italya-her-seye-hayir-dedi
İtalya “Her şeye Hayır” Dedi

İtalya “Her şeye Hayır” Dedi

5 Aralık 2016
Okuyucu

İtalya kritik anayasa reformlarının oylandığı referandum için sandığa gitti. Kesin olmayan sonuçlara göre, sandıktan %60 “hayır” çıktı. Bu aslında “Her şeye hayır!” olarak da yorumlanabilir. Referandumdan önce sonuca göre hareket edeceğini açıklayan İtalya Başbakanı Matteo Renzi sözünde durdu ve “İstifamı bugün -5 Aralık- Cumhurbaşkanına sunacağım,” dedi. Renzi’nin istifasını sunmasının ardından atılacak adıma İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella karar verecek. Referandumdan çıkan sonucu yorumlayan uzmanlar, İtalya’nın Euro Bölgesi’nden çıkmasına kadar varabilecek bir süreci başlatabileceğine dikkat çektiler. Sonuçlar piyasaları da etkiledi ve Euro, Dolar karşısında değer kaybediyor.

Anayasa teklifinde neler vardı? Anayasa değişikliği parlamentonun alt kanadına daha fazla yetki verilmesini öngörüyordu. Buna karşın senatonun yetkilerini azaltıyordu. Referandumda ayrıca, senatör sayısının 315’ten 100’e indirilmesi planlanıyordu. Önerilen reformlar arasında yerel yönetimlerin bazı yetkilerinin merkezi hükümete devredilmesi de bulunuyordu. Renzi, anayasanın 1/3’ünü değiştirecek reform paketi sayesinde, yasama sürecinde yaşanan tıkanıklıkların aşılacağını ve 70 yılda 63 hükümet değiştiren İtalya’da “siyasi istikrar” sağlanacağını savunuyordu, ama öyle olmadı. Referandum aynı zamanda Renzi için bir güvenoyu niteliğindeydi.

Anayasa reformu, karşıtları tarafından ise “tek adam yönetimine yol açacağı,” gerekçesiyle eleştiriliyordu. Muhalefet, Senato’nun yetkilerinin elinden alınmasıyla bir kontrol mekanizmasının devreden çıkarılmış olacağını ve merkezi hükümetin eline aşırı güç verileceği gerekçesiyle reformlara karşı çıkıyordu. Yine yorumculara göre, ekonomik şartların giderek kötüleşmesine rağmen halkın her şeye rağmen “demokrasi” tercihinde bulunması dikkat çekici bulundu.

Muhalefet, hükümetin elinin fazlasıyla güçleneceği ve güçler ayrılığı ilkesinin zarar göreceği endişesini taşımaktaydı. İtalya’nın Euro bölgesinden çıkmasını savunan 5 Yıldız Hareketi’nin olası bir erken seçimden güçlenerek çıkacağı öngörülüyor. 5 Yıldız Hareketi, iktidara geldiği takdirde, bu konuyu referanduma götüreceğini açıklamıştı. Bu durum Avrupa Birliği (AB) ülkelerini “birliğin geleceği” konusunda kaygılandırıyor.

Peki, AB anlayışı içinde neler oluyor? AB projesi savaşların ardından büyük bir barış, istikrar, insan hakları ve demokrasi projesi idi. Euro bölgesi ile ekonomik ve ticari sistemin güçleneceği beklentisi vardı. Ancak böyle olmadı. AB içinde ekonominin özellikle son sekiz yıldır İtalya, İspanya, Portekiz ve Yunanistan’da giderek kötüleşmesi, yatırımların azalması ve işsizliğin artması önemli bir “öfkeli” toplum yarattı. Özellikle İtalya’da işsiz gençlerin oranı %20’ler mertebesindedir. Yakın zaman önce, zaten Euro bölgesine dahil olmamış İngiltere’nin Brexit ile AB’den çıkması bu öfkeli toplumu daha da endişelendirdi. Sonuçta “İtalya bu şartlar altında bile sağlam bir demokrasi açısından karar verdi,” denmektedir.

Burada bize bir ders var mı?

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

ap-karari-ab-ve-turkiye
ÖNCEKİ YAZI

AP Kararı, AB ve Türkiye

karlov-suikastinin-dusundurdukleri
DİĞER YAZI

Karlov Suikastının Düşündürdükleri

Politika 'ın son yazıları

30 views

Amerika’da Gazze Protestoları

Gazze'deki yaşanan zalimce olayların gerçekliği ve Batılı politikacıların ikiyüzlü uygulamaları bugün Amerika'da tartışılıyor ve protesto ediliyor. Yarın bu protestolar Avrupa'da da yaygınlaşabilir. Öyleyse diyebiliriz: Gazze sınırlarını aştı!
39 views

Irak’ta Aydınlık Dönemin Başlangıcı

Türkiye, Bağdat'ta Irak ile tarihi bir süreci başlattı, atılan imzalar var, geliştirilen yeni stratejiyle birlikte yapılacak işler var. Bunlar ekonomiden, kültürden, güvenliğe uzanan işler. En önemlisi, inanmışlık, güven ve umut ışığı!..
52 views

Filistin-İsrail Politikası Hakkında

Ortadoğu'da, ABD'nin "kontrol bende" dediği bir ortamda, İsrail'in şımarıklıkları ve İran'ın anlamsız çabaları sürerken, Filistin konusunda nasıl ilerleme sağlanabilir? Bu dramatik konuyu aktörleri belirterek gözden geçirelim.
56 views

Stratejik Algı Yönetimi

Strateji ile algı yönetimi bahislerini, canlı örnek olduğu nedenle, Ortadoğu, ABD ve İsrail ile açıklayacağım. Buradaki amacım yaşamda ve çıkarları elde etmede dilin ve yaratılan algının kullanılmasının ne kadar etkili olduğunu göstermektir. Evet, temel olarak bu bir iletişim konusu olsa da görüldüğü üzere, ülkelerin mücadeleleri ve savaşların nedeni dahi olabilmektedir.
85 views

Yapay ve Doğal

Size analitik bir yöntemle, halen Ortadoğu'daki onca yapaylığa ve yürütülen negatif amaçlı algıya rağmen, Türkiye'nin ne denli doğallık içinde ve istikrar amaçlı politika yürüttüğünü açıklayacağım. ABD ve Rusya gibi büyük güçlerin yanısıra, bölgede İran ve İsrail arasında yaşananları kavramsal boyutta irdeleyeceğim. Analizin her bir basamağında belirginleşen kuralları açıklayacağım.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme