global-hawk-dustu-uzay-savasi-basladi-mi
Global Hawk Düştü

Global Hawk Düştü, Uzay Savaşı Başladı mı?

21 Haziran 2019
Okuyucu

ABD İran’ı vurmaktan neden vaz geçti? Uçaklar havalanmış idi!.. Günlük hayata ilişkin sunulan bilgiler ve karşılaşılan olaylar sanki geçmişte bildiklerimizin devamı gibi görülüyor. Ancak dikkatlice bakılırsa, kritik farklar bize gösteriyor ki, önemli değişimlerle karşı karşıyayız. Örneğini Hürmüz’de düşürülen MQ4C Global Hawk TRITON ile gördük. Biraz yakından bakalım.

Önce şu hatırlatmayı yapmama izin verin. 14 Haziran 2019 tarihinde Hürmüz Boğazı’nda Japon tankerinin vurulması üzerine, ABD’nin öne sürdüğü delillere göre müsebbibi İran Devrim Muhafızları idi, bir televizyon kanalında şöyle ifade etmiştim: “Hürmüz Boğazı’ndaki hadise daha da gelişecek!”

ABD, İran’da rejimi öyle veya böyle değiştirecek! Bugünlerde yaptığının karşılığı ne? ABD, İran’a karşı “baskı” uyguluyor, “kaotik” bir strateji izliyor. Bu kavramları bir yana koymuş değilim. Petrol fiyatları, finans ve ticaret savaşları bile bu hesabın içindedir ki daha önceleri izah ettim.

Bunları şundan söylüyorum: Kaotik Savaşta her türlü yeni ve baskıcı yöntem aynı anda kullanılır; Siber Savaş da, Ekonomik Savaş da, diplomatik baskı da, konvansiyonel sistemlerle de… Ancak şimdiki olan şu, kuruluşu yakın zamanda gerçekleşen bir kuvvet var, Uzay Kuvvetleri Komutanlığı, bu ne işe yarayacak diyorduk. İşte dünya bu alandaki olaylara da tanık olmaya başladı.

Düne gelelim. 20 Haziran 2019’da tam da o noktalara yakın uluslararası hava sahasında ABD’nin tanesi 130 milyon dolarlık stratejik yüksek irtifa süper istihbarat keşif gözetleme (ISR) insansız hava aracı (İHA) Global Hawk, İran’ın Soğuk Savaş’tan kalma yerden havaya SA-2 füze sistemleri ile düşürüldü.

Bunun üzerine aynı gün Donald Trump Beyaz Saray’da savunma ve dışişleri yetkililerinden aldığı brifingler üzerine aynı bölgede bulunan İran savunma sistemlerine, füze ve radar sistemlerine, sınırlı bir hava saldırısı gerçekleştirme kararı aldı. New York Times’ın iddiasına göre daha sonra Trump’ı bu girişimden vazgeçirdiler.

Bu vazgeçme konusu aldatıcı olmasın, ABD gerekeni yapmaktan vazgeçti veya çekindi değil, aslında bu daha da büyük bir eylemin geleceğinin işaretidir. Zira Bahreyn açıklarında 5. Filo, Doğu Akdeniz’de 6. Filo bekliyor. Körfez’deki kuvvetleri en son sistemlerden oluşuyor. Elit birlikler ve sistemler var. En son bin asker daha gönderildi. Hazırlıklar tamam, denebilir. Askeri olur veya olmayabilir, ama mutlaka bir olayı beklememiz gerekiyor. Sonuçta ABD’nin hangi şekilde mukabelede bulunacağını göreceğiz. Baskı devam ediyor!

Olay neydi? Yakın zamanda ABD tarafından terörist ilan edilen İran Devrim Muhafızları Ordusu, sabah saatlerinde Umman Körfezi’ne kıyısı olan Hürmüzgan eyaletine bağlı Kuhmubarek kenti sahilinde İran hava sahasını ihlal eden ABD Hava Kuvvetlerine ait RQ-4 Global Hawk tipi İHA’nın karadan havaya füzeyle vurularak düşürüldüğünü duyurmuştu.

Konuyla ilgili olarak Beyaz Saray’da basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Trump, “Çok büyük bir hata yaptılar. İHA uluslararası hava sahasındaydı, bilimsel olarak bunun kanıtlarına sahibiz. (ABD’nin İran’a saldırı planı olup olmadığını) Yakında göreceksiniz.” demişti. Bunun ispatını CENTCOM görüntülü olarak verdi. Şöyle:

Şimdi teknik yönden bakalım. Bu tür yüksek teknoloji bir sistemin düşürülmesi dikkat çekicidir. Trump, “Neyse ki İHA’da kimse (pilot) yoktu; eğer olsaydı bu büyük bir fark yaratırdı,” dedi.

ABD, U-2 gibi insanlı stratejik keşif uçaklarının yerine bu insansız Global Hawk sistemini devreye koydu. ABD, tüm C4ISR (Komuta, Kontrol, Bilgisayar, İletişim, İstihbarat, Keşif ve Gözetleme) sistemleriyle küresel çapta gerçek zamanlı etnegre Global Hawk’ı, kendi kıtasından kaldırıp, yüksek irtifadan, düşman tarafından tespit edilebilse dahi yer silah sistemlerinin etkili menzillerinin kritik bölgelerinde uçurulduğundan, yaklaşık menzille dünya etrafında tur attırabilecek kabiliyettedir. Rusya dahil pek çok ülke üzerinde Global Hawk uçmaktadır. Örneğin Suriye üzerinde de uçuyor. Ancak bu stratejik ISR sisteminin düşürüldüğünü ilk görüyoruz. Teknik arıza ile düştüğü oldu. Basra Körfezi bölgesinde uçan bu sistemlerin başka sistemlerle koruması da oluyor. En azında başka sistemler Global Hawk rotasını izliyor, tehdit varsa operasyon merkezine bilgi veriyor, gerekirse bölgesel sinyal karıştırması yapılıyor, tehdit altında İHA kendini kaçırabiliyor.

Madem teknik kapasite böyle, bu durumda Global Hawk nasıl düşürüldü? Dün bir twit ile bu konuya dikkat çektim. “İran’ın Hürmüz’de düşürdüğü ABD’nin son sistem ISR stratejik yüksek irtifa İHA’sı Global Hawk’ın iz bilgisini kim vermiş olabilir? ABD bunu ispatlarsa!” İHA’nın rotası şöyledir:

 

İran’ın, söylediğim gibi, nispeten eski silah sistemleriyle bu İHA’yı vurması, ancak çok öncesinden iz bilgilerini alıp takibe başlamasıyla ve hazırlık yapmasıyla mümkün olabilir. İran’nı sistemlerinin menzilleri şöyle:

Fotoğrafta geniş daire SA-2 kapsama alanı. Global Hawk’ı SA-2 mi düşürdü? Akla şu soru geliyor, korumasız Global Hawk, “gel beni vur,” dercesine uçmuyor ise burada böyle bir olay gerçekleşebilir miydi? Unutmayalı, Global Hawk yüksek irtifada uçmak için tasarlanmıştır. Etkin operasyon irtifası maksimum 65.000 feet. Dünyanın gözünün üstünde olduğu uçtuğu irtifa ise 22.000 feet. Bu durum ilginçtir! Böyle bile olsa diğer soru önemli: İran’a, çok klasik sistemlerle çalışan SA-2’lere Global Hawk radar iz bilgisini kim verdi?

Eğer Global Hawk imal edilme konseptine uygun kendini gizleyen şekilde uçuyor ise böyle bir bilgi tespiti ve aktarımı ancak uydu sistemlerinin takibi ile gerçekleşir. Bugüne kadar uydular çeşitli görevler için kullanıldılar. İlk kez yüksek irtifadaki stratejik ve yüksek teknolojik bir sistemin düşürülmesinde uydu operasyonel olarak kullanılmış olabilir. Neden ifade ediyorum? Başka türlü olması güçtür de ondan. Uydunun bu tarz kullanımı ise “İşte size uzay savaşı!” dedirtecek bir olaydır. O zaman İran dışında başka kuvvetlerin işin içinde olması ihtimali yüksektir. Kimler devrede olabilir? belli mi? Evet!

O zaman durum değerlendirmesinde başka faktörler olduğundan dolayı Trump geri adım attı. Ancak misilleme yine olacak. Nasıl mı? Göreceğiz!

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

insanligin-korkuya-karsi-bilinclenmesi
ÖNCEKİ YAZI

İnsanlığın Korkuya Karşı Bilinçlenmesi

DİĞER YAZI

Çatı Davası

Güvenlik 'ın son yazıları

65 views

Birisi

Moskova’daki Crocus City Hall terör saldırısı konusunu analiz edelim. Ama önce bugünlere nasıl geldik, bir bakalım. Sonuçta aradığımız birisi var! Kim bu birisi? Hani öndekileri görüyoruz, yakalandılar da. Ama bu tür küresel etkisi olan ciddi konularda, Rusya gibi bir ülkeye terör saldırısı yapılarak, asıl ne amaç güdülüyor olabilir, bunu anlamaya çalışalım.
119 views

Küresel Silahlanma Tartışmaları

Her ülke silahlanıyor? Bu silahlanmanın caydırıcılık amacıyla yapılıyor olması bize neyi açıklar? Asıl konu egemenlik mi, küresel mücadele içinde daha fazla güçlü olabilmek mi? Bilinmedik şeylerden mi bahsediliyor? Bu soruları cevaplandıracağız. Ayrıca Macron ve Putin neler söyledi, değerlendireceğiz. Bu şekilde, asıl ilgilendiğimiz olgular ve temel düşünceler olacaktır.
113 views

Milli Güvenlik Siyaseti

Türkiye daima kazanan ve gelişen olmak zorundadır, başka türlü düşünülemez! Milli Güvenlik Siyaset Belgesi (Kırmızı Kitap) gibi dokümanların kendi gücü için geri planda çok çalışılmalı, fikri altyapısı ve anlayışı özgün ve tutarlı olmalıdır. Ama önemlisi; bunun uygulanmasında herkesin, her kurumun, her şirketin, inanarak, gösterilen hedefleri elde etmek amacıyla, bütünlük halinde ve bu bağlamda tek yolda yürümesi gerekmektedir. Bu, "devlet disiplini" konu ve kapsamını aşan bir yaklaşımdır, ülkece disiplinli olmayı gerektirmektedir. Eğer ülkece disiplinliysek hak edilen gelişmenin yolunda oluruz! Siyasetin kendisi, entelektüel yaklaşımlar veya iş dünyası bizi yolumuzdan alıkoymamalıdır. Bu çok hassas bir konudur.
101 views

Küresel Stratejik Savunma 

Bu makalede, küresel savunma ve küresel strateji, savunma sanayiine olan ihtiyaç, bununla refah ve güvenlik yönleriyle kazanılacak avantaj, stratejik plan ve proje konuları ve KAAN projesinin değeri ortaya konacaktır. ABD, Rusya, Birleşik Krallık ve Türkiye örnekleri üzerinde duracağım.
137 views

Ukrayna-Rusya Savaşı ve Geleceği

İkinci yılı dolan, üçüncü yılının da hızlıca geçeceği öngörülen, hemen herkesi ilgilendiren önemli bir savaşı değerlendiriyorum. Bugünden yarına bakılırsa, gelişmeler Ukrayna aleyhine gibiyken, acaba ne yapılırsa durumda önemli bir değişiklik yaratılabilir? Yoksa bugünkü muğlaklık devam mı edecek? Cephede ve stratejik alandaki sorunlar nasıl gelişiyor? Putin, satranç hamlelerini ustaca yapabiliyor mu?
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme