stratejik-mevki
Stratejik Mevki

Stratejik Mevki

28 Haziran 2020

Stratejik mevki ve stratejik derinlik kavramlarının kökenine ve uygulamalarına bakalım. Son günlerde örnek olan ve çokça sözü edilen Libya’daki el-Cufra için atfedilen önemin nedenlerini askeri ve stratejik uzmanlık bağlamında açıklayalım, popülist konuşmacılar gibi değil! Görülecektir ki neden Ankara, neden Paris gibi başka soruları da bu manada görmek mümkün olacaktır. İşin özünü bilmek derinlik ister.

Geçenlerde Dünya Gazetesi yazarı Servet Yıldırım işaret etmişti, pek memnun kaldım. Hatırlatmasını burada kullanacağım, müsaadesiyle. Keynes ekonomisti tanımlarken şöyle der: “Bir ekonomist hem biraz matematikçi olmalı hem tarihçi, hem devlet adamı, hem de filozof. Sembolleri anlamalı ama sözcüklerle konuşmalı. Özel olanı genel açıdan değerlendirebilmeli, bir düşünüşte hem soyuta hem de somuta dokunabilmeli. O şimdiki zamanı geçmişin ışığında ve gelecek amaçlar için incelemeli. İnsan doğasının hiçbir parçası ya da kurumu onun düşünme alanı dışında kalmamalı. Bir ekonomistin amacı olmalı ve karmaşık ruh hali içinde olmamalı. Bir sanatçı kadar uzakta ve düzgün ahlaklı, ama dünyaya bir politikacı kadar yakın durmalı.”

Tarih, felsefe, soyut-somut ilişkisi, matematik, ekonomi, sanat bilmeden, bunları birlikte özümsemeden; ondan da ekle, bundan da diyerek sayfa dolduran kes-yapıştıcı Google mahkumlarının zamanımızı ve duygularımızı nasıl çaldıklarının farkında mıyız? Diğer taraftan duygusallık özelliğimiz ve vatan sevgisi gibi hassasiyetlerimizden olsa gerek, bu tür içimizde yeri olan konuları anlatanlara ilgisiz de kalamıyoruz. 

Sözü şuraya getireyim, mesela sorun o uzmanlara, stratejik mevki nedir, bir ülkenin bu tarz bir stratejik mevkii ilk nasıl bulunur diye; tarihten ve diğer uygulamalardan örnekler verin şeklinde… Hiçbir şey rastgele değildir bu dünyada, sebepleri vardır ve kıymetlidir. Bu sebep-sonuç ilişkilerini özümseyerek ve kıymeti bilerek konuşanlara uzman denir, hoşa gidecek lafların sahiplerine değil!

Libya ile ilgili olarak konuşanları, sözüm ona uzmanları izliyorsunuz. Onlara sorun el-Cufra neden o denli önemli diye. Esasında Libya’da konu edilen Waddan’dır, bu bile farklı bir anlatımdır. Sizlere; havaalanı buraya yapılmış, buraya Ruslar uçak konuşlandırdı, petrole yakın, Sirte kentinin güneyinde gibi ifadeleri söylerler. Bunların hepsi doğru ve üstelik cevap da yeterli. Amaç hasıl olmuyor mu, ne değişir ki, denebilir. konu uzmanlık ve yetkinlik meselesidir, kaliteyi ayırma meselesidir. Yoksa Keynes o sözleri söylemezdi.

Temel meseleleri işin uzmanından duymanız gerekir. Bugün ele aldığımız bu kapsamdaki kavram: Stratejik mevki. Eğer uzman bu stratejik mevki kavramını kendi ifadesinde vurgulamıyor ise onu bilmiyor demektir; hani doktorun tıbbi, hukukçunun hukuk tabirini söylememesi gibi olur.

Libya’nın stratejik mevkii ve dolayısıyla stratejik derinlik Vuddan’dır (Waddan). Bunu bilen askeri uzmanlar el-Cufra (el-Jufra) mevkiine askeri tesisler inşa etmişlerdir. İşin özü budur aslında.

Şimdi Ankara’yı düşünün. Atatürk Osmanlı İmparatorluğu Başkenti İstanbul yerine Ankara’yı neden Başkent yaptı? Söyleyecekleriniz o kadar çok ki, hepsi doğru. Ama bir kavram var Ankara hepsinin yanı sıra bir ülke için önemli olacak biçimde stratejik mevkidir. Peki stratejik mevki nasıl bulunur? Bazı analizler var, bunların yardımı önemli ama çok basit açıklayayım, coğrafi ve geometrik yöntemle. Aşağıdaki görsele bakınız:

Coğrafyaya bakılır, dağlar, geçitler, nüfus, kaynaklar, ama bir de tarihsel açıdan kullanılan yaklaşma yolları, ana güzergahlar. Yukarıdaki haritadaki doğu-batı ve batı-doğu istikametlerindeki Anadolu’da yaklaşma istikametleri ayrı renklerle kabaca çizilidir. Tarihte Anadolu coğrafyasında savaşlar hep bu yollarda veya yakınlarında olmuştur (örnek: Timur-Beyazıd karşılaşması Ankara Ovası, Mürted’de oldu; Yunan ordusu Polatlı’ya Dua Tepe mevkiine kadar geldi, Atatürk’ün kastettiği ‘Hattı müdafaa yoktur sathı müdafaa vardır…’ stratejik savunmayla alakalı ünlü sözü burada anlam kazanmıştır). Eğer stratejik gerekçelerle sonuçta zapt edilmesi gereken en önemli nokta İstanbul ise buraya yaklaşılacak yol bile bir yerlerden geçer. Eğer ülkeyi kontrol edeceğim diyorsanız, İstanbul’u zapt etseniz bile stratejik derinliği tutamadığınızdan dolayı İstanbul elinizde uzun süre kalamayabilir. 

Ankara bütün bu ve daha fazlası mülahazadan sonra Türkiye’nin stratejik mevkiidir, stratejik derinliğinin merkezidir. Bu mevkiin başkent ilan edip etmemek başka bir konu; ekonomik, politik, sosyal, vs. seçenekler. Ancak askeri/güvenlik bakımından (buna jeostratejik de denebilir,) Ankara ülkenin stratejik mevkiidir.

Sonuçta Atatürk önderliğindeki zamanın liderleri böyle uygun görmüşler, Ankara Başkent demişler. Bu İstanbul’un, Konya’nın, Bursa’nın veya Edirne’nin önemini değiştirmez. Orada henüz İstanbul İngiliz işgalindeyken, Yunanlılar İzmir’den girip kuzey ve doğu istikametlerinde işgal hareketleri içindeyken Kurtuluş Savaşı’nın yönetildiği ilk TBMM Ankara’da kurulmuş. Bunlar tesadüf değil. Hepsi savaşın, coğrafyanın, tarihin, insanın ve doğanın karakteriyle ilgilidir.

SSCB dağıldıktan sonra Kazakistan devleti de başkent Almatı’dayken değiştirdi, Astana yeni başkent dedi (Astana’nın son şekliyle adı da değiştirildi, Nursultan oldu). Bu değişiklikten dolayı zamanın lideri Nursultan Nazarbayev’e çok eleştiri getirildi. Ama o da biliyordu ki Kazakistan ilelebet yaşayacaksa Almatı’dan değil, Astana’dan (Nursultan’dan) yönetilmeli ve savunulmalıydı. Çünkü geniş ülkenin stratejik mevkii merkez coğrafyadaki Astana idi. Bu bir tercih konusu olmuştu ve Kazakistan’ın kurucusu Nazarbayev’e sorulduğunda aynen söyledi, Atatürk’ün yolunu izledim diye.

(Ayrıca not edelim, Astana sözcüğü Kazakça’da başkent demektir. Keynes’in sözüne ilavede bulunalım, demek ki dil de bilmek gerekiyor. Sanırım bunu önerdim diye Ernst Cassirer ve Michel Foucault takipçileri bundan hoşnut olacaklardır.)

Başka ülkelere bakın, Almanya’da Frankfurt değil, Berlin Başkent’tir ve stratejik mevkidir; Fransa’da Marsilya değil, Paris Başkent’tir ve stratejik mevkidir; Rusya’da Saint Petersburg değil Moskova Başkent’tir ve stratejik mevkidir. Her yerin bir hikayesi var…

Gelelim Libya’ya. Büyük bölümü çöl ülkesi olan Libya gibi bir ülkenin kendine dönük çok bahsini ele almak mümkündür. Libya’nın jeostratejik önemi fazlasıyla değerlidir. Kaynak olarak hidrokarbon var, ekonomik getirisi yüksek; mevki olarak Avrupa’nın ve Akdeniz’in güneyi ve Kuzey Afrika’nın orta noktasında bir ülke. 

Son tartışmalara bakalım. Tarihsel manada veya ideal savunma bakımından başkent Trablus, Sirte, Bingazi, vs. olabilirdi, denebilir. Bunlar şimdilik başka bir tartışma konusudur. 

Burada sadece stratejik mevki konusuna bakıyorsak eğer, her askeri stratejist bilir ki, Amerikalı, Rus, Fransız, İtalyan veya Türk olsun, şimdiki Libya ülkesinin stratejik mevkii Vuddan’dır. Bundan dolayı geçmişte askeri uzmanlar Vuddan bölgesindeki el-Cufra’ya askeri garnizon inşa etmişlerdir, bundan dolayı Ruslar buraya bugün yığınak yapmaktadır.

Konu jeopolitik ve jeostratejik ise bir yerin kıymetini tarif ederken uzman lisanı ile konuşmak gerekir. Tekrar edilen mevcut sözcüklerin tekrarcısı konvoyuna dahil olarak konuşmak başka bir açıklama konusudur. Buradan hareketle popüler olma heveslilerini görürsünüz, buna popülist denir.

Bilmek derinlik ister, ekonomist, politikacı veya asker bile olsa sonuç böyledir. Seviyeyi yükseltmek gerekir. Arada böylesi dersler vermek de bir görevdir.

Gürsel Tokmakoğlu

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

abdnin-terorizm-ulkeler-raporu-ve-turkiye
ÖNCEKİ YAZI

ABD’nin Terörizm-Ülkeler Raporu ve Türkiye

turkiyenin-yeni-terorizm-okumasi
DİĞER YAZI

Türkiye’nin Yeni Terörizm Okuması

Güvenlik 'ın son yazıları

Savaşta Teknoloji Kullanımı

Birincisinden dördüncüsüne kadar her nesil savaş biçiminde gördüklerimiz, sert güçten makine kullanım becerisine doğru bir değişimi gösterdi. Bugün yeni nesil savaşlar uygulanırken, artık beşinci nesil savaşlar oluyor, burada teknolojinin sahadaki taktik uygulama becerisini hesaba katmamız gerektiği açık. Konu şu, savaşta durumu değiştirme inisiyatifiyle hareket eden teknolojiyi kullanım bilinci yüksek askerleri düşünüyoruz. Bunlar bize yeni bir tariflerin yapılmasını gerektiriyor: Gelişen teknolojiye göre askerin sahadaki uygulamasını tam uyumlu hale getirmek, hatta askerin bu yeteneğine başvurarak savaşı kazanmayı bilmek.

Etki Ajanlığı Yasası

Bu çağda, etki ajanlarına karşı önlem almak ve ülke yararına çalışanların eline mücadele etmek adına imkan vermek gibi konularda aksi düşünülebilir mi? Bu gerekli, ülke güvenliği açısından yerinde bir hamle. En azında caydırıcılık çok önemli. Ajanlar ve etki ajanları öyle cirit atmasınlar... Gerekli önlemleri ve bu kapsamda belli yasal düzenleme imkanlarını yaratalım. Her türlü tehdit var. Onları caydıralım, caydırıcı nitelikte ülkenin somut eylemleri olsun. Türkiye'de istihbarat hizmetleri 2014'dan itibaren iyi bir seyirle gelişiyor. İlk olarak operasyon yapma imkanı oldu. Kötü mü? Operasyonel İstihbarat gayet başarılı. Teröristler ve bölgemizdeki hasım ülkeler bunu görüyorlar, dikkatleri çekildi. Şimdi de bu tür ilave yasalar olsun isterim. Doğru adım! Elbette ben bu konuyu istihbarat açısından ele alacağım, uzmanlığım bu yönde. Hukuk konusu ayrı.

Yeni Üstünlük Mücadelesi ve Savunma Anlayışı

Temel konumuz silahlanma ve polemoloji olacak. Bu alanda yeni anlayışları irdeleyeceğiz. Genel savunma ve silahlanma politikalarına, büyük güçlerin aldıkları pozisyonlara, örnek olarak ABD'nin savunma yöntemine ve son olarak yeni üstünlük mücadelesi kavramlarına değineceğim. Bahsedeceğim yeni üstünlük mücadelesi terimleri neler? Oyun değiştiricilik, sistemlerin sistemi mimarisi, otonom kor sistemler, tam baskılama veya üstünlük kurma (dominasyon), bütün yönleriyle nüfuz etme (penetrasyon), istihbaratın penetrasyonu ve caydırıcılık için silahlanmak, olacak. Bunları neyle yapabilirsiniz? Bu makalede size ipuçlarını vermiş olacağım.

Otonom Orduların Tartışması

Teknoloji geliştikçe otonom sistemler cephede yerlerini alıyorlar. Kara, hava, siber-uzay, deniz, derin ve geniş cepheler... Bu konu başka ülkelerde hem askeri hem sivil, çeşitli uzmanlarca tartışılıyorken, Türkiye'de henüz o noktaya gelinemedi. Savaşın bilim ve sanatı yönüyle ben size özgün bir tartışma başlatmak isterim.

İsrail’in İran Saldırısı ve Polemolojik Analizi

19 Nisan gecesi İsrail, İran-İsfahan'daki bir askeri hedefi vurdu. Önce alınan bilgiler ve geliş yöntemleri doğru mu yanlış mı tartışıldı. Ancak, olağanüstü denebilecek türden yeni bir süreçle ilgilendiğimiz gayet açıktı. Ben sizlere bir askeri analiz yaparak, eldeki bilgileri de kullanmak suretiyle, bazı poüemolojik sonuçlar çıkarıp sunmak istiyorum.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme