imar-isleri
İmar İşleri

İmar İşleri

12 Ekim 2015
Okuyucu

Her şeyin yasası var. Düzenekler hazırlanmış. Belli bir hukuksal düzen içinde kentlerimizi inşa etmekteyiz. Hak ve adalet gibi büyük laflarla duvarlar örmüşüz…

Temel sorunlarımız gayrimenkule dayalı gelir sisteminden kaynaklanıyor. İnşaatçı bir toplum, iş bitirici, taşeron, komisyoncu olduk. Halkımız bir karış topraktan azami çıkar elde etmeyi yaşamının en önemli piyangosu olarak görür oldu.

Kentler düzenli değil, sokaklar ve belediye hizmetleri karma karışık, trafik düzenlenemez halde, ortada park yeri yok, kentler nefes alamıyor, çok katlı binalar gelişigüzel yerleştirilmiş, tarım arazileri talan edilmiş… Bildiğimiz konular. Karışıklıktan gelir elde etme düzenini işletir olmuşuz!..

Belediyeciler de ortada, belediyelerin imar işlerinde görevliler de… “Halk istedi biz yaptık,” diyorlar. Eğer istediklerini yapmazlarsa ne oy alabilirler ne de partilerine maddi katkı. Kişisel katkı diyemiyorum, onu bilmenin pek mümkünü yok. Hani hak ve adalet gibi büyük sözler, hani o yasaların gücü?

İnsanların akıl haritaları ile oynandığında sadece imar sorunu çıkmaz, pek çok konuda anlaşmazlık ve çatışma çıkar. İnsanlar kapkaça yönelir. Amerika’da birine adres sorun, “İki blok ötede,” derler ve gider adresi bulabilirsiniz. Neden? Düzen var. Rusya’da adres sorarsınız, “Şu caddeyle bu caddenin kesişiminde,” derler. Adresi bulamamanız mümkün değildir. Neden? Düzen var. Cetvelle çizilmiş, doğal düzenleri olan kentlerden yeterince taviz verilmiş. Ama işin garip başka etkileri oluyor; memleketimin insanı adres tarif edemez olmuş! Garip değil mi, karışıklık kafalarımızın içindeki imarı bozuyor. Konunun başka etkileri varsa siz düşünün. Eğer kafalar bu kadar karışıyorsa iş hayatına ve politikaya bakışı da değiştiriyor demektir.

Ve doğal felaket alanlarına yapılmış evler, sokaklar, hatta kamu binaları… Akılsızlığın bu kadarına kim ne mazeret bulabilir ki? Deprem ve sel felaketlerinde ölülerini defnederken “kader buymuş” diyen bir toplum mu yarattık ne? Bu toplumun görülmesi istenen akılsızlıklara kader kulpu takmak isteyenler kimler olabilir?

Türk insanı neden bahçeli evlerde yaşamıyor, alt alta ve üst üste, toplu konut alanlarına mahkum oluyor? İnsanımız neden imarsız ve tapusuz evlerde hayatlarını sürdürmek zorunda kalıyorlar? Bunu kim dikte ettiriyor? Mutlu ve huzurlu olmaya hakkı yok mu benim insanımın?

İmar işleri giderek business; politikacıların iyi bildiği türden işler oluvermiş. Neden dersiniz? İşlerimiz olması gereken şekle ne zaman getireceğiz? Aklımızdaki imar haritalarını ne zaman düzenleyeceğiz?

Çelişkiler yumağını çözdüğümüz gün, imara bakışımızı değiştirdiğimiz gün olacaktır, inanın buna!

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

218
ÖNCEKİ YAZI

Kent Yaşamı ve Biz

paris-iklim-zirvesi-sonrasi
DİĞER YAZI

Paris İklim Zirvesi Sonrası

Çevre 'ın son yazıları

328 views

BM İklim Değişikliği Konferansı (COP28)

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP28) bugün, hızlı, adil ve hakkaniyetli bir geçişin zeminini hazırlayarak fosil yakıt çağının “sonunun başlangıcını” işaret eden bir anlaşmayla kapandı. Bu plan emisyon kesintileri ve artan finansmanla destekleniyor.
1.2K views

İklim Değişikliği ve COP26

Bu yıl Glasgow'da düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı, Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli'nin altıncı değerlendirme toplantısında (COP26) dünya liderleri daha önce belirlenen hedeflerle ilgili umut verici bazı yeni anlaşmalara imza attılar. Ancak bütün hoşgörülü ifadelere rağmen küresel sera gazı emisyonları şu ana kadar gezegenin ihtiyacı olan hızda azaltılmıyor. Diğer yandan bazı ülkelerin iklimle ilgili vaatleri güçlendirilirken, bunlara ulaşmak için somut önlemlerin eksikliği gerçek bir endişe kaynağıdır. Politik çıkar ve küresel canlanma arasında gidip gelen bir sorun var. Sanırım insanlık önce bunu aşmak zorundadır.
1.8K views

Müsilaj

Müsilaj, başka tabirle deniz salyası, milli bir felaket! yük bindi, bindi ve bu yıl deniz kustu. Bakın benim öyküm nasıl tarif ediyor bu kirlilik meselesini.
1.6K views

İklimde Acil Durum

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres İklim Değişikliği Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, dünya liderlerinin küresel ısınmadan kaçınmak için harekete geçmeleri için ülkelerinde “iklim acil durumu” ilan etmeleri gerektiğini söyledi.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme