fransada-siddet
Fransa’da Şiddet

Fransa’da Şiddet

24 Kasım 2018
Okuyucu

Fransa’da iki haftadır gösteriler gerçekleşiyor. Halk örgütlü bir şekilde sokakta. Bu Cumartesi Paris’in en gözde yeri Şanzelize’de 5 bin sarı ceket giymiş protestocu bir araya geldi ve gösterilerde bulundu. Polis müdahale etti. Göz yaşartıcı gaz kullanıldı. Gösterilerde 19 kişi yaralandı ve 18 kişi de tutuklandı. Protesto çatışmaya dönüştü. Bütün bunların sebebinin söylendiği gibi dizel yakıt fiyatlarındaki artış olduğu mu, yoksa başka bir şey mi var? İçişleri Bakanı Christophe Castaner protestocuları, aşırı sağcı Ulusal Ralli Partisi Marine Le Pen’in liderliğinden etkilenmekle suçladı.

Geçen haftaki gösteriler 2 bin değişik noktada, 280 bin katılımcıyla oldu ve toplam 2 kişi öldü, 600 yaralı var ve 50 kadar gösterici bir haftadır nezarette. Bu haftaki gösteriler 81 bin katılımcıyla Fransa’nın belli yerlerinde oldu: Paris, Lille, Lyon ve Bordeaux. Paris hariç diğerlerinde protestolar basit bir gösteri şeklindeydi. Ancak Paris’teki göstericilerin polis engellerini aşıp Fransa Devlet Başkanı’nın resmi ikametgahına doğru yönelmeleri işleri kızıştırdı. Burada 5 bin sarı ceketli gösterici polise karşı inatla hareket ettiler. Engellemelere karşılık veren göstericiler bu kez kendi barikatlarını kurmaya kalkıştılar. Ardından göstericiler Başkan Emanuel Macron’un istifasını ister şekilde protestolarını sürdürdüler. Polis su ve sonra gaz kullanmak zorunda kaldı.

Sarı ceket giymenin sebebi sadece görünür olmak mı? Başka bir anlamı daha var. Fransa’da sürücüler araçta arıza çıkınca bu ceketi giyerler, her araçta bu sarı fosforlu ceketten vardır. Demek ki mesaj şöyle: Yönetimde arıza var ve kanunlarına saygılı Fransızlar arızaya müdahale ediyor!

Görüldüğü kadarıyla göstericiler Afrikalı göçmenler veya başka zor şarttaki insanlar değil, iyi görünümlü Fransızlar. Böyle bir gösterici profili ortaya çıkınca merak etmeden geçilemiyor! Neden orta sınıf Fransızlar böyle belirgin şekilde sokağa çıktılar? Fransa’da bu tür protestolar partilerce veya sendikalarca düzenlenir. Bu durum İçişleri Bakanı’nın suçladığı tarafı işaret eder nitelikte. Peki ama bir ara Macron’u destekleyen Le Pen’in böyle şiddete başvuracak türden bir eylemi istemesi sıradan bir sebep midir?

BBC News’ten Lucy Williamson bu gösterilerin dizel yakıtın ötesindeki başka sebeplerle olduğunu yazdı. Göstericilerin sarı ceket giyerek görünür olmak istemeleri aslında öfkelerinin çok arttığının işareti. Öyleyse neye öfkelendiler? Lucy asıl sebebi, artan vergilere ve zorlaşan yaşam koşullarına bağlıyor. Çalışan ama karşılığını alamayan, vergi yükünden dolayı giderek sıkıntı çeken kesim…

İki haftadır devam eden gösterilerin sebebi hakkında değişik yorumlar yapılmakta. Hatta komplo teorisi üretenler de oluyor. Komplo teorisinden biri: Bir süredir Avrupa Ordusu düşüncesinde ısrarcı olan Macron’a ABD gizli servisi ders vermek istiyor. Olabilir mi?

Fransa’da gösterileri izlemeye devam edeceğiz. Eğer gidişat daha da kötüleşirse belki komplo teorileri de mümkünmüş diyeceğiz!..

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

avrupa-ordusu-dusuncesi-bir-firsat-mi
ÖNCEKİ YAZI

Avrupa Ordusu Düşüncesi Bir Fırsat mı?

kirimda-rusya-ukrayna-krizi
DİĞER YAZI

Kırım’da Rusya-Ukrayna Krizi

Güvenlik 'ın son yazıları

19 views

Yeni Üstünlük Mücadelesi ve Savunma Anlayışı

Temel konumuz silahlanma ve polemoloji olacak. Bu alanda yeni anlayışları irdeleyeceğiz. Genel savunma ve silahlanma politikalarına, büyük güçlerin aldıkları pozisyonlara, örnek olarak ABD'nin savunma yöntemine ve son olarak yeni üstünlük mücadelesi kavramlarına değineceğim. Bahsedeceğim yeni üstünlük mücadelesi terimleri neler? Oyun değiştiricilik, sistemlerin sistemi mimarisi, otonom kor sistemler, tam baskılama veya üstünlük kurma (dominasyon), bütün yönleriyle nüfuz etme (penetrasyon), istihbaratın penetrasyonu ve caydırıcılık için silahlanmak, olacak. Bunları neyle yapabilirsiniz? Bu makalede size ipuçlarını vermiş olacağım.
20 views

Otonom Orduların Tartışması

Teknoloji geliştikçe otonom sistemler cephede yerlerini alıyorlar. Kara, hava, siber-uzay, deniz, derin ve geniş cepheler... Bu konu başka ülkelerde hem askeri hem sivil, çeşitli uzmanlarca tartışılıyorken, Türkiye'de henüz o noktaya gelinemedi. Savaşın bilim ve sanatı yönüyle ben size özgün bir tartışma başlatmak isterim.
70 views

İsrail’in İran Saldırısı ve Polemolojik Analizi

19 Nisan gecesi İsrail, İran-İsfahan'daki bir askeri hedefi vurdu. Önce alınan bilgiler ve geliş yöntemleri doğru mu yanlış mı tartışıldı. Ancak, olağanüstü denebilecek türden yeni bir süreçle ilgilendiğimiz gayet açıktı. Ben sizlere bir askeri analiz yaparak, eldeki bilgileri de kullanmak suretiyle, bazı poüemolojik sonuçlar çıkarıp sunmak istiyorum.
101 views

İran Yine İsrail’e mi Çalıştı?

1 Nisan'da İsrail, İran'ın Şam elçiliğine saldırdı. 13 Nisan'da İran, İsrail'e günü-saati belli bir misilleme operasyonu yaptı, adı: Operation True Promise! 15 Nisan itibariyle durumu gözden geçirelim.
160 views

Birisi

Moskova’daki Crocus City Hall terör saldırısı konusunu analiz edelim. Ama önce bugünlere nasıl geldik, bir bakalım. Sonuçta aradığımız birisi var! Kim bu birisi? Hani öndekileri görüyoruz, yakalandılar da. Ama bu tür küresel etkisi olan ciddi konularda, Rusya gibi bir ülkeye terör saldırısı yapılarak, asıl ne amaç güdülüyor olabilir, bunu anlamaya çalışalım.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme