israil-ve-gazze
İsrail ve Gazze

İsrail ve Gazze

13 Kasım 2018

Filistin-İsrail Savaşı sürüyor. Dün ve bugün İsrail jetleri 100’den fazla sorti ile Hamas hedeflerini vururken, karşılık olarak Hamas roketli saldırılar gerçekleştiriyor. Ölü ve yaralılar var. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Gazze’deki gerilim bir an önce engellenmeli,” dedi. Guterres, “Aksi takdirde devasa bir trajediye dönüşecek bir savaşın başlayabileceği,” uyarısında bulundu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze’de tırmanan gerginliğin ardından başkent Tel Aviv’de Savunma Bakanı Avigdor Liberman ve Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot ile bölgede yaşanan son gelişmeleri değerlendirmek üzere bir araya geldi. 

Gazze’den İsrail tarafına akşam saatlerinden bu yana 200’e yakın roket atıldığı, atılan roketlerden 60’ının Demir Kubbe hava savunma sistemi tarafından etkisiz hale getirildiği ifade edildi. Atılan diğer roketlerin büyük bir bölümünün de boş arazilere düştüğü kaydedildi. İsrail acil yardım servisi Gazze’den atılan roketlerden dolayı 19 kişinin yaralandığını, yaralılardan birinin durumunun ağır olduğu açıkladı. Diğer kaynaklar bir İsrail asker servisinin vurulduğunu açıkladılar. İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nde bu akşamdan itibaren artan gerginlik sebebiyle bölgedeki birliklerine tank sevkiyatı yaptı. İsrail ordusu, Gazze’den atılan roketlerin ardından düzenlenen saldırılarda, şu ana kadar Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları ve İslami Cihad’a ait yetmişten fazla hedefin vurulduğunu açıkladı.

Buna karşılık Gazze güneyinde Refah’ta 4 şehit olduğu haberi alındı. İsrail kayıpları artınca İsrail de hava taarruzlarını artırdı. Hamas ve İslami Cihad Hareketi gibi grupların silahlı kanatlarının yer aldığı Filistinli Direniş Grupları Ortak Odası’ndan yapılan yazılı açıklama şöyle: “Mücahitlerimiz, Cibaliya’nın doğusunda Ahraş Meflasim bölgesinde yerel saatle 16.32’de Kornet füzesiyle İsrailli askerleri taşıyan otobüsü hedef aldı.” Bu açıklama vurulan askeri servisle ilgilidir. Ayrıca açıklamada, “Bu operasyonun bir grup İsrail askerinin Gazze’nin güneyindeki Han Yunus kentinde düzenlediği ve 7 Filistinlinin şehit olmasına neden olan saldırıya karşılık gerçekleştirildiği,” aktarıldı. Kassam Tugayları, dün yaptığı yazılı açıklamada, bir grup İsrail askerinin sivil bir araçla Gazze’nin güneyindeki Han Yunus’un 3 kilometre kadar içlerine girdiğini ve Tugay komutanlarından Nur Bereke’ye suikast düzenlediğini duyurmuştu. Bu olay diğerlerini de tetikledi.

Gazze’deki Al Aksa televizyon istasyonunun vurulma görüntüleri basına servis edildi. Görgü tanıkları Al Aksa televizyonuna uçaklardan füze atıldığını, yaklaşık 10 füzenin buraya isabet ettiğini duyurdular. Al Aksa’dan Fevzi Barhoum, bu saldırının basın özgürlüğüne düşen bir bomba olduğunu ifade etti. Hamas, Filistin halkının sesi bu şekilde kesilemeyecek mesajını verdi. İsrail saldırılarından birçok bina tahrip oldu. 

Paris’te UNESCO toplantısı sonrasında Gazze hakkındaki soruya cevap veren Guterres şöyle konuştu: “Öncelikle (Gazze’deki son gelişmeler) aşırı derecede kaygı veren bir durum. Tarif edilemez bir trajedi. Gazze halkının çektiği zorluklar tasvir edilemez. Ben kendim birkaç ay önce Gazze’deydim. Gelecekten umudu olmayan çok sayıda mahkumun bulunduğu devasa bir hapishane gerçekten. Umuyorum gerilim sona erer. Aksi takdirde Gazze’de yeni bir savaş başlayacak ve devasa bir trajediyle karşı karşıya kalacağız. Bunun önüne mutlaka geçilmeli.”

BM Ortadoğu Özel Koordinatörü Nicolay Mladenov, sosyal medya hesabı Twitter’dan yaptığı açıklamada , son 24 saatte Gazze’de yaşanan gerginliğin çok tehlikeli boyutlara ulaştığını belirtti. BM’nin, Mısır ve diğer taraflarla Gazze’de kritik eşiğin aşılmaması için yakın çalışma içerisinde olduğunu belirten Mladenov, İsrail ve Gazze’deki Filistinli gruplara sükunet çağrısı yaptı: “Roketler durdurulmalı, tüm taraflar itidalli davranmalı. Şiddet sarmalını tersine çevirmek için hiçbir çabadan kaçınılmamalı.”

Avrupa Birliği (AB), Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin ofisinden yapılan yazılı açıklamada, sivilleri hedef alan saldırıların kabul edilemez olduğu bildirilerek, “Gazze Şeridi’ndeki şiddet acilen sona erdirilmeli,” ifadesini kullandı. 

Mısır Devlet Başkanı darbeci General Sisi İsrail’e ateşkes önerdi. Halbuki Sisi Gazze’nin can damarı niteliğindeki tünelleri kapatma emrini bizzat vermişti.

Bu sabah erken saatlerde Gazze’de verilen alarm yerlerini aşağıda görmektesiniz. 

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

bugunku-feto-pdy-konusu
ÖNCEKİ YAZI

FETÖ ile Mücadele Ne Durumda?

avrupa-ordusu-dusuncesi-bir-firsat-mi
DİĞER YAZI

Avrupa Ordusu Düşüncesi Bir Fırsat mı?

Güvenlik 'ın son yazıları

Savaşta Teknoloji Kullanımı

Birincisinden dördüncüsüne kadar her nesil savaş biçiminde gördüklerimiz, sert güçten makine kullanım becerisine doğru bir değişimi gösterdi. Bugün yeni nesil savaşlar uygulanırken, artık beşinci nesil savaşlar oluyor, burada teknolojinin sahadaki taktik uygulama becerisini hesaba katmamız gerektiği açık. Konu şu, savaşta durumu değiştirme inisiyatifiyle hareket eden teknolojiyi kullanım bilinci yüksek askerleri düşünüyoruz. Bunlar bize yeni bir tariflerin yapılmasını gerektiriyor: Gelişen teknolojiye göre askerin sahadaki uygulamasını tam uyumlu hale getirmek, hatta askerin bu yeteneğine başvurarak savaşı kazanmayı bilmek.

Etki Ajanlığı Yasası

Bu çağda, etki ajanlarına karşı önlem almak ve ülke yararına çalışanların eline mücadele etmek adına imkan vermek gibi konularda aksi düşünülebilir mi? Bu gerekli, ülke güvenliği açısından yerinde bir hamle. En azında caydırıcılık çok önemli. Ajanlar ve etki ajanları öyle cirit atmasınlar... Gerekli önlemleri ve bu kapsamda belli yasal düzenleme imkanlarını yaratalım. Her türlü tehdit var. Onları caydıralım, caydırıcı nitelikte ülkenin somut eylemleri olsun. Türkiye'de istihbarat hizmetleri 2014'dan itibaren iyi bir seyirle gelişiyor. İlk olarak operasyon yapma imkanı oldu. Kötü mü? Operasyonel İstihbarat gayet başarılı. Teröristler ve bölgemizdeki hasım ülkeler bunu görüyorlar, dikkatleri çekildi. Şimdi de bu tür ilave yasalar olsun isterim. Doğru adım! Elbette ben bu konuyu istihbarat açısından ele alacağım, uzmanlığım bu yönde. Hukuk konusu ayrı.

Yeni Üstünlük Mücadelesi ve Savunma Anlayışı

Temel konumuz silahlanma ve polemoloji olacak. Bu alanda yeni anlayışları irdeleyeceğiz. Genel savunma ve silahlanma politikalarına, büyük güçlerin aldıkları pozisyonlara, örnek olarak ABD'nin savunma yöntemine ve son olarak yeni üstünlük mücadelesi kavramlarına değineceğim. Bahsedeceğim yeni üstünlük mücadelesi terimleri neler? Oyun değiştiricilik, sistemlerin sistemi mimarisi, otonom kor sistemler, tam baskılama veya üstünlük kurma (dominasyon), bütün yönleriyle nüfuz etme (penetrasyon), istihbaratın penetrasyonu ve caydırıcılık için silahlanmak, olacak. Bunları neyle yapabilirsiniz? Bu makalede size ipuçlarını vermiş olacağım.

Otonom Orduların Tartışması

Teknoloji geliştikçe otonom sistemler cephede yerlerini alıyorlar. Kara, hava, siber-uzay, deniz, derin ve geniş cepheler... Bu konu başka ülkelerde hem askeri hem sivil, çeşitli uzmanlarca tartışılıyorken, Türkiye'de henüz o noktaya gelinemedi. Savaşın bilim ve sanatı yönüyle ben size özgün bir tartışma başlatmak isterim.

İsrail’in İran Saldırısı ve Polemolojik Analizi

19 Nisan gecesi İsrail, İran-İsfahan'daki bir askeri hedefi vurdu. Önce alınan bilgiler ve geliş yöntemleri doğru mu yanlış mı tartışıldı. Ancak, olağanüstü denebilecek türden yeni bir süreçle ilgilendiğimiz gayet açıktı. Ben sizlere bir askeri analiz yaparak, eldeki bilgileri de kullanmak suretiyle, bazı poüemolojik sonuçlar çıkarıp sunmak istiyorum.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme