Putin’in Harekât Hakkındaki İfadeleri

12 Nisan 2022
Okuyucu

Rusya’nın Amur Bölgesi’ndeki Blagoveşçensk kentinden Vostoçni Uzay Üssü’ne giden Putin ve Lukaşenko, Angara uzay aracı fırlatma kompleksini incelemesinin ardından düzenlenen törende konuşma gerçekleştirdi. Putin’in Ukrayna Savaşı hakkında dikkat çekici açıklamaları oldu. Bu konuşmalara bakarak sürdürülen harekatın seyri hakkında bir değerlendirme yapma imkanı bulabildik.

Putin, Rusya’nın Ay programına 45 yıl sonra devam edeceklerini söyledi. Açıklamaları: “Ay programına devam edeceğiz. Luna 25 otomatik robotik uzay aracı Vostoçni’den gönderilecek. Ulusal roket ve uzay programının geliştirici nesli bize sadece devasa bir teknolojik birikim değil, aynı zamanda bugün aradığımız değerleri de bıraktı. Atalarımızın ilerleme arzusu bize miras bırakıldı. Her türlü zorluğa ve bizi bu amaçta, dışarıdan engellemeye yönelik her türlü girişime rağmen, tüm planları kesinlikle tutarlı ve ısrarlı bir şekilde uygulayacağız.”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna ile yapılan müzakerelere ilişkin açıklamalarda bulundu. Açıklamaları şu şekilde: “Ukrayna’daki özel askeri operasyon plana uygun ilerliyor. Ukrayna’daki askeri operasyonla ilgili hiçbir şeyi gizlemeyeceğiz. Ukrayna’daki askeri operasyonun sona ermesi çatışmaların şiddetine bağlı. Ukrayna’daki askeri operasyonu başlatmak yerinde bir karardı. Bucha’daki durum düzmeceden ibaret. Ukrayna İstanbul müzakerelerindeki anlaşmalardan uzaklaştı. Müzakereler çıkmaza girdi.”

Ukrayna’daki Rus güçlerinin cesur ve verimli hareket ettiğini ve en modern silahları kullandığını belirten Rus lider, “Bugün, subaylarımız Ukrayna’nın Donbass kentinde askeri Özel Operasyona katılıyor. Donbass Halk Cumhuriyetlerine yardım sağlıyorlar. Cesur, yetkin, verimli ve etkili hareket ediyorlar. Benzersiz ve en modern silahlarla operasyonlarını sürdürüyorlar. Asıl amaç Donbass’taki insanlara yardım etmek. Şüphesiz Ukrayna’daki askeri operasyon amacına ulaşacak,” açıklamasında bulundu.

Putin konuşmasında “Ukrayna’da çatışma kaçınılmaz. Donbass’taki ‘soykırımı’ artık tolere edemeyiz.” ifadelerine de yer verdi. Putin, “Batı’nın kışkırttığı Kiev yetkilileri, sorunlara barışçıl bir çözüm için anlaşmaya varılan Minsk Anlaşmalarına uymadığı için bunu yapmak zorunda kaldık. Ukrayna’da askeri operasyon ile Rusya’yı koruyoruz, başka seçeneğimiz yoktu,” sözlerini sarf etti.

Yaptırımlara da değinen Rus lider, “Yalnız kalmaya niyetimiz yok. Kendimizi izole etmeyeceğiz. Rusya gibi devasa bir ülkeyi tecrit etmek kesinlikle imkansız. Bu nedenle işbirliği yapmak isteyen partnerlerimizle çalışmaya devam edeceğiz,” dedi.

Rusya, 24 Şubat’tan bu yana Ukrayna’ya saldırılarını sürdürüyor. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Rus ordusunun 24 Şubat-12 Nisan arasındaki kayıplarına dair bilgi verildi. Açıklamada, Rus ordusunda 19 bin 600 askerin hayatını kaybettiği ifade edildi. Rusya’nın ayrıca 732 tank, bin 946 zırhlı araç, 349 topçu sistemi, 111 çoklu roketatar sistemi, 63 hava savunma sistemi, 157 uçak ve 140 helikopterinin imha edildiği belirtildi. Rus güçlerinin 7 gemi-tekne, 76 yakıt aracı, 124 insansız hava aracı ve bin 406 aracını da kaybettiği aktarıldı.

DEĞERLENDİRME

Şimdi bu konuşmadan ne anlamalıyız, satır aralarını okuyalım: 

  • Rusya’nın rakiplerine mesaj verme yeri bir uzay üssüdür. Ay programı ifadesi önemlidir. Ay programı ileriye dönük bir konu olması nedeniyle ayrıca “güçlüyüz” mesajını da içeriyor. 
  • Putin, Belarus ile ortaklığının görülmesini istiyor. 
  • Ukrayna’da savaşan ordunun motivasyona ihtiyaç olduğu anlaşılıyor. Ne yapmışlardı? Komuta kademesi değiştirdiler. Birinci Safha dediği bir süreci bitirdiklerini işaret ettiler. Birlikleri Kiev ve Chernihiv’den çekip Donbass bölgesine yeniden konuşlandırdılar. Bana göre bu kayıp koca bir aydır. Üstelik kayıp rakamları da az değil, kendileri ifade ediyorlar. Rus ordusu için bir hayli fazla kayıp var. Elbette moral ve motivasyon gerektirir. 
  • Putin, Rus silahlarına övgüye devam ediyor. Vurucu güç için silahları göstermesi önceden yaptığı gibi bir mesaj konusudur.
  • Anlaşılan Rusya daha hedeflerine ulaşmamış, harekata devam edecekler. Bana göre bu en az bir ay daha Donbass’ta baskının artırılması demektir. Bu, Mariupol’un alınması ve Kherson’dan kuzeye doğru Dinyeper su havzasının kontrolü, demektir. Tümüyle bakılırsa Dnipro’ya doğru genişleme kabiliyeti kazanmak ise İkinci Safha hedefleri olabilir. 
  • Putin savaşın sebebini açıklama ihtiyacı durmuş! Dikkatimi çekti. Amaçları Rusya’yı korumakla ilgili gösteriliyor. Daha önce “varoluşsal” dedikleri ve NATO’nun bölgeden uzaklaştırılması konularıdır.
  • En dikkat çekiciyi en sona bıraktım, konu müzakerelerin çıkmaza girmesi söylemi. Görüşmeler neden çıkmaza girsin, ne oldu da Zelensky bu noktaya geldi? iki husus var: 1) Görünen konu olarak; Rusya hedefini değiştirdi ve etkili olmaya başladı, şehitlerde tahribat fazla, halk zarar gördü, telafisi güç bir yıkım söz konusu, vs. 2) Görünmeyen konu olarak; İngiltere Başbakanı Boris Johnson Kiev’i ziyaret etti, Rus askerleri Kiev bölgesinden çekilirken Bucha’da sivilleri öldürdü (Putin düzmece diyor), şüpheli de olsa Kramotorsk’ta sivil ölümü var (Putin buna değinmediğine göre söz edilemeyecek kadar konuyu dezenformasyon olarak görüyor), vs. Ekleyeyim, kimyasal silah kullanıldı denmesi de dezenformasyon, 3 asker patlama olan Metal Fabrikasında zehirlenmişler. Ancak Batı bunu bir Savaş Suçu göstermek istercesine abartmaktadır. Bu gibi konularda Batı, Zelensky’nin barış masasından kalkması için telkinde bulunmuş olabilir, bunu zamanla anlayacağız.

NOT: Fikri mülkiyet hakları gereği bu bilgileri referans vererek kullanabilirsiniz.

Gürsel Tokmakoğlu

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

ÖNCEKİ YAZI

Lucifer’s War

DİĞER YAZI

Güncel Bölgesel Roller ve Türkiye Dış Politikası

Politika 'ın son yazıları

27 views

Irak’ta Aydınlık Dönemin Başlangıcı

Türkiye, Bağdat'ta Irak ile tarihi bir süreci başlattı, atılan imzalar var, geliştirilen yeni stratejiyle birlikte yapılacak işler var. Bunlar ekonomiden, kültürden, güvenliğe uzanan işler. En önemlisi, inanmışlık, güven ve umut ışığı!..
42 views

Filistin-İsrail Politikası Hakkında

Ortadoğu'da, ABD'nin "kontrol bende" dediği bir ortamda, İsrail'in şımarıklıkları ve İran'ın anlamsız çabaları sürerken, Filistin konusunda nasıl ilerleme sağlanabilir? Bu dramatik konuyu aktörleri belirterek gözden geçirelim.
44 views

Stratejik Algı Yönetimi

Strateji ile algı yönetimi bahislerini, canlı örnek olduğu nedenle, Ortadoğu, ABD ve İsrail ile açıklayacağım. Buradaki amacım yaşamda ve çıkarları elde etmede dilin ve yaratılan algının kullanılmasının ne kadar etkili olduğunu göstermektir. Evet, temel olarak bu bir iletişim konusu olsa da görüldüğü üzere, ülkelerin mücadeleleri ve savaşların nedeni dahi olabilmektedir.
78 views

Yapay ve Doğal

Size analitik bir yöntemle, halen Ortadoğu'daki onca yapaylığa ve yürütülen negatif amaçlı algıya rağmen, Türkiye'nin ne denli doğallık içinde ve istikrar amaçlı politika yürüttüğünü açıklayacağım. ABD ve Rusya gibi büyük güçlerin yanısıra, bölgede İran ve İsrail arasında yaşananları kavramsal boyutta irdeleyeceğim. Analizin her bir basamağında belirginleşen kuralları açıklayacağım.
124 views

İsrail, İran ve Gazze

Genel bir değerlendirme yapalım, çünkü İsrail, 7 Ekim saldırısından 6 ay geçti ve "bugün Gazze'de üçüncü aşamaya geçtik" dedi. Bu ne demektir, bölgede başka ne gibi gelişebilir olabilir, hepsini inceleyelim.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme