yeni-bir-buyuk-mali-kriz-mi
"Yeni bir büyük mali kriz" mi?

“Yeni bir büyük mali kriz” mi?

30 Mayıs 2018

Küresel piyasalar George Soros’un yeni bir büyük mali kriz ikazıyla sarsıldı. Soros salı günü Paris’te bir konuşmada, “Başka bir büyük finansal krize doğru gidebiliriz,” dedi.

Soros sebep olarak şu önümüzde duran konuları sıralıyor. Ne bunlar? Brexit, Avrupa Birliği’nin varoluşsal sıkıntıları, son İtalya sorunu ve buna bağlı İtalyan tahvillerinin değer yitirmesi, mülteci krizi, popülist liderlerin işbaşında olmaları ve bunların bir türlü kemer sıkma politikalarına dönememeleri, İran nükleer anlaşması iptaliyle ortaya çıkan AB ve ABD arasındaki transatlantik güven bunalımı, doların değerlenmesine koşut olarak gelişmekte olan piyasalardan gelen negatif sinyaller, dövizdeki artış, Türkiye ve Arjantin gibi ülkelerdeki enflasyon baskısı…

Bütün bunlar konuşuluyor ama elbette bardağı taşıran son damla İtalya’da hükümetin kurulamaması oldu. Örneğin bugün Euro son on ayın en düşük seviyesine gerilemesi. Kalıcı hasarlara sebep oluncaya kadar bu gerileme sürebilir diye endişe ediliyor. İtalyan demokrasi tarihine bakarsak bu tür hükümet krizleri daha önceden de vardı. Bu defaki krizin diğerlerinden farkı, tek para birimi kullanılmasının getirdiği çok yönlü dengesizlikler.

Yetkililer Soros’a bu büyük krizden çıkmak için önerisinin ne olduğunu sordular. O da küresel bunalımdan çıkmak adına en azından Avrupa’nın bazı sorunlarını acilen çözmek gerektiğini önerdi. Soros’un AB için önerisi, şu tek para birimini kullanma zorunluluğundan vazgeçilmesi gerektiği. Bu bakımdan AB radikal bir karar almalı dedi. “Euro’nun çözülmemiş birçok sorunu var ve Avrupa Birliği’ni yok etmesine izin verilmemeli,” dedi.

Paris’te Soros’un üzerinde durduğu daha geniş konu Brexit oldu. Soros şunları söyledi: “Brexit, her iki taraf için de zarar verici bir süreçtir… Boşanma, muhtemelen beş yıldan fazla süren uzun bir süreç olacaktır. Beş yıl siyasette, özellikle de bugünkü gibi hızla dönüşen zamanlarda, bir sonsuzluk gibidir… Nihayetinde İngiliz halkının ne yapmak istediğine karar vermesi gerekiyor.”

Öteden beri konuşuyoruz. ABD sürekli başka ülkelere, özellikle Almanya’ya ceza kesiyor (özellikle otomotiv sektöründe). Trump başa geçince “America First!” söyleminin gereği olan radikal adımları attı. Büyük bir ticaret savaşı başlatıldı. Doların değerlenmesi tedbirleri alındı. FED faizleri artırma sinyalleri veriyor. Almanya ve Çin ticaret savaşı pazarlıklarının merkezine oturdu. Demir-çelik konuları… En son Çin-ABD görüşmeleri savaş için “erteleme” kararı aldı. Bu gidişle Dolar Euro’yu alt edecek. Soros Paris’te bunun habercisi gibi konuşuyor. Sonra sıra Yen’e gelir mi dersiniz? Dünyanın değişik gelişmekte olan para birimleri kendi aralarındaki ikili ticarette milli para birimi kullanımını görüşüyor. Son olarak St. Petersburg’da Putin de bu bağlamda bazı açıklamalar yapmıştı. Türkiye bütün bu gelişmelerin neresinde?

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

made-in-italy
ÖNCEKİ YAZI

“Made in Italy!”

ekonomide-roller-ve-beklentiler
DİĞER YAZI

Ekonomide Roller ve Beklentiler

Ekonomi 'ın son yazıları

Küresel Kapitalizmin Vizyonu İçinde

Keşifler, sanayi devrimleri, Aydınlanma, Rönesans ve Reform Hareketleri, Fransız İhtilali, ulus devletler ve derken hızla bugünlere gelen insanın serüvenine çok farklı yaklaşımlarda bulunanlar var. Bugünden Sömürgeciliği, Emperyalizmi ve Orta Çağı yeniden hatırlatan yazarlar var. Her şey bir yana, her yaşanan gün, hatta saniye, 8 milyarlık dünya için çok değerli!

Kapitalizmin Kritiği

Güncel konulara ve kavramlara bakarak, kapitalizm gerçeğini, yaşananları, ülkelerin, politikacıların ve entelektüelin durumunu irdeleyelim. Gerçekleri, yanılmaları ve kritikleri gözden geçirelim.

BRICS Hakkında

Güney Afrika'da 22-24 Ağustos tarihlerinde BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) liderler zirvesi 15nci toplantısı gerçekleşiyor. Şimdi önemli soru ortak para birimi olacak mı? Bunu göreceğiz. Ancak böyle bir karar olsa nasıl mümkün olabilir, tarifini yapalım.

ABD’nin Jeo-politikası ve Küresel Ekonomideki Baskısı

Küresel ekonomik şartların aşırı derecede değişiklik göstermesinin mantıklı bir açıklaması olmalıdır. Rastgele gelişmelerin yaşanması şeklinde açıklamalar ve büyük ekonomilerin bunun üzerine politika üretmeleri pek kabul edilebilir değildir. 2008’de başlayan olumsuz dalga Covid-19'dan sonra, bugün Ukrayna’daki savaşın getirdiği olumsuz ekonomik şartları da geçti, gelişmeler salt politika deyip bakılamaz noktada, bugün Ukrayna'da bir savaş oluyorken, Hint-Pasifik’te hemen her an bir provokasyon ile şartlar gerginleştirilmektedir. Normal ekonomi yaklaşımlarıyla "normal, birbirini tetikliyor," şeklinde açıklanabilecek olumsuz ekonomik gelişmelerle, özellikle ABD kaynaklı jeopolitik ve jeostratejik girişimlerle, daha da derin sorunlar olmaya dönüştürülmektedir.

Global Inflation and Geopolitical Situation

Today we focused on the Ukraine issue. On the other hand, we have a big global problem, related to the economy. We do not talk about the relevance of these negative economic developments to the sanctions imposed on Russia, because the world wants this war to end. So who is making sacrifices or will make more, how will the atmosphere of Post-Ukraine develop?
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme