Suriye’de Korunan PKK Terörü

30 Ekim 2020

Önceki aylarda Suriye’de, Türkiye’nin oluşturduğu güvenli bölgelerde, PKK terör örgütü tarafından siviller hedef alınarak çeşitli eylemler gerçekleştirildi. Özellikle Ağustos aylarından bu yana yoğunlaştığı üzere ve Hatay ilimiz hedef alınarak yine PKK terör örgütünün çeşitli saldırılarına maruz kalındı. Ortaya çıkan soru şu: Suriye’de PKK terörü kimler tarafından korunuyor ve bu durumda Türkiye ne yapabilir?

Gerek Suriye’dekiler gerekse topraklarımızdaki bu terör olayları dikkate alındığında Türkiye’nin Suriye’de ABD ve Rusya ile olan mutabakatları yeniden hatırlandı. Bilindiği gibi Barış Pınarı harekatı süresi içinde ABD ile 17 Ekim 2019, Ruya ile 22 Ekim 2019 tarihinde mutabakatlar imzalandı. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo 22 Ekim 2019’da Türkiye’ye bölgede terörist kalmadı diyerek bir garanti mektubu gönderdi. Benzer garantiler Rusya tarafından da verildi. Sonuçta hem ABD hem de Rusya mutabakatla bölgede PKK terör örgütü olmayacağını kabul etmişlerdi ve bu konuda teminat vermişlerdi. Her iki ülke de açıklamalarında bölgede PKK terör örgütü olmadığını resmen ifade etmişlerdi. 

Fakat bu gerçekleşen terör olaylarına bakılırsa, ABD ve Rusya’nın teminatları yanmış görünmektedir. Bunun bir başka anlamı da Türkiye’nin Suriye’de teröre karşı yeni bir harekât başlamasının önünde bir engel görülmemekte, şeklindedir.

Eğer konu sadece İdlib ve Rusya ile varılan anlaşmalara bakılırsa bir başka önemli sorun konusu daha vardır. Geçtiğimiz günlerde Rusya Suriye Milli Ordusu (SMO) eğitim merkezini hedef almıştır. 

Dahası da var, Suriye’den bir grup PKK’lı terörist Azerbaycan’a karşı savaşmak amacıyla Ermenistan Karabağ’a gitmişlerdi. Bu duruma hem ABD hem de Rusya Başkanları sessiz kalmaktadırlar.

Bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı konuşmada şöyle seslenmiştir: “Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı, Barış Pınarı, Bahar Kalkanı harekatları ile İdlib’deki ısrarlı duruşun bir bahane veya vehim değil, somut güvenlik kaygılarına dayandığını hiç kimsenin inkâr edemeyeceği gerçektir. Suriye sınırımız boyunca kontrolümüz altında bulunmayan yerlerdeki terör örgütü varlığının ve ülkemize yönelik tehditlerinin, bize verilen tüm sözlere rağmen artarak sürdüğünü görüyoruz. Şayet bize verilen sözler tutularak buralardaki tüm teröristler belirlediğimiz hattın dışına çıkarılmazsa ihtiyaç duyduğumuz her an harekete geçmek için meşru sebebe sahip olduğumuzu bir kez daha tekrarlıyorum… Amerika’nın, Suriye’nin Irak sınırı boyunca oluşturmaya çalıştığı yapının, yeni çatışmaların, acıların, trajedilerin habercisi olduğu da açıktır. Suriye halkı, bölge dışından gelen güçlerle onların güdümündeki terör örgütlerinin ve rejimin strateji oyunlarının bedelini kanıyla, canıyla ödüyor. Biz bu riyakarlığa, bu haksızlığa, bu adaletsizliğe seyirci kalamayız. Çünkü sınırlarımızın hemen yanı başında yaşanan her hadisenin sancısını biz de hissediyoruz. Hatay’daki olay bunun en son ve müşahhas örneğidir. Suriye topraklarına çöreklenen ama DEAŞ’la bizim kadar mücadelesi olmayan güçler, artık bu orta oyununu bir kenara bırakmalıdır. Türkiye’nin gücü gerekiyorsa Suriye’yi tüm terör örgütlerinden temizlemeye yeterlidir. Ama biliyoruz ki Suriye üzerinde yapılan hesapların, ülke halkının yaşadığı zulmü sona erdirmekle uzaktan yakından ilgisi yoktur. Bizim tek gayemiz kendi güvenliğimizi sağlamak, Suriye halkının huzura ve esenliğe kavuşmasını sağlamaktır. Bunun dışında kimsenin ne toprağında ne petrolünde ne hakkında ne de hukukunda gözümüz bulunmuyor... Şu anda 2 bin civarında istihbari olarak tespit ettiğimiz PKK’lıları YPG’lileri şu anda Ermenistan 600 dolar maaşla oraya aldı, orada savaşıyorlar, yabancı savaşçılar olarak onlar orada…

Bu beyanat şu soruyu akla getirdi, Suriye’de yuvalanan ve üstelik mevcut mutabakatlara rağmen ABD ile Rusya tarafından himaye edildiği hakkında şüphelerin olmadığı bu konuda, acaba Türkiye’nin PKK terör örgütüne karşı yeni bir müdahalesi mi olacak? Sonuçta PKK göz göre göre hem Suriye’yi ve Irak’ı hem de Karabağ gibi örneklerde görüldüğü üzere bölgeyi istikrarsız hale getirmekte bu taşeron terör örgütünü kullanmaktaydı. Bu durumda yapılması gereken de açıktı; PKK kaynağında kurutulmalıydı. Kaynak konumundaki istikrarsız ülke ise belirgin biçimde PKK’nın himaye edildiği Suriye toprakları idi. On yıldan bu yana devlet terörü ile ülkesini yıkan Suriye Devlet başkanı olarak iktidarda duran kukla Esad yönetimi de PKK ile ortaklık içindeydi.

Suriye’de PKK terör örgütünün yuvalandığı bilinen noktalar var, Tel Rıfat, Ayn el-Arab, Deyrizzur, gibi. Ama en azından sınıra yakın alanlar tekrar çok önemli olmaya başlamıştır. Türkiye’nin sınırlarını taciz eden PKK terör örgütü için Türkiye gerekli önlemleri de alabilecek iradeye sahiptir. Türkiye kendi sınırlarını emniyete almak adına operasyon gerçekleştirirken, diğer yandan da SMO kendi topraklarını terörden arındırmak adına mücadele vermişlerdir. Gelinen noktada Rusya’nın SMO’ya saldırması da önemli bir olaydır ve Türkiye’nin bunu asla görmezden gelmeyeceği açıktır.

İskenderun’daki teröristlerin Münbiç’ten paramotor ile havalanarak Türkiye’ye sızmaya çalışmaları ayrı bir tartışma alanı daha açtı. İki husus öne çıktı, bunlar: 1) Suriye’de PKK’lı teröriste paramotor eğitimini hangi ülke verdi? 2) ABD tarafından Türkiye’de terör eylemi beklentisi için kendi vatandaşlarına ikaz mesajı gönderdiği halde bu terör bilgisini Türk yetkililere vermedi ise amacı neydi?

Bütün bu olayları birlikte değerlendirdiğimizde, Türkiye’nin terörü yerinde kurutmak adına tekrar kolları sıvama zamanı geldi diyebiliriz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

ÖNCEKİ YAZI

ABD’nin Yeni Küresel İnisiyatifi

DİĞER YAZI

Trans-Kafkaslar’da İstikrar

Güvenlik 'ın son yazıları

Savaşta Teknoloji Kullanımı

Birincisinden dördüncüsüne kadar her nesil savaş biçiminde gördüklerimiz, sert güçten makine kullanım becerisine doğru bir değişimi gösterdi. Bugün yeni nesil savaşlar uygulanırken, artık beşinci nesil savaşlar oluyor, burada teknolojinin sahadaki taktik uygulama becerisini hesaba katmamız gerektiği açık. Konu şu, savaşta durumu değiştirme inisiyatifiyle hareket eden teknolojiyi kullanım bilinci yüksek askerleri düşünüyoruz. Bunlar bize yeni bir tariflerin yapılmasını gerektiriyor: Gelişen teknolojiye göre askerin sahadaki uygulamasını tam uyumlu hale getirmek, hatta askerin bu yeteneğine başvurarak savaşı kazanmayı bilmek.

Etki Ajanlığı Yasası

Bu çağda, etki ajanlarına karşı önlem almak ve ülke yararına çalışanların eline mücadele etmek adına imkan vermek gibi konularda aksi düşünülebilir mi? Bu gerekli, ülke güvenliği açısından yerinde bir hamle. En azında caydırıcılık çok önemli. Ajanlar ve etki ajanları öyle cirit atmasınlar... Gerekli önlemleri ve bu kapsamda belli yasal düzenleme imkanlarını yaratalım. Her türlü tehdit var. Onları caydıralım, caydırıcı nitelikte ülkenin somut eylemleri olsun. Türkiye'de istihbarat hizmetleri 2014'dan itibaren iyi bir seyirle gelişiyor. İlk olarak operasyon yapma imkanı oldu. Kötü mü? Operasyonel İstihbarat gayet başarılı. Teröristler ve bölgemizdeki hasım ülkeler bunu görüyorlar, dikkatleri çekildi. Şimdi de bu tür ilave yasalar olsun isterim. Doğru adım! Elbette ben bu konuyu istihbarat açısından ele alacağım, uzmanlığım bu yönde. Hukuk konusu ayrı.

Yeni Üstünlük Mücadelesi ve Savunma Anlayışı

Temel konumuz silahlanma ve polemoloji olacak. Bu alanda yeni anlayışları irdeleyeceğiz. Genel savunma ve silahlanma politikalarına, büyük güçlerin aldıkları pozisyonlara, örnek olarak ABD'nin savunma yöntemine ve son olarak yeni üstünlük mücadelesi kavramlarına değineceğim. Bahsedeceğim yeni üstünlük mücadelesi terimleri neler? Oyun değiştiricilik, sistemlerin sistemi mimarisi, otonom kor sistemler, tam baskılama veya üstünlük kurma (dominasyon), bütün yönleriyle nüfuz etme (penetrasyon), istihbaratın penetrasyonu ve caydırıcılık için silahlanmak, olacak. Bunları neyle yapabilirsiniz? Bu makalede size ipuçlarını vermiş olacağım.

Otonom Orduların Tartışması

Teknoloji geliştikçe otonom sistemler cephede yerlerini alıyorlar. Kara, hava, siber-uzay, deniz, derin ve geniş cepheler... Bu konu başka ülkelerde hem askeri hem sivil, çeşitli uzmanlarca tartışılıyorken, Türkiye'de henüz o noktaya gelinemedi. Savaşın bilim ve sanatı yönüyle ben size özgün bir tartışma başlatmak isterim.

İsrail’in İran Saldırısı ve Polemolojik Analizi

19 Nisan gecesi İsrail, İran-İsfahan'daki bir askeri hedefi vurdu. Önce alınan bilgiler ve geliş yöntemleri doğru mu yanlış mı tartışıldı. Ancak, olağanüstü denebilecek türden yeni bir süreçle ilgilendiğimiz gayet açıktı. Ben sizlere bir askeri analiz yaparak, eldeki bilgileri de kullanmak suretiyle, bazı poüemolojik sonuçlar çıkarıp sunmak istiyorum.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme