiye, Suriye’nin toprak bütünlüğünü savunuyor. Herkesin bir güce destek verdiği noktada, içinde gerçek Suriyelilerin ve özellikle Türklerin olduğu muhalif bir kanadı Türkiye destekleyince mi sorun oluyor? Sorun Türkiye mi? Azılı bir terör örgütü olan PKK/YPG, ABD’nin, İran’ın, Esad’ın ve bazen Rusya’nın ve Fransa’nın bayrağının altına giriyor, bu ülkeler ve güç odakları bundan rahatsızlık duymuyor. Türkiye kendi savunma gerekçeleriyle PKK/YPK terör örgütünün üstüne gidince, operasyon yapınca, bundan neden rahatsız olunuyor? Bu bölücülerin ve istikrar bozucuların Suriye’den sonraki hedefi Türkiye mi? Türkiye gibi güçlü bir ülke böylesine basit bir oyunu görmezden gelebilir mi? Türkiye, bütün bu olanları, Arap Baharı dedikleri süreyi dağılarak yaşayan bir Suriye seviyesinde düşünülebilir mi? Türkiye bölgede inisiyatif aldığında, neden Esad veya Libya’daki meşruiyeti olmayan Hafter ayağa kalkıyorlar, kaldırılıyor? Yoksa onlar birer sözcü mü? Neden Türkiye’de bazı kesimler illa Esad diyor? Burada Suriye denmiyor, dikkatinizi çekerim, sürekli tekrarlanan sözcük Esad oluyor. Esad gelsin Türkiye’ye, hata yaptım desin, yardım istesin, acaba bu yol düşünülmemesi gereken bir şey mi?

Bunlar Haziran ayının akla gelen soruları idi. Bugün gelişmeleri gözden geçiriyorum ve kendimce acaba Esad ilk planda Türkiye’ye neler demeli, diye soruyorum. Bana göre Esad’ın söylemesi gerekenler şunlar: “Suriye’de ABD gayrimeşru statüdedir, ülkemde bulunma sebebi yoktur. Cenevre’de anayasa yazılmasını engellemeyeceğim. İç savaşın çözümü ve Şam’ın güvenliği için Rusya ve İran’ı davet ettim ama Türkiyesiz hiçbir şey olmuyor, Türkiye’den destek talep ediyorum. Bugüne dek Türkiye’ye işgalci dedim, yanlış konuştum, anladım ki asıl dost Türkiye’dir. Türkiye’nin Suriye toprağında gözü yok, anladım. Şam’ın da Türkiye’nin toprak bütünlüğüne saygısı var. Şam’ın yıllarca beslediği PKK terörü büyük bir yanlıştır, PKK dahil teröristler ülkemi terk etmelidir. Asıl bölücü ABD ve PKK’dır. İsrail, Suriye topraklarındaki İran unsurlarını sebep gösterip sürekli saldırı düzenliyor, bunu kabul etmiyorum. İsrail’in Şam’a saldırılarının bir dayanağı yoktur. Hatta İsrail bir oldubittiyle Golan tepelerinin ilhakını da onadı, bu yanlıştır. Şimdi Erdoğan ile görüşmeyi özellikle talep ediyorum…”

Esad bu cümleleri neden kurmuyor, kuramıyor, en azından böyle bir izlenim vermiyor dersiniz? Esad, Amerikalıların resmi dokümanlarında Suriye için bitik ülke tanımı yapıldığı halde neden ülkesini onarmak için zamanında doğru adımları atmıyor?

Türkiye, Mehmetçik, ABD’nin bitik dediği ülkeyi ayağa kaldırmak için fazlasıyla özveride bulunuyor! Türkiye henüz bitmedi, diyor.

Esad bu ifade ettiklerimi söylemez. O halde ben neden bu kadar çok yazıyorum? Bu konuları şunun için ileri sürdüm, Türkiye’de her şeyin Türkiye tarafından yapılmasını bekleyen bir kitle var, halbuki bu iş karşılıklı olmalı, bu tür soruları hatırlatayım istedim. Elbette Esad’ın ne olduğunu biliyoruz, peki ona tamamen bel bağlayan içimizdekilere kim ne diyecek, herhalde onlar politikacı değilse tüccardır. Esad kendi ülkesi ve halkı için ne yaptı? Bana göre Esad ülkesini kendisi parçaladı, parçalattı, terörü kendisi besledi. Ha şimdi zorda mı? Zorda. Muhtaç mı? Muhtaç. Suriye’nin istikbali ve istikrarı için Türkiye diplomatik temasını hızlandırmalı mı? Evet. Esad gelsin Ankara’ya ve CB Erdoğan ile, tıpkı Doha’da Sisi ile verilen o sıcak fotoğrafın benzeri şekilde, bir görüntü versin.

Soçi’de 5 Ağustos’da Putin-Erdoğan zirvesi oldu ve Esad’ın da oyuna dahil edilmesi kararı verildi. Bu takvim işliyor. Hatırlarsak, Suriye Petrol Bakanlığı, 9 Ağustos’ta ABD güçlerini ülkedeki petrol rezervlerinin çoğunu çalmaktan sorumlu tuttu. Anılan Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, Suriye’de 2022 itibarıyla günlük 80,3 bin varil petrol üretildiği, ABD ve terör örgütü YPG/PKK’nın her gün 66 bin varil petrolü kaçırdığı ifade edildi. Açıklamada, “ABD işgal güçleri ve onun desteklediği ‘paralı askerler’ doğu bölgesinde işgal altındaki alanlarda her gün 66 bin varil çalıyor” denildi. Bu miktarın Suriye petrolünün yüzde 83’üne denk geldiği eklendi. İlgili Bakanlığın verilerine göre Suriye petrol sektörü, ABD’nin petrol vurgunları nedeniyle savaşın başlangıcından bu yana 105 milyar dolar zarara uğradı. İşte bakın, olay budur. Hırsız da bölücü de zarar veren de ABD ile PKK terör örgütüdür ve bu tür açıklamaların devamı gelmelidir. Demek ki Şam yönetimi böyle konuşabiliyormuş!

Sonuca gelelim. “Şam sevicilik” politika değildir, Esad’ın Türkiye’nin ve Mehmetçik’in elini öpmek için önce rıza göstermesi başka bir şeydir, kimse bu iki durumu birbiriyle karıştırmasın. Şam’a ne ABD, Rusya, İran fayda sağlar ne Fransa, İsrail. Bölgede istikrar için Esad’ın çalacağı tek kapı var, o da Türkiye’dir. Buyursun öyleyse: Gel Esad…

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

ÖNCEKİ YAZI

Beka

DİĞER YAZI

Suriye’de Hedef: Politik İradeyi Kontrol

Politika 'ın son yazıları

80 views

Yerelde Yapısalcılık

Bir olaya bakış yöntemimde felsefe ve tarih olmaz ise ben bunu oldukça eksik görürüm. Hemen herkesin siyaset, seçim, belediye, vs. konuştuğu noktada ben, bu işte temel felsefe ve asıl stratejik açıklama nerede diye arıyorum. Dolayısıyla felsefi yaklaşım ve stratejik bakış tarzı siyaset üstüdür. Benim açıklamalarım bu noktada değerlidir; mevcut yapılanlar gibi değil, başka türlü tartışmaları kapsamaktadır. Açıkça yazayım: Kim kazanacak, iktidar veya muhalefet ne yapacak, türü ifadelerle değil; imar neye göre olmalı, altyapı ve üstyapı nasıl planlanmalı, ülke ekonomisine uyumluluk ne şekilde sağlanmalı, kanunlar ne içerikte olmalı, gibi piramidin üstündeki meseleler önemlidir.
126 views

Emperyalizm

Bugünün anlayışı, küresel imkanlar içinde sahip olunan alanları artırmak ve güçlenmek, değer üretimi rekabetinde gerilerde kalmamak fikri üzerinedir. Ruslar gibi sürekli “kahrolsun emperyalizm” diyeceğinize, “ben hangi değeri üretebiliyorum, hangi büyük pazarda kaça satıyorum,” diye bakın isterim. Bugün ülkeler bazında ABD, İngiltere, Çin, Japonya, Güney Kore, birlik bazında Avrupa Birliği, küresel şirketler bazında sürekli sayısı artan ve yenilik üretenler, esasen bunlar değerleri zorluyorlar ve muhatap alınıyorlar. Daha fazla muhatap alınabilmek için yapılması gerekenler belli! Olan şu: Muhatap alınanların ve değer üreticilerinin daha fazla yayılması fikri!..
137 views

Doku Bozumu

Bu makale Ortadoğu'da kangren olan meseleleri stratejik düzlemde incelemektedir. Mevcut dokuyu bozan yapay düşünceler ile gerçekte olanlar arasındaki farkı bütün çıplaklığıyla dile getirmektedir. Halen bölgede savaş, çatışma, suç, terör, işgal, soykırım, gibi pek çok olumsuzluk yaşanmaktadır. Uluslararası sistem bu olup bitene çare bulamamaktadır. Suriye, Irak, Lübnan, Yemen, Libya, gibi ülkelerin halkları harap ve bitap düşmüş durumdadırlar.
193 views

Devlet-dışı Aktörler

Burada gayet karmaşık, iç içe geçen ve masum insanların istismarına dönük olayları ihtiva eden, bütün gayrimeşru faaliyetleri, politikaları, planları ve operasyonları, terörizmden tutunuz, vekalet savaşlarına, buradan iç savaşlara, gri bölge operasyonlarına, meşru görünse de esasen çıkara hizmet edenlere, meşru siyaset yapmak ve bunu geliştirmek varken, siyaset alanını anti-demokratik yöntemlerle daraltanlara kadar, birçok durumu kısaca da olsa açıklama imkânımız oldu. Meşruluk ile gayrimeşruluk arasındaki perdeyi görmek veya belirlemek çok çok önemlidir. Ben de sizler de hep birlikte bu dünyada birer aktörüz, tıpkı devletler, hükümetler, liderler, şirketler, gibi. Politika, insana has bir yetenek, işlev ve özelliktir. Meşruiyet dahilinde kalabilmek çok önemlidir. İnsanlar, istikrar, barış ve esenlik içinde yaşamayı, gelişmeyi, evlatlarını refah ve güven içinde yetiştirmeyi istemektedir.
127 views

ABD ile Yeni Bir Sayfa mı?

Geleceğe bakıyoruz, öyle değil mi? Mesela NATO’nun genişlemesi yönüyle İsveç’e onay verildi, bunun karşısında F-16 modernizasyonu gerçekleşecek. Hatta şimdiden aradaki başka tıkanıklıkların giderilmesi açısından olumlu açıklamalar yapılıyor, kamuoylarına bilgiler veriliyor, bunların bir anlamı olmalı.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme