tesekkurler-rusya-tesekkurler-putin
Teşekkürler Rusya

Teşekkürler Rusya, Teşekkürler Putin!..

16 Mart 2016
Okuyucu

Rusya’nın Suriye’den askerini çekmesi ne demek? Rusya, ben görevimi yaptım şimdi evime dönüyorum, dedi. Peki, bu kadar mı? BM’den yaptığı masrafın karşılığını talep ederse sakın şaşırmayın!

Suriye’nin kısa hikayesi şöyle: Birinci Dünya Savaşı sonrası Osmanlı’dan koparılıyor, 1946’ya kadar Fransız Mandası oluyor. 1958’de Mısır ile bir devlet oluyor ve adı da Birleşik Arap Cumhuriyeti. 1961’de ayrılıyorlar. 1967 İsrail ile savaş, Golan Tepeleri işgal ediliyor. İsrail ile 1990’da anlaşıyor. Baas Partisi lideri Hafız Esad 1970’den beri iş başında, ta ki 2000 yılında vefat edip oğlu Başer’e devleti teslim edene dek. Soğuk Savaş’ın hızlı zamanları, Hafız Esad ilk iş olarak Rusları çağırıyor ülkesine, silahları tamamen Rus malı oluyor, karşılığında üsler veriyor, asker-sivil danışmanları hep Rus, Ruslar o zamandan beri bölgede, Ortadoğu ve Doğu Akdeniz siyasetinde aktör. Bu arada Rusya destekli Suriye ordusu 1976’da Lübnan’a giriyor ve Başer zamanında, 2007’de çıkıyor. Hizbullah hem Lübnan’da hem de Suriye’de, dolayısıyla İran işin içinde; o da Rus silahı kullanıyor. Sonraki süreci biliyoruz…

Rusya’ya göre Suriye’deki görev neydi ki? Rusya durumu şu şekilde legalleştirdi veya meşrulaştırdı: Görev, IŞİD (ISIS, yeni adı IS) teröristlerini vurmak idi. Esad’ı ayakta tutmak ve Yeni Suriye’yi hazırlamak, bölge güçlerinin (kimler onlar; genel olarak Araplar, eski ortağı Mısır, yanı başındaki modern Türkiye, Arap Ligi ülkeleri, yeni kurulan Müslüman Askeri Gücü,) işin içinde olmalarını önlemek değildi. Ne yaptı? Dokuz bin sortide iki bin terörist öldürdüm, dedi. Kim saydı bunları? Vurulan muhalif güçler de IŞİD’den mi sayıldı? Peki, IŞİD bitti mi? Kim dedi görev bitti diye? Kendi kendine bir şeyler yapıyor öyleyse.

Ortadoğu’ya her girip çıkan Rusya gibi mi davranacak? Yani, bilmem kaç terörist öldürdüm, insanlığa hizmetimi tamamladım, evime dönüyorum mu diyecek?

Rusya 1970’den bu yana zaten orada; üsleri var, askeri var, istihbarat servisi var, ordunun ve iktidardakilerin her noktasında danışmanı var; halen Rusya Suriye’de Tartus ve Lazkiye’de ana üsleri var, radarları ve füze sistemleri var, duruyorlar. Peki, 30 uçağını ve 3-5 füze bataryasını geri intikal ettirdi diye Rusya’nın Suriye’den ayrılmış olduğunu mu sayacağız?

Yoksa şimdiden ABD ile yaptığı anlaşma planının gereğini mi uyguluyor, hani şu ateşkes süreci anlaşması. Daha sonra Esad veya ateşkes komisyonu Yeni Suriye’yi açıklayacak, üçe bölünmüş bir Suriye ilanı olacak (gerçi 16 Mart’ta ABD sözcüsü Suriye’de herhangi bir federasyon veya özerk bölgeyi tanımayacaklarını açıkladı, bu durumda olacakları zaman gösterecek), BM gözetimi ve askeri davet edilecek, asıl anlaşma sürecine kadar işler yürütülecek. Bu arada kuzeyde özerk Kuzey Suriye Federasyonu yer alıyor, haliyle mevcut Rus üsleri yerinde kalıyor. Durum bu mu?

Teşekkürler Rusya!.. Teşekkürler Putin!..

Bu iş dünyada ne kadar millet varsa bütün hepsini yok saymak, aptal yerine koymak değil mi? Bence BM Rusya’ya etraflıca sorular sormalı, BM Genel Kurulu’nda tartışılmalı…

Zannedildi ki Amerika Rusların Suriye’den üslerini terk etmelerini istiyor. Sonra Ermenistan Rus askeri üsleri meselesine de el atacak… Böyle bir amaçları yokmuş, Amerika bundan böyle dünyaya başka bir pencereden bakıyormuş meğer! Dünya çok değişmiş…

Ama bizim kadro eskisi gibi mi düşünüyor ne? Biz yine de Rusya’ya insanlığı IŞİD’den temizlediği için teşekkür edelim, darısı diğer ülkelere diyelim.

Politika 'ın son yazıları

23 views

Irak’ta Aydınlık Dönemin Başlangıcı

Türkiye, Bağdat'ta Irak ile tarihi bir süreci başlattı, atılan imzalar var, geliştirilen yeni stratejiyle birlikte yapılacak işler var. Bunlar ekonomiden, kültürden, güvenliğe uzanan işler. En önemlisi, inanmışlık, güven ve umut ışığı!..
39 views

Filistin-İsrail Politikası Hakkında

Ortadoğu'da, ABD'nin "kontrol bende" dediği bir ortamda, İsrail'in şımarıklıkları ve İran'ın anlamsız çabaları sürerken, Filistin konusunda nasıl ilerleme sağlanabilir? Bu dramatik konuyu aktörleri belirterek gözden geçirelim.
41 views

Stratejik Algı Yönetimi

Strateji ile algı yönetimi bahislerini, canlı örnek olduğu nedenle, Ortadoğu, ABD ve İsrail ile açıklayacağım. Buradaki amacım yaşamda ve çıkarları elde etmede dilin ve yaratılan algının kullanılmasının ne kadar etkili olduğunu göstermektir. Evet, temel olarak bu bir iletişim konusu olsa da görüldüğü üzere, ülkelerin mücadeleleri ve savaşların nedeni dahi olabilmektedir.
76 views

Yapay ve Doğal

Size analitik bir yöntemle, halen Ortadoğu'daki onca yapaylığa ve yürütülen negatif amaçlı algıya rağmen, Türkiye'nin ne denli doğallık içinde ve istikrar amaçlı politika yürüttüğünü açıklayacağım. ABD ve Rusya gibi büyük güçlerin yanısıra, bölgede İran ve İsrail arasında yaşananları kavramsal boyutta irdeleyeceğim. Analizin her bir basamağında belirginleşen kuralları açıklayacağım.
120 views

İsrail, İran ve Gazze

Genel bir değerlendirme yapalım, çünkü İsrail, 7 Ekim saldırısından 6 ay geçti ve "bugün Gazze'de üçüncü aşamaya geçtik" dedi. Bu ne demektir, bölgede başka ne gibi gelişebilir olabilir, hepsini inceleyelim.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme