Bize Bayram Gerekli

13 Mayıs 2021
Okuyucu

Bize bayram gerekli; insanız, sosyaliz, hak ediyoruz. Bir şey açıklamama bile gerek yok değil mi? Anladınız sanırım, katılıyorsunuz bu fikrime… Hem bu bayramı çağıran ifadem sadece kapı komşumla, ülkemle de sınırılı değil, insanız ya, insanlık olarak bana katılıyorsunuz, öyle değil mi? Sizinle duygularımı paylaşmak istedim bu bayram sabahı, uzakta kıpırdayan denize bakarken, dostlarla ancak telefonda birbirimizi kutlarken.

Yeni olaylarla, şoklarla, krizlerle, duygularla ve düşüncelerle tanışırken, birden o bildiğim bayramı hatırlıyorum ve evet, bize gerçekten bayram gerekli diyorum, sizce de öyle değil mi?

Sebep dini, etnik, kültürel olsun veya olmasın, insanız ya, bize bayram gerekli. Hele son dönemlerin bu karanlık, zevksiz, ruhsuz, insanı insandan, insanı doğadan, şu denizden, ormandan, hatta güneşten koparan ruhsuz atmosferde, birden haykırasım geliyor: Bize bayram gerekli!

Ne zaman başladı, meçhul diyelim, ama belli ritüellerle hemen her insan topluluğunun olduğu yerde kutlama, şölen, bayram var ya, bu yeterli, insanız çünkü. Atalarımız ne de güzel düşünmüşler diyeceğim ama tam olarak bu da değil; onlar hak olan bir toplu ve anlamlı davranışın gereğini yerine getirmişler, bayram yapmanın öneminin ve bilincinin idrakiyle, sebep her neyse, sonuçta bu bayram kutlaması olmalı demişler.

Savaşlar var; ama yine insanın kötü tarafından ve yanlışlıklarından kaynaklı, istemediğimiz işler bunlar. Hak edilen, yakışan, doğru olan bayram kutlaması ve coşkusu varken, neden bu savaş?

Biyolojik savaş bile dediler koronavirüse de her neyse… Sonuçta pandemiden kapandık eve. Küreselleşme gereklidir, dedi bazı burnu büyükler. Belki öyledir ama ben de diyorum ki, bize asıl bayram gerekli. Şu pandemiden kurtulalım bir daha bayram yapalım dostlar, olur mu?

İklimler şaşırdı dediler, ama insandan kaynaklı elbette. Küresel ısınma var, küreselleşme gereklidir, dedi bazı çok bilenler. Belki öyledir ama ben de diyorum ki, bize asıl bayram gerekli. Dünyamızı kurtarmaktan bahsediyoruz, ne kadar hazin! Vahşileşmiş insanın tarafını bir törpüleyelim ilk, sonra, işte kurtardık gezegenimizi der, bir büyük bayram yaparız ki, hem bütün insanlık ele ele verir!

Konuşurken ağzından köpük saçan, dolarları görünce göz bebekleri büyüyen, salyalı, kibirli elitlerin ve onları savunan politik düzenin temsilcilerinin hışmına uğradı çocuklarımız, gelecek kuşaklarımız, ellerinden almamız şart! Bir kurtaralım gelecek kuşaklarımızı, şölene davetlisiniz ey insanlık, hep birlikte coşalım, öyleyse bize bir büyük bayram daha gerekli.

Demokrasi, özgürlük diyor politikacılar, iyi de hem sömürüyorsunuz insafsızca hem de akıl veriyorsunuz. Bu ne haksızlık! Sen bırak bizi bize, buluruz yolumuzu başlangıç karanlık olsa bile; çünkü insanız biz! Kendini matah zanneden güçlü aymazlardan kurtulalım ilk yapacağım göbek atmak, şak şak, şehir meydanında, davul zurnayla… Bize bayram gerekli, halay çekmek, el çırpmak, şarkılar, türküler eşliğinde. Haydi sazlar çalsın dostlar, kutlamamız var, diyeceğiz o zamanda.

Onlar birer bariyer ama ben ideolojilerden ve düşünsel kurgulardan, yapay algılardan korkmuyorum; güçlü bir aklım, idrakim, tavrım var, bu yeterli bana. Her dönemde bir çok bilmiş çıkıp bizi bir yöne sürmek istiyor, bu ne böyle! Gerekli olan akıl bu değil dostlar, bizi bize bıraksınlar yeterli. Bir biz olalım o zaman bayramlar bize yeterli.

Her şey bir yana, dertler, tasalar orada dursun; en saf bakışla diyorum ki, insanız işte, bize bayram gerekli…

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

ÖNCEKİ YAZI

Epizodik ve Semantik

DİĞER YAZI

İnsan Kaynaklı Kaos

Kültür 'ın son yazıları

304 views

Eleştiriler

Sizlere günümüzün iyi algılanması gerektiği bağlamında, özellikle bizi ilgilendiren yönleriyle, sosyal bilimler ve dış politikaya dair bazı eleştirilerimi aktaracağım. Dünya hızla değişiyor, güç dengeleri bildiğimiz biçimden oldukça farklılaştı, eğer bunlara ait kavramlara ve anlayışlara vakıf olamıyorsak, konuşuruz ama aslında başka bir şey anlatırız.
303 views

Devrim

Bize devrimin ne tarafı kaldı? Diyeceksiniz ki hangi devrimin? Açıklayacağım. En başta şöyle sloganik işaret edeyim: Devrimden değil, sapkınlardan ve geç kalmışlıktan kork!
461 views

Generalist

Ülkeler ve dünyamız için iyi bilinmesi gereken bir konuyu işleyeceğim, generalist olmak. Buna karşılık gelen bir sözcük aradım bulamadım, yine de ben genele yetkin diyeceğim. Genele yetkin kimseler kimler, örnekleri neler? Uluslararası İlişkiler, Ekonomi ve Askerlik sahalarında örnekler vereceğim, neden gerekli, bunu açıklayacağım.
447 views

ENTELEKTÜEL SORUNSALI

Temelde insanın doğası, zamanın getirdikleri ve sürekli gelişen küresel zorluklar var. Bunun üzerine her alanda tereddüt uyandıran değişik adımlar ve gerçek bir hedef. Sözü edilen şu, kalkınmak! Eğer artık kalkınmışlar sınıfında olmak istiyorsanız!.. Gerçekten istiyor musunuz? İşe bu emelin ne denli büyük bir mücadeleyi gerektirdiğinin farkında olmakla başlanmalı. İşte tam da bu noktada, düşünsel içerikli bir açıklamam olacak. 
1.9K views

Sıradan ve Mükemmel

Bu makalede sizlere insan zihni içerisindeki tarif veya algı ile gerçeğe ilişkin olanın farkını açıklayacağım. Ele alacağım temalar sıradancılık, mükemmelcilik ve gerçeklik ötesi hakkındadır. Başta soralım, karşılaştığınız şey gerçek mi, yoksa gerçek ötesi mi?
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme