Blinken ve Lavrov Görüşmesi

21 Ocak 2022
Okuyucu

Ukrayna meselesini takip ediyoruz. Bugün ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Rusya’nın tecrübeli Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov arasındaki Cenevre görüşmesi gerçekleşti. Peşinden önce Lavrov, sora Blinken ayrı ayrı basın toplantıları yaptılar. Biz de sıcağı sıcağına bu konuyu gizden geçirelim ve sonra kullanabilecek şekilde not edelim.

Önce Lavrov değerlendirelim. Lavrov, ABD’nin söz verdiğini ve önümüzdeki hafta Rusya’ya verilecek yazılı güvenceleri görmek istediklerini, daha sonra ne yapacaklarına karar vereceklerini ifade etti. Avrupa’nın güvenliği konusunun Ukrayna’ya indirgenmemesini ifade etmektedir. ABD ve NATO üyesi komşu ülkeleri gereksiz histeriye kapılmalarından dolayı uyardıklarını dile getirdi. ABD ve NATO ülkelerinin Ukrayna’ya silah vermesini gerçek husus olarak nitelemektedir. Lavrov, Normandiya-Minsk Dörtlüsü olarak Ukrayna sorununu çözebileceklerine inanmaktadır.

Rusya’nın önemsedikleri: 1) Önce küresel açıdan ABD ve Rusya arasında nüfuz alanları ve Avrupa’nın güvenliği konularını tartışmak gerekiyor. 2) Rusya, Ukrayna’yı kendi nüfuz alanı görmektedir. Eğer başka nüfuz alanları gündeme getirilirse pazarlık yapmak istemektedir. (Bu manada Kazakistan konusu Lavrov tarafından dile getirildi.) 3)Rusya, NATO içinde Avrupa ile ABD’nin yaklaşımlarının değişmesinden yanadır, buna çaba sarf etmektedir.

Blinken’in ifadelerini değerlendirelim. Rusya’nın askerini çekmesi gerektiği işaret edilmiş, bundan sonra gerilimin azaltılabileceği gündeme gelebilecektir. Blinken, Rusya’nın sadece bölgeye asker yığmadığını ve tatbikatlar yapmadığını, aynı zamanda Ukrayna içinde yönetimi değiştirmek adına eylemlerde bulunduğu söyledi. Bilinken için temel şart askeri müdahale olmamasıdır. Lavrov’a Rusya’nın niyeti ne diye sorduğunu ifade etmiştir. Aslında bu bir soru değil, Rusya’nın bu niyeti (Rusya’nın niyeti Kırım’ın ilhakının tanınması, Ukrayna’nın kendi nüfuzuyla hareket eden bir ülke olmaya devam etmesidir) terk etmesi gerektiğinin ifadesidir. Bu cevabı beklediği halde Blinken haliyle alamamıştır. Halen Ukrayna’nın NATO üyesi olmadığından 5. Md. işletilemeyecek, bu söylendi. Ancak biliniyor ki halen NATO kapsamında bütün irtibatlar düzenlendi. İstense başka formüllerle NATO’nun desteği bölgeye aktif savunma dahil her bakımdan gelebilir. Blinken Ukrayna’ya 650 milyon dolarlık yardıma devam ettiklerini açıkladı. (Bilindiği gibi 2014’ten bu yana Ukrayna’ya yardımlar 6.2 milyar dolar civarındadır.) Blinken’in en dikkatini çeken ifadesi; Lavrov’un sanki bu siyasi değil de bir iş görüşmesi gibi hareket etti, ifadesi oldu. Nüfuz alanları için aldım-verdim bahsi bu cümleden tarihe geçecek mahiyettedir. Blinken şu rakamları verdi: 2014’te Ukrayna’da Rusya’yı tercih yüzde 70’lerdeyken bugün yüzde 25’lerde; NATO’ya girmeyi isteme oranı 2014’te yüzde 25 iken bugün yüzde 60 olduğu.

Blinken’e İran’ın nükleer anlaşması konusu soruldu. Bu konuda da ilerlemek için şartlar ileri sürülmektedir.

ABD’nin önemsedikleri: 1) ABD’nin görüşmelerde Ukrayna olmazsa olmaz parolası devam ediyor. Ukrayna halkının kendi geleceğini tayin etme hakkına sahip olduğu savunulmaktadır. 2) Ukrayna kendi rızasıyla NATO’ya ve Avrupa Birliği’ne girmelidir. 3) Rusya çeşitli tedbirlerle caydırılmalı ve bu fiili halden vaz geçirilmelidir.

Yol haritası: Haftaya ABD, Avrupa ile alakalı bir yazılı güvence verecek. Rusya değerlendirecek. Diplomasiye, diyaloğa devam edilmesi kararlaştırılırsa kimler ne çerçeve bir araya gelecek, bu belirlenecek. Halen bir Putin ve Biden görüşme ihtimali düşüktür.

Risk nedir? Provokasyon ihtimaline karşı tüm taraflar dikkatli olmalıdırlar.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

ÖNCEKİ YAZI

Vizyon, Strateji ve Politika

DİĞER YAZI

Geostrategy, Alliance and Determination

Politika 'ın son yazıları

80 views

Yerelde Yapısalcılık

Bir olaya bakış yöntemimde felsefe ve tarih olmaz ise ben bunu oldukça eksik görürüm. Hemen herkesin siyaset, seçim, belediye, vs. konuştuğu noktada ben, bu işte temel felsefe ve asıl stratejik açıklama nerede diye arıyorum. Dolayısıyla felsefi yaklaşım ve stratejik bakış tarzı siyaset üstüdür. Benim açıklamalarım bu noktada değerlidir; mevcut yapılanlar gibi değil, başka türlü tartışmaları kapsamaktadır. Açıkça yazayım: Kim kazanacak, iktidar veya muhalefet ne yapacak, türü ifadelerle değil; imar neye göre olmalı, altyapı ve üstyapı nasıl planlanmalı, ülke ekonomisine uyumluluk ne şekilde sağlanmalı, kanunlar ne içerikte olmalı, gibi piramidin üstündeki meseleler önemlidir.
126 views

Emperyalizm

Bugünün anlayışı, küresel imkanlar içinde sahip olunan alanları artırmak ve güçlenmek, değer üretimi rekabetinde gerilerde kalmamak fikri üzerinedir. Ruslar gibi sürekli “kahrolsun emperyalizm” diyeceğinize, “ben hangi değeri üretebiliyorum, hangi büyük pazarda kaça satıyorum,” diye bakın isterim. Bugün ülkeler bazında ABD, İngiltere, Çin, Japonya, Güney Kore, birlik bazında Avrupa Birliği, küresel şirketler bazında sürekli sayısı artan ve yenilik üretenler, esasen bunlar değerleri zorluyorlar ve muhatap alınıyorlar. Daha fazla muhatap alınabilmek için yapılması gerekenler belli! Olan şu: Muhatap alınanların ve değer üreticilerinin daha fazla yayılması fikri!..
136 views

Doku Bozumu

Bu makale Ortadoğu'da kangren olan meseleleri stratejik düzlemde incelemektedir. Mevcut dokuyu bozan yapay düşünceler ile gerçekte olanlar arasındaki farkı bütün çıplaklığıyla dile getirmektedir. Halen bölgede savaş, çatışma, suç, terör, işgal, soykırım, gibi pek çok olumsuzluk yaşanmaktadır. Uluslararası sistem bu olup bitene çare bulamamaktadır. Suriye, Irak, Lübnan, Yemen, Libya, gibi ülkelerin halkları harap ve bitap düşmüş durumdadırlar.
192 views

Devlet-dışı Aktörler

Burada gayet karmaşık, iç içe geçen ve masum insanların istismarına dönük olayları ihtiva eden, bütün gayrimeşru faaliyetleri, politikaları, planları ve operasyonları, terörizmden tutunuz, vekalet savaşlarına, buradan iç savaşlara, gri bölge operasyonlarına, meşru görünse de esasen çıkara hizmet edenlere, meşru siyaset yapmak ve bunu geliştirmek varken, siyaset alanını anti-demokratik yöntemlerle daraltanlara kadar, birçok durumu kısaca da olsa açıklama imkânımız oldu. Meşruluk ile gayrimeşruluk arasındaki perdeyi görmek veya belirlemek çok çok önemlidir. Ben de sizler de hep birlikte bu dünyada birer aktörüz, tıpkı devletler, hükümetler, liderler, şirketler, gibi. Politika, insana has bir yetenek, işlev ve özelliktir. Meşruiyet dahilinde kalabilmek çok önemlidir. İnsanlar, istikrar, barış ve esenlik içinde yaşamayı, gelişmeyi, evlatlarını refah ve güven içinde yetiştirmeyi istemektedir.
127 views

ABD ile Yeni Bir Sayfa mı?

Geleceğe bakıyoruz, öyle değil mi? Mesela NATO’nun genişlemesi yönüyle İsveç’e onay verildi, bunun karşısında F-16 modernizasyonu gerçekleşecek. Hatta şimdiden aradaki başka tıkanıklıkların giderilmesi açısından olumlu açıklamalar yapılıyor, kamuoylarına bilgiler veriliyor, bunların bir anlamı olmalı.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme