Türk SİHA’ları Kazandırır

2 Nisan 2021
Okuyucu

Türk SİHA’ları dünyada savaş konseptini değiştirdi. Bu nasıl oldu? Fark ne? ABD gibi ülkelerin süper orduları neden Türk SİHA’larının kullanma konseptini örnek alıyor?

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye kuzeyinde sürdürdüğü özellikle Barış Pınarı ve Bahar Kalkanı Operasyonlarında uçaklardan ve taarruz helikopterlerinden çok SİHA’lar kullanılmıştı. Barış Pınarı Operasyonu için Barış Pınarı, Vekalet Savaşlarının Pençesindeki Suriye, isimli kitapta (Gürsel Tokmakoğlu, Sahi Kitap, Ekim 2020) önemli noktaları ifade etmiştim. Ben bu konuyu belirgin olarak bu sitede Milli SİHA Kullanma Konsepti (https://politikmerkez.com/konular/guvenlik/milli-siha-kullanma-konsepti/) Haziran 2020’de ifade etmiştim. Müteakiben SİHA Konseptinde Türk Tarzı (https://politikmerkez.com/konular/guvenlik/siha-konseptinde-turk-tarzi/) ise bu yazıda yayımlanmıştı (Politik Merkez, Ekim 2020). Bu yazılar şundan önemli, askeri lisanla konseptin çerçevesi tam olarak bu tarz bir anlatımla yer buldu.

Suriye’den sonra SİHA’lar benzer metodla Azerbaycan’ın Dağılık Karabağ Harekatı esnasında kullanılmıştı, bu yine savaşın kaderini değiştiren bir büyük başarı olarak not edilen örnek olmuştu. Konuyu bizzat televizyonda ve YouTube videolarında açıklama imkanım olmuştu. Evet, bu bir farklı kullanma yöntemiydi, belirgin biçimde dünyanın dikkatinin çekilmesi gerekmekteydi.

Dünya basınında Türk SİHA’sı konusu yer aldı. İngiltere’den sonra ABD’nin konusu haline gelmişti. Esasen Batı dünyasının Rus tipi silah sistemlerine karşı Suriye ve Kafkaslar’da başarılı olması dikkat çekmişti. Türk SİHA’ları tam tabirle Rus menşeili savunma sistemlerinin canına okuyabilmekteydi. Esad rejim güçleri İdolib bölgesinde çok kısa zaman içinde neredeyse 1/3 oranında kayıp vermişti. Kafkaslar’da da benzer biçimde Ermeni güçleri bir bir etkisiz kılınmıştı. Hem Türkiye hem de Türk SİHA’sı kullanan ordular savaşta kazanmayı garanti edince bu dünyanın ilgisini çeken bir konu haline gelmişti.

Foreign Policy bu konuda bir makale yayımladı. Eski ABD Ordusu Asimetrik Harp Grubu Başkanı Albay Scott Shaw’ın görüşlerine yer verilen makalede, Azerbaycan’ın sonbaharda Ermenistan ile yaptığı savaşta Türkiye’den aldığı SİHA’larla hava üstünlüğünü ele geçirmesini ve Ermenistan’ın savunma sistemlerine ağır darbe vurmasını yazıyor, bunun ABD’nin askeri uzmanlarını yeni arayışlara ittiğine işaret ediyordu. Makalede SİHA’ların Karabağ savaşındaki etkisiyle ilgili ifade şöyle: “Bu çatışmada açık olan şey, bütçesi düşük bir ulusun kombine silahlı savaşlar yapabileceğidir. Artık ABD veya Rusya olmanıza gerek yok. Kombine silah savaşına girişin maliyeti düşünülenden daha düşük hale gelmiştir. Potansiyel olarak havadan yere veya havadan havaya bir faaliyet yürütmek için mükemmel eğitimli, muhteşem bir yetenek olan Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri gibi bir şeye ihtiyacınız yok.” Makalede, ABD ordusunun artık Çin gibi rakiplere karşı tartışmasız hava üstünlüğünden yararlanamayacağına, düşük gelirli ulusların SİHA benzeri düşük maliyetli araçlar sayesinde çok daha fazla düşman askeri öldürebileceğine vurgu yapıldı.

Albay Shaw, insansız hava araçlarının giderek daha çok “hava tanklarına” benzeyeceğini belirterek SİHA’lar için, “Yıkıcı yumruk atabilen, uçan zırhlı hayvanlar ve bunların imha edilmesi zorlaştıkça, yerdeki askerlerin öldürülmesi potansiyel olarak daha kolay hale gelecek ve savaş alanı gözetimi de ucuzlayacak,” değerlendirmesinde bulundu. Dağlık Karabağ savaşının saatler süren görüntülerini inceledikten sonra ABD ordusunun ilgili birimlerine eğitim vermeye devam ettiğini aktaran Shaw şöyle devam etti: “Bu durum, ABD tarzı manevra savaşı için yeni zorluklar yaratıyor. Son 20 yıldır Irak ve Afganistan’da savaşan ABD birliklerinin standart operasyon prosedürü olan FM radyo üzerinden iletişimi bile, Rusya gibi ülkeler dikkatsiz birimleri bulma ve vurma konusunda çok daha yetenekli hale geldikçe, yeniden düşünülmelidir. Bu, elektromanyetik spektrumda maskesiz kalmak gibidir.”

ABD’nin eski Savunma Bakanı Mark Esper’e dayandırılan bilgilere göre, Amerikan savunma planlamacıları insansız gemiler için araştırma ve mühendislik yatırımlarını artırmaya başladı, Donanma ve Deniz Piyade Komutanlıkları bu ay insansız sistemlerin kullanımı için yol haritası yayımladı.

İnsansız sistemleri önümüzdeki asrın en fazla kullanılacak silahları olacak. Bu sadece havada değil, denizde ve karada da yaygınlaşacak. Dar alanlarda kullanılabilen, küçük ve hafif, maliyeti düşük, taktik ve operatif imkanı olan drone’lar ile savaş ve çatışma alanlarının kaderi değiştirilecek. Hatta bu konuda ABD ordusunun özel tim ile DAEŞ sözde lideri Bağdadi’nin mağara içinde öldürülmesi operasyonunda robot köpek kullanılması dikkatlerden kaçan bir konudur.

Düşünülürse karada, denizde ve havada insansız robotik kabiliyetlerin artarak kullanılacağı açıktır. Dolayısıyla Türkiye SİHA’larla önemli bir çıkış yaptı, şimdi sıra kara ve deniz araçlarındadır.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

ÖNCEKİ YAZI

ABD Milli Güvenlik Stratejisi ve Küresel Devrim

DİĞER YAZI

Karadeniz Stratejisi

Güvenlik 'ın son yazıları

11 views

Otonom Orduların Tartışması

Teknoloji geliştikçe otonom sistemler cephede yerlerini alıyorlar. Kara, hava, siber-uzay, deniz, derin ve geniş cepheler... Bu konu başka ülkelerde hem askeri hem sivil, çeşitli uzmanlarca tartışılıyorken, Türkiye'de henüz o noktaya gelinemedi. Savaşın bilim ve sanatı yönüyle ben size özgün bir tartışma başlatmak isterim.
65 views

İsrail’in İran Saldırısı ve Polemolojik Analizi

19 Nisan gecesi İsrail, İran-İsfahan'daki bir askeri hedefi vurdu. Önce alınan bilgiler ve geliş yöntemleri doğru mu yanlış mı tartışıldı. Ancak, olağanüstü denebilecek türden yeni bir süreçle ilgilendiğimiz gayet açıktı. Ben sizlere bir askeri analiz yaparak, eldeki bilgileri de kullanmak suretiyle, bazı poüemolojik sonuçlar çıkarıp sunmak istiyorum.
95 views

İran Yine İsrail’e mi Çalıştı?

1 Nisan'da İsrail, İran'ın Şam elçiliğine saldırdı. 13 Nisan'da İran, İsrail'e günü-saati belli bir misilleme operasyonu yaptı, adı: Operation True Promise! 15 Nisan itibariyle durumu gözden geçirelim.
152 views

Birisi

Moskova’daki Crocus City Hall terör saldırısı konusunu analiz edelim. Ama önce bugünlere nasıl geldik, bir bakalım. Sonuçta aradığımız birisi var! Kim bu birisi? Hani öndekileri görüyoruz, yakalandılar da. Ama bu tür küresel etkisi olan ciddi konularda, Rusya gibi bir ülkeye terör saldırısı yapılarak, asıl ne amaç güdülüyor olabilir, bunu anlamaya çalışalım.
197 views

Küresel Silahlanma Tartışmaları

Her ülke silahlanıyor? Bu silahlanmanın caydırıcılık amacıyla yapılıyor olması bize neyi açıklar? Asıl konu egemenlik mi, küresel mücadele içinde daha fazla güçlü olabilmek mi? Bilinmedik şeylerden mi bahsediliyor? Bu soruları cevaplandıracağız. Ayrıca Macron ve Putin neler söyledi, değerlendireceğiz. Bu şekilde, asıl ilgilendiğimiz olgular ve temel düşünceler olacaktır.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme