Ukrayna Üzerine Tarafların Strateji ve Hedefleri

20 Ocak 2022
Okuyucu

Rusya, ABD, Avrupa ve NATO açısından Ukrayna meselesindeki stratejileri ve hedefleri net bir biçimde yazacağım.

Rusya’nın stratejisi: Kırım’ı Rus toprağı yapmak, SSCB nüfuz alanını tekrar elde etmek.

Batı’nın stratejisi: Ukrayna’yı demokratik bir ülke olarak bünyeye almak ve Avrupa’nın güvenliğini sağlamlaştırmak.

Bu aşamada Rusya’nın öne çıkan hedeflerini not edelim: Kırım’ı ilhak ettiğine göre bu aşamada Ukrayna’nın NATO’ya ve Avrupa’ya entegrasyonunu engellemek. Bunun için NATO’yu ve ABD’yi saldırgan gösterir türden sert dili kullanmak, Avrupa’nın güvenliği açısından bölge ülkeleri olarak kendi aralarında çözülmesi gereken sorunların olduğunu göstermek.

ABD’nin ve NATO’nun hedeflerini aynı şekilde not edelim: Ukrayna’yı koruyacak askeri gücü bölgeye yığmak, bunu sağlamak için Rusya’nın saldırganlığını işaret etmek, Rusya geri adım attığında (saldırmama konusunda güvence verdiğinde ve bölgeden asker çekmeye başladığında) NATO üyeliği kararını almak.

Avrupa’nın hedefi ise şöyle: Avrupa güvenliğinin temel ilkelerini desteklemek ve Rusya’nın gerilimi düşürmesini sağlamak. Ukrayna’nın kendilerine yaklaşmasını desteklemeye devam etmek, Rusya kaynaklı gerginlik düştükçe verilen desteğin gücünü ve entegrasyon girişimlerini artırmak.

Bu gerilimde asıl mesele ne, son olarak bu hususa gelelim: Prof. Michael McFaul diyor ki; “Putin için gerçek tehdit, Ukrayna’nın uzak bir gelecekte NATO üyeliği değil, bugün Ukrayna demokrasisi.”

Ben de bu fikri savunanlardanım. Size bunun anlamını başka bir yazı ile geniş biçimde açıklayacağım. Bir ipucu vereyim, eğer bugün Ukrayna, Gürcistan, Moldova, yarın Rusya’nın kendi iç meselesi, yani Oligarşik Kapitalist çıkarların kayba uğraması söz konusudur. Asıl güç mücadelesi denklemleri ancak böyle görülürse rasyonel bir açıklama söz konusu olur.

Şu ana kadar Batı tarafı neleri tamamladı? Bölgeye asker yığdı, yeni silah sevkiyatları ve eğitimler devam ediyor. AGİT, AB, NATO toplantıları tamamlandı. Ukrayna ve NATO Bilgi Sistemleri entegrasyonu tamamlandı. Bu demek oluyor ki Komuta Kontrol sistemleri (C4ISR) çalışmaktadır. Rusya ile gerilimi azaltma kapısı aralandı, diplomasi mesajları verildi. Şimdi sıra ekonomik yaptırımlarda. Öncelik Ukrayna’daki Rus yanlıları olacak, yaptırımlar buradan itibaren geliştirilecek…

Takip ölçeklerimiz neler olmalı? 1) Ukrayna’nın NATO’ya ve AB’ye dahil olma zamanın öne alınıp alınmayacağı. 2) Tarafların Kırım’ın statüsü üzerine karşılıklı bir anlaşmaya varıp varamamaları. 3) Rusya’nın bölgeden asker çekip çekmeyeceği.

NOT: Fikri mülkiyet hakları gereği bu bilgileri referans vererek kullanabilirsiniz.

Gürsel Tokmakoğlu

1 Comment

  1. AB kendi çıkarlarını korumaktadır. Ukrayna ‘nında Türkiye gibi sadece tampon bir ülke olarak NATO’ya alınma ihtimali olabilir. Aslında Amerika AB.yi ekonomik olarak iyice kıskacına alma projesidir.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

ÖNCEKİ YAZI

ABD ve Rusya Arasında Stratejik Diyalog

DİĞER YAZI

Vizyon, Strateji ve Politika

Politika 'ın son yazıları

80 views

Yerelde Yapısalcılık

Bir olaya bakış yöntemimde felsefe ve tarih olmaz ise ben bunu oldukça eksik görürüm. Hemen herkesin siyaset, seçim, belediye, vs. konuştuğu noktada ben, bu işte temel felsefe ve asıl stratejik açıklama nerede diye arıyorum. Dolayısıyla felsefi yaklaşım ve stratejik bakış tarzı siyaset üstüdür. Benim açıklamalarım bu noktada değerlidir; mevcut yapılanlar gibi değil, başka türlü tartışmaları kapsamaktadır. Açıkça yazayım: Kim kazanacak, iktidar veya muhalefet ne yapacak, türü ifadelerle değil; imar neye göre olmalı, altyapı ve üstyapı nasıl planlanmalı, ülke ekonomisine uyumluluk ne şekilde sağlanmalı, kanunlar ne içerikte olmalı, gibi piramidin üstündeki meseleler önemlidir.
126 views

Emperyalizm

Bugünün anlayışı, küresel imkanlar içinde sahip olunan alanları artırmak ve güçlenmek, değer üretimi rekabetinde gerilerde kalmamak fikri üzerinedir. Ruslar gibi sürekli “kahrolsun emperyalizm” diyeceğinize, “ben hangi değeri üretebiliyorum, hangi büyük pazarda kaça satıyorum,” diye bakın isterim. Bugün ülkeler bazında ABD, İngiltere, Çin, Japonya, Güney Kore, birlik bazında Avrupa Birliği, küresel şirketler bazında sürekli sayısı artan ve yenilik üretenler, esasen bunlar değerleri zorluyorlar ve muhatap alınıyorlar. Daha fazla muhatap alınabilmek için yapılması gerekenler belli! Olan şu: Muhatap alınanların ve değer üreticilerinin daha fazla yayılması fikri!..
137 views

Doku Bozumu

Bu makale Ortadoğu'da kangren olan meseleleri stratejik düzlemde incelemektedir. Mevcut dokuyu bozan yapay düşünceler ile gerçekte olanlar arasındaki farkı bütün çıplaklığıyla dile getirmektedir. Halen bölgede savaş, çatışma, suç, terör, işgal, soykırım, gibi pek çok olumsuzluk yaşanmaktadır. Uluslararası sistem bu olup bitene çare bulamamaktadır. Suriye, Irak, Lübnan, Yemen, Libya, gibi ülkelerin halkları harap ve bitap düşmüş durumdadırlar.
193 views

Devlet-dışı Aktörler

Burada gayet karmaşık, iç içe geçen ve masum insanların istismarına dönük olayları ihtiva eden, bütün gayrimeşru faaliyetleri, politikaları, planları ve operasyonları, terörizmden tutunuz, vekalet savaşlarına, buradan iç savaşlara, gri bölge operasyonlarına, meşru görünse de esasen çıkara hizmet edenlere, meşru siyaset yapmak ve bunu geliştirmek varken, siyaset alanını anti-demokratik yöntemlerle daraltanlara kadar, birçok durumu kısaca da olsa açıklama imkânımız oldu. Meşruluk ile gayrimeşruluk arasındaki perdeyi görmek veya belirlemek çok çok önemlidir. Ben de sizler de hep birlikte bu dünyada birer aktörüz, tıpkı devletler, hükümetler, liderler, şirketler, gibi. Politika, insana has bir yetenek, işlev ve özelliktir. Meşruiyet dahilinde kalabilmek çok önemlidir. İnsanlar, istikrar, barış ve esenlik içinde yaşamayı, gelişmeyi, evlatlarını refah ve güven içinde yetiştirmeyi istemektedir.
127 views

ABD ile Yeni Bir Sayfa mı?

Geleceğe bakıyoruz, öyle değil mi? Mesela NATO’nun genişlemesi yönüyle İsveç’e onay verildi, bunun karşısında F-16 modernizasyonu gerçekleşecek. Hatta şimdiden aradaki başka tıkanıklıkların giderilmesi açısından olumlu açıklamalar yapılıyor, kamuoylarına bilgiler veriliyor, bunların bir anlamı olmalı.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme