Milli Güvenlik Dersi

3 Ekim 2023

Ne yapayım, bari ders vereyim! Dersimiz Milli Güvenlik olacak. Buyurun öyleyse… Önce sorunu tarif edeceğim, ABD ve Rusya örneklerini vereceğim, sonra Türkiye hakkında bir durum tespitimiz olacak, yapılması gerekeni işaret edeceğim.

Sorun Terörden Ötede

Terör insanlıkla yaşıt. Bölgemizde terör hep oldu, Emevi dönemi, Haşhaşiler akılda tutulsa yeterli.

Asimetrik Savaşı, Gayri Nizami Savaşı, vs. bilmeyen yok.

Soğuk Savaş sonrası, 11 Eylül 2001, ABD Başkanı George W. Bush dünyaya savaş aştı, bunun adı ”Küresel İslami Terörle Savaş!” ”Artık eskisi gibi olmayacak,” diye de ekledi.

Peşinden Vekalet Savaşı dendi, insanlar bunu tartıştı. Vekalet Savaşından medet umanlar çoğaldı. Neden? En başta hukuk işlerinden dolayı, bir de maşa (aparat) kullanıyorsunuz, maliyeti düşük, riski az, hatta iç politik dengelerinizde de sorun çıkmıyor… Bölgemizi düşünün, ”nüfuz alanım” dedikleri her yeri, buralarda ABD ve Rusya gibi ülkeler vekil kullanıyorlar. Hatta, günümüzde bir başat gücün çıkarı uğruna vekil olan ülkeler bile görülebiliyor.

Başat gücün adına bir mücadeleye girişmek vekil olmak demek. Bunu neden yaparlar? Kendileri de bir şey kazanacaktır, sebepler değişebilir.

Başat güçlerin birbirleriyle savaşı Büyük Savaştır. İlk bakışta şöyle, başat güçlerin savaşmalarını en son herhalde görürüz, zira bu bir Dünya Savaşı olur.

Ancak bugünün dünyasında bir büyük savaş olmaz ise barış mı olacak? Hayır. Başat güç olmayanlar için sorun bu noktada başlar! Dünyada bölgelere ve konjonktüre göre dereceli olarak içinde çatışmanın meydana geldiği bir sorun olur, ancak ağırlık değişir.

Örnek: ABD-Rusya Savaşı

Bugün bu ABD ve Rusya ne yapıyor dersiniz? Yaptıklarının adı Temassız Savaştır.

ABD doktrininde Tam Spektrumlu Savaş ve Çok Alanlı Savaş şeklinde birbirinin devamı çatışma yöntemleri var. Ben bütün bunları çokça açıkladım, hatırlayanlarınız vardır.

Bir başka tabir, Uzun Savaş. Bugün için hem ABD hem de Rusya liderleri bunu söylediler. Ben ise Uzun Savaşı (çeşitli türleri var, Sonu Gelmeyen Savaş gibi) meslek yaşamımda fiili ortamda ilk 1990’larda duydum, sonra okudum ki Henry Kissinger benden yaşlı, o kitaplarında daha evvelini de açıklıyor.

Ukrayna’daki mesele ne zaman biter diye sorduklarında söylüyorum, bu tarihte Üçüncü Otuz Yıllık Savaş olabilir, diyorum.

Başat güçler kendi aralarında savaşmayacaklarsa başkalarını savaştırırlar, başka ifadeyle vekilleri. Başat güçler kendi aralarında savaşmayacaklarsa, başka ifadeyle Temassız Savaş durumunda olacaklarsa, her türlü spektrumu ve boyutu kullanırlar.

O halde şu an dünyada ABD, Avrupa ve Rusya başat güçlerinin mücadelesinde, hatta gezegenin tek güvenlik örgütü olan NATO işin içinde dememiz gerekiyor, Hibrit Savaş (Siber Savaş bunun içinde) ve Uzun Savaş oluyor, Tam Spektrumlu ve Çok Alanlı Savaş yöntemleri kullanılıyor. İlavesi malum, Asimetrik Savaş, Vekalet Savaşı, Terörizm gibi yöntemler sahada. Bir de nükleer tehdit etme biçiminden söz edilmeli, ama Çin bu konuda ağırlığını koydu. Bu durumda Nükleer Savaş konusunda şimdilik emniyetteyiz.

Türkiye İçin Durum Tespiti

Başları bir tarafa bırakın, 2005 yılından itibaren PKK/KCK terör örgütü diyoruz. Burada KCK (Kürdistan Topluluklar Birliği) konuyu başka alana çekti, bu nedenle terör der geçersek olmaz! İşi bilmeyenler halen terör diyorlar, onların sorunu. Zira KCK, ülkeleri (Irak, İran, Suriye, Türkiye), idari ve faaliyet alanları mekanizmalarını, Avrupa ve diğer yurt dışı faaliyet alanlarını, bütçe dahil pek çok konuyu, yasal partileri, STK’ları ve medyayı içeriyor. O halde sadece terörü dağda arama işi açıkça 2005’te bitti mi? Bitti. Dağda bu işe gönül veren kardeşlerimiz halen aynı düşüncelerle duygusal açıklamalar yapma hakkına sahip mi? Evet. Ama gerçek ne? ABD, özellikle İkinci Körfez Savaşı sonrasında bölgede PKK/KCK ile ipleri eline aldı, Rusya da bu ip tutma konusunda geri kalmamaya çalıştı. Nihayetinde nereye kadar geldik? Suriye’de PYD/YPG ve ABD’nin ifadesiyle SDG. Bu ne? IŞİD ile mücadele ettiği iddia edilen ve ABD’nin vekili Suriye’deki aparat. IŞİD ne? ABD’nin Küresel İslami Terör dediği konunun devamı. IŞİD için kitap yazmak gerekir!

O halde toparlayalım: Bölgede terör devam eder. PKK terör örgütü de olsa başkaları da bu konu artık maalesef böyle! Bu bir teslimiyet söylemi mi? Hayır. Mücadele olacak tabii, ama nasıl?

Yöntem: Siz çok güçlü olacaksınız ve terörü yönlendireceksiniz, tıpkı suyu yönlendirmek gibi. İşte bu terörü ve vekili yönlendireceksiniz ki asıl onu size yönlendirenin amacına ulaşmasıyla mücadele ettiğiniz ortaya çıksın. O halde bu tür bir mücadelede başarıyı, vekaletçiyi çabasından vazgeçirmekte aramalısınız. O halde yapacaklarınızın alanı genişlemekte, öyle değil mi?

Şimdi, vekaletçi sizin hasmınızdır. Barıştasınız, ama kendi güvenliğiniz için her şeyi yapacaksınız. Hasmınızla (açık değil, örtülü), pek çok konuda içli dışlı olmanız dahi söz konusudur. Bunlar günümüzde böyle olmak durumundadır. Kentlerinize, köylerinize, dağlarınıza terör gelmemlidir, bunun mücadelesi yapılır, bu tamam! Fakat konu örtülü hasımla ilgili. Ona ve aparatına ne yapacaksınız? İstihbarat Savaşı, Diplomasi Savaşı, Hukuk Savaşı, Bilgi Savaşı ve Hibrit Savaş. İşte sizin Tam Spektrumlu ve Çok Alanlı mücadele göreviniz bu.

Karneye bakalım:

Türkiye güçlendi mi? Evet.

Bölgesel unsurları yönlendirebilir mi? Evet.

İrade var mı? Evet.

Hasmın yaptığı veya yapacağı ne? Yönlendirme! Türkiye zayıflasın, bölgedeki gelişmesinin önüne geçilsin, irade ortadan kalksın! Böyle mi?

Siz ne yapacaksınız? Yönlendirme! Zaten teröristle, eylemleriyle, destekçilerinin faaliyetleriyle çok uğraşacak noktaya düştüyseniz, meşguliyetten başınızı kaldıramazsınız ve bu çok yorucu bir yöntemdir.

Yapılması gereken teröristi dışarıda önleme. Bu da tamam! Ama aynı anda ve ağırlıkla terörün destekçisini, maşayı tutanı; önleme, vazgeçirme, ona yönelik planlı mücadele etme… İşte bunun adı Hibrit Savaş, Temassız Savaş, Uzun Savaş!

Sonuç

Bölgede ABD, Avrupa, Körfez Ülkeleri, İran, Rusya, İsrail var. Buna eklenen (sinsi) Çin de var artık! Denkleme ilave bir güç girdiğinde ne olacak dersiniz? Yöntemler aynı olsa bile konular ve sorular çok, sorumluluk ve ilgi alanı geniş olacak demektir.

Denklem kurmak politikanın işidir. Ben politikacı olsam, söylerim. İşim bu önerim bu derim ve kendi yöntemimi uygularım. Siz de olsanız öyle yaparsınız. Eğer bürokratsam ne yaparım? Politik liderin emrini uygulamak zorunluluktur. Vatan hepimizden hizmet bekler, bu uğurda canımızı veririz.

Dersim bu kadar…

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

ÖNCEKİ YAZI

Azerbaycan’ın Egemenliği

DİĞER YAZI

Bağ Kesme Operasyonu

Güvenlik 'ın son yazıları

Savaşta Teknoloji Kullanımı

Birincisinden dördüncüsüne kadar her nesil savaş biçiminde gördüklerimiz, sert güçten makine kullanım becerisine doğru bir değişimi gösterdi. Bugün yeni nesil savaşlar uygulanırken, artık beşinci nesil savaşlar oluyor, burada teknolojinin sahadaki taktik uygulama becerisini hesaba katmamız gerektiği açık. Konu şu, savaşta durumu değiştirme inisiyatifiyle hareket eden teknolojiyi kullanım bilinci yüksek askerleri düşünüyoruz. Bunlar bize yeni bir tariflerin yapılmasını gerektiriyor: Gelişen teknolojiye göre askerin sahadaki uygulamasını tam uyumlu hale getirmek, hatta askerin bu yeteneğine başvurarak savaşı kazanmayı bilmek.

Etki Ajanlığı Yasası

Bu çağda, etki ajanlarına karşı önlem almak ve ülke yararına çalışanların eline mücadele etmek adına imkan vermek gibi konularda aksi düşünülebilir mi? Bu gerekli, ülke güvenliği açısından yerinde bir hamle. En azında caydırıcılık çok önemli. Ajanlar ve etki ajanları öyle cirit atmasınlar... Gerekli önlemleri ve bu kapsamda belli yasal düzenleme imkanlarını yaratalım. Her türlü tehdit var. Onları caydıralım, caydırıcı nitelikte ülkenin somut eylemleri olsun. Türkiye'de istihbarat hizmetleri 2014'dan itibaren iyi bir seyirle gelişiyor. İlk olarak operasyon yapma imkanı oldu. Kötü mü? Operasyonel İstihbarat gayet başarılı. Teröristler ve bölgemizdeki hasım ülkeler bunu görüyorlar, dikkatleri çekildi. Şimdi de bu tür ilave yasalar olsun isterim. Doğru adım! Elbette ben bu konuyu istihbarat açısından ele alacağım, uzmanlığım bu yönde. Hukuk konusu ayrı.

Yeni Üstünlük Mücadelesi ve Savunma Anlayışı

Temel konumuz silahlanma ve polemoloji olacak. Bu alanda yeni anlayışları irdeleyeceğiz. Genel savunma ve silahlanma politikalarına, büyük güçlerin aldıkları pozisyonlara, örnek olarak ABD'nin savunma yöntemine ve son olarak yeni üstünlük mücadelesi kavramlarına değineceğim. Bahsedeceğim yeni üstünlük mücadelesi terimleri neler? Oyun değiştiricilik, sistemlerin sistemi mimarisi, otonom kor sistemler, tam baskılama veya üstünlük kurma (dominasyon), bütün yönleriyle nüfuz etme (penetrasyon), istihbaratın penetrasyonu ve caydırıcılık için silahlanmak, olacak. Bunları neyle yapabilirsiniz? Bu makalede size ipuçlarını vermiş olacağım.

Otonom Orduların Tartışması

Teknoloji geliştikçe otonom sistemler cephede yerlerini alıyorlar. Kara, hava, siber-uzay, deniz, derin ve geniş cepheler... Bu konu başka ülkelerde hem askeri hem sivil, çeşitli uzmanlarca tartışılıyorken, Türkiye'de henüz o noktaya gelinemedi. Savaşın bilim ve sanatı yönüyle ben size özgün bir tartışma başlatmak isterim.

İsrail’in İran Saldırısı ve Polemolojik Analizi

19 Nisan gecesi İsrail, İran-İsfahan'daki bir askeri hedefi vurdu. Önce alınan bilgiler ve geliş yöntemleri doğru mu yanlış mı tartışıldı. Ancak, olağanüstü denebilecek türden yeni bir süreçle ilgilendiğimiz gayet açıktı. Ben sizlere bir askeri analiz yaparak, eldeki bilgileri de kullanmak suretiyle, bazı poüemolojik sonuçlar çıkarıp sunmak istiyorum.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme