abd-heyeti-libyada
ABD Heyeti Libya'da

ABD Heyeti Libya’da

23 Haziran 2020

Son dönemde Libya’da hangi konulara dikkatle bakıyorduk? 1) “ABD Libya konusunda sessiz, acaba ne yapacak?” diyorduk, gözlerimiz o cephedeydi. 2) Rus heyeti Ankara yapılması planlı Libya konulu Dışişleri ve Savunma Bakanları toplantısına son anda gelmekten vazgeçti, “Acaba neden?” diyorduk. 3) Mısır’ın darbeci Devlet Başkanı Abdülfettah es-Sisi Libya konusunda, “Sirte ve el-Cufra kırmızı çizgimizdir,” dedi, cevapsız kalmadı, Libya’nın meşru Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanı Fayez el-Serrac, “Bu bir harp sebebidir!”şeklinde sert bir açıklama yaptı. Sonra sorduk: “Sisi’ye de ne oluyor?” 4) Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Türkiye Libya’da tehlikeli oyun peşinde,” dedi, garipsemedik. Nitekim, birkaç gün önce de Libya açıklarında bir Fransız savaş gemisine Türk savaş gemileri tarafından tacizlerin olduğunu iddia eden ve buna karşı derhal Türkiye ile NATO’dan gerekli cevabı alan Macron’un sürekli Türkiye’yi hedef alması Doğu Akdeniz’de ne denli yanlışlık içinde olan Fransız yönetiminin son bir göstergesiydi.

Libya’da durum ne? Darbeci Hafter neredeyse Başkent Trablus’u zapt edecekti. Türkiye devreye girdi ve oyunu bozdu. Kimin oyununu? Bir bloğun. Ne bloğu bu? Libya’yı bölme ve petrolünü çalma ümidiyle bekleyen ülkelerin kurduğu çıkarcı blok.

Genel olarak böyle söylenebilir, ancak Rusya faktörü biraz daha külliyatlı. Avrupa’yı ve NATO’yu güneyden de kuşatmak amacı güden Rusya daha jeostratejik bir hamlenin peşindeydi.

Yukarıda sıraladığımız gelişmelerin içinde en sürpriz konu ABD’den geldi ve nihayet bir heyetini dün Libya’ya Serrac ile görüşmeye gönderdi. Bu memnuniyet verici bir konudur. Zira Rusya’ya karşı dengenin ortaya konması, Avrupa Birliği’nin çatlak sesi Macron’a ve Ortadoğu’nun çatlak sesi Sisi’ye sağlam bir cevap vermek gerekmekteydi.

ABD’nin Afrika Kuvvetleri Komutanı (AFRICOM) Stephen Townsend, Libya UMH Başbakanı Serrac ile görüşmek üzere Libya’nın Zuwara kentine geldi. Görüşmede ABD’nin Trablus Büyükelçisi Richard B. Norland de hazır bulundu. Serrac’ın yanında ise İçişleri Bakanı Fethi Başağa ve Libya Ordusu Batı Harekât Dairesi Komutanı Usame Cuveyli ve bazı üst düzey komutanlar vardı.

Görüşme masasında hangi dosyalar olabilir? 1) UMH’nin Sirte ve Cufra planları, 2) Mısır’ın pozisyonu, 3) Ateşkes şartları, 4) Akdeniz trafiğinin emniyeti, 5) Küresel terörizm, 6) Rusya’nın Libya’daki faaliyetleri.

Açıklamada, “Toplantıda Libya’da yaşanan askeri alan ve güvenlik konularındaki son gelişmeler ve Amerika’nın Libya’da istikrarı sağlama çabaları gözden geçirildi. Ayrıca Libya Devleti ile ABD arasındaki stratejik iş birliği çerçevesinde ortak koordinasyon ile terörizmle mücadelede AFRICOM’la iş birliği konusu tartışıldı,” ifadelerine yer verildi.

ABD’nin Libya Büyükelçiliği’nden yapılan yazılı açıklamada ise görüşmelerde, Libya’da artan dış müdahelenin ışığında, çatışmadaki tüm tarafların askeri operasyonlarına stratejik biçimde ara vermesine yönelik fırsatların masaya yatırıldığı bildirildi. Büyükelçi Norland, Birleşmiş Milletler (BM) himayesinde ateşkes ve siyasi diyaloğu önceleyen diplomasiye Washington’ın desteğini aktardığını bildirdi.

Bir de ABD’nin artık olağan kabul edilebilen konularına vurgu yapıldı: “Mevcut çatışma, DEAŞ ve el-Kaide’nin Libya’da yeniden belirmesi ihtimalini yükseltiyor. Ülkeyi yabancı aktörlerin lehine daha da bölüyor ve insanların çektikleri sıkıntıları uzatıyor. Dış aktörler savaşı körüklemeyi bırakmalı, BM silah ambargosuna saygı duymalı ve Berlin Konferansı’nda verdiği sözlere bağlı kalmalı.”

Townsend ise görüşmede Rusya’nın Wagner operasyonlarına verdiği desteğin oluşturduğu tehlikeye dikkati çekerek, gerilimin tırmanmasına yönelik askeri perspektifi Libyalı taraflara anlattı. Akdeniz’deki deniz trafiğinin güvencesinin önemine işaret eden Townsend, “Libya heyetine tüm tarafların BM liderliğindeki ateşkes ve siyasi görüşmelere dönmesi gerekliliğini vurguladık. Çünkü bu trajik çatışma tüm Libyalıların geleceğini çalıyor,” dedi.

Mısır’a bakalım. “Bir maşadan ibaret olan darbeci Sisi kimin umurunda,” dememek gerekiyor. Sorun çıkarabilir. Kendi koltuğunu garanti edecek her türlü girişime öncelik verebilir.

Sisi, Libya sınırı yakınlarındaki Hava Kuvvetleri birliklerini ziyareti sırasında, “Mısır ordusunun, gerek duyulması halinde ülke sınırları dışında askeri bir görevde bulunabileceği,” ifadesini kullandı. Libya’daki kabileleri ve aşiretleri eğitip silahlandıracaklarını belirten Sisi şu mesajları verdi: “Sirte ve Cufra kırmızı çizgidir. Libya’yı Libyalılardan başkası savunmayacaktır. Yardım etmeye ve destek vermeye hazırız. Sınırlarımız içinde veya gerekirse sınırlarımızın dışında herhangi bir görevi yerine getirmek için hazırlıklı olun.”

Esasında Sisi’ye cevap BM’den geldi. BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Sisi’nin Libya’ya “doğrudan askeri müdahale,” açıklamasına tepki gösterdi. BM açıklaması şöyle: “Libya’nın şu an en son ihtiyaç duyduğu şey savaştır. Libya’da daha fazla askeri seferberlik, daha fazla silah transferi ve daha fazla yabancı savaşçı olduğu açıktır.” Sözcü Dujarric, Libya’ya yurt dışından silah ve paralı asker sokulması ve silah ambargosunun ihlal edilmesinden endişe duyduklarını dile getirdi.

Türk yetkililer bütün bu gelişmeleri dikkate alarak, Libya’da barış ve istikrarı ve UMH’ni korumaya devam edileceği mesajları verildi. Özetle Libya konusunda Türkiye “meşru ve barışçı” taraftadır. Türkiye; 1) Berlin Konferansı için barışçı çaba gösteren Almanya ve İtalya ile birlikte hareket etmeye açık politikalarını sürdürüyor; 2) ABD ve Rusya ile görüşmeye, Libya’nın toprak bütünlüğü, barış ve istikrarı için her türlü katkıya sıcak bakıyor; 3) BM ve NATO gibi kurumların barışa katkılarının yararına inanıyor.

Gürsel Tokmakoğlu

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

yeni-kuresel-catismalarin-karakteri
ÖNCEKİ YAZI

Yeni Küresel Çatışmaların Karakteri

abdnin-terorizm-ulkeler-raporu-ve-turkiye
DİĞER YAZI

ABD’nin Terörizm-Ülkeler Raporu ve Türkiye

Güvenlik 'ın son yazıları

Savaşta Teknoloji Kullanımı

Birincisinden dördüncüsüne kadar her nesil savaş biçiminde gördüklerimiz, sert güçten makine kullanım becerisine doğru bir değişimi gösterdi. Bugün yeni nesil savaşlar uygulanırken, artık beşinci nesil savaşlar oluyor, burada teknolojinin sahadaki taktik uygulama becerisini hesaba katmamız gerektiği açık. Konu şu, savaşta durumu değiştirme inisiyatifiyle hareket eden teknolojiyi kullanım bilinci yüksek askerleri düşünüyoruz. Bunlar bize yeni bir tariflerin yapılmasını gerektiriyor: Gelişen teknolojiye göre askerin sahadaki uygulamasını tam uyumlu hale getirmek, hatta askerin bu yeteneğine başvurarak savaşı kazanmayı bilmek.

Etki Ajanlığı Yasası

Bu çağda, etki ajanlarına karşı önlem almak ve ülke yararına çalışanların eline mücadele etmek adına imkan vermek gibi konularda aksi düşünülebilir mi? Bu gerekli, ülke güvenliği açısından yerinde bir hamle. En azında caydırıcılık çok önemli. Ajanlar ve etki ajanları öyle cirit atmasınlar... Gerekli önlemleri ve bu kapsamda belli yasal düzenleme imkanlarını yaratalım. Her türlü tehdit var. Onları caydıralım, caydırıcı nitelikte ülkenin somut eylemleri olsun. Türkiye'de istihbarat hizmetleri 2014'dan itibaren iyi bir seyirle gelişiyor. İlk olarak operasyon yapma imkanı oldu. Kötü mü? Operasyonel İstihbarat gayet başarılı. Teröristler ve bölgemizdeki hasım ülkeler bunu görüyorlar, dikkatleri çekildi. Şimdi de bu tür ilave yasalar olsun isterim. Doğru adım! Elbette ben bu konuyu istihbarat açısından ele alacağım, uzmanlığım bu yönde. Hukuk konusu ayrı.

Yeni Üstünlük Mücadelesi ve Savunma Anlayışı

Temel konumuz silahlanma ve polemoloji olacak. Bu alanda yeni anlayışları irdeleyeceğiz. Genel savunma ve silahlanma politikalarına, büyük güçlerin aldıkları pozisyonlara, örnek olarak ABD'nin savunma yöntemine ve son olarak yeni üstünlük mücadelesi kavramlarına değineceğim. Bahsedeceğim yeni üstünlük mücadelesi terimleri neler? Oyun değiştiricilik, sistemlerin sistemi mimarisi, otonom kor sistemler, tam baskılama veya üstünlük kurma (dominasyon), bütün yönleriyle nüfuz etme (penetrasyon), istihbaratın penetrasyonu ve caydırıcılık için silahlanmak, olacak. Bunları neyle yapabilirsiniz? Bu makalede size ipuçlarını vermiş olacağım.

Otonom Orduların Tartışması

Teknoloji geliştikçe otonom sistemler cephede yerlerini alıyorlar. Kara, hava, siber-uzay, deniz, derin ve geniş cepheler... Bu konu başka ülkelerde hem askeri hem sivil, çeşitli uzmanlarca tartışılıyorken, Türkiye'de henüz o noktaya gelinemedi. Savaşın bilim ve sanatı yönüyle ben size özgün bir tartışma başlatmak isterim.

İsrail’in İran Saldırısı ve Polemolojik Analizi

19 Nisan gecesi İsrail, İran-İsfahan'daki bir askeri hedefi vurdu. Önce alınan bilgiler ve geliş yöntemleri doğru mu yanlış mı tartışıldı. Ancak, olağanüstü denebilecek türden yeni bir süreçle ilgilendiğimiz gayet açıktı. Ben sizlere bir askeri analiz yaparak, eldeki bilgileri de kullanmak suretiyle, bazı poüemolojik sonuçlar çıkarıp sunmak istiyorum.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme