Ukrayna Üzerine Tarafların Strateji ve Hedefleri

20 Ocak 2022
Okuyucu

Rusya, ABD, Avrupa ve NATO açısından Ukrayna meselesindeki stratejileri ve hedefleri net bir biçimde yazacağım.

Rusya’nın stratejisi: Kırım’ı Rus toprağı yapmak, SSCB nüfuz alanını tekrar elde etmek.

Batı’nın stratejisi: Ukrayna’yı demokratik bir ülke olarak bünyeye almak ve Avrupa’nın güvenliğini sağlamlaştırmak.

Bu aşamada Rusya’nın öne çıkan hedeflerini not edelim: Kırım’ı ilhak ettiğine göre bu aşamada Ukrayna’nın NATO’ya ve Avrupa’ya entegrasyonunu engellemek. Bunun için NATO’yu ve ABD’yi saldırgan gösterir türden sert dili kullanmak, Avrupa’nın güvenliği açısından bölge ülkeleri olarak kendi aralarında çözülmesi gereken sorunların olduğunu göstermek.

ABD’nin ve NATO’nun hedeflerini aynı şekilde not edelim: Ukrayna’yı koruyacak askeri gücü bölgeye yığmak, bunu sağlamak için Rusya’nın saldırganlığını işaret etmek, Rusya geri adım attığında (saldırmama konusunda güvence verdiğinde ve bölgeden asker çekmeye başladığında) NATO üyeliği kararını almak.

Avrupa’nın hedefi ise şöyle: Avrupa güvenliğinin temel ilkelerini desteklemek ve Rusya’nın gerilimi düşürmesini sağlamak. Ukrayna’nın kendilerine yaklaşmasını desteklemeye devam etmek, Rusya kaynaklı gerginlik düştükçe verilen desteğin gücünü ve entegrasyon girişimlerini artırmak.

Bu gerilimde asıl mesele ne, son olarak bu hususa gelelim: Prof. Michael McFaul diyor ki; “Putin için gerçek tehdit, Ukrayna’nın uzak bir gelecekte NATO üyeliği değil, bugün Ukrayna demokrasisi.”

Ben de bu fikri savunanlardanım. Size bunun anlamını başka bir yazı ile geniş biçimde açıklayacağım. Bir ipucu vereyim, eğer bugün Ukrayna, Gürcistan, Moldova, yarın Rusya’nın kendi iç meselesi, yani Oligarşik Kapitalist çıkarların kayba uğraması söz konusudur. Asıl güç mücadelesi denklemleri ancak böyle görülürse rasyonel bir açıklama söz konusu olur.

Şu ana kadar Batı tarafı neleri tamamladı? Bölgeye asker yığdı, yeni silah sevkiyatları ve eğitimler devam ediyor. AGİT, AB, NATO toplantıları tamamlandı. Ukrayna ve NATO Bilgi Sistemleri entegrasyonu tamamlandı. Bu demek oluyor ki Komuta Kontrol sistemleri (C4ISR) çalışmaktadır. Rusya ile gerilimi azaltma kapısı aralandı, diplomasi mesajları verildi. Şimdi sıra ekonomik yaptırımlarda. Öncelik Ukrayna’daki Rus yanlıları olacak, yaptırımlar buradan itibaren geliştirilecek…

Takip ölçeklerimiz neler olmalı? 1) Ukrayna’nın NATO’ya ve AB’ye dahil olma zamanın öne alınıp alınmayacağı. 2) Tarafların Kırım’ın statüsü üzerine karşılıklı bir anlaşmaya varıp varamamaları. 3) Rusya’nın bölgeden asker çekip çekmeyeceği.

NOT: Fikri mülkiyet hakları gereği bu bilgileri referans vererek kullanabilirsiniz.

Gürsel Tokmakoğlu

1 Comment

  1. AB kendi çıkarlarını korumaktadır. Ukrayna ‘nında Türkiye gibi sadece tampon bir ülke olarak NATO’ya alınma ihtimali olabilir. Aslında Amerika AB.yi ekonomik olarak iyice kıskacına alma projesidir.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

ÖNCEKİ YAZI

ABD ve Rusya Arasında Stratejik Diyalog

DİĞER YAZI

Vizyon, Strateji ve Politika

Politika 'ın son yazıları

12 views

Reisi’nin Olayı

Dün öğle saatlerinde İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Amirabdullahiyan'ın içinde olduğu bir helikopter, Azerbaycan sınırında İlham Aliyev ile açılışı yapılan barajların töreninden sonra dönüşte kötü hava şartlarında düştü ve sadece İran değil, herkes şokta. Enkazı Türkiye'den kalkan Akıncı İHA buldu. Ben bir havacı olarak burada kendi açımdan bazı hususlara değineceğim.
20 views

Rusya’nın Kharkiv Harekatı

Son günlerde Ukrayna-Rusya savaşında önemli bir gelişme var. Rusya için Kharkiv harekatı çok önemli bir koz olacak. Bu kez Rusya tarafı daha derli toplu harekat yapıyor, politikada daha akıllıca ifadeler seçiliyor. Zelensky ise endişeli görünüyor.
73 views

Politik Vizyona Göre Konumlanma Stratejisi

Ülkeler için sihirli kelimeler refah ve güvenlik, öyle değil mi? Peki 2030’lardan sonrasına bakın, dünyadaki gelişmeler ve Türkiye özelinde cevap arayın, vizyonumuz ve stratejimiz ne, refah ve güvenlik için neler düşünülmeli? Bu stratejik-vizyona esas olacak şekilde, politik anlayışımız, sosyo-politik ve sosyo-ekonomik etkileşimlerimiz ne durumda, neredeyiz, ne tarafa doğru gidiyoruz, riskler neler?
69 views

İsrail Gazze’de Ne Yapmak İstiyor? 

Hamas-İsrail çatışmasında 7 Ekim’den bu yana 212 gün geçti, Gazze konusunda ne noktadayız? Şurası net, 12 bini çocuk 35 bin Gazzeli öldürüldü, 1,5 milyon insan şu anda çok zor şartlarda yaşıyor, en son noktada Refah’a saldırı oldu olacak türü bir İsrail baskısı da sürüyor.
89 views

İkinci One Minute

Eğer dünya büyük bir krize doğru giriyorsa, Türkiye yaşadıklarının yaralarını büyük ölçüde sardı, geleceğe hazır gibi, ekonomik sorunlarla ilgilenmeyi bir yana koyuyorum, ama İsrail yeni ve kaotik dünya dönemine daha büyük bir sorunlarla gireceğe benziyor. Gazze konusu travmatik! Bu stratejik analizi, Türkiye merkezinde gerçekleşen olaylarla açıkladıktan sonra, 2024 itibariyle gelecekte bizi neler bekliyor, diye sorarak ele alıyorum.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme