ruslar-ve-digerleri
Ruslar ve Diğerleri

Ruslar ve Diğerleri

5 Şubat 2016

Suriye sorununa çözüm bulmak amacıyla toplanan Cenevre görüşmeleri başlar başlamaz yaşanan anlaşmazlıklardan dolayı ay sonuna ertelendi. Ardından Rus ve Esad güçleri Türkiye-Halep hattını kesmek amacıyla askeri harekata başladı. Şu an muhaliflere yapılan insani olanları dahil bütün yardımlar kesildi. Ama daha önemlisi, Halep bölgesinden sayıları yaklaşık 70 bin olarak telaffuz edilen yeni bir göç dalgası dün itibarı ile Türk sınırına dayandı. Bütün bu gelişmelerde, Cenevre’deki pazarlıkları sekteye uğratmaktan tutunuz, Halep’teki taarruza varana dek Esad yönetimine ve güçlerine bu aklı verenler kimler?

halep-ten-kacan-binlerce-kisi-turkiye-sinirina-yig-1985033

İnsani yardımda bulunma ve göçmen kabul etme açılarından başta Avrupa olmak üzere tüm dünyaya Türkiye ders vermeye devam ediyor. Bu işin bir yanı, diğer yanı Türkiye çok büyük bir yükün altında. Bu yük içerideki nüfus yapısının değişmesinden tutunuz, Rusya gibi ülkelerle askeri açıdan karşı karşıya gelmeye kadar geniş bir yelpazede yer alıyor. Ama Türkiye bölgede Rusya’ya karşı yeni bir cephe açmayacak. Esasında açamayacak. Çünkü içeride sokak çatışmasıyla meşgul edildi ve kendi derdine düşürüldü. Çatışmanın etkisini başka alanda hissediyor. Terörle mücadele ediyor. PYD ve PKK ise Rusya’da temsilcilik açarak durumu Rus kontrolünde seyredecek tarzda tutum takınıyor. HDP ise bu ortamda ne dediğini ya bilmiyor ya da tarafı belirgin!

Osmanlı dönemi dahil Türkiye NATO’ya girinceye kadarki zaman sürecinde Rusya’nın değişik vesilelerle Türkiye’den toprak taleplerinde bulunduğunu bilmekteyiz. I. Dünya Savaşı döneminde Rusya ve onun kışkırtmasına uyarak Büyük Ermenistan ideali çerçevesinde hareket edenler birlikte Erzurum dahil pek çok yerde katliamlar yaptı, kanıtları tarihi kayıtlarda ve anılarda yer almaktadır.

Tarihte tatbik edildiği gibi, kendileri düşman belleyip diplomatik yolla ateş etmeden önce yerel halkları ileri sürerek savaştırıyorlar. Leningrad Savaşı’nı (1941-1945) kazananlar Rus generallerdir ama esasında trenlerle taşınan Kazak ve Kırgız askerlerdir. Ortada zulüm görenler Rus halkı ve cepheye asker göndermek zorunda bırakılan başka milletler  olmuştur. Örneğin bu savaş Kazak’ın ve Kırgız’ın savaşı değildi ama en çok kaybı bu halklar verdi. Bugün de Rus yönetimi Esad askerlerini ileri sürerek savaş kazanmak peşinde, hem de başkasının evindeki bir savaşı. Ya teröre verilen destekler!..

Tarihte Ruslar’ın derdi İngilizler ve Almanlar ile oldu ama en çok başka halklar zarar gördü. Bugün derdi Amerika ve Almanya ile ise neden bedelini Suriye halkı ölerek ödüyor? Çıkar çatışması ve çarpık politik adımlar zayıf haldeki ve konunun uzağındaki insanların kurban olmasını zorunlu mu kılıyor? Ruslar satrançtaki ustalığını bu hamleleri ile mi gösteriyor?

Yugoslavya dağıldı ve oradaki toplumlar Sırp yönetimi altında kalmak istemedi. Suçlu Avrupa mı, Amerika mı, küresel refah ve buna göre değişen yaşam standartları mı? Yakın dönemde Balkanlar’da olanları hatırlıyoruz. Halen bile toplu mezarlar açılıyor, ağıtlar yakılıyor. Buralarda ölenler Ruslar mı idi? Boşnak, Kosovalı ve hatta Sırp…

Rusya ile iyiyiz hoşuz da insanlık değerlerini yükseltmek ve barışı sürdürmek açısından pek güven vermeyen bir yönetim anlayışları olduklarını da biliriz. Kendi halkına bile yaptığı uygulamalarla bunu söyleyebiliyoruz. O kadar okuyup yazmaya meraklı oldukları halde Ruslar’ın yönetim anlayışları dünyaya güven vermiyor. Çünkü insani çerçeve dışında kabul edilen tutumlar Çarlık döneminden bu yana işlemektedir. Sebepsiz bir kavgada bile eline geçirdikleri odunla doğrudan insanın başına vurmayı yöntem kabul eden kuzeyli bir kavmin uslanmaz liderlerinden söz ediyoruz. Bu duruma onları votka mı geçirdi, yoksa böyle olduklarından dolayı mı çok votka içiyorlar, merak konusudur. Onları herhalde en iyi bilenler arasında bir tarafta Orta Asya’daki akrabalarımız, diğer yanda Avrupa halklarıdır. Rus yönetimi kavgayı, savaşmayı ve bütün bunlarla birlikte barışın faziletlerini öğrenmekten öte durmamalıdır; barış iyidir, insanidir! Ruslar dünyaya petrol ve gaz satmanın ötesinde yeni değerler katmalıdır. Analitik düşünen o güzel halkını içine kapatmasın. Bakın Türkiye ile bir uçak krizi oldu halkını mimlemeye, pasaportlarına damga vurmaya başladı. Örneğin İrkutsk’daki bir Rus’un arzusu bu mu idi? Rus halkı buna müstahak mı? Rus halkı yönetimini zorlamalı ve küresel düzenin ihtiyacı olan barışa, huzura ve insanlık ideallerinin gelişmesine katkı sağlamak açısından uyum gösterilmesini temin etmelidir.

Şimdi söyleyin, Rus halkı Suriye’de insanlık can çekişiyorken mutlu mu, yoksa gerçekten olanlardan haberi bile yok mu? Yoksa yine propaganda mı yapılıyor? Ama gerçekte milyonlarca insan ölüyor, evlerinden oluyor, sığınmacı durumunda sınırdan sınıra koşuyor, hatta kaçarken denizlerde can veriyor. Bütün bunlar kimin adına ve ne tür bir kazançla yapılıyor? Bu asırda yöntemler değişmeli. İnsanlara kanla ve gözyaşıyla yön verilmeye son verilmeli. İnsanlık bugün en acımasızca kan dökmeyi, hileyi ve terörü araç edinmişse, yazık bize, bugünün entelektüeline!

Ya dünya? Neden Suriyeliler’i insan yerine koymuyor?

Halep oradaysa arşın burada, ey dünya!..

(Görsel: Flickr, Christiaan Triebert)

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

uzun-savas-2
ÖNCEKİ YAZI

Uzun Savaş

buyuk-gorev
DİĞER YAZI

Büyük Görev

Güvenlik 'ın son yazıları

Savaşta Teknoloji Kullanımı

Birincisinden dördüncüsüne kadar her nesil savaş biçiminde gördüklerimiz, sert güçten makine kullanım becerisine doğru bir değişimi gösterdi. Bugün yeni nesil savaşlar uygulanırken, artık beşinci nesil savaşlar oluyor, burada teknolojinin sahadaki taktik uygulama becerisini hesaba katmamız gerektiği açık. Konu şu, savaşta durumu değiştirme inisiyatifiyle hareket eden teknolojiyi kullanım bilinci yüksek askerleri düşünüyoruz. Bunlar bize yeni bir tariflerin yapılmasını gerektiriyor: Gelişen teknolojiye göre askerin sahadaki uygulamasını tam uyumlu hale getirmek, hatta askerin bu yeteneğine başvurarak savaşı kazanmayı bilmek.

Etki Ajanlığı Yasası

Bu çağda, etki ajanlarına karşı önlem almak ve ülke yararına çalışanların eline mücadele etmek adına imkan vermek gibi konularda aksi düşünülebilir mi? Bu gerekli, ülke güvenliği açısından yerinde bir hamle. En azında caydırıcılık çok önemli. Ajanlar ve etki ajanları öyle cirit atmasınlar... Gerekli önlemleri ve bu kapsamda belli yasal düzenleme imkanlarını yaratalım. Her türlü tehdit var. Onları caydıralım, caydırıcı nitelikte ülkenin somut eylemleri olsun. Türkiye'de istihbarat hizmetleri 2014'dan itibaren iyi bir seyirle gelişiyor. İlk olarak operasyon yapma imkanı oldu. Kötü mü? Operasyonel İstihbarat gayet başarılı. Teröristler ve bölgemizdeki hasım ülkeler bunu görüyorlar, dikkatleri çekildi. Şimdi de bu tür ilave yasalar olsun isterim. Doğru adım! Elbette ben bu konuyu istihbarat açısından ele alacağım, uzmanlığım bu yönde. Hukuk konusu ayrı.

Yeni Üstünlük Mücadelesi ve Savunma Anlayışı

Temel konumuz silahlanma ve polemoloji olacak. Bu alanda yeni anlayışları irdeleyeceğiz. Genel savunma ve silahlanma politikalarına, büyük güçlerin aldıkları pozisyonlara, örnek olarak ABD'nin savunma yöntemine ve son olarak yeni üstünlük mücadelesi kavramlarına değineceğim. Bahsedeceğim yeni üstünlük mücadelesi terimleri neler? Oyun değiştiricilik, sistemlerin sistemi mimarisi, otonom kor sistemler, tam baskılama veya üstünlük kurma (dominasyon), bütün yönleriyle nüfuz etme (penetrasyon), istihbaratın penetrasyonu ve caydırıcılık için silahlanmak, olacak. Bunları neyle yapabilirsiniz? Bu makalede size ipuçlarını vermiş olacağım.

Otonom Orduların Tartışması

Teknoloji geliştikçe otonom sistemler cephede yerlerini alıyorlar. Kara, hava, siber-uzay, deniz, derin ve geniş cepheler... Bu konu başka ülkelerde hem askeri hem sivil, çeşitli uzmanlarca tartışılıyorken, Türkiye'de henüz o noktaya gelinemedi. Savaşın bilim ve sanatı yönüyle ben size özgün bir tartışma başlatmak isterim.

İsrail’in İran Saldırısı ve Polemolojik Analizi

19 Nisan gecesi İsrail, İran-İsfahan'daki bir askeri hedefi vurdu. Önce alınan bilgiler ve geliş yöntemleri doğru mu yanlış mı tartışıldı. Ancak, olağanüstü denebilecek türden yeni bir süreçle ilgilendiğimiz gayet açıktı. Ben sizlere bir askeri analiz yaparak, eldeki bilgileri de kullanmak suretiyle, bazı poüemolojik sonuçlar çıkarıp sunmak istiyorum.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme