yercekimi-dalgalari-ve-kara-delik
Yerçekimi Dalgaları ve Kara Delik

Yerçekimi Dalgaları ve Kara Delik

12 Şubat 2016
Okuyucu

Fizikçiye yakın zamanında bir “Hayy” konulu açıklama yapmıştım, sanırım anlaştık(1). Bu yazıda, “Fizikçi nasıl sen göremediğini var kabul etmek için türlü denklemlerle çalışıyorsan, bu işin bir kısmıdır, ama yöntemin doğrudur. Çünkü kendi gaybına dönük kendi bildiklerini zorlayarak bir akıl yürütüyorsun. Daha ötelerini de düşün!” diye ifade etmiştim. Şimdi fizikçiler büyük bir bilinmeyeni açıklamış oldu: Evrenin çalışması, kara delik ve yerçekimi konusu.

Yerçekimi dalgalarının açıklanabilmesi ve kara deliğin sırrının çözülebilmesi adına büyük bir adım atıldı. Bilgiler bilim konulu dergilerde yayımlandı(2). ABD’deki LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) laboratuvarındaki dalga deneyleri sonuç verdi ve aradan bir asır geçse de Einstein’in haklı olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Bu konuda LIGO’nun resmi sitesini ziyaret edebilirsiniz(3).

Aşağıda bu konuya ilişkin videoları göreceksiniz.

Genel görecelilik teorisi kendini bir kez daha ispat etti, nötron yıldızları ile yerçekimi ve kara delik açıklanabilir oldu. Evren kanunları içinde çalışıyor.

Buradan Muttaki ne anlam çıkarmalı, bence bu daha önemli. Zira bazı bilimsel açıklamalara ait derslerin okullarda yasaklandığı bir ülke konumuna dönüştükçe, bu gibi örnekleri hatırlatmakta yarar oluyor. Doğal gerçeklere ve evrenin kanunlarına (ki bunlar Kur’an’da sünnet denilenlerdir), insanlığın bunları öğrenmek adına gerçekleştirdiği çabalara arka dönülmesi kabul edilebilir bir şey değildir.

Gerçeklere sırtını dönenler, müteşabih konusunu algılamayanlar, kavramları büküp akıl karıştıranlar en azından bu konudaki bütün yazıları okusunlar, videoları izlesinler ve kozmik sesleri dinlesinler; bilgi, mana ve bunun ifadesinin sesle tezahürünü idrak etmek adına bir kez daha düşünsünler; maneviyatın büyük bir sır olmadığına, apaçık herşeye nüfuz etmiş halde ve her şeyin açıklaması olduğuna kanaat getirsinler.

Bütün mesele had bilmekte!

(1): https://muttakilik.com/fizikciyle-hayy-konulu-sohbet/

(2): https://www.sciencenews.org/article/gravitational-waves-explained?mode=pick&context=168

(3): https://www.ligo.caltech.edu

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

degisimin-kulturu
ÖNCEKİ YAZI

Değişimin Kültürü

kuresel-turizmin-gelecegi
DİĞER YAZI

Küresel Turizmin Geleceği

Kültür 'ın son yazıları

326 views

Eleştiriler

Sizlere günümüzün iyi algılanması gerektiği bağlamında, özellikle bizi ilgilendiren yönleriyle, sosyal bilimler ve dış politikaya dair bazı eleştirilerimi aktaracağım. Dünya hızla değişiyor, güç dengeleri bildiğimiz biçimden oldukça farklılaştı, eğer bunlara ait kavramlara ve anlayışlara vakıf olamıyorsak, konuşuruz ama aslında başka bir şey anlatırız.
327 views

Devrim

Bize devrimin ne tarafı kaldı? Diyeceksiniz ki hangi devrimin? Açıklayacağım. En başta şöyle sloganik işaret edeyim: Devrimden değil, sapkınlardan ve geç kalmışlıktan kork!
499 views

Generalist

Ülkeler ve dünyamız için iyi bilinmesi gereken bir konuyu işleyeceğim, generalist olmak. Buna karşılık gelen bir sözcük aradım bulamadım, yine de ben genele yetkin diyeceğim. Genele yetkin kimseler kimler, örnekleri neler? Uluslararası İlişkiler, Ekonomi ve Askerlik sahalarında örnekler vereceğim, neden gerekli, bunu açıklayacağım.
468 views

ENTELEKTÜEL SORUNSALI

Temelde insanın doğası, zamanın getirdikleri ve sürekli gelişen küresel zorluklar var. Bunun üzerine her alanda tereddüt uyandıran değişik adımlar ve gerçek bir hedef. Sözü edilen şu, kalkınmak! Eğer artık kalkınmışlar sınıfında olmak istiyorsanız!.. Gerçekten istiyor musunuz? İşe bu emelin ne denli büyük bir mücadeleyi gerektirdiğinin farkında olmakla başlanmalı. İşte tam da bu noktada, düşünsel içerikli bir açıklamam olacak. 
2K views

Sıradan ve Mükemmel

Bu makalede sizlere insan zihni içerisindeki tarif veya algı ile gerçeğe ilişkin olanın farkını açıklayacağım. Ele alacağım temalar sıradancılık, mükemmelcilik ve gerçeklik ötesi hakkındadır. Başta soralım, karşılaştığınız şey gerçek mi, yoksa gerçek ötesi mi?
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme