ABD Ulusal Güvenlik Stratejisi (2022)

31 Mart 2022

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ulusal Güvenlik Stratejisi (2022) bilgisi yayımlandı. Buna göre ABD, Çin Halk Cumhuriyeti’ni (ÇHC) tehdit kabul etti. Hint-Pasifik bölgesi öncelikli çalışma alanı olarak işaret ediliyor. Rusya konusunda bir Avrupa Güvenli bakış açısı var. ABD’nin tehdit tarifinde Çin, Rusya, Kuzey Kore, İran, terörizm ve küresel tehditler var. Anlaşılan o ki Biden Doktrini devam ediyor. ABD’nin Müttefikler ve Ortaklarla birlikte hareket etme kararı sürüyor.

Savunma öncelikleri şunlardır:

  • ÇHC’nin yarattığı büyüyen çok alanlı tehdide ayak uydurarak vatanı savunmak.
  • ABD’ne, Müttefiklere ve Ortaklara karşı stratejik saldırıları caydırmak.
  • Saldırganlığı caydırmak, gerektiğinde çatışmada galip gelmeye hazırlanırken, Hint-Pasifik’te ÇHC mücadelesine, ardından Avrupa’da Rusya mücadelesine öncelik vermek.
  • Esnek bir Müşterek Kuvvet ve Savunma Ekosistemi oluşturmak.

ABD Savunma Bakanlı, ÇHC’nin en önemli “stratejik rakip” olarak görmektedir. Bu bakımdan Bakanlık,ilerleme hızındaki zorluğu ile caydırıcılığı sürdürmek ve güçlendirmek amacıyla, acilen harekete geçecektir.

ABD’ye göre Rusya, Ukrayna’yı vahşice ve sebepsiz yere işgalinin gösterdiği gibi, ciddi tehditler oluşturmaktadır. Rus saldırganlığı karşısında güçlü caydırıcılığı güçlendirmek için NATO Müttefikleri ve Ortaklarla işbirliği yapacağız.

Bakanlık, Kuzey Kore, İran, şiddet ve aşırılık yanlısı örgütler de dahil olmak üzere, diğer kalıcı tehditleri yönetme kabiliyetine sahip olmaya devam edecektir.

Küresel iklim değişikliği ve pandemi dahil olmak üzere, diğer tehlikeli sınır ötesi tehditler, Savunma Bakanlığı’nın görev kapsamındadır. Müşterek Kuvvet ve onu destekleyen sistemler üzerinde giderek daha fazla baskı oluşturan bu zorluklara uyum sağlamak hedeflenmektedir.

Stratejik rakiplerin ABD’nin anavatanına yönelik artan kinetik ve kinetik olmayan tehditlerinin farkında olan Savunma Bakanlığı, dayanıklılığını (dayanıklılık, mücadele ve sorunlardan hızlı bir şekilde kurtulma yetenekleri) artırmak amacıyla gerekli önlemleri alacaktır.

Karşılıklı yarar sağlayan İttifaklar ve Ortaklıklar, ABD için kalıcı bir güçtür. Rusya’nın Ukrayna’yı daha fazla işgaline karşı birleşik cevabın gösterilmesi gibi, ABD hedeflerine ulaşmak amacıyla, bu İttifak üyeleri ve Ortaklar kritik öneme sahiptir. Ukrayna “eylem çağrısına” cevap veren Bakanlık, savunma planlamasının her aşamasında Müttefik ve Ortak bakış açılarını, yetkinlikleri ve avantajları birleştirecektir.

Savunma Bakanlığı, ABD hedeflerini üç ana yolla ilerletecektir: 

  • Entegre Caydırıcılık: Entegre caydırıcılık, savaş alanları, tiyatrolar, çatışma yelpazesi, ABD ulusal gücünün diğer araçları ve eşsiz İttifaklar ve ortaklıklar ağımız arasında sorunsuz bir şekilde çalışarak, ABD’nin güçlenmesini maksimum etki için geliştirmeyi ve birleştirmeyi gerektirir. Entegre caydırıcılık, güvenli, emniyetli ve etkili bir nükleer caydırıcı tarafından durdurulan, muharebede güvenilir güçler tarafından sağlanır.
  • Kampanya: Kampanya, caydırıcılığı güçlendirecek ve rakiplerin tüm zorlayıcı eylemlerine karşı avantaj elde etmeyi sağlayacaktır. ABD, rakip zorlamanın akut biçimlerini baltalamak, rakiplerin askeri hazırlıklarını karmaşık hale getirmek ve Müttefikler ve Ortaklarla birlikte kendi savaş yeteneklerini geliştirmek amacıyla, kuvvetleri (Kara, Deniz, Hava, Uzay, Siber, Stratejik) çalıştıracak, daha geniş çabaları senkronize edecek ve her birimin faaliyetlerini ulusal gücün diğer araçlarıyla uyumlu hale getirecektir.
  • Kalıcı Avantajlar Sağlayan Eylemler: Gelecek için kalıcı avantajlar oluşturmak, Müşterek Kuvveti ve kuvvet gelişimini hızlandırmak amacıyla, reformlar yapmayı, ihtiyaç duyulan teknolojileri daha hızlı elde etmeyi ve önemlisi, insan kaynağına yatırım yapmayı içerir.

Bakanlık, stratejik hedeflere ulaşmak amacıyla, operasyonel kavramları ve yetenekleri birbirine bağlayarak,güçleri geliştirecek, tasarlayacak ve yönetecektir. Bu, ölümcül, dayanıklı, sürdürülebilir, hayatta kalabilen, çevik ve duyarlı bir Müşterek Kuvvet gerektirir.

Strateji Dokümanı yayımlanınca konuyu daha etraflıca değerlendireceğiz. Bu strateji ülkemizde akılları karıştırmaktadır. Daha dün bir programda karşıma çıktı, sanki ABD’nin Çin rekabeti yeni bir hususmuş ve Rusya tali bir tehditmiş gibi açıklamaya çalışanlar var. Aslında bu bir bütündür, ABD için iki ayaklı bir stratejiyi kapsar. Bugün; 

  • Ukrayna Savaşı ile Rusya yıpratılmaktadır, Avrupa konsolide edilmektedir,
  • Çin’in 2049 Büyük Gençleşme hedefini yavaşlatmak ve aksatmak için çaba sarf edilmeye devam edilecektir. 

Bu iki husus birleştirilirse asıl hedef olan Çin hedefinde başarı oluşur. Hatta daha somut ifade edilirse, pek Yolu (Kuşak Yol İnisiyatifi) projesi güzergahına bakıldığında, bu güzergâh üzerinde ABD’nin verdiği mücadele açıktır. Bu bakımdan stratejik hamleler yapmaktadır. Biden Doktrini buna hizmet etmektedir. ABD’nin Tam Spektrumlu Savaş yöntemi (JP 3.0) ile Akıllı Güç uygulaması bu amaca hizmet etmektedir. 

Daha ayrıntılı bilgi için bakınız: ABD’nin Büyük Stratejisi

Ancak önümüzdeki dönemde ABD’nin her kuvvet ve yeteneği için daha fazla teknolojik sistemi kullanacağını şimdiden görmek yerinde olur. Dolayısıyla ABD’nin caydırıcılığının bel kemiğini teknolojik silahlanma yerine getirecektir.

Diğer yandan nükleer tehditler devam etmektedir. Caydırıcılıkta bu husus öne çıkmaktadır. Asıl doküman çıktığında Kitle İmha Silahları (nükleer, biyolojik, kimyasal) ile ilgili başka ayrıntılar da görebiliriz diye düşünüyorum.

Siber-Uzay konusunda da ayrıntılı açıklamalar gelebilir. Zira bu konu artık herseyini önüne geçmiş durumdadır.

NOT: Fikri mülkiyet hakları gereği bu bilgileri referans vererek kullanabilirsiniz.

Gürsel Tokmakoğlu

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

ÖNCEKİ YAZI

Siber Savaş ve Dezenformasyon

DİĞER YAZI

Ukrayna-Rusya Savaşının Durum Değerlendirmesi (G40)

Güvenlik 'ın son yazıları

Savaşta Teknoloji Kullanımı

Birincisinden dördüncüsüne kadar her nesil savaş biçiminde gördüklerimiz, sert güçten makine kullanım becerisine doğru bir değişimi gösterdi. Bugün yeni nesil savaşlar uygulanırken, artık beşinci nesil savaşlar oluyor, burada teknolojinin sahadaki taktik uygulama becerisini hesaba katmamız gerektiği açık. Konu şu, savaşta durumu değiştirme inisiyatifiyle hareket eden teknolojiyi kullanım bilinci yüksek askerleri düşünüyoruz. Bunlar bize yeni bir tariflerin yapılmasını gerektiriyor: Gelişen teknolojiye göre askerin sahadaki uygulamasını tam uyumlu hale getirmek, hatta askerin bu yeteneğine başvurarak savaşı kazanmayı bilmek.

Etki Ajanlığı Yasası

Bu çağda, etki ajanlarına karşı önlem almak ve ülke yararına çalışanların eline mücadele etmek adına imkan vermek gibi konularda aksi düşünülebilir mi? Bu gerekli, ülke güvenliği açısından yerinde bir hamle. En azında caydırıcılık çok önemli. Ajanlar ve etki ajanları öyle cirit atmasınlar... Gerekli önlemleri ve bu kapsamda belli yasal düzenleme imkanlarını yaratalım. Her türlü tehdit var. Onları caydıralım, caydırıcı nitelikte ülkenin somut eylemleri olsun. Türkiye'de istihbarat hizmetleri 2014'dan itibaren iyi bir seyirle gelişiyor. İlk olarak operasyon yapma imkanı oldu. Kötü mü? Operasyonel İstihbarat gayet başarılı. Teröristler ve bölgemizdeki hasım ülkeler bunu görüyorlar, dikkatleri çekildi. Şimdi de bu tür ilave yasalar olsun isterim. Doğru adım! Elbette ben bu konuyu istihbarat açısından ele alacağım, uzmanlığım bu yönde. Hukuk konusu ayrı.

Yeni Üstünlük Mücadelesi ve Savunma Anlayışı

Temel konumuz silahlanma ve polemoloji olacak. Bu alanda yeni anlayışları irdeleyeceğiz. Genel savunma ve silahlanma politikalarına, büyük güçlerin aldıkları pozisyonlara, örnek olarak ABD'nin savunma yöntemine ve son olarak yeni üstünlük mücadelesi kavramlarına değineceğim. Bahsedeceğim yeni üstünlük mücadelesi terimleri neler? Oyun değiştiricilik, sistemlerin sistemi mimarisi, otonom kor sistemler, tam baskılama veya üstünlük kurma (dominasyon), bütün yönleriyle nüfuz etme (penetrasyon), istihbaratın penetrasyonu ve caydırıcılık için silahlanmak, olacak. Bunları neyle yapabilirsiniz? Bu makalede size ipuçlarını vermiş olacağım.

Otonom Orduların Tartışması

Teknoloji geliştikçe otonom sistemler cephede yerlerini alıyorlar. Kara, hava, siber-uzay, deniz, derin ve geniş cepheler... Bu konu başka ülkelerde hem askeri hem sivil, çeşitli uzmanlarca tartışılıyorken, Türkiye'de henüz o noktaya gelinemedi. Savaşın bilim ve sanatı yönüyle ben size özgün bir tartışma başlatmak isterim.

İsrail’in İran Saldırısı ve Polemolojik Analizi

19 Nisan gecesi İsrail, İran-İsfahan'daki bir askeri hedefi vurdu. Önce alınan bilgiler ve geliş yöntemleri doğru mu yanlış mı tartışıldı. Ancak, olağanüstü denebilecek türden yeni bir süreçle ilgilendiğimiz gayet açıktı. Ben sizlere bir askeri analiz yaparak, eldeki bilgileri de kullanmak suretiyle, bazı poüemolojik sonuçlar çıkarıp sunmak istiyorum.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme