NATO Soğuk Savaş Pozisyonuna Geçti

29 Haziran 2022
Okuyucu

Bugün NATO, Yeni Stratejik Konsepti (2030) kabul etti. Dün bu yeni stratejinin başlıklarını sosyal medyadan vermiştim. Hatta bu sabah yayımladığım Madrid’de Dörtlü Zirve ve Üçlü Mutabakat başlıklı yazı içinde de yazdım. Değişen başlık yok, haliyle detaylar var. Yine bugün zirve sonrası Genel Sekreter Stoltenberg basın mensuplarının karşısına çıktı ve açıklamalarını yaptı. Strateji belgesi elime ulaşınca tekrar tahlil ederim. Bu haliyle bazı kritik hususlara değineceğim. Şu kadarını söylemeliyim, durum çok kritik! Neden mi?

Tarafların sözlerine iyi bakın, bu tür meydan okumalar çok kritiktir. “Bugün dünya 1947 sonrası duruma dönüş yapıyor,” şeklinde düşünsek, yersiz olmaz. Alınan tedbirlere bakılırsa zaten NATO, Soğuk Savaş zamanındaki uygulamalara dönüyor.

Hatırlatayım, yaklaşık bir yıl önce, henüz Ukrayna-Rusya Savaşı başlamamıştı, Soğuk ve Sıcak başlıklı bir yazımda enteresan gelişmeleri yaşamımdan örneklerle size aktarmıştım. Elbette bu yazıdaki konu savaş idi. Zaman ne de çabuk geçiyor, değil mi? Bir yılda neler gördük, neler!.. Önce başlayacak bir savaşın biçimini tarif ettim. Savaş Şubat 2022’de başladı; sonra nasıl geliştiğini açıklıyorum, analizler yapıyorum. Ayrıca okurlarım hatırlarlar, “Asıl savaş Ukrayna değil, ABD ve Rusya arasındadır ve ABD, Tam Spektrumlu Savaş tarzını uyguluyor,” dedim hep. Karşı çıkanlar çok oldu. “Buz gibi bu Rusya’nın Ukrayna’yı işgali,” dendi. Ben tersini söylemedim ki, sadece daha geniş pencereden baktım: “ABD, 2014 Kırım işgalinden bu yana hazırlanıyor,” dedim. ABD, yöntem belirledi, ne yapacağına karar verdi, hazırlıklar yapıyordu ki araya Donald Trump iktidarı girdi. Sonra Joe Biden ve Mart 2020’de Cenevre Putin ile Biden görüşmesi… Okuyun neler yazdım o gün bu gün…

Bugün hangi noktaya geldik? Rusya NATO’yu, NATO ise Rusya’yı düşman ilan etti. İlişkilerin güçlenme umudu ve 2010 dönemi çoktan kapandı!

Bugün NATO’nun Yeni Strateji belgesinde yer alıyor, Stoltenberg şöyle söyledi: “Stratejik tehlike ve rekabet arttı. Yeni stratejik konsept kabul edildi… Rusya, en büyük ve doğrudan tehdit. Çin çıkarlarımızı ve değerlerimizi tehdit ediyor. NATO Doğu kanadı güçlendirilecek. Siber, terör ve hibrit tehditlere göre önlemler alınacak. Soğuk Savaş’tan sonra NATO üyelerinin spesifik planları birlikleri olacak…”

Evet, durum gayet gergindir. Hem küresel etkisi giderek artıyor. Burada hepimizin en az 2050’lere kadar günlük hayatını bir şekilde bağlayacak bir savaş halinden bahsediyorum. Öyleyse sadece bir strateji belgesi değil artık, fiili süreçleri kapsıyor, aksiyon alınıyor ve işte bu ciddiyetle tartalım olup biteni.

Bu gelişmelerin anlamı ne? NATO, Finlandiya, İsveç ve fiilen Ukrayna bölgesinde genişliyor. Rusya ise bu genişlemeyi “varoluşsal tehdit” anlayışıyla red ediyor ve karşı hazırlık içerisindedir. NATO ne yapıyor? Doğu sınırını tahkim ediyor ve harbe hazırlığını artırıyor.

NATO, Soğuk Savaş zamanı usul ve planlama süreçlerine resmen döndü, yeni pozisyonunu belirledi. NATO, harbe hazırlık seviyesini güçlendiriyor. Bugün NATO’nun karşısında SSCB yok, fakat fiilen Batı’nın çıkarlarına ve değerlerine savaş açmış bir Rusya Federasyonu var.

Bu yeni bir durumdur, bir NATO-Rusya çatışması için uygun bir ortamdır veya nükleer sınamaya dönüşmesi de beklenebilir. Elbette bu bir felaket senaryosudur, bunun bilincinde olarak işaret ediyorum. Bu konuyu işlememin nedeni Stratejik (2030) belgesinde vurgu ile yeralmasıdır. Nükleer tehdit senaryosu milyonda bir ihtimal bile olsa hesaba katılması gereken bir noktadır ve karar anı saliselerle sınırlıdır; buna göre hazırlıklar yapılır. Nükleer savaşın sistematiği konvansiyonel savaştan farklıdır. Konvansiyonel savaştan tırmanma hat safhaya gelindiğinde nükleer sınama safhasına geçer.

O halde önce NATO’nun bize açıklanan kısmıyla Konvansiyonel Tehditlere Göre Planlama Faaliyetleri başlığına bakalım.

Stoltenberg, hazırlanacak spesifik planlardan söz etti. Her özel durum için bir NATO planının olması ne demek? Burada, Brüksel karargahından aşağıya doğru, icracı ülke ve birliğe kadar bir prosedür ve planlama faaliyetinden bahsediliyor. Plan yapmakla da kalmıyor, gerekli intikaller, eğitim ve tatbikatlar yapılıyor, harbe hazırlık seviyeleri artırılıyor.

NATO açısından bu nasıl bir şey, neler olacak? 1) Her ülkede NATO’ya tahsisli birlikler; 2) Her ülkede ve bölgede müşterek görev kuvvetleri ve özel harekat birlikleri ile bunların karargahları; 3) Özel olarak NATO’nun Doğu kanadında 8 Tugaylık ani müdahale birlikleri, Avrupa’da 300.000’in üstünde asker; 4) Lojistik, komuta-kontrol, muhabere, usul ve sistemleri, bunlara göre altyapılar, havada, denizde, karada, sürekli ve gerçek zamanlı faaliyet gösteren ve buna seferber edilen platformları; 5) Siber, terör ve hibrit savaş usullerine göre merkezler; olacak. 6) Eğer bu sıraladıklarımdan mevcut ise bunlar yeniden tertip edilecek. 7) Halen savaşın sürdüğü Ukrayna’ya daha fazla destek sağlanacak. 8) Sınırlara savunma ve hava savunma sistemleri yerleştirilecek. 9) Sürekli eğitim, tatbikat, denetleme, planlama toplantıları yapılacak. 10) Bütün bunlar için sürekli istihbarat paylaşım platformları işletilecektir.

Bütün bunlar zamanının icabıyla Soğuk Savaş zamanında var idi; bugün de olacak!

Neticede NATO bir savunma paktıdır ve caydırıcılığı esas alır. Caydırmak sınırının bir savaş sınırına dönüşmemesi dileğiyle…

NOT: Fikri mülkiyet hakları gereği bu bilgileri referans vererek kullanabilirsiniz.

Gürsel Tokmakoğlu

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

ÖNCEKİ YAZI

Orta Doğu’da Yeni Savunma İttifakı – MEAD

DİĞER YAZI

Ukrayna-Rusya Savaşının Durum Değerlendirmesi (G130)

Güvenlik 'ın son yazıları

89 views

Küresel Silahlanma Tartışmaları

Her ülke silahlanıyor? Bu silahlanmanın caydırıcılık amacıyla yapılıyor olması bize neyi açıklar? Asıl konu egemenlik mi, küresel mücadele içinde daha fazla güçlü olabilmek mi? Bilinmedik şeylerden mi bahsediliyor? Bu soruları cevaplandıracağız. Ayrıca Macron ve Putin neler söyledi, değerlendireceğiz. Bu şekilde, asıl ilgilendiğimiz olgular ve temel düşünceler olacaktır.
84 views

Milli Güvenlik Siyaseti

Türkiye daima kazanan ve gelişen olmak zorundadır, başka türlü düşünülemez! Milli Güvenlik Siyaset Belgesi (Kırmızı Kitap) gibi dokümanların kendi gücü için geri planda çok çalışılmalı, fikri altyapısı ve anlayışı özgün ve tutarlı olmalıdır. Ama önemlisi; bunun uygulanmasında herkesin, her kurumun, her şirketin, inanarak, gösterilen hedefleri elde etmek amacıyla, bütünlük halinde ve bu bağlamda tek yolda yürümesi gerekmektedir. Bu, "devlet disiplini" konu ve kapsamını aşan bir yaklaşımdır, ülkece disiplinli olmayı gerektirmektedir. Eğer ülkece disiplinliysek hak edilen gelişmenin yolunda oluruz! Siyasetin kendisi, entelektüel yaklaşımlar veya iş dünyası bizi yolumuzdan alıkoymamalıdır. Bu çok hassas bir konudur.
78 views

Küresel Stratejik Savunma 

Bu makalede, küresel savunma ve küresel strateji, savunma sanayiine olan ihtiyaç, bununla refah ve güvenlik yönleriyle kazanılacak avantaj, stratejik plan ve proje konuları ve KAAN projesinin değeri ortaya konacaktır. ABD, Rusya, Birleşik Krallık ve Türkiye örnekleri üzerinde duracağım.
110 views

Ukrayna-Rusya Savaşı ve Geleceği

İkinci yılı dolan, üçüncü yılının da hızlıca geçeceği öngörülen, hemen herkesi ilgilendiren önemli bir savaşı değerlendiriyorum. Bugünden yarına bakılırsa, gelişmeler Ukrayna aleyhine gibiyken, acaba ne yapılırsa durumda önemli bir değişiklik yaratılabilir? Yoksa bugünkü muğlaklık devam mı edecek? Cephede ve stratejik alandaki sorunlar nasıl gelişiyor? Putin, satranç hamlelerini ustaca yapabiliyor mu?
126 views

Dersimiz Terörle Mücadele

Yerel seçimlerin arefesinde medyada uzmanlar arasında ve entelektüel seviyede ilginç tartışmalar oluyor ve ben bunlara bakarak, bugün bile terörle mücadeleyi anlamayanlar var, diyorum. Nasıl mı? Bunu anlatacağım. Ama daha önemlisi, en azından son kez olsun isterim, teröristlerin yöntemlerini, siyaset yapma biçimlerini, sistemli istismarın durumunu, Gri Bölge Operasyonlarını, Hibrit Savaşı ve Asimetrik Savaşı açıklayacağım.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme