yeni-yil-yazisi
Yeni Yıl Yazısı

Yeni Yıl Yazısı

18 Aralık 2013

Linkedin’de takip ettiklerimin 2014 için temennilerini okudum. Richard Branson, 2014’ün yatırım yılı olmasını istiyor. Deepak Chopra, kendi biyolojinizi kendiniz tayin edin diyor, zor bir iş öneriyor ve genetik mutasyonla huzurlu insan yaratılabileceğini düşünüyor. Tim Williams, ekonomik bir yaklaşımla, satmayı durdur, pazarla demiş; biraz teknik… Aynı yaklaşımla, Andrew Zolli, bankaların yapılandırılmasını arzu ediyor, sanırım Türkiye’den ders almalılar. Dünya Bankası Başkanı Jim Kim, toplum-insan için yatırım yapılmasını öneriyor, bu iyi! Birleşmiş Milletler’den Ban Ki Moon, iklim değişikliğinden bir hayli endişeli, ben de öyle düşünüyorum ve hatta hepimiz için çok önemli bir sorumluluk konusu! Jeff Selingro, ne kadar çok harcadığımızla değil, ne kadar bildiğimizle ilgili temel bir kıstas sunuyor. Francisco D’Souza, rahatsızlık hakkında yer gösteriyor, sanırım mevcut yerimizi korumamızı öğütlüyor. Jordy Leiser, yazdığı kitabı pazarlarcasına, kendi oyun topumuzu elimizde tutmamızı ve onu oyun topu yapmamızı öğütlüyor.

Ben de düşündüm. Sadece 2014 için değil, yaşamın tümü için bir temennide bulundum: İnşallah muttaki olurum!

Çok şey demeyeceğim. Bu Batı alemi sürekli hedef koyuyor. Belki de doğrusu budur. Hedef, temenni, yönelim, arzu, istek, irade… Öyleyse ben de irademi takvadan yana kullanmak istedim. Bunu haber vereyim dedim.

Ha, siz mi? Siz bileceksiniz!.. Yaşamın koridorlarında her ne noktadaysanız, neyin eksikliğini daha çok çekiyorsanız; haliyle ona göre bir temenniniz olacaktır. Belki sattığınız fikrin veya ürünün yaygınlaşması için dünyayı bir pazar olarak göreceksiniz. Belki piyasaya girip yerleşmeyi, kök salmayı, sürekli sizin topunuzun oyunda kalmasını isteyeceksiniz. Çünkü insan nefsi bunu ister.

Yukarıda isimlerini ve temennilerini saydıklarımın içinden, bir muttaki öğrencisi olarak, Jim Kim ve Ban Ki Moon’un söylediklerine tekrar dikkat çekmek istiyorum: Ne insanı ezelim, ne de doğayı tahrip edelim, varsa yanlışımız dönelim, varsa imkanımız, onaracak yollar üzerine biraz zahmete girelim…

Sizin de temennilerinizi duymak isterim. Esenlik içinde, biz ‘hidayet’ de deriz, Mr. Chopra ise ‘nirvana’ der, her nasıl isterseniz, size uygun bir yaşam dilerim.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

yararli-dostluk
ÖNCEKİ YAZI

Ebedi Dostluk

kuresellesme-yolundaki-yonetsel-tartismalar
DİĞER YAZI

Küresel Düzen Yolundaki Yönetsel Tartışmalar

Kültür 'ın son yazıları

Eleştiriler

Sizlere günümüzün iyi algılanması gerektiği bağlamında, özellikle bizi ilgilendiren yönleriyle, sosyal bilimler ve dış politikaya dair bazı eleştirilerimi aktaracağım. Dünya hızla değişiyor, güç dengeleri bildiğimiz biçimden oldukça farklılaştı, eğer bunlara ait kavramlara ve anlayışlara vakıf olamıyorsak, konuşuruz ama aslında başka bir şey anlatırız.

Devrim

Bize devrimin ne tarafı kaldı? Diyeceksiniz ki hangi devrimin? Açıklayacağım. En başta şöyle sloganik işaret edeyim: Devrimden değil, sapkınlardan ve geç kalmışlıktan kork!

Generalist

Ülkeler ve dünyamız için iyi bilinmesi gereken bir konuyu işleyeceğim, generalist olmak. Buna karşılık gelen bir sözcük aradım bulamadım, yine de ben genele yetkin diyeceğim. Genele yetkin kimseler kimler, örnekleri neler? Uluslararası İlişkiler, Ekonomi ve Askerlik sahalarında örnekler vereceğim, neden gerekli, bunu açıklayacağım.

ENTELEKTÜEL SORUNSALI

Temelde insanın doğası, zamanın getirdikleri ve sürekli gelişen küresel zorluklar var. Bunun üzerine her alanda tereddüt uyandıran değişik adımlar ve gerçek bir hedef. Sözü edilen şu, kalkınmak! Eğer artık kalkınmışlar sınıfında olmak istiyorsanız!.. Gerçekten istiyor musunuz? İşe bu emelin ne denli büyük bir mücadeleyi gerektirdiğinin farkında olmakla başlanmalı. İşte tam da bu noktada, düşünsel içerikli bir açıklamam olacak. 

Sıradan ve Mükemmel

Bu makalede sizlere insan zihni içerisindeki tarif veya algı ile gerçeğe ilişkin olanın farkını açıklayacağım. Ele alacağım temalar sıradancılık, mükemmelcilik ve gerçeklik ötesi hakkındadır. Başta soralım, karşılaştığınız şey gerçek mi, yoksa gerçek ötesi mi?
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme