Blinken ve Lavrov Görüşmesi

21 Ocak 2022
Okuyucu

Ukrayna meselesini takip ediyoruz. Bugün ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Rusya’nın tecrübeli Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov arasındaki Cenevre görüşmesi gerçekleşti. Peşinden önce Lavrov, sora Blinken ayrı ayrı basın toplantıları yaptılar. Biz de sıcağı sıcağına bu konuyu gizden geçirelim ve sonra kullanabilecek şekilde not edelim.

Önce Lavrov değerlendirelim. Lavrov, ABD’nin söz verdiğini ve önümüzdeki hafta Rusya’ya verilecek yazılı güvenceleri görmek istediklerini, daha sonra ne yapacaklarına karar vereceklerini ifade etti. Avrupa’nın güvenliği konusunun Ukrayna’ya indirgenmemesini ifade etmektedir. ABD ve NATO üyesi komşu ülkeleri gereksiz histeriye kapılmalarından dolayı uyardıklarını dile getirdi. ABD ve NATO ülkelerinin Ukrayna’ya silah vermesini gerçek husus olarak nitelemektedir. Lavrov, Normandiya-Minsk Dörtlüsü olarak Ukrayna sorununu çözebileceklerine inanmaktadır.

Rusya’nın önemsedikleri: 1) Önce küresel açıdan ABD ve Rusya arasında nüfuz alanları ve Avrupa’nın güvenliği konularını tartışmak gerekiyor. 2) Rusya, Ukrayna’yı kendi nüfuz alanı görmektedir. Eğer başka nüfuz alanları gündeme getirilirse pazarlık yapmak istemektedir. (Bu manada Kazakistan konusu Lavrov tarafından dile getirildi.) 3)Rusya, NATO içinde Avrupa ile ABD’nin yaklaşımlarının değişmesinden yanadır, buna çaba sarf etmektedir.

Blinken’in ifadelerini değerlendirelim. Rusya’nın askerini çekmesi gerektiği işaret edilmiş, bundan sonra gerilimin azaltılabileceği gündeme gelebilecektir. Blinken, Rusya’nın sadece bölgeye asker yığmadığını ve tatbikatlar yapmadığını, aynı zamanda Ukrayna içinde yönetimi değiştirmek adına eylemlerde bulunduğu söyledi. Bilinken için temel şart askeri müdahale olmamasıdır. Lavrov’a Rusya’nın niyeti ne diye sorduğunu ifade etmiştir. Aslında bu bir soru değil, Rusya’nın bu niyeti (Rusya’nın niyeti Kırım’ın ilhakının tanınması, Ukrayna’nın kendi nüfuzuyla hareket eden bir ülke olmaya devam etmesidir) terk etmesi gerektiğinin ifadesidir. Bu cevabı beklediği halde Blinken haliyle alamamıştır. Halen Ukrayna’nın NATO üyesi olmadığından 5. Md. işletilemeyecek, bu söylendi. Ancak biliniyor ki halen NATO kapsamında bütün irtibatlar düzenlendi. İstense başka formüllerle NATO’nun desteği bölgeye aktif savunma dahil her bakımdan gelebilir. Blinken Ukrayna’ya 650 milyon dolarlık yardıma devam ettiklerini açıkladı. (Bilindiği gibi 2014’ten bu yana Ukrayna’ya yardımlar 6.2 milyar dolar civarındadır.) Blinken’in en dikkatini çeken ifadesi; Lavrov’un sanki bu siyasi değil de bir iş görüşmesi gibi hareket etti, ifadesi oldu. Nüfuz alanları için aldım-verdim bahsi bu cümleden tarihe geçecek mahiyettedir. Blinken şu rakamları verdi: 2014’te Ukrayna’da Rusya’yı tercih yüzde 70’lerdeyken bugün yüzde 25’lerde; NATO’ya girmeyi isteme oranı 2014’te yüzde 25 iken bugün yüzde 60 olduğu.

Blinken’e İran’ın nükleer anlaşması konusu soruldu. Bu konuda da ilerlemek için şartlar ileri sürülmektedir.

ABD’nin önemsedikleri: 1) ABD’nin görüşmelerde Ukrayna olmazsa olmaz parolası devam ediyor. Ukrayna halkının kendi geleceğini tayin etme hakkına sahip olduğu savunulmaktadır. 2) Ukrayna kendi rızasıyla NATO’ya ve Avrupa Birliği’ne girmelidir. 3) Rusya çeşitli tedbirlerle caydırılmalı ve bu fiili halden vaz geçirilmelidir.

Yol haritası: Haftaya ABD, Avrupa ile alakalı bir yazılı güvence verecek. Rusya değerlendirecek. Diplomasiye, diyaloğa devam edilmesi kararlaştırılırsa kimler ne çerçeve bir araya gelecek, bu belirlenecek. Halen bir Putin ve Biden görüşme ihtimali düşüktür.

Risk nedir? Provokasyon ihtimaline karşı tüm taraflar dikkatli olmalıdırlar.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

ÖNCEKİ YAZI

Vizyon, Strateji ve Politika

DİĞER YAZI

Geostrategy, Alliance and Determination

Politika 'ın son yazıları

30 views

Amerika’da Gazze Protestoları

Gazze'deki yaşanan zalimce olayların gerçekliği ve Batılı politikacıların ikiyüzlü uygulamaları bugün Amerika'da tartışılıyor ve protesto ediliyor. Yarın bu protestolar Avrupa'da da yaygınlaşabilir. Öyleyse diyebiliriz: Gazze sınırlarını aştı!
39 views

Irak’ta Aydınlık Dönemin Başlangıcı

Türkiye, Bağdat'ta Irak ile tarihi bir süreci başlattı, atılan imzalar var, geliştirilen yeni stratejiyle birlikte yapılacak işler var. Bunlar ekonomiden, kültürden, güvenliğe uzanan işler. En önemlisi, inanmışlık, güven ve umut ışığı!..
52 views

Filistin-İsrail Politikası Hakkında

Ortadoğu'da, ABD'nin "kontrol bende" dediği bir ortamda, İsrail'in şımarıklıkları ve İran'ın anlamsız çabaları sürerken, Filistin konusunda nasıl ilerleme sağlanabilir? Bu dramatik konuyu aktörleri belirterek gözden geçirelim.
56 views

Stratejik Algı Yönetimi

Strateji ile algı yönetimi bahislerini, canlı örnek olduğu nedenle, Ortadoğu, ABD ve İsrail ile açıklayacağım. Buradaki amacım yaşamda ve çıkarları elde etmede dilin ve yaratılan algının kullanılmasının ne kadar etkili olduğunu göstermektir. Evet, temel olarak bu bir iletişim konusu olsa da görüldüğü üzere, ülkelerin mücadeleleri ve savaşların nedeni dahi olabilmektedir.
86 views

Yapay ve Doğal

Size analitik bir yöntemle, halen Ortadoğu'daki onca yapaylığa ve yürütülen negatif amaçlı algıya rağmen, Türkiye'nin ne denli doğallık içinde ve istikrar amaçlı politika yürüttüğünü açıklayacağım. ABD ve Rusya gibi büyük güçlerin yanısıra, bölgede İran ve İsrail arasında yaşananları kavramsal boyutta irdeleyeceğim. Analizin her bir basamağında belirginleşen kuralları açıklayacağım.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme