abd-ve-k-kore-gerilimi
ABD ve K. Kore Gerilimi

ABD ve K. Kore Gerilimi

10 Ağustos 2017
Okuyucu

ABD ve Kuzey Kore savaşın eşiğinde mi? Neden bugün bir kriz havası estirildi, yarın ne olacak?

Uzun zamandır Donald Trump yönetime geçtikten sonra ABD’nin dünyada dikkatleri Pasifik’e doğru çekeceğini yazdım. Savaş Geldi Çattı demiştim. Hatta 2017 yılına girerken dünyada yaşanacaklara bu bağlamda dikkat çektim. Öte yanda dünyadaki silahlanma eğiliminin Pasifik’te olduğuna işaret ettim. Demek ki bugün dünden görünüyordu…

Geçen günlerin toplamına bakarsak, K. Kore ve ABD arasındaki sorun, küresel politika, güvenlik ve ekonomik çarklarıyla dönmeye başladı. Bu alanlarda daha fazla hassasiyetler olacak. Suni krizlerin yaratılmasından tutun, yeni para basıp piyasaya sürülmesine varana dek çeşitli uygulamalar olacak. Belki küresel finans darlığının aşılmasına meşruiyet hazırlayıcı, ateşle oynamak dahil, belli senaryolar uygulamaya konacak.

Anlaşıldığı üzere K. Kore Ağustos 2017 ortalarında Pasifik’teki ABD adası Guam’a yakın deniz üzerindeki boş bir mevkie füze denemesi yapacak. Pasifik’te boş yer mi yok? K. Kore’nin atacağı füze Guam’a ulaşmadan önce G. Kore ve Japon hava sahalarını katedecek. ABD, Guam’ın karasuları olan bu füzelerin düşeceği noktayı kendisine saldırı olarak kabul etti. Belki de ABD kendi füze savunma silahlarını deneyecek. Sonra kriz daha da tırmanacak…

Trum’ın bu füze denemesini kendilerine saldırı kabul edeceklerini ifade etmesine paralel olarak dünya medyası bu konuya eğildi. En ciddi yazılardan birisi Coincil on Foreign Relations’ta yayımlandı.[1] Burada ifade edildiği üzere, halen ABD ile K. Kore II. Dünya Savaşı’ndan bugüne bir barış anlaşması imzalamamışlar. Anlaşıldığı üzere bu iki ülke ateşkes halindeler, ama savaş halleri devam ediyor.

K. Kore konusu ilginçtir. Süslü elbiselerle Diktatör Kim Jong-un’un sağında solunda generaller geziniyor. Diktatörü inançları gereği neredeyse tanrı gibi seviyorlar ve ona bağlılar. Halkının bir kısmı güneyde yaşayanlarla akraba… Ne yapmaya çalışıyor olabilirler? ABD’ye savaş açmanın bir aptallık olacağını değerlendiriyordur herhalde. Değilse birileri aklına mı giriyor? Hiçbir biçimde kazanç sağlayamayacağı bir oyunu neden oynasın ki? Garip değil mi?

Her konuda olduğu gibi Pasifik’teki sorunun da tümüne bakmak gerektiğine inananlardanım. Eğer böyle bütüncül bakılırsa K. Kore meselesinin bugüne kadar neden bu hale getirildiği de iyi anlaşılmış olacaktır.

Pasifik’te neler var? Çin ticareti ve ticaret yollarının kontrolü var. Çin’in ulusal talepleri olduğunu iddia ettikleri Tayvan’ın ilhakı var. Japonya, Tayvan ve Güney Kore’nin II. Dünya Savaşı sonrası güvenlikleri için belli şartlar var ve ABD tarafından buralarda meşru askeri güçlerinin bulunması konuları var.

ABD, Çin ve Hindistan’ın 2030’li yıllardaki yükselen gücünü daha şimdiden belli bir seviyede kontrol etmek isteyecektir. Hatta Rusya’nın da Pasifik ve Asya’daki bu iki dev ülke ile işbirliği ettiğini düşünürsek çıkarların Ortadoğu’dan çok Pasifikte çatıştığı daha iyi anlaşılacaktır. Bundan dolayı küresel Ortadoğu meseleleri Pasifik’in gölgesinde kalabilecektir.

Şunu unutmamak gerekir, bugün deklare edilen kriz konuları henüz başlangıçtır. Yarın daha çok karmaşık gündemlerle karşı karşıya olacağız.

[1] https://www.cfr.org/backgrounder/north-koreas-military-capabilities

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

abd-rusya-gerilimi-ve-turkiye
ÖNCEKİ YAZI

ABD-Rusya Gerilimi ve Türkiye

bagimsiz-kurt-devletine-destekler-ve-dusundurdukleri
DİĞER YAZI

Bağımsız Kürt Devletine Destekler ve Düşündürdükleri

Politika 'ın son yazıları

54 views

Yapay ve Doğal

Size analitik bir yöntemle, halen Ortadoğu'daki onca yapaylığa ve yürütülen negatif amaçlı algıya rağmen, Türkiye'nin ne denli doğallık içinde ve istikrar amaçlı politika yürüttüğünü açıklayacağım. ABD ve Rusya gibi büyük güçlerin yanısıra, bölgede İran ve İsrail arasında yaşananları kavramsal boyutta irdeleyeceğim. Analizin her bir basamağında belirginleşen kuralları açıklayacağım.
98 views

İsrail, İran ve Gazze

Genel bir değerlendirme yapalım, çünkü İsrail, 7 Ekim saldırısından 6 ay geçti ve "bugün Gazze'de üçüncü aşamaya geçtik" dedi. Bu ne demektir, bölgede başka ne gibi gelişebilir olabilir, hepsini inceleyelim.
73 views

Modern Rekabet

Burada modern rekabetin küreselleşmesi öyküsünü kendi içindeki kavramlarını tartışarak, Rusya ve Çin örnekleri üzerinden otoriter yönetimlerin eleştirisini yaparak açıklayacağım. Kavramsal olarak "modern rekabet" anlayışını bu şekilde açıklama imkanı bulacağım. Sonlara doğru kapitalizmin yozlaşmasını açıklayacağım. Bu kısımda da Anglo-Sakson yapıyı ve Kıta Avrupa'sını işaret edeceğim. Burada anlaşılması gereken şu olacak: Demokrasi ve insanlığın gelişimi kimsenin insafına kalmamalı, rekabetin yapılma amacı değer üretmek esaslı olmalı.
68 views

Seçimler ve Beka

31 Mart Yerel Seçimleri gerçekleştirildi ve Türk demokrasisi kazandı diyoruz. Ben ise size bu seçimleri örnekleyerek bir "beka seçimi" ne demek oluyor, bunu açıklayacağım. Buradan hareketle yapılması gerekenleri de gözden geçirmiş olacağım.
92 views

Politikada Gri Kavramlar

Size politika amaçlı yapılan propaganda konusu içinde yer alan kavramsal bir temayı sunuyorum, grilik. Gri kavramların dış ve iç politika yansımalarına bakacağım. Özellikle ABD dış politikasında kendi çıkarına yaklaşımlar sergilemesi neticesinde görülen gri kavramlar konusunu işleyeceğim. Buna örnek olarak Filistin-İsrail, terörle mücadele, sözde soykırım tasarısı gibi konular da yer alacak.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme