Birisi

25 Mart 2024
Okuyucu

Moskova’daki Crocus City Hall terör saldırısı konusunu analiz edelim. Ama önce bugünlere nasıl geldik, bir bakalım. Sonuçta aradığımız birisi var! Kim bu birisi? Hani öndekileri görüyoruz, yakalandılar da. Ama bu tür küresel etkisi olan ciddi konularda, Rusya gibi bir ülkeye terör saldırısı yapılarak, asıl ne amaç güdülüyor olabilir, bunu anlamaya çalışalım.

Hatırlayalım. 30 Ağustos 2021’de ABD Merkez Kuvvetler Komutanı, ABD güçlerinin Afganistan’dan çekilme sürecinin tamamlandığını açıkladı. 

24 Şubat 2022, Rusya Ukrayna’yı işgal harekatına kalkıştı. Buna önce “özel operasyon” dedi. Rusya üç gün önce, ABD ve ortaklarını kastederek, “bu bir savaş” demeye başladı. Bu savaş sürüyor.

İsveç ve Finlandiya NATO’ya girdi. Avrupa silahlanıyor. NATO genişlemesini sürdürüyor. Rusya’nın Atlantik çıkışında, Kuzey Denizi ve Baltık’ta alanı daraldı.

Hamas 7 Ekim 2023’de İsrail’e saldırdı. Ertesi gün İsrail savaş ilan etti. Hedef Gazze’deki Hamas idi ama 1,5 milyon sivil yok sayıldı. Bu savaş da devam ediyor.

İran destekli gruplar, “direniş ekseni” dedikleri gruplarla Ortadoğu’da geniş çaplı eylem alanı yarattı. Hamas, Hizbullah, Husiler… Bunların bir kısmı ABD’nin Irak, Suriye ve Ürdün’deki birliklerini vurdu. İran destekli grupların saldırısı ile ABD 28 Ocak 2024’te Ürdün’deki Kule-22’de 3 asker kaybetti.

Bu arada İran’ın Kirman kentindeki Kasım Süleymani’nin mezarında 3 Ocak 2024’de IŞİD bir saldırı yaptı. Burada yüze yakın İranlı kaybı var.

ABD, Irak ve Suriye’den askerlerini çekmek istiyor. Bunu yapabilmek adına bu bölgede belli siyasi dengeleri ve düzenlemeleri tamamlamak istiyor. Örneğin Suriye’de özek bir Kürt bölgesi kurulması, Rus askeri üslerinin boğaltılması düşünülüyor. Rusya, Suriye’den Afrika’ya kadar bölgede ABD ile güç mücadelesinde karşı karşıya.

ABD, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık 2023’te bir grup ülkenin katılımıyla Husi güçlerine karşı “Refah Muhafızı Operasyonu” adında çok uluslu “deniz görev gücü” oluşturulduğunu açıkladı. ABD ve İngiltere savaş gemileri 3 aydır Kızıldeniz’de.

Küresel ticaret yollarının güvende olması ne demek? Küresel ticaretin aksaması neticesinde ortaya çıkan milyarlarca doların faturası kime çıkacak? Ülkeler, vekiller ve IŞİD gibi terör örgütleri bu işin neresinde? Cruise füzeleriyle devasa tesisler vuruluyor. Husiler İran’dan aldığı tek yönlü Drone’lar ile konteyner gemilerine saldırıyor. ABD kruvazöründen milyonlarca dolarlık füzeler bu saldırılara karşı fırlatılıyor. Bunlar aylardır oluyor. 

Putin seçimlerden onay aldı ve 2030’a kadar koltuğunu korudu. 

Sonra 22 Mart 2024 akşamı 4 tüfekli adam Moskova’yı basıyor… Saldırıyı IŞİD üstlendi. Bu meseleye konser salonu baskını diye bakmayın! Bu planlı bir terör saldırısı, ama nasıl planlı? Ters köşe mi, olduğu gibi mi?  Salona teröristler giriyor ve masum insanları hedef alıyor, yananlar, boğulanlar, kurşunlananlar… Sonuç vahim, 150’ye yakın sivil burada ölüyor, bir bu kadar yaralananlar var.

Olayın oluş biçimine kabaca bakalım isterim.

“Birisi” gidin yapın diyor; yaklaşık adam başı 5.500 dolar para karşılığı yapılacak eylemden söz ediliyor; telegramdan haberleşme ifade ediliyor; silahlar şurada deniyor; hedef yine birilerince tarif ediliyor; teröristler başka başka ülkeleri kat ederek geliyor, hedefe yakın yerde toplanıyor; bir terörist bir hafta önce hedefte keşif yapıyor; Counter Strike oynar gibi bir eylem yapıyor; sonra teröristler öyle çıkıp gidebileceklerini düşünüyorlar; kullanılan yol ve seyahat araçları kaçmaya elverişli değil; eylemci ya kaçış planını iyi yapar ve kaçar ya da kaçarken çatışır, sağ teslim olmaz, bunlar yakalanıyor; kameralar görüntülüyor, gizleme-gizlenme iyi değil; Ukrayna istikametine gitmeleri daha çok kontrol noktası demek ama onlar bu yola gidiyor; neticede yakalanıyorlar ve üzerlerinde kimlik var, ne denli sahte evraklar test edilmeli, teröristler konuşuyorlar ve yakalayanlar tarafından çekim yapılıyor, RT kanalı başta hemen servis ediliyor; eylemden hemen sonra IŞİD-K eylemi üstleniyor (eylemi üstlenmenin söylendiği noktayı ve kanalı tam bilemiyorum, ancak burada dolaylı bir durum varsa dikkate değer, incelenmeli); Kremlin IŞİD olmayabilir diyor, Ukrayna’dan şüpheleniyor; özellikle ABD kaynakları ve resmi makamları başta olmak üzere Batı dünyası bu eylemi IŞİD-K yaptı diyor, üstelik ABD eylemden önce Rus makamlarına böyle bir IŞİD eylemi hakkında bilgi veriyor; bütün süreçlerde yoğun propaganda, enformasyon ve dezenformasyon muslukları çalıştırılıyor, adeta bir bombardıman oluyor.

Rusya Moskova’da veya başka kentlerinde bu güvenlik zaafiyeti ile başka saldırıları da görebilir o halde… Rusya terörizm kültürüne vakıf bir tarihi geçmişe sahip. Bakalım şimdi ne olacak?

Bazı sonuçlar çıkaralım.

Eylem, her ne kadar üstlenen IŞİD ise de detaylar bu terör örgütünün motifine tam uymuyor, kullanılan propaganda malzemelerinde yanlış işaretler var, basit kurgulanmış, Paris’teki Charlie Hebdo ve Kirman’daki Kasım Süleymani türbesindeki eylem bile bundan daha fazla terör eylemi planını ve işaretlerini içermekteydi; bu eylemde politika ve propaganda daha fazla öne çıktı, stratejik açılımı olan iddialar öne sürülebilir nitelik taşıdı.

Rusya’nın 22 Mart’ı

Bu Rusya’nın 11 Eylül’ü mü? Rusya, 11 Eylül’den hemen sonra ABD’nin Küresel Terörle Mücadele dönemini başlatması gibi, stratejik bir hamle yapabilir mi?  Esasında terör eylemi hamlesini kim planladı ise kirli bir iş yaptı. “Birisi” asıl sorumlu ama biz bunu tam göremeyecek durumdayız, bir basamak önündekileri belki anlayabileceğiz, yakalanan maşa konumundakilerin ise nereden baksanız üç kuruşa bu kirli eylemi yaptıkları söylenebilir. Esas itibariyle bu konu öyle kolay sonuçlanmaz. 

Rusya ne yapabilir? Örneğin Rusya, 22 Mart terör eylemi için düşmanı ABD ve ortaklarına karşı stratejik etki üretmek için bir yerlere küçük bir nükleer başlık mı atacak? Küresel terör yayılacak ve derinleşecek mi? Olmadı, ABD’nin Afganistan’a asker çıkarması gibi, Rusya da Ukrayna, Tacikistan, Moldova veya Baltık’ta başka bir yeri işgal mi edecek? Kabak Ukrayna veya Suriye halkının başına mı patlayacak?

O birisi kim?

Böyle ciddi olaylara IŞİD deyip geçmeyelim, o zaten olsa olsa bir maymuncuk, bazı kapıları birileri için açmaya yarıyor.

Simetrinin dengeleri vardır, hesabı yapılabilir. Terörle hedef ele geçirmek, asimetrinin bu denli yaygın kullanılması insanlık için zararlı sonuçlar verir. Asimetrinin dengeleri ve hesabı kaotiktir. Asimetride terör kadar kitle imha silahları, kitlesel propaganda uygulamaları ve küresel sermaye beklentileri de mevcuttur.

Beni endişelendiren savaşlar, çatışmalar, yüksek tonda tehditler ve başat ülkelerin içerisinde bile terör eylemlerinin olabilmesi. Bu terör belası salgın hastalığa dönüşürse olmaz, zira bedelini masumlar ödüyor. Birileri yine “gelsin paralar, güç, kontrol” diyor olabilir. İşte şimdi durup bir daha düşünme vakti.

Savaşlar… Neomedieval düzen bu mu? Ne diyorlar? Terör, savaş, propaganda, cezalandırma, yaptırım… Benim Neomedievalizm olarak sürekli tekrarladığım türden kaotik ve aslında insani değerleri hiçe sayan gelişmeler peşi sıra gelişiyor. Terörle sorun çözmek en adi bir yöntem, menediyorum.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

ÖNCEKİ YAZI

Küresel Silahlanma Tartışmaları

DİĞER YAZI

İran Yine İsrail’e mi Çalıştı?

Güvenlik 'ın son yazıları

57 views

İsrail’in İran Saldırısı ve Polemolojik Analizi

19 Nisan gecesi İsrail, İran-İsfahan'daki bir askeri hedefi vurdu. Önce alınan bilgiler ve geliş yöntemleri doğru mu yanlış mı tartışıldı. Ancak, olağanüstü denebilecek türden yeni bir süreçle ilgilendiğimiz gayet açıktı. Ben sizlere bir askeri analiz yaparak, eldeki bilgileri de kullanmak suretiyle, bazı poüemolojik sonuçlar çıkarıp sunmak istiyorum.
89 views

İran Yine İsrail’e mi Çalıştı?

1 Nisan'da İsrail, İran'ın Şam elçiliğine saldırdı. 13 Nisan'da İran, İsrail'e günü-saati belli bir misilleme operasyonu yaptı, adı: Operation True Promise! 15 Nisan itibariyle durumu gözden geçirelim.
190 views

Küresel Silahlanma Tartışmaları

Her ülke silahlanıyor? Bu silahlanmanın caydırıcılık amacıyla yapılıyor olması bize neyi açıklar? Asıl konu egemenlik mi, küresel mücadele içinde daha fazla güçlü olabilmek mi? Bilinmedik şeylerden mi bahsediliyor? Bu soruları cevaplandıracağız. Ayrıca Macron ve Putin neler söyledi, değerlendireceğiz. Bu şekilde, asıl ilgilendiğimiz olgular ve temel düşünceler olacaktır.
218 views

Milli Güvenlik Siyaseti

Türkiye daima kazanan ve gelişen olmak zorundadır, başka türlü düşünülemez! Milli Güvenlik Siyaset Belgesi (Kırmızı Kitap) gibi dokümanların kendi gücü için geri planda çok çalışılmalı, fikri altyapısı ve anlayışı özgün ve tutarlı olmalıdır. Ama önemlisi; bunun uygulanmasında herkesin, her kurumun, her şirketin, inanarak, gösterilen hedefleri elde etmek amacıyla, bütünlük halinde ve bu bağlamda tek yolda yürümesi gerekmektedir. Bu, "devlet disiplini" konu ve kapsamını aşan bir yaklaşımdır, ülkece disiplinli olmayı gerektirmektedir. Eğer ülkece disiplinliysek hak edilen gelişmenin yolunda oluruz! Siyasetin kendisi, entelektüel yaklaşımlar veya iş dünyası bizi yolumuzdan alıkoymamalıdır. Bu çok hassas bir konudur.
171 views

Küresel Stratejik Savunma 

Bu makalede, küresel savunma ve küresel strateji, savunma sanayiine olan ihtiyaç, bununla refah ve güvenlik yönleriyle kazanılacak avantaj, stratejik plan ve proje konuları ve KAAN projesinin değeri ortaya konacaktır. ABD, Rusya, Birleşik Krallık ve Türkiye örnekleri üzerinde duracağım.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme