tesekkurler-rusya-tesekkurler-putin
Teşekkürler Rusya

Teşekkürler Rusya, Teşekkürler Putin!..

16 Mart 2016
Okuyucu

Rusya’nın Suriye’den askerini çekmesi ne demek? Rusya, ben görevimi yaptım şimdi evime dönüyorum, dedi. Peki, bu kadar mı? BM’den yaptığı masrafın karşılığını talep ederse sakın şaşırmayın!

Suriye’nin kısa hikayesi şöyle: Birinci Dünya Savaşı sonrası Osmanlı’dan koparılıyor, 1946’ya kadar Fransız Mandası oluyor. 1958’de Mısır ile bir devlet oluyor ve adı da Birleşik Arap Cumhuriyeti. 1961’de ayrılıyorlar. 1967 İsrail ile savaş, Golan Tepeleri işgal ediliyor. İsrail ile 1990’da anlaşıyor. Baas Partisi lideri Hafız Esad 1970’den beri iş başında, ta ki 2000 yılında vefat edip oğlu Başer’e devleti teslim edene dek. Soğuk Savaş’ın hızlı zamanları, Hafız Esad ilk iş olarak Rusları çağırıyor ülkesine, silahları tamamen Rus malı oluyor, karşılığında üsler veriyor, asker-sivil danışmanları hep Rus, Ruslar o zamandan beri bölgede, Ortadoğu ve Doğu Akdeniz siyasetinde aktör. Bu arada Rusya destekli Suriye ordusu 1976’da Lübnan’a giriyor ve Başer zamanında, 2007’de çıkıyor. Hizbullah hem Lübnan’da hem de Suriye’de, dolayısıyla İran işin içinde; o da Rus silahı kullanıyor. Sonraki süreci biliyoruz…

Rusya’ya göre Suriye’deki görev neydi ki? Rusya durumu şu şekilde legalleştirdi veya meşrulaştırdı: Görev, IŞİD (ISIS, yeni adı IS) teröristlerini vurmak idi. Esad’ı ayakta tutmak ve Yeni Suriye’yi hazırlamak, bölge güçlerinin (kimler onlar; genel olarak Araplar, eski ortağı Mısır, yanı başındaki modern Türkiye, Arap Ligi ülkeleri, yeni kurulan Müslüman Askeri Gücü,) işin içinde olmalarını önlemek değildi. Ne yaptı? Dokuz bin sortide iki bin terörist öldürdüm, dedi. Kim saydı bunları? Vurulan muhalif güçler de IŞİD’den mi sayıldı? Peki, IŞİD bitti mi? Kim dedi görev bitti diye? Kendi kendine bir şeyler yapıyor öyleyse.

Ortadoğu’ya her girip çıkan Rusya gibi mi davranacak? Yani, bilmem kaç terörist öldürdüm, insanlığa hizmetimi tamamladım, evime dönüyorum mu diyecek?

Rusya 1970’den bu yana zaten orada; üsleri var, askeri var, istihbarat servisi var, ordunun ve iktidardakilerin her noktasında danışmanı var; halen Rusya Suriye’de Tartus ve Lazkiye’de ana üsleri var, radarları ve füze sistemleri var, duruyorlar. Peki, 30 uçağını ve 3-5 füze bataryasını geri intikal ettirdi diye Rusya’nın Suriye’den ayrılmış olduğunu mu sayacağız?

Yoksa şimdiden ABD ile yaptığı anlaşma planının gereğini mi uyguluyor, hani şu ateşkes süreci anlaşması. Daha sonra Esad veya ateşkes komisyonu Yeni Suriye’yi açıklayacak, üçe bölünmüş bir Suriye ilanı olacak (gerçi 16 Mart’ta ABD sözcüsü Suriye’de herhangi bir federasyon veya özerk bölgeyi tanımayacaklarını açıkladı, bu durumda olacakları zaman gösterecek), BM gözetimi ve askeri davet edilecek, asıl anlaşma sürecine kadar işler yürütülecek. Bu arada kuzeyde özerk Kuzey Suriye Federasyonu yer alıyor, haliyle mevcut Rus üsleri yerinde kalıyor. Durum bu mu?

Teşekkürler Rusya!.. Teşekkürler Putin!..

Bu iş dünyada ne kadar millet varsa bütün hepsini yok saymak, aptal yerine koymak değil mi? Bence BM Rusya’ya etraflıca sorular sormalı, BM Genel Kurulu’nda tartışılmalı…

Zannedildi ki Amerika Rusların Suriye’den üslerini terk etmelerini istiyor. Sonra Ermenistan Rus askeri üsleri meselesine de el atacak… Böyle bir amaçları yokmuş, Amerika bundan böyle dünyaya başka bir pencereden bakıyormuş meğer! Dünya çok değişmiş…

Ama bizim kadro eskisi gibi mi düşünüyor ne? Biz yine de Rusya’ya insanlığı IŞİD’den temizlediği için teşekkür edelim, darısı diğer ülkelere diyelim.

Politika 'ın son yazıları

10 views

Rusya’nın Kharkiv Harekatı

Son günlerde Ukrayna-Rusya savaşında önemli bir gelişme var. Rusya için Kharkiv harekatı çok önemli bir koz olacak. Bu kez Rusya tarafı daha derli toplu harekat yapıyor, politikada daha akıllıca ifadeler seçiliyor. Zelensky ise endişeli görünüyor.
66 views

Politik Vizyona Göre Konumlanma Stratejisi

Ülkeler için sihirli kelimeler refah ve güvenlik, öyle değil mi? Peki 2030’lardan sonrasına bakın, dünyadaki gelişmeler ve Türkiye özelinde cevap arayın, vizyonumuz ve stratejimiz ne, refah ve güvenlik için neler düşünülmeli? Bu stratejik-vizyona esas olacak şekilde, politik anlayışımız, sosyo-politik ve sosyo-ekonomik etkileşimlerimiz ne durumda, neredeyiz, ne tarafa doğru gidiyoruz, riskler neler?
61 views

İsrail Gazze’de Ne Yapmak İstiyor? 

Hamas-İsrail çatışmasında 7 Ekim’den bu yana 212 gün geçti, Gazze konusunda ne noktadayız? Şurası net, 12 bini çocuk 35 bin Gazzeli öldürüldü, 1,5 milyon insan şu anda çok zor şartlarda yaşıyor, en son noktada Refah’a saldırı oldu olacak türü bir İsrail baskısı da sürüyor.
84 views

İkinci One Minute

Eğer dünya büyük bir krize doğru giriyorsa, Türkiye yaşadıklarının yaralarını büyük ölçüde sardı, geleceğe hazır gibi, ekonomik sorunlarla ilgilenmeyi bir yana koyuyorum, ama İsrail yeni ve kaotik dünya dönemine daha büyük bir sorunlarla gireceğe benziyor. Gazze konusu travmatik! Bu stratejik analizi, Türkiye merkezinde gerçekleşen olaylarla açıkladıktan sonra, 2024 itibariyle gelecekte bizi neler bekliyor, diye sorarak ele alıyorum.
74 views

Amerika’da Gazze Protestoları

Gazze'deki yaşanan zalimce olayların gerçekliği ve Batılı politikacıların ikiyüzlü uygulamaları bugün Amerika'da tartışılıyor ve protesto ediliyor. Yarın bu protestolar Avrupa'da da yaygınlaşabilir. Öyleyse diyebiliriz: Gazze sınırlarını aştı!
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme